netbet 14.12.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 jajks! to dają teraz takie "bajery" w zestawie ? ale.... ...jak dla mnie to chory zestaw: miarkownik i dmuchawa? po co oba? przecież jeden i drugi ma zadanie dostarczać bądź ograniczać powietrze do procesu spalania odpiąć któregoś - zostawić tylko jednego temperaturę ustawiam na 50' (zakres mi wychodzi od 38-62' czyli dmuchawa załącza się przy temp. 48' i spada do 38' potem dojdzie różnie 56-62' i znowu zjazd w dół) jeżeli dam mniej niż 50' to strasznie kopci gdyż spada do prawie 30' i tak działa elletronika? żart? wydawało mi się że taki zestaw z dmuchawą powinien być precyzyjniejszy niż zwykły miarkownik przy nastawie miarkownika na 50 stopni "wahnięcie" w górę u mnie max 5 stopni, czyli przy zadanej 50 może dobić do 55 stopni żadnych takich różnic w temp nie mam... no chyba że jest "rozpał" ... nagrzeje się kocioł ... załaczą pompy... wychłodzi go podłogówka, pompy staną... znowu trochę nakotłuje i pompy się włączą...i tak sie dzieje gdzieś do 38 stopni... później już tylko się pali aż osiągnie zadaną temp na miarkowniku jak chcesz zostać przy elektronice, to pokombinowałbym coś z czasami tej dmuchawki i jej obrotami - tu jest chyba przyczyna ... chyba za bardzo się "wkręca" mam rozumieć że klapa pod wiatrakiem jest zamknięta, śruba regulująca szczelinę wykręcona i lewego wiatru gdzieś bokiem nie bierze... z doświadczenia : ten kocioł chodząc tylko na miarkowniku bez wymuszonego podawania powietrza potrafi dojechać do 60 st bardzo szybko inną sprawą jest pod co jest podpięty i ile wody ma nagrzać. masz miej więcej tyle samo m2 co my...koło 160... my mamy na tej pow. jakieś 850m pexa 16 zasobnik u nas 140l z pojedynczą wężownicą... cała instalacja w miedzi i max przekrój rury to 1 cal ( redukcja zaraz na przyłączach kotła ) piętro ma osobny zawór 3D i osobną pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 14.12.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 u mnie piętro i parter wszystko na jednym zaworze 3d i na jednej pompie 60pex mam prawie tyle samo 800m (weszły 4 krążki po 200m) rozłożony pex też w garażuzasobnik 125l z pojedynczą wężownicą podłączony zalany był wodą jak mi nie szła pompa od podłogówki ale nie używanydzisiaj temperatura dobiła do 70'żadnego wiatru bokiem nie bierze dmuchawa jest podpięta do klapki więc miarkownik jak coś może chodzić razem z wyłączoną dmuchawą w pn ma przyjść gościu od kotłów zobaczyć na ten miarkownik co z nim nie halo sam do tego nie doszedłem więc nie mam możliwości palenia z miarkownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 16.12.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 obserwacje bieżące: palę non stop od 3 dni...ostatnia doba:temp na zew 3stkocioł zasypany do pełna o 16,00nastawy:temp zadana - 45sttemp w podogę - 38stjest godzina 9,15 ... ciągle się pali.. i popali jeszcze jakieś 1,5 godziny czyli.... stałopalność ok, 18 godzin.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 16.12.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Czy masz te boczne doloty powietrza na piecu otwarte czy zamknięte, w instrukcji pisze że mają być otwarte, jeżeli masz otwarte to obie z obu stron czy też z jednej i jaki stopień masz otwarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 16.12.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Czy masz te boczne doloty powietrza na piecu otwarte czy zamknięte, w instrukcji pisze że mają być otwarte, jeżeli masz otwarte to obie z obu stron czy też z jednej i jaki stopień masz otwarcia. obie dziury - doloty boczne - zamknięte. według moich obserwacji ich otwarcie zwiększa spalanie ... dostarczamy dodatkowe powietrze.. spalanie na dziś... kocioł został dosypany o 11,00 ... jakieś 5 kg - pozostało trochę w worze ze wczoraj pali się jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 16.12.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 był spec od pieca miarkownik chyba zepsuty zabrał ze sobą, co do połykania węgla to mi się nawet nie chce pisać w ciągu 5h pożarł cały zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 16.12.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 rada tak na szybko:- wywal elektronikę! po jaka cholerę pchać wiatr wiatrakiem, jak cug w konimie załatwia sprawę. ( zakładam że jest )a jak jest za duzy - to można go lekko przydusić przepustnicą na czopuchu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.12.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 był spec od pieca miarkownik chyba zepsuty zabrał ze sobą, co do połykania węgla to mi się nawet nie chce pisać w ciągu 5h pożarł cały zbiornik kolejne raportowanie żebyś miał świadomość.. zasyp wczoraj o 19,00 do pełna nastawy temp bez zmian za oknem -2 stopnie w chacie ukrop - 24 stopnie.... jest 9,20... ciągle się pali .... na piecu jakieś 45 st myslę że popali sie jeszcze ze 2-3 godziny... pali sie krócej... ale wczoraj mi zgasł na jakąś godzinę... i trzeba go było "bujnąc" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 23.12.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 jakbyś chciał sklecić, to może się projekt przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 26.12.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 http://ekarteczki.pl/kartki/4/2/d/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fnx 27.12.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Przepraszam z góry za spam ale nie mogę wysłać do Ciebie wiadomości ze względu na zapchaną skrzynkę.Netbet jak można się z Tobą skontaktować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 27.12.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 zapodałem nowy miarkownik i nic z tego nie dźwiga mi klapki za ciężka z tym wentylatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 28.12.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Przepraszam z góry za spam ale nie mogę wysłać do Ciebie wiadomości ze względu na zapchaną skrzynkę. Netbet jak można się z Tobą skontaktować? już możesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 28.12.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 zapodałem nowy miarkownik i nic z tego nie dźwiga mi klapki za ciężka z tym wentylatorem bo nie dźwignie.... albo miarkownik, albo wiatr.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fnx 02.01.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam.Dostałem właśnie mail z linkiem:http://muratordom.pl/tagi/nowe-warunki-techniczne,22644/ Czytaliście to?Przecież to jakieś chore, co Wy o tym uważacie i jak Wy budowaliście dom? Tzn. za x lat będę musiał dodizolować dom, zmienić okna bo tak unia chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radamara 02.01.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam. Dostałem właśnie mail z linkiem: http://muratordom.pl/tagi/nowe-warunki-techniczne,22644/ Czytaliście to? Przecież to jakieś chore, co Wy o tym uważacie i jak Wy budowaliście dom? Tzn. za x lat będę musiał dodizolować dom, zmienić okna bo tak unia chce? Tego przecież nie wiemy od wczoraj - oczywistą rzeczą było, że wszelkie wymagania będą zaostrzane. Kolejną atrakcją będzie zapewne obowiązkowa próba szczelności dla budynków mieszkalnych - póki co jest tylko zalecana. Zamiast wpadać w panikę - przeczytaj, jakich obiektów dotyczą WT i wszystko będzie jasne: " Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu, budowie i przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków, a także do związanych z nimi urządzeń budowlanych, z zastrzeżeniem § 207 ust. 2" I inna ważna rzecz - dla tych, którzy rozpoczęli już budowę: "Do budynków, wobec których przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowę lub odrębna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złożony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje się przepisy dotychczasowe." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fnx 02.01.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 No tak ale jak zacznę się budować to mnie już obowiązują nowe przepisy? (budowa obecnie gdzieś w głowie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radamara 02.01.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 No tak ale jak zacznę się budować to mnie już obowiązują nowe przepisy? (budowa obecnie gdzieś w głowie) Obowiązują Cię wtedy przepisy, które będą aktualne w chwili uzyskania pozwolenia na budowę. Np. jeśli uzyskasz pozwolenie w 2016 roku i wtedy zaczniesz budować, ale skończysz w 2017 - nie obowiązują Cię wymogi od 2017 roku, tylko te od 2014 roku. Tutaj możesz zobaczyć, jak będą zmieniać się dopuszczalne wartości U oraz EP: http://www.architektura.info/index.php/wiadomosci/zagadnienia_prawne/zmiany_w_warunach_technicznych_jakim_powinny_odpowiadac_budynki_i_ich_usytuowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nika1k 06.01.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Obowiązują Cię wtedy przepisy, które będą aktualne w chwili uzyskania pozwolenia na budowę. Np. jeśli uzyskasz pozwolenie w 2016 roku i wtedy zaczniesz budować, ale skończysz w 2017 - nie obowiązują Cię wymogi od 2017 roku, tylko te od 2014 roku. Tutaj możesz zobaczyć, jak będą zmieniać się dopuszczalne wartości U oraz EP: http://www.architektura.info/index.php/wiadomosci/zagadnienia_prawne/zmiany_w_warunach_technicznych_jakim_powinny_odpowiadac_budynki_i_ich_usytuowanie Koffam Was!!! wielki szacun, bez ściemy, chcę aby Nasza budowa tak wyglądała, chociaż... nie przewidujemy budować sami, przynajmniej stanu surowego zamkniętego, jednak wASZE PODEJŚCIE DO TEMATU - POWALA!!! niejedno małżeństwo i niemałżeństwo by tego nie przetrwało My na razie szukamy miejsca dla siebie, z widokiem trwa to już dłuuuuugo, ale prawie mamy:) beskid żywiecki w porywach Tatry widać, echhhh , może wypali A wtedy piszemy dziennk, mamy to ustalone Dla mnie to druga budowa , dla mojego nieżona;) pierwsza poważna, garaż się chyba nie liczy, tak mówi chociaż jak go zobaczyłam łałłł z bajerami hehehehe A co do Was moi kochani, będziecie wzorcem, takim z Sevres, bez ściemy To chyba jakiś znak że na Was trafiłam przeglądając forum Muratora Pozdrawiamy cieplutko i Głównego Budowniczego i Główną Dytektorkę Budowy o Dziecioku nie wspominając, ojjjj to chyba już Kawaler tejże budowy Monia i Artur ( przyszli budowniczy swojego miejsca na ziemi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fnx 11.01.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 netbet znów pełna skrzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts