netbet 11.01.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 netbety zrobiły znów porządek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 12.01.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Czy masz i używasz w Dakonie ekonomizera, wyczytałem w instrukcji iż montuje się to w piecu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 13.01.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Czy masz i używasz w Dakonie ekonomizera, wyczytałem w instrukcji iż montuje się to w piecu ? .. to te trzy malutkie cegiełki w środku? wywaliłem i palę bez nich.... bo niby co one mają dać? ograniczają co? zatrzymują co? działają pobudzająco na co? jak tam palenie b2211? pozdro Netbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 13.01.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Teraz ciężko coś powiedzieć gdyż palę popołudniami (w końcu mamy wiosnę) więc właściwie nie mam pojęcia jak to czasowo wychodzi. W związku z tym nie próbowałem jeszcze miarkownika (zrobiłem przeciwwagę jak dołożę duży klucz francuski to podnosi klapę) ale szczerze wątpię aby to wystarczyło. Najpewniej będę musiał zdemontować wentylator i wtedy spróbować z miarkownikiem. Najprawdopodobniej się za to wezmę dopiero jak będę mieszkał gdyż teraz nie mam na to czasu a pracy w bród gładzie, malowanie, kominek, panele, płytki, schody, poręcze itd. itd. Sprawę ekonomizera mi wytłumaczyłeś mam założone od początku więc to nic nie daje. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez b2211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.01.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Teraz ciężko coś powiedzieć gdyż palę popołudniami (w końcu mamy wiosnę). ...czyli palisz tak jak ja... ... rozpał gdzieś koło 18-19 i pełny zasyp ... kocioł chodzi gdzieś do 8-9 rano... ... w ciągu dnia nie palę ( przy takich temp za oknem ... do -5 ) ... i kolejny zasyp.... te cegiełki mało co dają.... paliłem "z nimi" i paliłem "baz nich"... może i dopalają...może nie.. ale na pewno mnie wkurw@!# ich spadanie przy czyszczeniu pieca:lol: wiec... "wyrwałem chwasta" podpowiem ci coś jeszcze ... kontroluj kolana rur spalinowych! ( nie wiem jak to masz podpięte pod komin, ale pewnie jakieś kolanko masz ) kożde kolano to magazyn dla sadzy... super miejsce żeby się odadzić i przytkać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 30.01.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 słuchajta.... mam szybkie pytanie: stopnie drewniane mocowane do podłoża betonowego na kołkach do tego przewidzianych - ja mam LSB Koelnerakołek osadzony w betonie, stopnie powiercone od dołu, wypoziomowane... ... i tu pytanie:czy / na co wklejać te kołki w stopnie drewniane?bo chyba sie je jakoś wkleja?kołek plasticzak - stopień drewniany... bo tak tylko posadzić na tych kołeczkach i zapianować to mi się nie widzi.... pozdroNETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.01.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Te kołki zasadniczo się wbija "na wcisk" w dziurę w drewnie. Kleić nie ma sensu, to się trzyma mocno. Ale szczerze mówiąc - moje trepy przykleiłem po prostu na piankę, bez żadnych kołków i to się trzyma jak jasna cholera! Naprawdę, o ile kołki nie są potrzebne z innych powodów (np. konieczność regulacji poziomu/wysokości), to nie widzę sensu stosowania dodatkowych mocowań. Jednego trepa u siebie musiałem zerwać, najpierw usiłowałem go odkleić wbijając młotem od boku klin, jedyny skutek to 3cm bukowa decha klejona z klejonki zaczęła mi się giąć na długości w łuk, a pianka nie puszczała, musiałem ją dopiero brzeszczotem do metalu podciąć, żeby puściła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.01.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 kołki stosuję - bo muszę...muszę się wypoziomować... i zgubić jakieś 15mmwiec kołek dodatkowo stoi na podkładka osbklejenie na samą pianę? jakąś "lepsiekszą" niskoprężną?bo co sklep - inne teorie i polecane produkty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 31.01.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 netbet zerknij na system michno może to rozwiąęe twoje problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.01.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 No nie, jak poziom musisz ustawiać, to bez kołka nie poradzisz.Piankę stosuję tylko niskoprężną, ale żadną lepsiejszą, kupuję to, co aktualnie jest w najlepszej promocji w Castoramie, aktualnie używam cuda marki "Cezar", do schodów chyba szła marka "Casto". Używałem również jakiegoś Soudala i jakąś superduper piankę, która mi została po styropianiarzach. I szczerze mówiąc... nie widzę między nimi żadnej różnicy. Może tyle, że ta superduper miała ładny zielony kolor, poza tym - pianka jak pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.01.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) tamat schodów ogarnięty. sie robią ...a ... z innej beczki: znowu jakieś dopiski dostałem.... że niby najpozyteczniejszy, że niby najlepszy... szlag by to - ja jestem po prostu NETbet p.s .... po takich "nadaniach" to strach będzie o coś zapytać..... że niby jak.... ten "naj" nie wie... szlag by to... Edytowane 31 Stycznia 2014 przez netbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CIHY 03.02.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Witam . Schody czyli trepy powinno się kleić , ja robie tak: kołek w beton odbijam znaczniki wierce stopień ,pasuje ,poziomuje podkładkami , wyciągam stopień zalewam z tuby klejem montażowym( 5,10.15,20 taka czerwona tuba )na kołki i nakładam stopień. Kleić trzeba mimo że kołki plastykowe ciasno siedzą w drewnie, ale po pewnym czasie drewno doschnie w domu i zaczną się luzy i trzeszczenie. Jak masz luzy po 15 mm to zapodaj troszeczkę piany punktowo i będzie git.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sopot7 04.02.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witajcie Przeczytałem calutki dziennik budowy od dechy do dechy zaczynając o godzinie 17. Na początku była to zwykła lektura, ale z każdym wpisem, zdjęciem i komentarzem oraz anegdotką budowałem ten dom razem z Tobą! Miałem łzy w oczach i śmiałem się do rozpuku a czytając co robisz zastanawiałem się ska masz tyle pomysłów, skąd czerpiesz moc... Zrozumiałem po 150 wpisie, że bez samozaparcia i wielkiego poczucia humoru nic z tego by nie było. Dziś jestem na początku Twojej drogi, mając w głowie mnóstwo pytań i wątpliwości, ale gdy przeczytałem Twój dziennik wiem że każdy może dać radę. :wave:Na koniec wielkie dzięki za wspaniałe i dowcipne wpisy które doprowadziły mnie do śmiechu i do łez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 07.02.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Netbet mam do Ciebie dwa pytania. 1. Widziałem, że robiłeś suche tynki - sam buduje dom i też wolałbym płyty g-k na ściany. Czy po tych kilku latach użytkowania uważasz, że to dobra technologia - jak Ci się takie tynki sprawdzają w praktyce. 2. Drugie pytanie dotyczy poddasza - od razu je robiłeś czy zostawiłeś na deser po przeprowadzce. Ja planowałem zrobić tylko wylewki oraz ocieplenie połaci dachowej z ofoliowaniem (aby wełna nie mokła od pary). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 10.02.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 pyt 1: ... z perspektywy czasu to dobre rozwiązanie... wprawdzie pojawiają się "rysy" na sufitach ale to moja zasługa... wiem dlaczego pęka. na ścianach brak rys...i to też moja zasługa:D osobiście nie widzę jakiś dramatycznych minusów technologi ( choć jest jeden mankament )... no może poza szlifowaniem gładzi. bo to jest syf nad syfy.... ..owa niedogodność to .... pustak P+W z brakiem pionowej spoiny. ściana postawiona z takich pustaków na PRZEWIEWY. właśnie na zamkach nie czuć tego latem, jesienią.. ale zimą jak zaczyna wiać... czuć że tam wieje. przyklejona płyta i tak tego nie elimuje w 100% - trzeba szybko robić ocieplenie zew. czasem gdzies widzę zamieszkałe domy bez ocieplenia, ale murowane z pionową spoiną. dom z P+W musi być ocieplony bo inaczej jest zimno. pyt 2: ... tak.. na deser.. ocieplone poddasze i tyle. właśnie kończę zabawę z nim:D najgorsza jest klatka schodowa i same schody... ale idzie to zrobić samemu... pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 11.02.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Jeżeli dobrze zrozumiałem to miałeś w zimę od środka przyklejone płyty gipsowe a z zewnątrz nie było styropianu. Jeżeli tak to pozytyw dla płyt, że takie przewiewy wytrzymały(tj. zimne powietrze). Sam chciałbym przykleić płyty w tym roku ale wykończenie domu do stopnia pozwalającego na zamieszkanie planuje dopiero w 2015 roku. Dom będzie w zimę ocieplony więc mróz może płytom nie zaszkodzi - w środku domu nie powinien być duży mróz. Ps. może zdradzisz jak się zasłużyłeś przy tych sufitach, że pękają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 12.02.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Ps. może zdradzisz jak się zasłużyłeś przy tych sufitach, że pękają sztywne łaczenie ściany z sufitem... ale idzie to naprawić.... trza porozcinać i aktyl dać piętro robione już bez baboli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 21.02.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) ..owa niedogodność to .... pustak P+W z brakiem pionowej spoiny. ściana postawiona z takich pustaków na PRZEWIEWY. właśnie na zamkach nie czuć tego latem, jesienią.. ale zimą jak zaczyna wiać... czuć że tam wieje. przyklejona płyta i tak tego nie elimuje w 100% - trzeba szybko robić ocieplenie zew. czasem gdzies widzę zamieszkałe domy bez ocieplenia, ale murowane z pionową spoiną. dom z P+W musi być ocieplony bo inaczej jest zimno. pozdro NETbet Generalnie każdy system P+W to pomyłka nawet sylikaty czy suporexy to jest dobre dla wykonawcy ale nie dla inwestora. Jeśli w środku tynk CW to jakoś będzie zachlapane od środka ale z zewnątrz ludzie robią styro na placki w zimno sobie hula jak chce. Ja właśnie jadę te szczeliny od środka i od zewnątrz zaprawą. Zamykam powietrze z obu stron w tej szczelinie.Zawsze to będzie lepiej. A odkryłem to w pewną letnią burzę, zerwała się potężna wichura a akurat byłem w pomieszczeniu bez okien i słucham co tak pizga i gwiżdże. Przyłożyłem łeb i ucho do ściany i się z lekka wkur..... Od tamtej pory miałem zakodowane uczczelić łączenia P+W przed tynkami wewnwtrznymi (KG) i ociepleniem ze styro. Także potwierdzam. Będąc przy temacie tynków z KG na ścianach też będę opier....ł ok 420m2 samych ścian tymi płytami na klej gipsowy.Do tego te pierdzielone poddasza i sufity. Na stronach kalkulatorów 3 głównych systemodawców wychodzą jakieś kosmiczne ceny i produkty. Ja na razie obstawiam dolinę nidy klej gipsowy T ok 16,50zł/25kg. Ale na grunta nie mam pomysła. Netbet dwa szybkie pytania: 1. Na jaki klej kleiłeś płyty KG do ścian? 2. Czym gruntowałeś przed klejeniem? Nie widzę nigdzie tego w dzienniku dlatego męczę. Nie chcę wyważać otwartych drzwi od nowa. Edytowane 21 Lutego 2014 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 22.02.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Netbet dwa szybkie pytania: 1. Na jaki klej kleiłeś płyty KG do ścian? 2. Czym gruntowałeś przed klejeniem? . 1. w większości Nida... bo miałem po d ręką ... za płotem hurtownia... ale jak nie miałem... posiłkowałem się casto albo obi.... inne ceny - ale co było robić.. 2. wszytkie ściany były gruntowane! grunt.. taki ogólny... bo ja wiem... jakis tytan,.. co tam masz pod ręką... różnicy nie zauważysz między "markowym" a "dziadem" ... ( tego najtańszego dziada nie kupuj ) ważne żeby przyczepność była i chłonność się wyrównała ... pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.02.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jeśli chodzi o przewiewy na łączeniach P+W to ja się poratowałem zaklejaniem z obu stron klejem łączeń pionowych.Fugi nie maa ale jest jakby zaszpachlowane. nic nie wiało zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts