Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

:) Coś pewnie skrobnie... pozdr

no..

nie wiem czy tu jeszcze ktoś zaglada...ale ... zapytam:

jak wiecie nie chcę mieć wiszących paskudnych grzejników, ale....

mam klatkę schodową .... i tam tez nie chcę grzejnika typowego.

czy kto kiedyś myślał nad położeniem ogrzewania ściennego?

jedna z pętli podłogówki zamiast zasuwać po podłogach rozpięta zostanie po ścianach klatki schodowej

można kłaść rury na ścianach i dawać płytę KG x2 , albo kuć delikatne bruzdy i chować rury....

robił ktos tak?

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Net: ja u siebie nie dawałem żadnego ogrzewania na klatce schodowej. U mnie jest ona otwarta i ogrzewa się konwekcyjnie powietrzem z parteru (ciepło idzie ku górze, a klatka schodowa u mnie to jedyna droga w tę stronę) ;) Z perspektywy 2-ch zim widzę, że rozwiązanie się sprawdza. Co prawda mam schody obłożone płytkami i te jako takie są zimne, ale schody nie są od siedzenia, więc nie przeszkadza nam to :)

...z tym grzejnikiem naściennym chcę to zrobić profilaktycznie...tak na wszelki wypadek.

mam świadomość że bedzie to grzało raczej licho, ale... cos tam grzało.... koszt żaden

4561857_ogrzewanie-scienne.jpg

tu jest na jakiejś ścianie wewnętrznej, działowej....

... ja chcę puścić rury po nośnych zewnętrznych... i przykryć to KG - jak wszędzie:D

zabangla?

no..

nie wiem czy tu jeszcze ktoś zaglada...ale ... zapytam:

jak wiecie nie chcę mieć wiszących paskudnych grzejników, ale....

mam klatkę schodową .... i tam tez nie chcę grzejnika typowego.

czy kto kiedyś myślał nad położeniem ogrzewania ściennego?

jedna z pętli podłogówki zamiast zasuwać po podłogach rozpięta zostanie po ścianach klatki schodowej

można kłaść rury na ścianach i dawać płytę KG x2 , albo kuć delikatne bruzdy i chować rury....

robił ktos tak?

Net jak najbardziej możesz takie ogrzewanie zrobić.

tylko zatop pexy w ścianie i na to KG, rury najlepiej zatopić w elastycznym kleju.

Są też specjalne KG z mocowaniami na rury.

także będzie banglać ;)

• 2 weeks później...
zabangla?

Witam.

Ścianówka ( analogicznie do podłogówki he he) musi mieć odpowietrznik( bezpieczniej wyjechać z pexem ponad tynk i dopiero dać trójnik z odpowietrznikiem , naczynie wzbiorcze z kotłowni na parterze trzeba ocieplić i przenieść na strych ponad ścianówkę. Ścianówkę zasilać od góry w dół. Idealnie byłoby odizolować ją od ściany paroma cm styro , zrobić stelarz (szalunek) i dokrecając kolejne ok 25-20 cm pasy regipsu na 10 czy więcej razy zalać ze 5cm betonem.

pozdrawiam.

Witam.

Ścianówka ( analogicznie do podłogówki he he) musi mieć odpowietrznik( bezpieczniej wyjechać z pexem ponad tynk i dopiero dać trójnik z odpowietrznikiem , naczynie wzbiorcze z kotłowni na parterze trzeba ocieplić i przenieść na strych ponad ścianówkę. Ścianówkę zasilać od góry w dół. Idealnie byłoby odizolować ją od ściany paroma cm styro , zrobić stelarz (szalunek) i dokrecając kolejne ok 25-20 cm pasy regipsu na 10 czy więcej razy zalać ze 5cm betonem.

pozdrawiam.

u lala !! kogo widzę!!

naczynie wzbiorcze - rzecz oczywista - nie może być poniżej najwyższego punktu biegu wody - zrobione.

... z tym odpowietrzeniem petli na ścianie... daję se spokój - jest odpowietrznik na rozdzielaczu... powietrze przepchnie się do niego.

... o odizolowaniu odściany nie ma mowy - mam 30mm na wszytko z wykończeniem na glanc - klatka schodowa.

... zasilanie cchę pchać od doly do góry...

no i rozstaw rur.... co 25cm... zalezy mi na "jakomkolwiek grzaniu" ... bez szału...

dobrze znowu Cie widzieć tom...:cool:

pozdro

NETbet

p.s.

tak to ma wyglądać... no mniej więcej...

rury będą w "komorach" powietrznych pomiędzy ścianą a płyta KG

tak se wykombinowałem....

http://imageshack.us/a/img716/92/scianaa.th.jpg

Hmm... Nie wiem, czy komory powietrzne to dobre rozwiązanie. Powietrze jest raczej izolatorem, a Tobie potrzebny byłby raczej kumulator. Ja bym spróbował podkuć trochę ścianę na pex-a, a na koniec rury pokryć jakimś klejem wysokoelastycznym, lub tynkiem c-w z plastyfikatorem, żeby nie pękało. Nie musi być równo, skoro chcesz na to kleić k-g. No i k-g klejone nie na placki, ale na grzebyczki :> Przynajmniej w miejscu rurek grzewczych.

Czy netbet dekarz jeszcze tu zagląda?

Bo przyszła zima i czas mi pomyśleć o dachu...

Jak tam się trzyma papa i czy był to dobry wybór, jak tak to proszę o typ papy, niekoniecznie producenta.

czasem zagląda...;)

papa poszła jakas taka tania - wierzchniego krycia z posypką .

Miałem doczynienia z dwiema:

- na welonie

- na tekturze

polecam ta drugą... jakas taka "niepłynąca" latem...

poszycie wykonane jakis czas temu - trzyma. nic nie cieknie.

z perspektywy czasu natomiast: walic papiaki co 30-50cm po całości i smarowac je taki mazidłem dekarskim...

tak gdzie waliłem duzo papiorów i smarowałem - jest git

tam gdzie nie tłukłem ( a żałuję )papa ma tendencje to "wstawania" pod wpływem wiatru...

...ale to jedynie spostrzeżenia jednej pijanicy co postawiła dom:cool:

pozdro

NETbet

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
.... odreagowywuje, biedak... :lol2:

J.

..prawie zgadłeś... oderagowuję 3 lata zapierdolu na budowie... bo z perspektywy czasu tak to należy nazwać

piwo jest, spokój jest, ciepło jest, na łeb sie nie leje, a że cos tam trzeba zrobić.... sie zrobi.... sie zrobi... nie dzis - to jutro... nie jutro - to za tydzień... albo sie przełozy na przyszły rok....

NETbet

p.s.

to co ? idziemy na piffko?:lol2:

..prawie zgadłeś... oderagowuję 3 lata zapierdolu na budowie... bo z perspektywy czasu tak to należy nazwać

piwo jest, spokój jest, ciepło jest, na łeb sie nie leje, a że cos tam trzeba zrobić.... sie zrobi.... sie zrobi... nie dzis - to jutro... nie jutro - to za tydzień... albo sie przełozy na przyszły rok....

NETbet

p.s.

to co ? idziemy na piffko?:lol2:

:) kiedy i gdzie

Robotę jak przekładać to tylko na wczoraj.. wtedy na pewno nie wróci temat ;)