Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

Witam Was bardzo serdecznie :-)

Dopiero dziś trafiłam na Wasz dziennik budowy, jesteście WIELCY, że zdecydowaliście sami wybudować WASZE MIEJSCE NA ZIEMI- my już mieszkamy ( budowaliśmy szybko przy pomocy wszelakiego typu fachowców ). Podziwiam Was za Wasz zapał i trzymam kciuki; na pewno się uda i za jakiś czas zobaczymy fotki z waszego gniazdka już po przeprowadzce. Pozdrawiam :-).

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Netbet,

jak czytałam Twój ostatni post o myśli technicznej japońskich ludzików, to jakbym mego ślubnego słyszała bo:

- do tej pory płacze za swoim DATSUNEM (nie był do ocalenia po wypadku - jak się jedzie na trzecią randkę ze zbereźnymi myślami to tak się dzieje...),

- odgraża się, że jak tylko się wybudujemy to sobie taki kupi i będzie go pieścił w garażu,

- kocha popędzać mohery i krzyczeć: S#@!%^ać - to nie deptak!!!

Pozdrawiam Cię i Twą Rodzinkę, bo czytam i podziwiam na bieżąco.

ja właśnie rozpocząłem cykl szkoleniowy moherów... ale zabawa... wyłażą gdzie popadnie... nawet sie nie rozejrzą czy coś nadjeżdża.... ale...jak juz się obejrzą w stronę jadącego samochodu spojrzeniem pt: " jestem może i stara, ale nieśmiertelna... no i co mi zrobisz" ... wystarczy redukcja do dwójki...i niech sie piec kręci tak koło 6 tys obrotów... ... kula pod pachę i zmykają... nawet czasem pogrożą...ale tylko czasem ... szkoda że tak mało w nich ekspresji...

parę lat temu przerabiałem to Capri...jak widziały ten samochód to się siedemnascie razy zastanowiły zanim wylazły... ehh... czasy.. czasy...

-

Słusznie, słusznie .

Bo ja tak właśnie robię w Wawce - wjeżdżam rozpędzona na rowerze na pasy lub wchodzę bez rozgląadania się na boki - pieszy nasz Pan - zwyczaje nowojorskie :D

Tylko czekam jak mnie ktoś muśnie :D i się nie wypłaci do końca życia :):D

-

Ale co ja widzę ? ? ?

Papieros na budowie ? ? ?

-

oj... o takie rzeczy to trza ślubną księgową pytać....ale...

tak z grubsza to do tej pory wydaliśmy do stanu obecnego ok 62.000 pln - sama budowa bez papierów

do "pełnowartościowego" stanu surowego otwartego potrzeba jeszcze ok. ....3000 zł.... brak cegieł na kominy.. brak pustaków na ściany.. brak desek i papy...drobiazgi..

czyli SSO osiągniemy na poziomie 65 tysi...

przy powierzchni podłóg ok 160m2 daje wynik: 387 zł/m2

do SSZ potrzebne są okna.. czyli w wersji max 12tys za (kolor x2 i szyba x3 - okna 0,7) wersja min 7tysi ( kolor biały szyba x2 - okna 1,0 )

czyli SSZ: 462 zł/m2

tak mniej wiecej...

zakładając że:

na ściany pójdzie KG - machniemy sami

wylewki - jeszcze nie wiem kto co i jak

na podłogi panele + tam gdzie trzeba płytka - machniemy sami

na sufity pójdzie stelaż + płyta - machniemy sami

instalacje - te tez opierdzielimy sami....( mam zgryz nad kotłownią, ale odrobię lekcje...)

kominek- tu mamy wybrany wkład... może coś z ceny urwiemy

ocieplenie budynku... łatwizna... machniemy sami

dach - pokrycie docelowe - j.w.

mebelki.... sami... od wiatrołapu.. przez kuchnie.... do salonu...( krzeseł nie umiem - tu sie przyznam )

...to powinno starczyć od 60000 do 100000 pln

czyli przy dobrych wiatrach zamieszkamy urządzeni bez szaleństw za max 180 tys.

czyli : 1125 zł/m2

wyliczenia są mniej wiecej ..i nie uwzględniają podjazdów, ogrodzenie, nasadzeń i innych duperszmitów...

obym się nie pomylił....do tej pory idzie "tanio"

pozdro

NETbet

Nie no Netbet jestem pod wrażeniem :)

Też mam zamiar budować systemem gospodarczym z pomocą mojej żony rodzin kumpli, i teraz widzę że jest dużo rzeczy możliwych do wykonania samemu choć wcześniej mi się wydawało że jest to nierealne, ale dzięki waszemu dziennikowi myślę że sobie z większością prac poradzę :) tym bardziej że lubię majsterkować :) Tylko nie wiem czy zdążę zacząć w tym roku budowę :(

Życzę wytrwałości i będę tu zaglądał na bieżąco

ano taki....:

http://www.kornak.pl/index.php?a=wklady-kominkowe&b=5&c=51

ale zaczynam mieć wątpliwości ...nie żeby przestał nam się podobać... ale.. jeszcze nic postanowionego

szukalismy wkładu pionowego... pod taki był murowany komin..:).kominek do salonu 46m2.... na grzać tez górę..

ten jest zajebi!@$ mocny... ale konstrukcyjnie..

sami jeszcze nie wiemy...sa w tej chwili inne priorytety.

pozdro

NETbet

Witam ...

pozdrawiamy ...

oczywiście jesteśmy pod wrażeniem ... wykonanych prac... i oczywiście części opisowej także ....

co do klinkieru... jest wiadomość na priv ale z tego co widzę to chyba trochę nie w temacie...

bo kominy pną się do góry .... ponad więźbę....

zaprawa do klinkieru gotowa w workach ...

umiejętności nabyte ....

robi się tylko trochę wolniej i dokładniej ... coby nie była brudna .. i tyle ...

wysokość fugi to jakiś aluminiowy ceownik

ciągle liczę że może jednak źle coś widzę i że jeszcze klinkier się pojawi...

stawiam na to że z klinkieru też dacie radę ....

pozdrawiam

M

:bye:Mistrzu!!

a co cie przygnało w nasze skromne progi?? sprawdzasz czy dalej skacze po drabinkach? :cool: dalej....skaczę...ale przymierzam się do "podpowiedzi" ..bo nie wiem co będzie jak już dotrę do kalenicy... jakoś muszę zleźć ;)

o doprowadzeniu powierza z zewnątrz wiem... wkład który jest na stronie tego nie ma...ale...jest jego wariacja KORNAK 6FL ..z doprowadzeniem...

firma te "knoty" bez bajerów pcha do lerła... w ofercie mają pełne wersje..bez niedoróbek.

pozdro Janie.. zaglądaj częściej.. częściej niż ja dzwonie:cool:

NETbet