Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wiesz... bierze Netbet płytę, jednym machnięciem zarzuca sobie ją na głowę, na "Murzynka Bambo", po czym podtrzymując oburącz po bokach wchodzi z nią na drabinę. Balansując całym ciałem, w półprzykucu na szczycie drabiny ustawia płytę pod celem i wreszcie stanowczym wyprostem ją przyciska do stelaża w miejscu oczekiwanym. Wtedy, cały czas przyciskając płytę dyńką w środku ciężkości (płyty, nie dyńki) wyciąga z olstra przy pasku wierną wkrętarkę, z kieszeni zaczerpuje garść amunicji, po czym obracając się stopniowo wokół osi wkręca wkręty dokąd tylko może sięgnąć.

Technicznie możliwe. Tylko, czy Netbet podoła...

Może jakieś forumowe zakłady?....

J.

suuuuper dziennik, oglądam z zapartym tchem już gdzieś od wiosny 2009, jeśli chodzi o płyty to ->>> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130155-Kokosz-Eko-Doroty-i-Piotrka robili płytami więc możesz podpytać. :p A i Netbetówny brak w dzienniku a szkoda, miała fajny cięty język, szczególnie wątku dom 130m za200tys :D

eeennooo... widzę że z problemem nie zostanę sam :D

No wiesz... bierze Netbet płytę, jednym machnięciem zarzuca sobie ją na głowę, na "Murzynka Bambo", po czym podtrzymując oburącz po bokach wchodzi z nią na drabinę. Balansując całym ciałem, w półprzykucu na szczycie drabiny ustawia płytę pod celem i wreszcie stanowczym wyprostem ją przyciska do stelaża w miejscu oczekiwanym. Wtedy, cały czas przyciskając płytę dyńką w środku ciężkości (płyty, nie dyńki) wyciąga z olstra przy pasku wierną wkrętarkę, z kieszeni zaczerpuje garść amunicji, po czym obracając się stopniowo wokół osi wkręca wkręty dokąd tylko może sięgnąć.

Technicznie możliwe. Tylko, czy Netbet podoła...

Może jakieś forumowe zakłady?....

J.

..pomysł całkiem całkiem:D

z podnośnikiem do płyt już się widziałem...fajna sprawa ..ale kosztuje ponad 5 stów no i jak nawet bym go kupił to poszedłbym na łatwiznę :p

..pewnie trzeba będzie coś wykombinować żeby poszło tak jak z papą na dachu... tam też słyszałem ze samemu się nie da...

a można w tych zakładach postawić na siebie?:D... jak tak to masz ode mnie dychę!

z podnośnikiem do płyt już się widziałem...fajna sprawa ..ale kosztuje ponad 5 stów no i jak nawet bym go kupił to poszedłbym na łatwiznę :p

..pewnie trzeba będzie coś wykombinować żeby poszło tak jak z papą na dachu... tam też słyszałem ze samemu się nie da...!

Czekam na patent - przyda się u mnie na piętrze :)

http://img602.imageshack.us/img602/3556/podnosnik.jpg

Edytowane przez BasH

..zmusiliscie mnie do myślenia .......i ....!!

mam gotowe rozwiązanie!

całość nie powinna przekroczyć stówki .. potrzebna wiertarka( każdy ma ), pręt gwintowany M20-24 2mb, jedna nakrętka, 4 ramki rusztowania ( kazdy ma ) kawałek rury 21-25mm w środku... kawałek płaskownika ... kawałek dechy...

ktoś to poskłada?

normalnie jak Macgyver

Edytowane przez netbet

....no to nie masz podnośnika.

da się z tego wszytkiego co wymieniłem poskładać podnośnik śrubowy .... rusztowanie jest potrzebne jako statyw.. poza tym ma gotowe "osadzania" na końcach ramek.... no i jest w miare lekkie do przesuwania...

nie wiem jak zachowa sie pręt 24 mm wypychający płytę do góry a jednocześnie działający jako podpora - jedyna!, ale mysle że się nie wygnie...potrzeba tylko to sprawdzić w realu... na papierze dziła

Brak podnośnika śrubowego chciałem ominąć metodami wykładanymi na kursie fizyki ww zakresie podstawowym, znaczy do unoszenia płyty (opartej na konstrukcji stemplowo-deskowej) użyć czegoś w rodzaju pantografu, oczywiście również zbitego z desek. Ale nie muszę. Już nie trzeeebaaa.

Zadzwoniłem bowiem do swojej zaprzyjaźnionej wypożyczalni. tej, w której koparkę wynajmowałem. Stojak mają, cena najmu 24PLN netto za dobę. Przy czym, jeśli wypożyczę w piątek rano, to doba się kończy w poniedziałek :)

Ja tych gipskartonów mam do przykręcenia dosłownie parę, więc w weekend się spokojnie obrobię, 30zł odżałuję, zwłaszcza, że taki statyw to by był cały dzień roboty.

J.

.ja tych płyt mam trochę więcej... sam parter to ponad 75m2 sufitów..... wiec raczej nie ma szans na "jeden weekend"

dlatego kombinuję...

... w mojej zaprzyjaźnionej wypozyczalni niestety nie maja takich sprzętów... niestety...

... poza tym.. ja tam lubię se utrudniać zycie.... i masz rację compi ... jakoś tak nie honorowo:cool: