Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

u mnie też jest znaczna różnica w wysokości

ale tak na oko z jednej strony - z tyłu, od południa fundamenty wystają tak na 30 cm

a z przodu, od północy, już jakieś 50-60 cm

Tym to się akurat nie przejmuj. My też mamy 50 cm spadek terenu. Nawieziesz ziemi posadzisz kwiatki i będzie dobrze. :wink: :D

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale tak na oko z jednej strony - z tyłu, od południa fundamenty wystają tak na 30 cm

Tym to się akurat nie przejmuj. My też mamy 50 cm spadek terenu. Nawieziesz ziemi posadzisz kwiatki i będzie dobrze. :wink: :D

Hej

Mam do Was prośbę. Ponieważ nasz budowa zbliża się dużymi krokami czas pomyśleć o materiałach. Chciałam Was zapytać ile zeszło Wam stali na fundament i ile bloczków i ile betonu? Na ten stan co macie? Jeżeli to nie problem byłabym bardzo wdzięczna za informacje.Czy są one zgodne choć w pewnym stopniu z kosztorysem Archetonu, tzn. z ilością przez nich podaną.

Żeby się piasek napił się wody, odpowiednio usiadł. Dookoła domku zrobimy jeszcze opaskę drenażową. Ale wiesz, aż z ciekawości zapytam kierbuda o tym

Gdzie zrobicie odprowadzenie z opaski? Też chciałam zrobić ale u mnie nie ma kanalizacji, żadnej rzeczki ani drenażu gdzie mogła by odpływać woda, za to usilnie myślę nad gromadzeniem deszczówki do podlewania ogrodu

Mam to szczęście mieć na końcu działki rów melioracyjny. A tak psioczyłam na niego, że komary i żaby i w ogóle brrr. Teraz się cieszę a z komarami sobie poradzę. :D

Hej

Mam do Was prośbę. Ponieważ nasz budowa zbliża się dużymi krokami czas pomyśleć o materiałach. Chciałam Was zapytać ile zeszło Wam stali na fundament i ile bloczków i ile betonu? Na ten stan co macie? Jeżeli to nie problem byłabym bardzo wdzięczna za informacje.Czy są one zgodne choć w pewnym stopniu z kosztorysem Archetonu, tzn. z ilością przez nich podaną.

Nie problem i nie żadna tajemnica :D

Robiliście jakieś zmiany w obrysie domu? Czy stawiacie go taki jaki jest w projekcie? U nas są zmiany ale myślę że nie wpływają znacząco na koszt materiałów. Przynajmniej na tym etapie.

Już podaję:

Stal 390 kg - 1470 zł

Chudy beton b10 3m3 - 600zł

Beton b20 na ławę 13,5 m3 - 3900zł

Bloczki fundamentowe pierwsza partia 360sz po 3,5 zł reszta 640szt po 2, 6zł z transportem razem - 3000zł

Papa 3 rolki po 80zł

Izolacja pionowa Dysperbit 14 wiaderek - 350 zł malowana ściana od wewnątrz i zewnątrz.

reszta w dzienniku - ostatnie posty

pozdrawiam

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Bardzo nam się przyda. Zaraz będziemy liczyć :D Co do zmian, to zostaje schodek w salonie wiec tu zejdzie chyba więcej bloczków, no i garaż ale tu już wiadomo trzeba policzyć z architektem.

Zostaje też taras taki jaki jest w projekcie ale tu chyba dużo się nie zmieni.

Dzięki jeszcze raz.

Pozdrawiam

Monika

Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz znalazłam Wasz dziennik :roll: :oops:

Powtórzę za przedmówcami - jesteście niesamowici!

Wieelki podziw!

Nie chcę Ci tu się rozpisywać w komentarzach, skrobnę więc na priva :oops: :wink:

Jedno muszę powiedzieć - ten dziennik i Wasze budowanie jest dla mnie światełkiem w tunelu :D

Będę odwiedzać, czytać, notować! :D :oops: :wink:

Pozdrowionka

Nadia, głupio mi już tak Cię męczyć ale jeszcze zapytam :D

Chodzi mi o pręty zbrojeniowe. Jakimi robiliście zbrojenie, pewnie fi12? ale jeszcze jakieś dodatkowo musieliście mieć do łączeń czy coś takiego? Nie wiem jeszcze jak fachowo się to nazywa :D Ile takich a ile innych prętów. Jeżeli w ogóle pamiętacie takie rzeczy?

