Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

gołosłowne pomówienie o paleniu oponami zignoruję

Instrukcja jak przygotować oponę by spalając ją w kotle ,podnosić temperaturę i oczyszczać ,jak sudopalem,tak kocioł'' z wątku ,,Ekonomicze spalanie węgla kamiennego''

Cytuję mpoplaw : "gumiarz u którego wymieniam opony zimowe robi to w minutę, najpierw nacina nożem brzeg opony i odcina je od czoła, potem tnie je na paski żądanej długości, czoło opony wkręca w imadło i zwykłym brzeszczotem do metalu tnie na żądany wymiar, z opony zostaje tylko ten fragment który styka się z felgą, on jest zbrojony bardzo wytrzymałym drutem stalowym i jego ciężko przeciąć

a używa tych opon do czyszczenia kotła górniaka, jak włoży kawałek gumy to temperatura tak się podnosi jak po sudopalu, z komina idzie zwykły normalny dym, ktoś kto nie wie co w kotle to się na pewno nie domyśli "

Każdy kto kiedyś poczuł dym ze spalanych opon wie co myśleć o takich ,,radach''

szkoda soboty na takie pisanie. spalaj sobie opony czy pisz innym że to jest dobre , mam nadzieję że daleko ode mnie mieszkasz i nie zaszkodzisz mojej rodzinie.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i na podstawie tego teksu wywnioskowałeś że ja palę wyłącznie starymi oponami oraz namawiam wszystkich innych do tego?

Jak mawiała matka Forresta Gump'a ,, poznasz głupiego po czynach jego'' , na forum jest inaczej , głupich poznaje się po ich postach. Doskonale rozumiem o co chodziło ci czy innym o podobnej pokrętnej logice , jak zwykle nic z tego nie wynikło a skutecznie zaśmieciło jeden z nielicznych pożytecznych wątków.

ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem czy tylko udajesz ??

Nie mam problemu z czytaniem ze zrozumieniem , nic nie muszę udawać, to ty masz problem ,zapewne, ze swoim kciukiem z którego wyssałeś ,,całą swoją wiedzę'' którą próbujesz tu wcisnąć forumowiczom , zamiast prosto logicznie napisać np.czemu kocioł fuka i co zrobić , (z zamian pomysł otwierania okien=absurd) , by przestał. Bywasz na wielu wątkach i dajesz swą pisaniną dowód że nikt nigdy w żadnym temacie nie przekona cię że białe jest białe a czarne jest czarne.

pozdrawiam.

Edytowane przez tomraider

chłopaki.... uspokujta się...

temat palenia opon pominę - bez jaj .... ja wiem że we wszytkim jest jakaś energia, i można prawie wszytko spalic... ale ja nawet tektury nie pale w piecu bo syfisko jest straszne po czymś takim...

temat wietrzenia - no.... za oknem -13rano... otwieram okna, wietrzę... spada temp w chacie do 15 stopni ... zamykam okna... czekam aż szalona podłogówka podniesie mi temp do moich ulubionych +20 stopni... dodam że dom jest zajebiście dobrze ocieplony - prawie pasywny ... .... nie róbcie sobie jaj...proszę.

zmniejszenie komory spalania - może to i dobry pomysł, ale.... niepotrzebny.

piec generuje dokładnie tyle ciepła ile jest potrzeba ( przynajmniej w tej chwili ) ... jak go nie potrzeba dba o to miarkownik.

spalanie ok 25 kg węgla na dobę w moich warunkach uwazam za BARDZO DOBRY wynik.

nie będę ingerował w piec - nie chce mi sie.

...a co do fukania kotła... z mokrym węglem to juz chyba tak jest... schnie, gazuje i czasem jest małe pierdut.

... no i zauwazyłem że problem "kichania" znika jak piec chodzi wysoko... 70-75 stopni...

temat "kichania" uważam za zamknięty. niech se czasem kichnie - ja mu powiem na zdrowie...

a co tam u was?

pozdro

NETbet

Net w tej chwili ogrzewa 42m2, potrzebuje przy -10 góra 3KW

spala 25kg węgla na dobę, czyli produkuje 22MJ*25kg/3600=152kWh/dobę=6,3KW/h

mała korekt... Net w tej chwili ogrzewa 75m2 ... i faktycznie spala 25kg wungla... ale podłogi nie oszczędza... 50 stopni idzie w podłogę.

