Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

a ile bierzesz za reklamę:), ale rzeczywiście Twój dziennik traci na tych komentarzach w jego treści... (nie mozna kogoś zablokować na karę) :p

no...jakby tak przeliczyć ilość odsłon na piniondze...:p

..chyba nikt nie lubi z piszących na FM dzienniki bazgrolenia w nich....no chyba żę ma typowe pogaduchy z budową w tle...

tracę to ja... bo sie gubię ;)

....a tak naprawdę to nie mój dziennik ... tylko Matki Dyrettorki... ja na gościnnych występach jestem .....:p i staram sie tu pilnować dawno dawno temu określonej przez nas formuły i założenia.

A CO!

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ja już obiecuję, że więcej nie będę. Ale przyznam że np.dziennik Jarka.P z "Domem w Lesie" jest jak najbardziej przejrzysty i czytelny pomimo wpisywania się bezpośrednio pod jego postami. Nie wiem tak na prawdę o co walczymy z tymi podziałami, ale to wolny wybór właściciela dziennika. Moim zdaniem porady, oczywiście te merytoryczne, wrzucone pod konkretnym tematem pozwalają jakoś ogarnąć sens całości dziennika. Inaczej trzeba przeskakiwać z dziennika do komentów i spowrotem. No cóż jak kto woli.

No ja już obiecuję, że więcej nie będę. Ale przyznam że np.dziennik Jarka.P z "Domem w Lesie" jest jak najbardziej przejrzysty i czytelny pomimo wpisywania się bezpośrednio pod jego postami. Nie wiem tak na prawdę o co walczymy z tymi podziałami, ale to wolny wybór właściciela dziennika. Moim zdaniem porady, oczywiście te merytoryczne, wrzucone pod konkretnym tematem pozwalają jakoś ogarnąć sens całości dziennika. Inaczej trzeba przeskakiwać z dziennika do komentów i spowrotem. No cóż jak kto woli.

wiesz co... jak Jarka lubię i to co on tam wypisuje o kunach, wojnach i kaftanach tak u nas tego nie widzę....dlaczego?

Jarek - 24 strony dziennik i komenty

u nas - 15 stron dziennika i 62 strony komentów...

są lepsi .. wierz mi..:p

gdybyśmy to wszytko upchnęli w jedno.... konia z rzędem temu kto by sie połapał.... dlatego tak rygorystycznie utrzymywany jest porządek..

..poza tym... my to jesteśmy "old skull":p ..stara data... jak pisanie- to pisanie... jak koment- to koment ... i wszystko ma mieć swoje miejsce.

pozdro

NETbet'samozło

p.s.

pogadaj z Majkim... i jego dziennikiem...;)

Może robisz lepsze wrażenie od niego, hehe. Ja przyznam, że czytam co mi poczta w linku przyśle. Czasami z nagłówków z Twojego dziennika mam 4 powiadomienia(nie wiem jak to działa) i przyznam, że tych po kolei już wszystkich nie czytam. Twój układ ma sens dla osób chcących na stałe śledzić dziennik. Świeży czytelnik ma do przebrnięcia i dziennik i komenty, jeśli chce coś więcej wyczytać niż np. tylko podziwianie Twojego zmysłu równowagi na dachu i własnych rusztowaniach. Przyznam, że całego Twojego dziennika nie przeczytałem, natomiast parę innych tak. I te z komentarzami moim zdaniem były bardziej czytelne. Ale to moja subiektywna ocena. Porządek musi być i szluss. Edytowane przez compi

compi.... obiecuję juz więcej nie pokazywać zmysłu równowagi i samorobnych rusztowań;)... teraz to tu juz bedzie wiało nudą ... prace wewnątrz, materiał lekki, niewysoko...

jak to kiedys ktos powiedział... atija ? ... spokojny dziennik będzie... ... no chyba że będzie "spięcie" w instalacji i cos pójdzie z dymem..:p

Witaj netbet. Śledzę Twój dziennik juz od etapów fundamentów, ale dzisiaj dopiero się ujawniam. Jesteśmy pod wrażeniem Waszych prac i wielokrotnie bazujemy na wiedzy zaczerpniętej z Waszych rozwiązań. Również sami z żoną i czasami teściem budujemy nasz domek. Jesteśmy na tym samym etapie na którym wy byliście kończąc 2008 rok. Jeśli będziecie kiedyś w sezonie jechać jeszcze do zakopca to zapraszam do nas na chwilkę, bo od nas do DK1 jest 500m. Mam jedną prośbę. Czy możecie uaktualnić skasowane zdjęcia z dziennika szczególnie z etapu ścian i stropu bo to mnie będzie w nadchodzącym sezonie interesowało najbardziej. Zapraszamy do naszego póki co skromnego dziennika. Pozdrawiam - Adam.

