Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no dobra.

lubię TATRE w czteropaku :D :D

tej wysokości nigdzie i nigdy sie nie podaje - wychodzi zawsze w przedziale od : do

według mnie jest tak:

-poziom stropu +2,88 m ppz

-okap zaczyna sie gdzieś mniej wiecej w 1/3 wysokości ściany kolankowej... czyli jakieś +0,4 m ppz

łącznie mamy jakieś 3,34 do okapu... ale od poziomu gruntu przy założeniu ze są 3-4 stopnie wejściowe to może wyjść dodatkowo od 0,45 do 0,6 m.... zbliżamy się do 3,9m 8)

...normalnie mąż ma gadane prawie jak wykładowca na wydziale architektury

..tak na marginesie -ostatnio smakuję się w żubrze

:D

jak przeczytałem z jaką wysokością ma problem dziewczyna to aż se siadłem i policzyłem.

żebym to ja miał "tylko" takie problemy.. 8) policzyć deskowanie, rozstawy i podziały to jest dopiero gicior :o :lol: :lol:

a potem to jeszcze wszystko do kupy poskładać .... o zbrojeniu nie wspomnę

albo kolejny szał: murowanie komina!! to jest dopiero jazda bez trzymanki - polecam tylko "zapaleńcom"

od czasu do czasu zmieniam na żywca

NetBet z tym murowaniem komina to święta racja :-))

Nie wie ten kto nie spróbował. My obydwaj coś wiemy w tej sprawie. Sciany to przy tym bułka z masłem.

8)

W tamtym roku tak się spaliłem przy murowaniu komina że w pracy mysleli że na Kanarach z miesiąc byłem :-))

Normalnie opalenizna za friko.

Nie przesadź z tym piwem bo na słońcu szybko bierze :-))

kurcze a my w projekcie mamy wrysowany system kominowy schiedel rondo plus :o Z tego co się orientowaliśmy - ceny zabijają :-?

....eee.. dziękuj Bogu i pracowni ze masz ten komin :wink:

murowany to:

-koszty... koszty...koszty

-wkład :evil: - nie pytaj ile kosztuje

-dłubanina straszna ( no chyba ze ma się ekipę )

jak tak sobie "pomurowałem" komin...( utrzymanie wszystkich pionów bez szablonów to chyba niemożliwe )... to faktycznie dowie się czegoś n/t komina tylko ten co sam spróbował :wink: :wink: :wink:

my lecimy dalej :D

cholera - nie liczyłem jeszcze....bo ciągle siedzę na kominie :D

murujemy :

z jednej strony ściany - dwa kanały wentylacyjne, jeden spalinowy

z drugiej strony ściany - obudowa kominka do wysokości 2mb - później płyta żelbet, ..i od tego miejsca komin : dwa wentylacyjne , jeden spalinowy

jak do tej pory poszło ok 1400 zł i jestem na wysokości ok. 1,8m

chyba drogo...ale zabawa przednia :D :D :D :D :D

czyli reasumując my budujemy ten zwany"rondo" x 2 z cegiełek. :o

jak skończę murować - ślubna pewnie coś skrobnie o kasie :cry:

fakt-murowany komin to straszna rzezba, za schiedel 3-kanałowy(dwa spalinowe +wentylacja) wołają od 5 koła w górę

Naprawdę murowany z cegły komin wyjdzie drożej? :o

Może wyjść drożej murowany ale na pewno lepiej.

Zastanawialiście się jakie dacie zakończenie komina nad dachem?

no pewnie ze sami :D

mnie już tak roznosi energia,chciałbym złapac w końcu za szpadel i ciosać ...ehh ta biurokracja,ciagle nie mamy PNB,ponoc w Starostwie w Zgierzu zmienił się naczelnik wydziału i troche przeciaga z wydawaniem pozwolen :evil:

Ile planujecie w tym roku zrobic?stan surowy? 8) :D

no pewnie ze sami :D

mnie już tak roznosi energia,chciałbym złapac w końcu za szpadel i ciosać ...ehh ta biurokracja,ciagle nie mamy PNB,ponoc w Starostwie w Zgierzu zmienił się naczelnik wydziału i troche przeciaga z wydawaniem pozwolen :evil:

Ile planujecie w tym roku zrobic?stan surowy? 8) :D

Jak Cię energia roznosi to zapraszam w sobotę, oj przyda się ktoś na przyczepkę :wink: (żartuję)

Ale przecież dołek to sobie możesz wykopać. Więc... do dzieła. A podpie... może tylko któryś z sąsiadów.

W tym roku na pewno SSO może się uda go zamknąć.

Wszyscy nam doradzają żeby juz zaczynac(zrobic wytyczenie,wykop)

ale własnie ci sąsiedzi... :-? troche im nie ufamy,niby są ok,pogadają ,"doradzą" :-? ee poczekamy jeszcze troche.

Na dzień dzisiejszy pożyczylismyod znajomych zaginarkę ich konstrukcji ale pierwszej klasy 8) :D :wink: niedlugo zaczniemy robic zbrojenie na ławy na podstawie waszych zdjęć 8) :p

Wszyscy nam doradzają żeby juz zaczynac(zrobic wytyczenie,wykop)

ale własnie ci sąsiedzi... :-? troche im nie ufamy,niby są ok,pogadają ,"doradzą" :-? ee poczekamy jeszcze troche.

Na dzień dzisiejszy pożyczylismyod znajomych zaginarkę ich konstrukcji ale pierwszej klasy 8) :D :wink: niedlugo zaczniemy robic zbrojenie na ławy na podstawie waszych zdjęć 8) :p

Trzeba było się nie chwalić, że na PNB czekasz :wink:

Samoróby są najlepsze :) A my będziemy za jakieś dwa tygodnie kręcili zbrojenia na strop to może podjedziesz i zademonstrujemy jak się to robi? Będziesz miał okazję organoleptyczne doświadczyć zaginania prętów. Zapraszamy. Stary chętnie powie co i jak. Również sam dowiedział się i przerobił zbrojenie pod okiem zbrojarza - zawodowca - kumpla.