Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

Budowałem dom z synami, zajęło nam to dwa lata do stanu surowego. Teraz bierzemy się za wykończenie, pomaga w tym fakt, że synek posiada wykształcenie z wykończeniówki właśnie. Mam pytanie - Czy w internecie są jakieś darmowe programy do wirtualnego projektowania wnętrz w 3D? Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budowałem dom z synami, zajęło nam to dwa lata do stanu surowego. Teraz bierzemy się za wykończenie, pomaga w tym fakt, że synek posiada wykształcenie z wykończeniówki właśnie. Mam pytanie - Czy w internecie są jakieś darmowe programy do wirtualnego projektowania wnętrz w 3D? Pozdrawiam.

Gratulacje i życzę wytrwałości, szczególnie że mieszkamy nieopodal. U mnie budowa przebiegała podobnie i wykończeniówka przybrała faktycznego brzmienia, hehe. Programy znajdziesz na stronach producentów płytek, mebli, nawet Ikea ma coś na swojej stronie. Tyle że trzeba na to poświęcić sporo czasu. Czasem łatwiej jest coś naszkicować i kredkę dobrać : ).

• 5 weeks później...
wieści z placu boju....

A MIAŁO NIE BYC OKIEN!!!

a som!! ( przynajmniej pierwsze - reszta z czasem )

a wiec mamy ( po trudnych wyborach i walce wręcz ):

- profil jednokomorowy - nowość!!

- okna drewniane!!

- nietłukący materiał przepuszczający dwu warstowy !!

- uchylno / rozwierno / wyjmnowane

- ze szprosami

- gwarancja NIE MIJA PO SAMODZIELNYM MONTAŻU!!!

- producent ..hmm... mało znany

- różnica temperatury przed / po zamontowaniu ODCZUWALNA!!!

foto okna:

http://www.fothost.pl/upload/09/43/644d2b37.jpg

pozdro

OKNA NETbet

p.s.

zaraz pewnie to usuną za reklamę

8)

Każdy ma swoje życie, ale ja właśnie mówiłem sakramentalne TAK, jak po pisałeś. K@#$$wa jakie to wszystko jest piękne. Od wiosny (2014) sam ruszam z pomysłem (budową). Pozdro dla dziecioka :D

Jaki węgiel używasz w Dakonie proszę o krótką instrukcję twojego palenia w piecu. Dzisiaj podłączyłem piec ale chodzi o ekonomię i prostotę palenia czy coś przymykasz przykręcasz itd. Nadmieniam iż większość inspiracji brałem od Ciebie i Majkiego. Większość prac (90%) wykonałem razem z moim kochanym tatą. Chociaż jego motto było "Ja nie wiem, nigdy tego nie robiłem, i Ci nic w tym nie pomogę" Dawno nie czytałem twojego forum z uwagi na robotę ale skończyłem na etapie jak się wprowadziłeś. Nie wiem czy się ociepliłeś (położyłeś strukturę) jeżeli jeszcze nie to służę instrukcją, nie ma nic prostszego niż zrobienie ocieplenia i położenie struktury (oczywiście pierwszy raz ocieplałem i kładłem strukturę szukając info na necie i u znajomego budowlańca przez telefon). Czy jest to trudne to Ci powiem że jest to bajka przy chociażby murowaniu czy rozkładaniu kanalizacji, wody lub tynku w domu (miałem tynkarza ale uciekł jak pojechałem na wakacje i trzeba była też samemu kończyć)

• 2 weeks później...
Jaki węgiel używasz w Dakonie proszę o krótką instrukcję twojego palenia w piecu. Dzisiaj podłączyłem piec ale chodzi o ekonomię i prostotę palenia czy coś przymykasz przykręcasz itd. Nadmieniam iż większość inspiracji brałem od Ciebie i Majkiego. Większość prac (90%) wykonałem razem z moim kochanym tatą. Chociaż jego motto było "Ja nie wiem, nigdy tego nie robiłem, i Ci nic w tym nie pomogę" Dawno nie czytałem twojego forum z uwagi na robotę ale skończyłem na etapie jak się wprowadziłeś. Nie wiem czy się ociepliłeś (położyłeś strukturę) jeżeli jeszcze nie to służę instrukcją, nie ma nic prostszego niż zrobienie ocieplenia i położenie struktury (oczywiście pierwszy raz ocieplałem i kładłem strukturę szukając info na necie i u znajomego budowlańca przez telefon). Czy jest to trudne to Ci powiem że jest to bajka przy chociażby murowaniu czy rozkładaniu kanalizacji, wody lub tynku w domu (miałem tynkarza ale uciekł jak pojechałem na wakacje i trzeba była też samemu kończyć)

instrukcja palenia w Dakonie:

- podpalam jakąś rozpałkę, walę na to "szczapki" ... czekam aż zabangla

- zasypuje węglem

- czekam aż zabangla

- zasypuje do pełna

... i tak raz na dobę, chyba że dosypię jak nie zgasł wtedy pomija rozpał....

... a tak na poważnie

25kg orzecha na dobę przy częściowym ociepleniu ścian i całkowitym ( 30cm wełny ) ociepleniu dachu

pewnie ten wynik byłby lepszy gdyby mi się chciało ocieplić ściany...( cholerna niemoc )

przy piecu nic nie majdruje... miarkownik ustawiony na 60st ... przysłona na czopuchy otwarta na maxa...

po prostu daje mu pracować a nie męczyć się...

problemem jest ilość popiołu.. pyłu.... dużo go.... i syfi ...

podłogówka chodzi gdzieś w granicach 30-35 stopni... teraz gdy mamy -6 za oknem...

i zdarza mi się zapomnieć dosypać do pieca.... zgaśnie.. i łapię sie na tym ze nie chodzi jak temp w domu spada poniżej krytycznych 22 st ;)

generalnie jestem z kotła zadowolony ale ... starzeję się ....

węgiel.. dosypywanie... popiół i jego wybieranie.... jest chyba dla młodych...

kocioł dolnego spalania - o nim mowa - pewnie za kilka lat będzie zabroniony - piep#@% ekologia.... ale to bardzo dobre piece...

może niekoniecznie w takiej konfiguracji jak u mnie... ale to dobre piece.

czekam tak naprawdę jak unia dofinansuje infrastrukturę gazową w Polsce i każe sie pod nią podpiąć.

...ale pewnie se jeszcze poczekam...

pozdro

NETbet

tylko że orzecha to mi dosłownie połyka, dodajesz do tego miału lub groszka czy też palisz samym orzechem

ładuje sam orzech... ten drobnego... i nie kręcę kotła ponad 55 stopni...co i tak jest marnotrawstwem przy podłogówce.

przenoszę dyskusję do komentów - tam jej miejsce.

tylko że orzecha to mi dosłownie połyka, dodajesz do tego miału lub groszka czy też palisz samym orzechem

i jeszcze mnie naszło...

....ty lepiej powiedz co tam masz pod ten piec podpięty i ile tego jest... bo może chata 400m2, same grzejniki, sauna, ... i dziwisz się że nie daje rady;)

Chatka Puchatka :) 160m2 + piwnica ocieplone 15cm styropianu, wszędzie podłogówka, zaznaczam iż dopiero zaczynam palić w piecu. Pomijam fakt iż po pierwszych 3 paleniach było ciemno od dymu a ja wychodziłem jak kominiarz.

powiem tak... przy wygrzewaniu chaty węgla idzie masakrycznie, tak samo jak dopuścisz do wychłodzenia...

50kg na dobę wtedy to norma...

z obserwacji wiem że jak wygaszę piec na kilka godzin, żeby go bujnąć musi zeżreć jakieś 10 kg orzecha... czyli jakkieś 1/3 dziennego zapotrzebowania

pierwsze 3 palenia...

...były najfajniejsze! piec czysty, komin czysty, cug jak cholera... nie ma prawa dymić!

DAKON to sumie gówniany piec i kapryśny :D ... ale tani.

dymi i prycha jak:

- nie ma cugu w kominie

- ma pełny popielnik tak że jak otworzysz drzwiczki wysypuje się z niego

- ma zasyfioną ostatnią komorę przed wylotem... tą wąską...

- ma zasyfioną rurę między piecem a kominem.... któreś kolano

... i pewnie dymi spod klap?

... na uszczelnieniu sznurami?

160m2 czyli jakieś 1000 - 1200mb pexa.... czyli normalnie

pod jaki komin masz go podpiętego? 200mm? 160mm? 140mm??

Komin 200mm Znam już chyba winowajcę wielkiego dymienia klapka w rurze przy wyjściu z komina była opadnięta, rzeczywiście dymi po klapami :wiggle:

A jak z tym węglem samym orzechem tylko palisz ? Jeżeli masz możliwość to zrób mi zdjęcie miarkownika bo u mnie coś nie chodzi a rozkręciłem go na części od razu na samym początku i nie wiem teraz czy jest dobrze złożony, chodzi mi właściwie o tą część w miarkowniku co się dźwignię zakłada gdyż to całkowicie powyciągałem.

Jak wyciągniesz ten fragment który trzyma wajchę, to gładką stroną jest do pieca czy też odwrotnie, rozłożyłem to całe i teraz nie wiem jak to ma być poprawnie złożone. Teraz mam tak że jak podnoszę wajchę czyli otwarcie drzwiczek pieca to mi pokrętło idzie w stronę pieca a według mnie powinno być odwrotnie.

Bracia i Bratuffki !!

...śpieszę podziękować Wszystkim którzy tu zaglądali, zaglądają i ... pewnie będą zaglądać;) .... bo....

dziś tak mnie tknęło i sprawdziłem:

- dziennik + komenty przekroczyły pewną magiczną liczbę odsłon:

MILION !!!!!

a wszytko w :

- niecałe pinć lat

- na 224 stronach

- z 4500 postów

jak to mówią Polacy: ja pierd@#$

pozdro i thx

NETbet'milioner

Witam,

czytam fm parę lat,tu i tam Ciebie wywołują ,ale ja dopiero teraz wsio przeczytałem.Powiem głośno -SZACUUUUNNNNNN, dałeś radę , w wielkim stylu,z wielkim humorem.Jestm pod wrażeniem,Dzieki.

Janusz

Wiesz co powiem szczerze że zaczynam uchodzić trochę za ułomnego z uwagi na to i pytam Cię o sprawy które masz w dzienniku tam tez ktoś zrobił Ci ostatnio wpis (dostałem info i się skapowałem że komentarze i dziennik to nie to samo) zauważyłem że masz dokładne zdjęcie miarkownika i pieca. Ale pomijając miarkownik (dalej nie wiem co z nim jest nie tak dlatego palę na dmuchawie) to mi na napełnionym do pełna piecu pali około 7 max 8 godzin. Przy twoich 24 godzinach jest strasznie mało ponadto widzę u Ciebie czyściutki popiół a ja mam sporo spieków. Nie ma znaczenia czy jest to groszek czy orzech, wszystkiego próbowałem kupiłem w workach na dużym składzie więc jest to dobry węgiel z kilku kopalni więc na pewno nie chodzi o jakość opału.

dmuchawa w dakonie????

dawaj zdjęcia!!!

ja nie ma ....

stałopalność...

ostatnio przerabiam temat... zmiejszenie temp zadanej na 45 stopni.. czyli ino ino...

podłogówka i tak więcej nie łyknie jak 42 stopnie

wszystko co podgrzejesz więcej i tak idzie w komin... co co to ma odebrać? ( chyba że masz bufor )

... poza tym z tą stałopalnością 24H to u mnie jest różnie... a zależy to od zasypów, wygaszeń.. temp na zewnątrz...

ja przyjmuję że raz na 20 godzin musze go zasypać.

zdjęcia zapodam ale najwcześniej w nd jutro mnie nie ma na budowie a w sb nie zdążę,

temperaturę ustawiam na 50' (zakres mi wychodzi od 38-62' czyli dmuchawa załącza się przy temp. 48' i spada do 38' potem dojdzie różnie 56-62' i znowu zjazd w dół) jeżeli dam mniej niż 50' to strasznie kopci gdyż spada do prawie 30'

bufora nie mam :(

stałopalność trochę mnie to pociesza ale max 7-8 h przy pełnym załadunku to chyba przesada

apropo miarkownika to u mnie to działa w ten sposób iż żadne kręcenie nic nie daje tylko wajchę sobie mogę ręcznie odgiąć i wtedy pociągnie klapkę

Edytowane przez b2211