Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

:D jeżeli mówisz poważnie to chętnie skorzystam z darmowej szybkiej lekcji -jak poprawnie wyginać prety stalowe fi 6 itp :D

Od nas to w sumie niedaleko,moge podjechac na 15 minut 8) ( nie bede zabierał cennego czasu) :lol:

Co do deskowania-mąż posiadł chyba wszystkie umiejętnosci :D perfekcja!

pozdrawiamy

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:D jeżeli mówisz poważnie to chętnie skorzystam z darmowej szybkiej lekcji -jak poprawnie wyginać prety stalowe fi 6 itp :D

Od nas to w sumie niedaleko,moge podjechac na 15 minut 8) ( nie bede zabierał cennego czasu) :lol:

Co do deskowania-mąż posiadł chyba wszystkie umiejętnosci :D perfekcja!

pozdrawiamy

pręty fi 6 to pikuś... można zaginać w palcach - albo między wbitymi gwoździorami.

zabawa zaczyna się przy gięciu 12 zbrojeniowej :D

czas... u nas przerwy na papierocha czasem trwają po 30 minut 8) wiec spox - nie jest AŻ tak cenny - co innego wiedza - to jest wartość wymierna i zawiera się w przedziale 0,5 l do 0,75 l :D :D :D :wink:

deskowanie - najfajniejsza robota jak do tej pory... "chineczką" ciach ciach i gwożdziorami pozbijać .... z tą perfekcją to tak bym nie przesadzał... to dopiero nasz pierwszy dom :D ... drugi i trzeci to pewnie machniemy w pół roku :D

jak ktoś ma życzenie wpaść na "szkolenie" to ja zapraszam - im mniej wydasz kasy na "fachowców" tym chyba lepiej.... no przynajmniej ja tak myslę 8)

a tak na marginesie - od myślenia to łeb boli wiec idę na piwo 8)

Nadia obudowujecie dookola strop po zewnątrz żeby nie przemarzał?

Nie zapomnijcie pospinać stempli destami.

czytam ..czytam i nie wiem o co kaman ?obudowa stropu??? kur.. czegoś nie wiem i coś przeoczyłem???? :o :o WILKO jaśniej!

stemple pospinamy - spox 8)

Netbet obudować strop to znaczy po zew. stronie na grubość stropu dać wokół całego domu obmurówkę z np. pustak 6. Chodzi o to, aby strop nie wyglądał na zewnątrz bo wtedy będzie wyciągał ciepło z domu prawie jak balkon.

teraz już wiem o co chodzi.

natomiast nie wiem czy można to u nas zrobić i czy nie jest to ingerencja w konstrukcję stropu - monolitu

ściana nośna 25 cm , wieniec 25 cm, zbrojenie 21/21 cm wiec jak domuruję warstwę np. 6 cm to zmieniają się przekroje wieńców, punkty podparcia, naciski na ścianę nośną, chyba trzeba by przeliczyć to jeszcze raz...sam nie wiem.

czyli: memory 5 i kol to maj best frends - kier bud.

a czy będzie działał jak mostek przy balkonie - pewnie tak do czasu ocieplenia...

i tak naszym zamiarem nei było postawienie domu pięciolitrowego :D ... pewnie będzie litrowy - ale o tym szaaa.... 8) 8)

Ja ma tak obmurowaną Terive (5 cm Ytong), monolity też tak robią.

Nie trzeba deskować i zawsze trochę cieplej, a mostki są najgorsze.

PS:

Pogoda wam nie krzyżuje planów, mnie cholera bierze, co wracam z pracy na działkę to "deszcz i wilki jakieś"?

nic nie mów o pogodzie :evil: codziennie moknę wiec prace sie posuwają raczej marnie... wczoraj jeszcze maly git - przyjechał cegła i auto momentalnie sie zakopało - walka do 20,00 w deszczu ( inna sprawa ze jak sie wysyła na budowę auta z napędem na jedną oś to trzeba sie tego spodziewać )

co do obmurowania - rozmawiałem z kier.... jak wspomniałem o zmianach w stropie i obmurowywaniu to myślałem ze mnie zagryzie przez tel... wie nic nie zmieniamy :roll:

mamy monolit bo był w projekcie

są zwolennicy jednych i drugich stropów ... monolit cieńszy- ale pracochłonny, teriva - szybka ( dla ekip to idealne rozwiązanie )

betonu chyba idzie tyle samo.... chyba - bo tego nie wiem.

technologicznie bardziej zasadny jest monolit, kosztorysowo - belki... wytrzymałość podobna

natomiast przy samodzielnym dzierganiu i braku spoglądania na zegarek - monolit to:

- masa niezapomnianych chwil

- masa niezapomnianych wrażeń

- masa niezapomnianych odcisków

- masa masy do pozaginania

- masa odpowiedzialności - jak coś spaprzesz - to nima pięterka 8)

- nowe znajomości - pan FLEX, pani CHINKA, pani WYSOKOŚĆ

- ..i pewnie wiele innych gitów - powiem jak skończę

ale co tam gadać - trza to robić - jak zrobimy to będzie w dzienniku :lol: :lol: