Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

Tak romantycznie wyglada Twoj malzonek w tym oknie na tle blekitnego nieba...

Romeo, Romeo ......... :D

Z tym petem szczególnie. I w tej kretyńskiej, tureckiej czapce. :lol: :lol: :lol: :lol: tiaaa romeo w dresikach z reala :lol: :lol: :lol: :roll:

A Ty bys chciala zeby jak na tle tego nieba ......w kapielowkach bez czapeczki ? 8)

Albo co gorsza w czapeczce, bez kapielowek ? ? ?

Wstydz sie. :D

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nadia mówię ci nie przesadzaj z tym ...... :D bo mnie żona zabije. :D

W szalowaniu stropu u koleżanki Majry powinny być jeszcze do stempli przybite (na wysokości ok. 1,7m) deski 12 lub 10 spinające stemple w obydwu kierunkach i zaparte na ścianach tak zeby się nie przesuneły pod ciężarem stropu. :D .

Strop terriva jest bardzo prosty w układaniu i na pewno dacie sobie sami radę. Mam w tej kwestii duże doświadczenie :D .

Na pewno nie wyjdzie tanie niż strop lany ale na pewno jest sporo cieplejszy a to jest ważna sprawa. Oczywiscie keramzytowy a nie betonowy.Plyty OSB sa dobre ale drogie i zdaje si nie nadaja sie tam gdzie jest wilgoc. pod wplywem wilgoci kruszeja :(

Nie da sie ich tez zaimpregnowac bo zywica nie poywoli wchlonac impregnatu :(

Tak romantycznie wyglada Twoj malzonek w tym oknie na tle blekitnego nieba...

Romeo, Romeo ......... :D

Z tym petem szczególnie. I w tej kretyńskiej, tureckiej czapce. :lol: :lol: :lol: :lol: tiaaa romeo w dresikach z reala :lol: :lol: :lol: :roll:

A Ty bys chciala zeby jak na tle tego nieba ......w kapielowkach bez czapeczki ? 8)

Albo co gorsza w czapeczce, bez kapielowek ? ? ?

Wstydz sie. :D

Eeeeee a czego tu się wstydzić ..... bez czapeczki też może być :D :wink:

Nadia mówię ci nie przesadzaj z tym ...... :D bo mnie żona zabije. :D

W szalowaniu stropu u koleżanki Majry powinny być jeszcze do stempli przybite (na wysokości ok. 1,7m) deski 12 lub 10 spinające stemple w obydwu kierunkach i zaparte na ścianach tak zeby się nie przesuneły pod ciężarem stropu. :D .

Strop terriva jest bardzo prosty w układaniu i na pewno dacie sobie sami radę. Mam w tej kwestii duże doświadczenie :D .

Na pewno nie wyjdzie tanie niż strop lany ale na pewno jest sporo cieplejszy a to jest ważna sprawa. Oczywiscie keramzytowy a nie betonowy.Plyty OSB sa dobre ale drogie i zdaje si nie nadaja sie tam gdzie jest wilgoc. pod wplywem wilgoci kruszeja :(

Nie da sie ich tez zaimpregnowac bo zywica nie poywoli wchlonac impregnatu :(

Wilko

Żona Twoja to mnie zabije, tylko jej nic nie mów ciiiiiiii :wink:

W stropach jest spory wybór: to co komu potrzebne,

- my jesteśmy ze starej szkoły i uważamy że strop monolit to najlepszy strop na świecie.

- jest cienki a zarazem cichy.

-fakt że pracy przy nim sporo ale ufam i wierzę mojemu staremu, choć są pewne granice :wink:

- i jak znam starego to już coś obmyślił : "jak to zrobić szybko, tanio i dobrze " :D

- zbijanie stempli celem uniemożliwienia ich przesunięcia to wiemy i zrobimy

- OSB - :evil: 22,00 zł za m2 to w porównaniu z deską za 12 to KOSMOS

osb tuż podziękowaliśmy na starcie!

A nie lepiej strop systemowy np. popularną TERIVE, co macie w projekcie?

Stropy prefabrykowane są szybkie i łatwe w montażu no i deskowanie odpada.

Koszty wychodzą podobne, a jak porównać z "uczciwie" sklęconym stropem lanym to nawet taniej.

Hello

Monolit w projekcie. Ja wiem że teriva łatwiejsza, ale my wolimy monolit. Dechy ze stropu pójdą na dach więc jakaś oszczędność będzie. :roll:

witamy

sorcia ze wpisaliśmy sie w złym miejscu :oops: :oops:

dzieki za telefon do p.Darka :D ,dzwonilismy przed chwilą -bloczki ma po 2,80zł a o reszte spytamy już na miejscu.

8)

Hello

Nie ma sprawy i nie za ma co. Od tego kolesia mamy dobry tani beton, tani piach taki śliczniutki że synkowi dostało się do piaskownicy. Ceny można u niego negocjować. Jest najtańszy w Łodzi bo bierze dużo i ma rabaty, upusty od producentów.

Pozdrawiam i życzę owocnych rozmów z beton-serwisem :D

... przecież ona ciężko pracuje. :)

Monolit w projekcie. Ja wiem że teriva łatwiejsza, ale my wolimy monolit. Dechy ze stropu pójdą na dach więc jakaś oszczędność będzie. :roll:

Nie , no jak macie tak w projekcie to tak róbcie, bo Teriva też musi być odpowiednio zaprojektowana (żebra, podciągi) i samemu nie ma co się za to brać.

Foto przestroga :D

moja małża ostatnio na działce rzuciła sie w wir pracy :roll:

http://img39.imageshack.us/img39/9291/dscn5469q.th.jpg

:lol: :lol: :lol:

Ty żonki tak nie męcz.

Widzę że zaczynają się "te lepsze zdjęcia". My też mamy podobne, było już w dzienniku ale skoro w takich pozycjach to proszę:

Budowlaniec roku 2008!!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://s2.fothost.pl/upload/09/22/5322d97c.jpg

jak powiedział - tak zrobił i sie zalogował!!!!

wiec jestem od dziś z wami wszystkimi w stałym kontakcie "pisanym" :D

widzę ze moja ślubna już moje zdjęcie zamieściła :o :oops: :) :)

dzięki za pochwałki !!! staram siem jak mogem (pisać, klicić, .... ) :D

pozdrawiam

netbet - ślubny swojej żonki

Ale pojawił się o wiele gorszy problem.

Okazało się, że w 2007 roku powstał nowy plan zagospodarowania z dużymi zmianami. Do okapu np. musi być 3,6m. Ja nie mogę się doliczyć ile my mamy

NADIA RATUJ! ILE JEST DO OKAPU!?

...polecam uwadze rys nr A03c 8)

pozdrawiam

netbet

..zgodnie z rysunkiem i projektem okap ma szerokość 0,8 m od lica ściany ...

nie pamiętam jednak o ile szerokości okapów mogą pomniejszać minimalną odległość 4m zabudowy od granicy... chyba właśnie o owe 0,8 m...albo o 0,6m

jeżeli u was przepis mówi o odległości OKAPU od granicy działki...to nie wiem co o tym myśleć... na siłę chcą was zmusić od odsuwania się od granic działki ??

sprawdź dobrze do masz w warunkach zabudowy.

no dobra.

lubię TATRE w czteropaku :D :D

tej wysokości nigdzie i nigdy sie nie podaje - wychodzi zawsze w przedziale od : do

według mnie jest tak:

-poziom stropu +2,88 m ppz

-okap zaczyna sie gdzieś mniej wiecej w 1/3 wysokości ściany kolankowej... czyli jakieś +0,4 m ppz

łącznie mamy jakieś 3,34 do okapu... ale od poziomu gruntu przy założeniu ze są 3-4 stopnie wejściowe to może wyjść dodatkowo od 0,45 do 0,6 m.... zbliżamy się do 3,9m 8)

co to kur... za plan zagospodarowania który mówi o wysokości okapu??? budujesz w skansenie, czy może warunki były tworzone pod: burmistrza, wójta, sołtysa, radnego??? i innego czorta co już chatę postawił i nie chce w okolicy innych "odmieńców" ??? 8) 8)