Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Netbet zamiast tych podkładek taniej bedzie podkładać kawałki z prętów żebrowanych 12.

Zbrojenie nie powinno leżeć na deskach bo poźniej będzie widać druty od spodu. :D

Zbrojenie leży tylko tymczasowo na deskach, do wiązania. Łatwiej podnieść całą kratę. Dzięki za spostrzegawczość.

Nawet jeśli wychodzi drożej na podkładkach to dla nas nie ma to znaczenia. Po prostu łatwiej jest wszystko ułożyć.

Dzięki :)

dlatego stosuje te podkładki żeby zbrojenie nie lezało bezpośrednio na szalunku :D :wink:

tak apropos jak zdejmiecie te szalunki to nie bedzie widac tych podkładek?

Dokładnie :)

Myślę, że nie będzie ich widać, pewnie Stary ma jakiś plan 8) Ja na górę jeszcze nie wchodzę więc... się nie czepiam :wink:

dlatego stosuje te podkładki żeby zbrojenie nie lezało bezpośrednio na szalunku :D :wink:

tak apropos jak zdejmiecie te szalunki to nie bedzie widac tych podkładek?

Dokładnie :)

Myślę, że nie będzie ich widać, pewnie Stary ma jakiś plan 8) Ja na górę jeszcze nie wchodzę więc... się nie czepiam :wink:

plan jest, siły są...nadzieja tyż że nie będzie tego widać.... 8)

Widać podkładki raczej będzie ale tynk je przykryje. Mają płaska stopkę i dlatego będzie je trochę trudniej przykryć tynkiem. :(

Też tak myślę. Co zrobić stary się uparł... :roll:

Tak naprawdę to super sprawa bo: nic się nie przesunie, stoi równo i za 300 szt zapłaciliśmy 50 zł więc chyba niedrogo. :) Podstawki nie mają płaskiego dna, mają cztery stopki, takie malutkie.

A co za problem, że będzie je widać, zbrojenie musi się ma czymś podpierać i to "coś" zawsze będzie widać. Trudno, żeby zbrojenie na jakiejś wiszącej konstrukcji podwieszać. Tynk wszystko przykryje i po sprawie.

Kiedyś się kawałki cegieł i gruzu podkładało , teraz wygodniejsze wynalazki są.

hej

tak przygladam sie waszemu zbrojeniu stropu i widze ze druty mają takie podwyzszenie ,schodek -niewiem jak to nazwac -czemu to ma słuzyć? :D

Co do podpórek zbrojenia-nie ma co przesadzać z tym ze bedzie widac.Pełna profeska :wink:

P.S

a my wzielismy sie za przegląd betoniarki teścia 8)

tylko wymienic dwa pasy klinowe i do przodu :D

W sobotę jedziemy na zakupy...do metalexu :lol: :D 8)

wiec ten schodek to ..... zbrojenie jednokierunkowe stropu. to jest to cholerstwo co w dzienniku wyginam i sapie 8) ( zdjęcia tego nie oddają, ale sapie jak wół )

służy to..... żeby się stop nie zwalił na łeb . :lol: :lol: ..tak na marginesie... zbrojenie salonu jeszcze nie jest skończone... będą inne "ekstarsy" ..narożniki... balkon..... to jest dopiero "wydumka"

zajrzyjcie do projektu... jak macie terive - to was to nie dotyczy - jak macie monolit - to GIT!!! TO NAJLEPSZY STROP DO SAMOROBIENIA!!

od momentu kiedy dotarliśmy do stropu, nie chciał bym stanąć przed problemem wnoszenia terivy ..pustaków, przęseł.. na wysokość 3 m :evil:

a tak na margiecie - ogłosiła moja ślubna datę zajęć praktycznych ze zbrojenia....i co? 8) 8)

pozdro

NEtbet

jak macie monolit - to GIT!!! TO NAJLEPSZY STROP DO SAMOROBIENIA

Ja się z tym nie zgadzam. (chyba że cały strop ma wykonać dokładnie jedna osoba)

Ja kładłem terivę praktycznie sam, tylko długie belki ktoś mi pomógł wciągnąć i całość była jak układanie klocków. Zero deskowania, minimalna ilość zbrojenia.

Nie chciałbym się szarpać z metrami desek i tonami stali do wiązania.

Ale jak to mówią: "każda sroczka swój ogonek chwali" :)

PS:

Słupek wygląda imponująco.

jak macie monolit - to GIT!!! TO NAJLEPSZY STROP DO SAMOROBIENIA

Ja się z tym nie zgadzam. (chyba że cały strop ma wykonać dokładnie jedna osoba)

Ja kładłem terivę praktycznie sam, tylko długie belki ktoś mi pomógł wciągnąć i całość była jak układanie klocków. Zero deskowania, minimalna ilość zbrojenia.

Nie chciałbym się szarpać z metrami desek i tonami stali do wiązania.

Ale jak to mówią: "każda sroczka swój ogonek chwali" :)

PS:

Słupek wygląda imponująco.

Widzisz my wolimy powrzucać dechy 5m niż nosić belki i pustaki terivy. Teriva w układaniu jest dużo prostsza, natomiast nam się wydaje że dużo dużo ciężej. Fakt, że przy monolicie wiązania, liczenia i poziomowania jest sporo ale to taka odskocznia od noszenia ciężarów.

Terivy nie robiłam więc nie wiem i jak mówisz każda sroczka swój ogonek chwali.

Ogólnie: teriva jest łatwiejsza ale ciężka, monolit to dłubanina i nie każdy chce się za to wziąć, natomiast chyba lżej.

To co przemawia za monolitem:

jest cienki,

jest cichy

To co ma fantastycznego teriva:

łatwo się ją układa

Każdemu według potrzeb :)

W projekcie mieliśmy monolit, nie zmienialiśmy choć bardzo obawialiśmy się jego wykonania.

Słupek - w łikend się przekonamy czy dobrze go zalaliśmy

hej

metalex ma własny transport-do Zgierza biorą 100zł

Własnie nam przywiezli pręty 8) szybko i sprawnie wręcz od ręki :D :D

Jak sie zagada to i rabacik dadzą :wink:

A propos -dzisiaj czasem wam rano ok.10 nie dowozili zbrojenia?

Bo akurat robili kurs przed nami gdzieś na Rąbień :wink: 8)

P.S

Zaczynam dzis po poludniu ciąc i wyginąć -w razie jakichkolwiek problemów zgłosze sie do was jak tylko pozwoli na to czas a ostatnio kiepsko z nim:wink: Zaczynam powoli dojrzewać do mysli o założeniu naszego dziennika budowy 8) bo PNB juz ma byc po niedzieli :D :D :D

pozdro

Nadiaart poproszę o namiary na firmę od prętów:) Mają własny transport?

Pozdrawiam

Służę :)

http://www.metalex.com.pl/kontakt.htm

Mają własny transport.

Jeśli nadal zainteresowany jesteś "szkoleniem" ze zbrojenia to kontaktuj się z moim starym.

Pozdrawiam

Serdeczne dzięki

Co do szkolenia to spróbuję najpierw sam, a jak nie to na pewno się skontaktuję.

Pozdrawiam

To co przemawia za monolitem:

jest cichy

Niestety nie, mam nadzieję, że dacie na nim styropian i wylewkę, bo będzie wszystko słychać. Warstwa żelbetu nie jest materiałem dźwiękochłonnym.

PS:

zalety stropów według mojej statystyki:

monolit:

-podoba się ludziom którzy zdecydowali się na monolit.

Teriva

-podoba się ludziom którzy zdecydowali się na Terivę.

:)