A dysperbit to taki?

http://www.allegro.pl/item535752564_sir_bud_dysperbit_izohan_super_cena.html

Witam!

Wpadłem przywitać kolejnych "budowniczych" którzy nie boją się budować własnymi rękami :)

Życzę powodzenia! I nie przejmujcie się niedowiarkami ;)

Witam,

Wcale się nie przejmuję. :D Twierdze nadal, że to jest możliwe.

Siedzę, liczę, liczę i za cholerę nie wychodzi mi inaczej. Moja pomyłka może być taka - nie dam rady położyć dachu i wtedy zatrudniam fachowców czyli jestem 10 w plecy :roll: Czas pokaże. :wink:

dziękujemy :oops:

Wcale się nie przejmuję. :D Twierdze nadal, że to jest możliwe.

Siedzę, liczę, liczę i za cholerę nie wychodzi mi inaczej. Moja pomyłka może być taka - nie dam rady położyć dachu i wtedy zatrudniam fachowców czyli jestem 10 w plecy :roll: Czas pokaże. :wink:

dziękujemy :oops:

My właśnie na dachu zrobiliśmy największe odstępstwo od zakładanego budżetu :/ Nastawialiśmy się na krycie gontem, co myślę zrobilibyśmy sami, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na dachówkę i to nas kosztowało 9k... bo jakoś bałem się że może nas to przerosnąć...

Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz znalazłam Wasz dziennik :roll: :oops:

Powtórzę za przedmówcami - jesteście niesamowici!

Wieelki podziw!

Nie chcę Ci tu się rozpisywać w komentarzach, skrobnę więc na priva :oops: :wink:

Jedno muszę powiedzieć - ten dziennik i Wasze budowanie jest dla mnie światełkiem w tunelu :D

Będę odwiedzać, czytać, notować! :D :oops: :wink:

Pozdrowionka

Witaj,

:oops:

Zupełnie nie wiem co Ci odpisać.

Dziękujemy.

Jeszcze rok temu nie bardzo wierzyłam, że możemy to zrobić. :o

I niektórych spraw ciągle nie jestem pewna. Dach - :lol:

pozdrawiam

Nadia, głupio mi już tak Cię męczyć ale jeszcze zapytam :D

Chodzi mi o pręty zbrojeniowe. Jakimi robiliście zbrojenie, pewnie fi12? ale jeszcze jakieś dodatkowo musieliście mieć do łączeń czy coś takiego? Nie wiem jeszcze jak fachowo się to nazywa :D Ile takich a ile innych prętów. Jeżeli w ogóle pamiętacie takie rzeczy?

A dysperbit to taki?

http://www.allegro.pl/item535752564_sir_bud_dysperbit_izohan_super_cena.html

Nie męczysz cieszę się że mogę pomóc :D

Pręty 12 i 6 do tego taki cieniutki drucik wiązałkowy chyba ze 3kg ale to jakieś grosze kosztuje (13zł). W dzienniku pod hasłem zbrojenie jest wszystko opisane.

Prętów o rozmiarze 12 poszło 330kg sztukowo było około (nie pamiętam dokładnie) jakieś 30szt. Za kg płaciłam 3,67 zł wiem że stal potaniała ale nie wiem jak to będzie w marcu.

Prętów o rozmiarze 6 poszło 60kg - tego było sporo ile nie pamiętam. Kg kosztował nas 4,14 bo kupowałam w detalu.

Razem 1473 zł

Dysperbit się nazywał Izochan - sprawdzę

Nadia, a co planujecie na ściany?

A tak w ogóle to witam z rana :)

Witam :D

Na ściany 250 P+W Kozłowice. Na razie dostałam dobrą cenę. Już pierwsze 600szt czeka :D . Policzyliśmy, że na cały dom razem ze ściankami działowymi potrzeba około 2400 szt cegieł. Tak nam to wyszło - zobaczymy jak wyjdzie w realu. :lol:

Może się przeliczyliśmy. :wink: