Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PS3 ważne, jak gdzieś spotkasz rurę fi 160 cienkościenną niebieską wentylacyjną to kup mi jeden kawałek, i daj znać, to przylecę do ciebie jak na skrzydłach

..a jak powiem ze taką rurę "wyczaruję" w przyszłą sobotę.... tak po 21:00 - to co Ty na to?:lol::lol::lol::lol:

Dobra dość tego wypominania starości szanownemu netbetowi : )

Tak mnie teraz natknęło przy taterce (Twoje zdrówko http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon6.png) - jak zamierzasz wszędzie kłaść KG to nie chciałeś wpuszczać przewodów w bruzdy? zawsze mniej odpychają płytę - nie musiałbyś planować płaszczyzny płyty pod ich kątem - a jak zamierzasz robić sufity? Też KG?

Ja takżę życzę ci wszystkiego najlepszego, przede wszystkim ZDROWIA

bo to najważniejsze, resztę się 'dorobi' :)

Janusz

PS Ja jak miałem tyle ci ty też zaczynałem budowanie, robiłem dobudowę do istniejącego

domu, 70m2, piwnica, parter. Dach trzy spady połączony z stropem drewnianym.

Sam wszystko zrobiłem zamknąłem i musiałem sprzedać, takie życie :(

osz szszsz netebecie ,jak przeczytałam ze urodzinki twoje były to z leksza się przeraziłam moje dziecię 1.12 rodzone i stwierdzam jednoznacznie że z początkiem grudnia same wariaty się rodzą , ale naszczęście te pozytywne , sto lat mistrzuniu ( a ja jestem 3 chwile młodsza od ciebie,ale w lutym to już będzie że tylko 2:))

Netbet po co sufit powieszany na parterze?

to się robi na podaszu, parter sobie otynkuj, wyjdzie taniej i lepiej,

bo płyty GK zrobią ci puszkę, i będzie duszno bo się będzie szybko nagrzewać,

płyty klejone wolniej przewodzą ciepło niż sam tynk,

stracisz wtedy sporo na akumlacji murów.

Janusz

eeee.... robi się chyba i na parterach ..;)

sufity podwieszane dlatego że:

- chcę upchnąć w nich oświetlenie ( oprawy mają 130-150mm wysokości ) - ma go nie być widać

- mogę to - w przeciwieństwie do tynków - machnąć sam...

będzie dobrze - zobaczysz...

Tak mnie teraz - jak zamierzasz wszędzie kłaść KG to nie chciałeś wpuszczać przewodów w bruzdy? zawsze mniej odpychają płytę - nie musiałbyś planować płaszczyzny płyty pod ich kątem - a jak zamierzasz robić sufity? Też KG?

..wiec jest tak:

- sufity - stelaż i KG....bo= chcę upchnąć oświetlenie zasadnicze na gładko w sufitach... nie chcę jakiś kinkietów i innych gó@#$% poza tym można to ( po lekkiej konsultacji z "wymienianym przez duże F " machnąć samemu .... koszty zmikome.

- kable w bruzdach... no... miałem nawet taki pomysł... ale ... mi przeszło. spróbuj w ceramice przelecieć bruzdownicą 2m ....nie daj bóg trafić na zaprawę..

...a poza tym warstwa kleju spokojnie zniweluje grubość przewodów.

nie jest problemem kabel na ścianie.. jest on problemem w rogu... wystarczy policzyć ... wychodzi na styk..

wiesz..

ja kombinuję dobierająć technologię do możliwości a nie technologie do zasobności portfela i możliwości "wykonawców" ... poza tym ... technologia i sposoby działania są dobierane pod jedną osobę....

ehh... gdybym ja mógł tyrać "samorobnie" z teściami...

A właśnie, jak planujesz samemu układać płyty GK? Masz pałera w łapach umożliwiającego swobodne machanie ważącą 30kg płytą 260x120cm, czy planujesz wypożyczenie statywu montażowego?

Pytam, bo sam mam przed sobą jeden sufit "prosty" i jedną rampę świetlną i zwłaszcza przy tym prostym się zastanawiam, czy wynajmować taki statyw, czy ciąć płyty i wieszać po kawałku, czy może są jeszcze jakieś inne patenty? Typu szczotka na przedłużanym kiju do podparcia i tak dalej?

J.