Edytowane przez netbet

Chłopaki - myślę o zamówieniu kotła 18 kW zamiast 25 kW, aby przez większość roku pędzić go bardziej ekonomicznie. Plusem jest modulacja dołu do 6 kW (18kW) a nie 10 kW (25kW). Na mrozy i tak powinno wystarczyć, mimo 200 metrów użytkowej (260 metrów podłóg) - 15 styro, 25 dobrej wełny w dachu - co sądzicie? Net - wybacz za off.

...a po drugie drewno ma niższą kaloryczność do objętości w stosunku do węgla...

No właśnie - workowany groszek węglowy zajmuje mniej miejsca, drewno trzeba ciąć, składować, z peletem u nas wcale nie jest tak różowo (a i zajmuje za dużo miejsca).

Obecnie palę drewnem+miał - często nie ma mnie w domu i chcę ułatwić sobie obsługę - zasypać miałogroszkiem podajnik raz na 3-5 dni bez pracochłonnego cięcia drewna.

a myślałeś o eksperymencie z zmniejszeniem komory kotła ?? wykleić szamotem i sypać 15kg węgla, sprawność spalania powinna wzrosnąć tak jak temperatura na kotle, zniknie fukanie, a kocioł w środku będzie bialuteńki bez grama sadzy, a to wszystko bez obniżania temperatury nawet o 0,1 stopnia

Przepraszam, że się wtrącę, ale gospodarz ma doniaka i to palnik trzeba byloby zmniejszyć, komora zasypowa to inna bajka...

Przepraszam, że się wtrącę, ale gospodarz ma doniaka i to palnik trzeba byloby zmniejszyć, komora zasypowa to inna bajka...

cenna uwaga...ma dolniaka i to faktycznie należałoby zmniejszyć palnik.. czyli zabudować ją nieco cegłami - ale gospodarz jest leniwy, nie lubi eksperymentować, pasi mu tak jak jest;)

strzała o_c ... ty tu chyba po raz pierwszy... jak będziesz zaglądał - trza będzie się do "wielu" rzeczy przyzwyczaić...;)

o_c ... ty tu chyba po raz pierwszy... jak będziesz zaglądał - trza będzie się do "wielu" rzeczy przyzwyczaić...;)

Ja byłem, o_c niekoniecznie... trzeba było zostać nieco bardziej anonimowym...

netbet nie do końca wierzę w Twoje lenistwo.

tylko ze wtedy węgiel będzie się zawieszać i co parę godzin trzeba będzie kotłem potrząsać, trzeba by też przerobić wlot powietrza, i kierownicę z jakiejś rurki dospawać

Dokładnie tak , zamiast kłopotliwie zmiejszać moc kotła trzeba zwiększyć zapotrzebowanie na ciepło = trzeba otworzyć okna i wyziębić dom i będzie bangla . Już pisałeś ,parę postów temu( post 3718 ) ,o tym prostym energooszczędnym ekologicznym rozwiązaniu najlepszy doradco ,jak widać nie wszyscy w lot zrozumieli. Bez komentarza.

ps. umiesz potrząsać 200 kg gorącym kotłem ? nie jest zamocowany do podłoża? kocioł do instalacji CO podłączyłeś na elastyczne wężyki? naprawdę myślisz że Netbet w nowym na gwarancji kotle ,, dospawa kierownicę z jakieś rurki" ??? Kolego ty pracujesz w jakimś kabarecie czy tylko udajesz?

O_Z podobnie jak ja Tomraider nie możesz mieć racji bo , jak już to często głosił mnie i innym mpoplaw, masz za mało postów . Nasz kolega mpoplaw najwyrażniej odkrył nowe prawa logiki, fizyki, termodynamiki i Bóg raczy wiedzieć czego jeszcze , nam wyznaczył rolę czytelników którzy bezkrytycznie łykną każdy kit , podziękują i najlepiej jak poproszą o więcej.

Weż Netbet wypij z kolegą mpoplaw jakąś flaszkę i może nasz koleszka trochę poluzuje warkocze.

Sam też chętnie bym się przysiadł do was gdyby nie było tak daleko. To dopiero by były śmiechy :)

Chłopaki - myślę o zamówieniu kotła 18 kW zamiast 25 kW, aby przez większość roku pędzić go bardziej ekonomicznie. Plusem jest modulacja dołu do 6 kW (18kW) a nie 10 kW (25kW). Na mrozy i tak powinno wystarczyć, mimo 200 metrów użytkowej (260 metrów podłóg) - 15 styro, 25 dobrej wełny w dachu - co sądzicie? Net - wybacz za off.

Najkorzystniej znaleźć np. 5 kotłów które Ci pasują i poddać dyskusji wybór ,inaczej zyskasz bezowocne dyskusje o wszystkim i niczym. Różnica w kotłach 18 i 25 kW może być zasadnicza bo często mamy w kotłach próg ,np. powyżej 20 kW producent stosuje inny lepszy podajnik tłokowy z innym typem palnika , inną dmuchawę itp, raczej na pewno będzie większy wymiennik ciepła. Moc kotła jest mocno umowna, więc ile i jak będzie grzał zależy mocno od paliwa i Twoich nastaw sterownika, a czy w domu będzie ciepło zależy od instalacji CO skuteczności izolacji domu itp.. Ja sugerował bym się typem i trwałością palnika, podajnika , dmuchawy , możliwościami sterownika, jeżeli w dwóch kotłach 18 i 25 kW tego samego producenta jest te same oprzyrządowanie (sterownik,palnik ,podajnik,dmuchawa- a one decydują o minimalnej mocy) wybrałbym do Twojego domu kocioł raczej o oczko większy niż wynika z obliczeń bo stal kotłowa jest droga i producenci często dmuchawą ,,nadrabiają braki’’ w powierzchni wymiennika a wiadomo że konieczna niestety przy miale dmuchawa to strata ciepła prosto w komin.

ps.Pamiętaj że jeżeli wybierzesz za duży kocioł zawsze możesz otworzyć okna :)

Panowie, nie zachowujcie się jak rozwydrzone babsztyle kłócące się o taką samą kieckę na imprezie ;) W temacie zostało powiedziane wszystko, a wycieczki osobiste róbmy do ciepłych krajów, a nie na forum :) Przynajmniej się klatę na czerwono osmali i wypocznie nad ciepłą wodą :lol2:

Ja obiecuję że już nie będę, no chyba że ktoś mi na imprezie założy kieckę ;)

ps. czasem sie droczę z mpoplaw bo go szczerze lubię za to jak mnie rozśmiesza a nie jest to w dzisiejszych kryzysowych czasach łatwe.

pozdrawiam Martinezio , Mpoplaw i wszystkich innych forumowiczów

ps. odpowiedż na pytanie mpoplaw (post 1786 tych komentarzy) :

-napisal mpoplaw: ,,....dawno temu nauczyłem się że FM rządzi się żelazna zasadą, im ktoś ma mniej postów tym bardziej wydaje mu się że jest jedynym wszechwiedzącym...''

dobry pomysł z przypomnieniem tamtej dyskusji sprzed roku

Jeszcze lepszy w wypiciem jakiegoś flakona, wydaje się że 0,7 na łeb to za mało.

Wygrałeś , leże na łopatkach i kwiczę, macham białą flagą ,chcę się podać, nie odrzucaj ,nie przekreślaj mnie, nie wyganiaj,nie rozśmieszaj bo mnie już brzuch boli. Okaż litość i już więcej nie biczuj mnie swą żelazną logiką i ugruntowaną i niebagatelną wiedzą. I nie karz mi publikować te sprostowanie=poddanie w gazecie wyborczej. PLIZZZ. :)

ps. co za złe licho mnie podkorciło żeby komentować pomysł na usunięcie fukania kotła przez otwieranie okien w zimie, wybacz Netbet.

pozdrawiam.

Cześć NetBet - jak tam ciepły materacyk na podłogówce? Coś mi się widzi, że piwko trzeba postawić :-)))

hmm... a wiesz że ja 11-12 lutego będę przelotem przez Krakaw. to gdzieś koło Ciebie... znaczy co? balecik? wyjadę ze dwa dni wcześniej ... i jakoś dojdę do siebie;)