Nadiaart 23.01.2009 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 u mnie też jest znaczna różnica w wysokości ale tak na oko z jednej strony - z tyłu, od południa fundamenty wystają tak na 30 cm a z przodu, od północy, już jakieś 50-60 cm Tym to się akurat nie przejmuj. My też mamy 50 cm spadek terenu. Nawieziesz ziemi posadzisz kwiatki i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 23.01.2009 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 u mnie też jest znaczna różnica w wysokości ale tak na oko z jednej strony - z tyłu, od południa fundamenty wystają tak na 30 cm a z przodu, od północy, już jakieś 50-60 cm Tym to się akurat nie przejmuj. My też mamy 50 cm spadek terenu. Nawieziesz ziemi posadzisz kwiatki i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 23.01.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 u mnie też jest znaczna różnica w wysokości ale tak na oko z jednej strony - z tyłu, od południa fundamenty wystają tak na 30 cm a z przodu, od północy, już jakieś 50-60 cm Tym to się akurat nie przejmuj. My też mamy 50 cm spadek terenu. Nawieziesz ziemi posadzisz kwiatki i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 23.01.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Hej Mam do Was prośbę. Ponieważ nasz budowa zbliża się dużymi krokami czas pomyśleć o materiałach. Chciałam Was zapytać ile zeszło Wam stali na fundament i ile bloczków i ile betonu? Na ten stan co macie? Jeżeli to nie problem byłabym bardzo wdzięczna za informacje.Czy są one zgodne choć w pewnym stopniu z kosztorysem Archetonu, tzn. z ilością przez nich podaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 24.01.2009 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Żeby się piasek napił się wody, odpowiednio usiadł. Dookoła domku zrobimy jeszcze opaskę drenażową. Ale wiesz, aż z ciekawości zapytam kierbuda o tym Gdzie zrobicie odprowadzenie z opaski? Też chciałam zrobić ale u mnie nie ma kanalizacji, żadnej rzeczki ani drenażu gdzie mogła by odpływać woda, za to usilnie myślę nad gromadzeniem deszczówki do podlewania ogrodu Mam to szczęście mieć na końcu działki rów melioracyjny. A tak psioczyłam na niego, że komary i żaby i w ogóle brrr. Teraz się cieszę a z komarami sobie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 24.01.2009 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Hej Mam do Was prośbę. Ponieważ nasz budowa zbliża się dużymi krokami czas pomyśleć o materiałach. Chciałam Was zapytać ile zeszło Wam stali na fundament i ile bloczków i ile betonu? Na ten stan co macie? Jeżeli to nie problem byłabym bardzo wdzięczna za informacje.Czy są one zgodne choć w pewnym stopniu z kosztorysem Archetonu, tzn. z ilością przez nich podaną. Nie problem i nie żadna tajemnica Robiliście jakieś zmiany w obrysie domu? Czy stawiacie go taki jaki jest w projekcie? U nas są zmiany ale myślę że nie wpływają znacząco na koszt materiałów. Przynajmniej na tym etapie. Już podaję: Stal 390 kg - 1470 zł Chudy beton b10 3m3 - 600zł Beton b20 na ławę 13,5 m3 - 3900zł Bloczki fundamentowe pierwsza partia 360sz po 3,5 zł reszta 640szt po 2, 6zł z transportem razem - 3000zł Papa 3 rolki po 80zł Izolacja pionowa Dysperbit 14 wiaderek - 350 zł malowana ściana od wewnątrz i zewnątrz. reszta w dzienniku - ostatnie posty pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 24.01.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Bardzo nam się przyda. Zaraz będziemy liczyć Co do zmian, to zostaje schodek w salonie wiec tu zejdzie chyba więcej bloczków, no i garaż ale tu już wiadomo trzeba policzyć z architektem. Zostaje też taras taki jaki jest w projekcie ale tu chyba dużo się nie zmieni. Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 26.01.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 A ile poszło Wam desek szalunkowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 27.01.2009 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Szalunek był robiony na szerokość deski. Nie szalowaliśmy całego wykopu tj 50cm. A więc desek do szalunku mieliśmy około 1,5 m3 i troszkę desek zostało. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 27.01.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Wasz dziennik jest dla nas dużą pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 27.01.2009 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Nie za ma co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 27.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam! Wpadłem przywitać kolejnych "budowniczych" którzy nie boją się budować własnymi rękami Życzę powodzenia! I nie przejmujcie się niedowiarkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 28.01.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz znalazłam Wasz dziennik Powtórzę za przedmówcami - jesteście niesamowici! Wieelki podziw! Nie chcę Ci tu się rozpisywać w komentarzach, skrobnę więc na priva Jedno muszę powiedzieć - ten dziennik i Wasze budowanie jest dla mnie światełkiem w tunelu Będę odwiedzać, czytać, notować! Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 28.01.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Nadia, głupio mi już tak Cię męczyć ale jeszcze zapytam Chodzi mi o pręty zbrojeniowe. Jakimi robiliście zbrojenie, pewnie fi12? ale jeszcze jakieś dodatkowo musieliście mieć do łączeń czy coś takiego? Nie wiem jeszcze jak fachowo się to nazywa Ile takich a ile innych prętów. Jeżeli w ogóle pamiętacie takie rzeczy? A dysperbit to taki? http://www.allegro.pl/item535752564_sir_bud_dysperbit_izohan_super_cena.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 29.01.2009 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam! Wpadłem przywitać kolejnych "budowniczych" którzy nie boją się budować własnymi rękami Życzę powodzenia! I nie przejmujcie się niedowiarkami Witam, Wcale się nie przejmuję. Twierdze nadal, że to jest możliwe. Siedzę, liczę, liczę i za cholerę nie wychodzi mi inaczej. Moja pomyłka może być taka - nie dam rady położyć dachu i wtedy zatrudniam fachowców czyli jestem 10 w plecy Czas pokaże. dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 29.01.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Nadia, a co planujecie na ściany? A tak w ogóle to witam z rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 29.01.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Wcale się nie przejmuję. Twierdze nadal, że to jest możliwe. Siedzę, liczę, liczę i za cholerę nie wychodzi mi inaczej. Moja pomyłka może być taka - nie dam rady położyć dachu i wtedy zatrudniam fachowców czyli jestem 10 w plecy Czas pokaże. dziękujemy My właśnie na dachu zrobiliśmy największe odstępstwo od zakładanego budżetu :/ Nastawialiśmy się na krycie gontem, co myślę zrobilibyśmy sami, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na dachówkę i to nas kosztowało 9k... bo jakoś bałem się że może nas to przerosnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 29.01.2009 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz znalazłam Wasz dziennik Powtórzę za przedmówcami - jesteście niesamowici! Wieelki podziw! Nie chcę Ci tu się rozpisywać w komentarzach, skrobnę więc na priva Jedno muszę powiedzieć - ten dziennik i Wasze budowanie jest dla mnie światełkiem w tunelu Będę odwiedzać, czytać, notować! Pozdrowionka Witaj, Zupełnie nie wiem co Ci odpisać. Dziękujemy. Jeszcze rok temu nie bardzo wierzyłam, że możemy to zrobić. I niektórych spraw ciągle nie jestem pewna. Dach - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 29.01.2009 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Nadia, głupio mi już tak Cię męczyć ale jeszcze zapytam Chodzi mi o pręty zbrojeniowe. Jakimi robiliście zbrojenie, pewnie fi12? ale jeszcze jakieś dodatkowo musieliście mieć do łączeń czy coś takiego? Nie wiem jeszcze jak fachowo się to nazywa Ile takich a ile innych prętów. Jeżeli w ogóle pamiętacie takie rzeczy? A dysperbit to taki? http://www.allegro.pl/item535752564_sir_bud_dysperbit_izohan_super_cena.html Nie męczysz cieszę się że mogę pomóc Pręty 12 i 6 do tego taki cieniutki drucik wiązałkowy chyba ze 3kg ale to jakieś grosze kosztuje (13zł). W dzienniku pod hasłem zbrojenie jest wszystko opisane. Prętów o rozmiarze 12 poszło 330kg sztukowo było około (nie pamiętam dokładnie) jakieś 30szt. Za kg płaciłam 3,67 zł wiem że stal potaniała ale nie wiem jak to będzie w marcu. Prętów o rozmiarze 6 poszło 60kg - tego było sporo ile nie pamiętam. Kg kosztował nas 4,14 bo kupowałam w detalu. Razem 1473 zł Dysperbit się nazywał Izochan - sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 29.01.2009 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Nadia, a co planujecie na ściany? A tak w ogóle to witam z rana Witam Na ściany 250 P+W Kozłowice. Na razie dostałam dobrą cenę. Już pierwsze 600szt czeka . Policzyliśmy, że na cały dom razem ze ściankami działowymi potrzeba około 2400 szt cegieł. Tak nam to wyszło - zobaczymy jak wyjdzie w realu. Może się przeliczyliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts