Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

jajks! to dają teraz takie "bajery" w zestawie ?

ale....

...jak dla mnie to chory zestaw: miarkownik i dmuchawa? po co oba?

przecież jeden i drugi ma zadanie dostarczać bądź ograniczać powietrze do procesu spalania

odpiąć któregoś - zostawić tylko jednego

temperaturę ustawiam na 50' (zakres mi wychodzi od 38-62' czyli dmuchawa załącza się przy temp. 48' i spada do 38' potem dojdzie różnie 56-62' i znowu zjazd w dół) jeżeli dam mniej niż 50' to strasznie kopci gdyż spada do prawie 30'

i tak działa elletronika? żart?

wydawało mi się że taki zestaw z dmuchawą powinien być precyzyjniejszy niż zwykły miarkownik

przy nastawie miarkownika na 50 stopni "wahnięcie" w górę u mnie max 5 stopni, czyli przy zadanej 50 może dobić do 55 stopni

żadnych takich różnic w temp nie mam... no chyba że jest "rozpał" ... nagrzeje się kocioł ... załaczą pompy... wychłodzi go podłogówka, pompy staną... znowu trochę nakotłuje i pompy się włączą...i tak sie dzieje gdzieś do 38 stopni... później już tylko się pali aż osiągnie zadaną temp na miarkowniku

jak chcesz zostać przy elektronice, to pokombinowałbym coś z czasami tej dmuchawki i jej obrotami - tu jest chyba przyczyna ... chyba za bardzo się "wkręca"

mam rozumieć że klapa pod wiatrakiem jest zamknięta, śruba regulująca szczelinę wykręcona i lewego wiatru gdzieś bokiem nie bierze...

z doświadczenia :

ten kocioł chodząc tylko na miarkowniku bez wymuszonego podawania powietrza potrafi dojechać do 60 st bardzo szybko

inną sprawą jest pod co jest podpięty i ile wody ma nagrzać.

masz miej więcej tyle samo m2 co my...koło 160...

my mamy na tej pow. jakieś 850m pexa 16

zasobnik u nas 140l z pojedynczą wężownicą...

cała instalacja w miedzi i max przekrój rury to 1 cal ( redukcja zaraz na przyłączach kotła )

piętro ma osobny zawór 3D i osobną pompę

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie piętro i parter wszystko na jednym zaworze 3d i na jednej pompie 60

pex mam prawie tyle samo 800m (weszły 4 krążki po 200m) rozłożony pex też w garażu

zasobnik 125l z pojedynczą wężownicą podłączony zalany był wodą jak mi nie szła pompa od podłogówki ale nie używany

dzisiaj temperatura dobiła do 70'

żadnego wiatru bokiem nie bierze dmuchawa jest podpięta do klapki więc miarkownik jak coś może chodzić razem z wyłączoną dmuchawą

w pn ma przyjść gościu od kotłów zobaczyć na ten miarkownik co z nim nie halo sam do tego nie doszedłem więc nie mam możliwości palenia z miarkownikiem

obserwacje bieżące:

palę non stop od 3 dni...

ostatnia doba:

temp na zew 3st

kocioł zasypany do pełna o 16,00

nastawy:

temp zadana - 45st

temp w podogę - 38st

jest godzina 9,15

... ciągle się pali.. i popali jeszcze jakieś 1,5 godziny

czyli.... stałopalność ok, 18 godzin....

Czy masz te boczne doloty powietrza na piecu otwarte czy zamknięte, w instrukcji pisze że mają być otwarte, jeżeli masz otwarte to obie z obu stron czy też z jednej i jaki stopień masz otwarcia.

obie dziury - doloty boczne - zamknięte.

według moich obserwacji ich otwarcie zwiększa spalanie ... dostarczamy dodatkowe powietrze..

spalanie na dziś...

kocioł został dosypany o 11,00 ... jakieś 5 kg - pozostało trochę w worze ze wczoraj

pali się jeszcze...

był spec od pieca miarkownik chyba zepsuty zabrał ze sobą,

co do połykania węgla to mi się nawet nie chce pisać w ciągu 5h pożarł cały zbiornik

kolejne raportowanie żebyś miał świadomość..

zasyp wczoraj o 19,00 do pełna

nastawy temp bez zmian

za oknem -2 stopnie

w chacie ukrop - 24 stopnie....

jest 9,20... ciągle się pali .... na piecu jakieś 45 st

myslę że popali sie jeszcze ze 2-3 godziny...

pali sie krócej... ale wczoraj mi zgasł na jakąś godzinę... i trzeba go było "bujnąc"

Witam.

Dostałem właśnie mail z linkiem:

http://muratordom.pl/tagi/nowe-warunki-techniczne,22644/

Czytaliście to?

Przecież to jakieś chore, co Wy o tym uważacie i jak Wy budowaliście dom? Tzn. za x lat będę musiał dodizolować dom, zmienić okna bo tak unia chce?

Tego przecież nie wiemy od wczoraj - oczywistą rzeczą było, że wszelkie wymagania będą zaostrzane. Kolejną atrakcją będzie zapewne obowiązkowa próba szczelności dla budynków mieszkalnych - póki co jest tylko zalecana.

Zamiast wpadać w panikę - przeczytaj, jakich obiektów dotyczą WT i wszystko będzie jasne:

" Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu, budowie i przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków, a także do związanych z nimi urządzeń budowlanych, z zastrzeżeniem § 207 ust. 2"

I inna ważna rzecz - dla tych, którzy rozpoczęli już budowę:

"Do budynków, wobec których przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowę lub odrębna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złożony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje się przepisy dotychczasowe."

No tak ale jak zacznę się budować to mnie już obowiązują nowe przepisy? (budowa obecnie gdzieś w głowie)

Obowiązują Cię wtedy przepisy, które będą aktualne w chwili uzyskania pozwolenia na budowę. Np. jeśli uzyskasz pozwolenie w 2016 roku i wtedy zaczniesz budować, ale skończysz w 2017 - nie obowiązują Cię wymogi od 2017 roku, tylko te od 2014 roku.

Tutaj możesz zobaczyć, jak będą zmieniać się dopuszczalne wartości U oraz EP:

http://www.architektura.info/index.php/wiadomosci/zagadnienia_prawne/zmiany_w_warunach_technicznych_jakim_powinny_odpowiadac_budynki_i_ich_usytuowanie

Obowiązują Cię wtedy przepisy, które będą aktualne w chwili uzyskania pozwolenia na budowę. Np. jeśli uzyskasz pozwolenie w 2016 roku i wtedy zaczniesz budować, ale skończysz w 2017 - nie obowiązują Cię wymogi od 2017 roku, tylko te od 2014 roku.

Tutaj możesz zobaczyć, jak będą zmieniać się dopuszczalne wartości U oraz EP:

http://www.architektura.info/index.php/wiadomosci/zagadnienia_prawne/zmiany_w_warunach_technicznych_jakim_powinny_odpowiadac_budynki_i_ich_usytuowanie

Koffam Was!!! wielki szacun, bez ściemy, chcę aby Nasza budowa tak wyglądała, chociaż... nie przewidujemy budować sami, przynajmniej stanu surowego zamkniętego, jednak wASZE PODEJŚCIE DO TEMATU - POWALA!!! niejedno małżeństwo i niemałżeństwo by tego nie przetrwało

My na razie szukamy miejsca dla siebie, z widokiem :) trwa to już dłuuuuugo, ale prawie mamy:) beskid żywiecki w porywach Tatry widać, echhhh , może wypali

A wtedy piszemy dziennk, mamy to ustalone :) Dla mnie to druga budowa , dla mojego nieżona;) pierwsza poważna, garaż się chyba nie liczy, tak mówi :) chociaż jak go zobaczyłam łałłł z bajerami hehehehe

A co do Was moi kochani, będziecie wzorcem, takim z Sevres, bez ściemy :)

To chyba jakiś znak że na Was trafiłam przeglądając forum Muratora

Pozdrawiamy cieplutko i Głównego Budowniczego i Główną Dytektorkę Budowy o Dziecioku nie wspominając, ojjjj to chyba już Kawaler tejże budowy :)

Monia i Artur ( przyszli budowniczy swojego miejsca na ziemi ;))