Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z beczki budowlanej - pytanie do fachowców:

instalacja ogrzewania

mam pytanie:

ogrzewanie parteru - zrobione i zamknięte.

ogrzewanie pietra na poddaszu - w trakcie działań

... i tu jest bajer:

potrzebuje zejść z piętra na parter jedną pętlą ogrzewania - do hydroforni( kurwa - zapomniałem o niej a tam jest zaje@#$ zimno) - może być petla niskotemperaturowa od podłogówki

ma to jakiś wpływ na cokolwiek?

pozdro

NETbet

Nikt Ci biedaku nie odpowiedział, to ja skromnie podpowiem. Jeśli jest tam >=2 stopnie to jest ok, ale jeśli się upierasz, to daj jakikolwiek grzejnik (10 żeber aluminiasa za 2 stówki ) i nawet na niskiej temperaturze podłogowej podniesie ci temp. do przynajmniej 10 stopni. Pewnie będzie go trzeba skryzować trochę na zaworze, ale generalnie da radę.

netbet,

jako że sam też samodzielnie kartongipsuje całą chałupę, powiedz mi jaki masz plan na klatkę schodową,

w szczycie tam jest dosc wysoko,

no jest tam zajebiście wysoko, ale jest na to sposób:

murłata na wieńcu leży po zewnetrznej czyli mam tam z 10 cm na oparcie "czegoś"

wieniec jest na wysokości 125 cm nad stropem

rusztowanie 4 ramki dają 125 cm wysokości

trzeba "to coś" oprzeć z jedej strony na tym progu wieńca, z drugiej na rusztowaniu i już

"to coś" w moim przypadku to dwie 4 metrowe pozostałości krokwi 8/18 a na to dechy 40mm ( po calówkach nie odważę się tam łazić :cool: )

.... a jak juz sie tam człowiek wgramoli - pełne gacie!

Witam.

Nareszcie robi się ciepło i czas zacząć działać na budowie. Chcę samemu zrobić instalację centralnego ogrzewania, kanalizacji sanitarnej, instalacji wody użytkowej oraz cyrkulację ciepłej wody.

Netbet, możesz napisać jakimi zasadami kierowałeś się podczas montażu każdej z tych instalacji?

Dziękuję i pozdrawiam

Uff .. Własnie przebrnąłem prze komenty :) Medale za to powinni dawać :D 200 stron.. masakra...

Gratulacje za wybudowanie chaty bez milionów w kredycie, za świetny dziennik który NAPRAWDE pomaga innym w ich zmaganiach i dzieki za kupe smiechu przy czytaniu :)

Czytając to przy piwku pare razy się poczułem jakbyśmy raze je pili :D Swój chłop, szkoda że tak daleko.

Łosiu....

...że Ci sie chciało przelecieć wszystkie strony komentów - masz MEDAL:cool: .... ale....

na tym forum jest przynajmniej klika naście gitesowych dzienników samorobów.... poszukaj... ( nie podpowiem, bo kogoś pominę i dostane po łbie )

jam jest jedynie namiastką emocji które znajdziesz u innych....:cool:

pozdro

NETbet

p.s.

jakbym ciągnął dziennik dalej - popadlibyście ze śmiechu:D

postanowiłem Was oszczędzić:cool:

Edytowane przez netbet

Coś niesamowitego ten Wasz dziennik...perełka normalnie - jak dla mnie ! Dzięki Wam mam ochotę na ten "skok na głęboką wodę", jak przestrzega rodzinka...czyli budować dom SAMEMU ,tzn.rękami męża i ewentualnie brata. Mój mąż teraz buduje innym, pracuje na budowach,wykończeniówkach...my z budżetem 125tysięcy baliśmy się zaczynać, ale teraz wiem ,że można! Mam w planach domek salsa 107m...i nieważne,że nie będzie kafelek i że na poddasze będę musiała czekać parę lat.... Wierzę,że warto ! I dzięki Wam i Waszemu dziennikowi mam odwagę marzyć, że ... MOŻNA !!!

• 3 weeks później...
Brakowało ostatniej części. Teraz już są wszystkie w jednym miejscu. :yes::yes::yes:

http://chomikuj.pl/lpawlow/budowa+domu/Cedryk+bez+tajemnic/

Ku chwale samorobom...

:bye:

.... ja to chyba sobie to druknę... :D zatyram drukarkę... ze dwie ryzy papieru.... a co!

dzięki Ipawlow

pozdro

NETbet

• 2 weeks później...
Ja pierdziuu, million odsłon :D. Nagrzebałeś sobie i się narobiło :yes:. Trzeba było wstawić fotkę koparki i wykopów, potem już mam mury i kończę dach, pozdrowienia. Człowiek całymi miesiącami "wlatał"do netbeta , czekał na kolejne patenty i oglądał postępy na budowie, a później ubzdurał sobie, że może sam by się pobawił w budowlańca i zabrał się za robotę :D. Kurczę jak widać chcieć znaczy móc . Pozdrawiam!