Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MSU: przylukaj opakowania paneli - tam jest taki znaczek, że są na ogrzewanie podłogowe dobre. One po prostu się tak nie rozsychają ;) Poza tym to są najnormalniejsze panele. Pod panele daj folię paroizolacyjną, oraz tekturę falistą, albo pianke pp, możliwie najcieńszą. Są niby specjalne podkłady pod panele na podłogówkę, ale tak na prawdę to pic na wodę fotomontaż. Ja mam u siebie podłogówkę po całym dole, z czego w salonie i gabinecie mam panele. Działa zajefajnie :) Na prawdę miło jest tak stąpnąć sobie na ciepłą podłogę :)

Dzieki Martinezio i Compi i o to wlasnie mi chodziło, opinie kogos kto ma ogrzewanie pod panelem i na wlasnej skorze moze sie przekonac czy jest cieplo czy nie :)

Planujemy od niedzieli elektryke i przy okazji zahaczyło o grzejniki na parterze, ni huhu nie mam ich gdze tam wcisnac i tak sobie pomyslałam, ze cały parter w podlogowce +podlogowka w komunikacji na poddaszu + podlogowka w łazience poddaszowej + kondensat byłoby akurat. Z kolei nie wyobrazam sobie płytek w salonie brrrr

Witam

Netbet, czy moglbys mi napisac jak Ci sie sprawuje podlogowka pod panelami w salonie. Nie pamietam, czy kladłes jakies specjalnie ciensze panele i cos specjalnego pod nie. Bylabym bardzo wdzieczna, jakbys napisał konkretnie jak jest i czy daje rade

Dziekuje

pewnie że mogę!

podlogówka jest gitesowa!

kalafiory moze i grzeja mocniej, może nie trza tak kombinowac z instalacją ... ale... nie ciałbym kalafiorów juz teraz!

panele kładłem takie jakies nie specjalnie drogie... pod panele poszła tylko tetuurka ... taka falista za 3 dychy rolka.

olałem madre rady o specjalnych podkładach...

czy daje radę? daje.... daje...

w chłupie jest ciepło +21 / +22 stopnie.... czasem jak piec mi się letko wygasi ( jak za mało wsypię ) to nad ranem mamy +19 ... brrr... zimno....zimno....

inną sparwą sa u nas straty ciepła... spieprza przez strop, spieprza przez sciany... spieprza gdzie może ... a i tak jest ciepło.

Net - jak tam palenie w dolniaku po 1,5 miecha? Bo po miesiącu palenia miałeś dość dużo syfu w piecu jak na nówkę - no ale jest ciepło i nie dajesz czadu w komin, więc mają prawo się brudy tworzyć, w szczególności u mieszczucha :) pozdrawiamy!

kociol sie syfi czy go pedzisz na +60 stopni, czy na +80 stopni...takie moje obserwacje..

dolniak jest dobry dla nygusów jak ja... podpalisz, zasypiesz raz na dobę i z bani.

czasem go szorniesz aby calkiem nie zasyfiał, czasem z nim bronka walniesz...

miałem kiedys pomysł żeby komin był ciepły i oddawal trochę tego "wywalanego" ciepła na pietrze...

niestety - pomysł szlag trafił a wszytko przez piec.

nie ma mozliwości go tak nagrzać tym piecem.

rury przyłaczeniowe są zimne ....

Nie stać nas teraz na łóżko i materac leży praktycznie na panelach. Nie wiem czy się z żoną mylimy, ale ostatnio po podniesieniu go przy sprzątania, zauważyliśmy, że łączenia paneli się chyba delikatnie rozeszły. Staliśmy nad nimi kilka minut i porównywaliśmy z pozostała częścią podłogi. Być może materac skumulował jakąś wilgoć resztkową spod paneli, a może tak było od początku. Wkażdym bądź razie net ma rację. Podgrzewany materacyk jest gicio, tym bardziej gdy lubimy niższą temperaturę w sypialni.

Bo na podłogówkę to niestety łóżek z szufladami i szaf bez nóżek się nie daje. Np w miejscu zabudowanej szafy, różnych blatów itp miejsc gdzie konwekcja powietrza z dołu do góry będzie niemożliwa, podłogówkę się wycina z projektu. Wyjątek to chyba wanna. Ah, spiżarnię też warto ominąć z pętelkami. Edytowane przez compi
BYKI

MSU, dawaj wszędzie podłogówkę, ja nie mieszkam. ale grzeję od końca października i już mi się podoba, cały dół podłogówka, góra: łazienka, hol, garderoba - podłogówka, mam tylko 3 grzejniki w pokojach na poddaszu, dałem je tam dlatego, że się naczytałem, że pod każdym oknem dachowym ma być grzejnik, uważam, że trochę bez sensu, trza się nie było przejmować, dać po całości podłogówkę

Obecnie mam ustawione na regulatorach pokojowych 15*C i tyle jest w domu, na podłogę idzie woda o temp 19 - 20 *C. Podoba mi się ta podłogówka :D

Też nie wyobrażałem sobie kafli w "salonie", a mam ... kafle w salonie

MSU, dawaj wszędzie podłogówkę, ja nie mieszkam. ale grzeję od końca października i już mi się podoba, cały dół podłogówka, góra: łazienka, hol, garderoba - podłogówka, mam tylko 3 grzejniki w pokojach na poddaszu, dałem je tam dlatego, że się naczytałem, że pod każdym oknem dachowym ma być grzejnik, uważam, że trochę bez sensu, trza się nie było przejmować, dać po całości podłogówkę

Obecnie mam ustawione na regulatorach pokojowych 15*C i tyle jest w domu, na podłogę idzie woda o temp 19 - 20 *C. Podoba mi się ta podłogówka :D

Też nie wyobrażałem sobie kafli w "salonie", a mam ... kafle w salonie

No, ale u mnie te kafle i z maluchem nie do przeforsowania, dlatego pytałam sie o panele vs podlogowka. Na pewno bedzie caly parter w podlogowce i na poddaszu hol+łazienka. Co od sypialni, to one sa mini i obawiam sie ze wieksza czesc podlogowki bylaby zastawiona meblami

Tinek dobrze radzi :) Ja teraz też bym nie montował kalafiorów na poddaszu (poza łazienkami), tylko wszystko obcykał podłogówką :) Prawdą jest, że pod zabudowanymi przestrzeniami wycina się z projektu rurki. Pod całą zabudową w kuchni (warto mieć już zatem sprecyzowaną koncepcję urządzenia), pod prysznicami, wannami i innymi tego typu sedesami nie daje się podłogówki (a to z tej przyczyny prostej, że ciepło podłogówki będzie odparowywało wodę z syfonów i jak odparuje za dużo, to będzie capiło :lol2: ).

Pierwsze słyszę natomiast o panelach, które do gwarancji nie wymagają folii paroizolacyjnej. Zwykle procesy gwarancyjne polegają na sprawdzeniu, ile wilgoci weszło w panel, że się wypaczył. Jak nie ma folii, to automatycznie jest po gwarancji, bo nie było zabezpieczenia. Specjalistyczne podkłady wydają mi się czystym mitem. Wyciąganie kasiory. Net ómie liczyć na się, dlatego wyliczył bardziej opłacalną wersję na tetturze megafalowej :D Wiele osób uznaje ją za idealny podkład :) Ja u siebie dałem piankę PP 3mm z przyklejoną fabrycznie folią paroizolacyjną :) Jak na razie jest gites majoness :)

Pod całą zabudową w kuchni (warto mieć już zatem sprecyzowaną koncepcję urządzenia), pod prysznicami, wannami i innymi tego typu sedesami nie daje się podłogówki

Fajnie się nam temat rozwinął :) Chyba mnie namówiliście, "chyba" bo do wiosny zmienię jeszcze zdanie ze 30-ści razy :cool:

Jak narazie rozstawienie kuchni i łazienek mam, bo elektrykę planowaliśmy. Nie wiedziałam że można doprowadzać do rozwodu kłotnią o to czy drzwi maja się otwierać na prawo, czy lewo, czy TV ma być na środku czy z boku, kontakt na 115 czy 120cm. Jakaś m-a-s-a-k-r-a

Astriackiego Kaindla kładłem pierwszy raz jakieś 15 lat temu u siebie w bloku z wymaganą foliąTeraz przez przypadek dowiedziałem sie o braku tego wymogu. I bardzo dobrze, że to zmienili bo często ta folia była zbezpieczeniem "na wszelki wypadek". A za perforowany podkład, taki jakiś plastikowy kruchy materiał, nie zapłaciłem wcale dużo. Też po głowie mi chodziła tekturka, ale własnie ze względu na brak folii zrezygnowałem z tego pomysłu. Pod prysznic bez brodzika dałem celowo podłogówkę. Jeśli nie będzie mnie stać na syfon ze stoperem to trudno. I tak to będzie męska łazienka i codziennie ja i syn będziemy tam przynajmniej raz.

Nie wiedziałam że można doprowadzać do rozwodu kłotnią o to czy drzwi maja się otwierać na prawo, czy lewo, czy TV ma być na środku czy z boku, kontakt na 115 czy 120cm. Jakaś m-a-s-a-k-r-a

eee.... jeszcze nie raz weźmiecie rozwód... bo kolor jest za mało "beżowy":D

wyluzuj.... ( powiedział rozwodnik x 80 )

natomiast pomyslcie nad podłogówką - powaznie

jest:

- tańsza niż kalafior

- lepiej.. a może inaczej oddaje ciepło

- nie ma tego gówn@#$ wiszącego na scianie a grzeje

Kurczę, to ja jakiś inny jestem. Wolę takiego prawdziwego, wystającego białego starego kalafiora, który nagrzewa pokój w 10 minut. Podłogówkę mam w kuchni i wku%^&* mnie to, że ciepło mi się robi tylko w stopy i do połowy łydek. Nie neguję oczywiście żadnych rozwiązań, wyrażam swoją opinię jakby ktoś chciał ją znać ;)