Faktycznie co do węgla do kozy, kurcze zapomniałem Ci powiedzieć ... Też kupowałem, pali się dłużej, mozesz żar zostawić ...

Tak kombinuję, może bez sensu ... ;) Nie myślałeś o wsadzeniu między strop a stelaż jakieś "10" wełny na ten ruszt coby sobie docieplić ... Tak tylko gdybam, więc w razie czego nie bij ;) Zawsze to pewno mniej ciepła ucieka do góry ... choć wiem, że i tak masz piętro, ale zawsze ...

pozdrawiam, majki

Netbet: masz spory kawał sufitu w salonie do położenia - jak planujesz wykańczać płyty, co by nie rysowały się na stykach?

..no do tego etapu jeszcze nie doszedłem :D...pewnie jakieś taśmy, siatki, szpachle .. no i ..."... memory fajf... i kol tu Flashback ...":yes: .... i wszystko będzie jasne

na razie mam inny problem... jak samemu bez poziomicy laserowej podwiesić idealnie równo stelaż jednopoziomowy 4 x 6 w odległości 4cm os stropu...

Faktycznie co do węgla do kozy, kurcze zapomniałem Ci powiedzieć ... Też kupowałem, pali się dłużej, mozesz żar zostawić ...

Tak kombinuję, może bez sensu ... ;) Nie myślałeś o wsadzeniu między strop a stelaż jakieś "10" wełny na ten ruszt coby sobie docieplić ... Tak tylko gdybam, więc w razie czego nie bij ;) Zawsze to pewno mniej ciepła ucieka do góry ... choć wiem, że i tak masz piętro, ale zawsze ...

pozdrawiam, majki

...koza faktycznie wpierdziela straszne ilości desek... z węglem muszę się zapoznać, pogadać, zaprosić go do nas...

... wiesz co, nie myślałem na wkładaniem tam wełny, bo na strop ma iść 5cm styro i wylewka ....a w niej prawdopodobnie podłogówka...chyba styknie...

na razie mam inny problem... jak samemu bez poziomicy laserowej podwiesić idealnie równo stelaż jednopoziomowy 4 x 6 w odległości 4cm os stropu...

niezamarżnięta poziomica wodna , jedna miarka zamocowana np.240cm na ścianie(pkt.odniesienia) ,druga identycznie na lekkim przenośnym stojaku, stojąc na drabinie wyznaczasz wysokość dowolnego pkt. mierząc miarą do poziomu wody w miarce.

zwykłą wiertarką z udarem to se można klej mieszać i go "wstrząsnąć" do głębi... siła tkwi w sds+ :D

Irytujące w nieesdeesach jest fakt, że po czasie jak zwykły uchwyt się trochę zużyje, to zwykle przy dużym oporze potrafi obrócić wiertło :/ Nawet w miarę niezłe wiertarki skilowskie z fastclickiem (takie ustrojstwo do montowania wiertła bezkluczykowo nawet jedną ręką - wrzeciono stoi) potrafią obrócić się na wiertle, a sds nie. Robiłem kiedyś na jakimś obiekcie przewierty swoim pneumatykiem metrowym wiertłem sds fi koło 20 i zahaczyło w ścianie zbrojenie - rzuciło mnie o glebę, a nie zerwało mocowań sds ani tym bardziej się nie ruszyło we wrzecionie : ) sds rządzi (fajny jest sds max, ale na razie nie mam takich wymagań : ) )

Najtaniej nanieść poziomy można szlaufwagą, tak jak kolega to opisał, ale myślę, że wypożyczenie profi niwelatora laserowego na kilka godzin i poświęcenie odrobiny czasu na pooznaczanie we wszystkich pomieszczeniach znaczników przyniesie lepsze efekty. Ja używany niwelator kupiłem i od początku budowy z nim działam. Pracuje się szybko i przede wszystkim skutecznie. Strzelenie na wszystkich ścianach sznurków traserskich trwa może 1,5 godziny w pojedynkę. I to wewnątrz i na zewnątrz bo te ostatnie przydały się nawet przy montażu rynien i okien. Wszystko jak pod linijkę.

netbet nie obrażaj ceramiki, swój domek zbudowałeś z poryzowanego kruchego dziadostwa to ci się kołki nie trzymają, spróbuj wyciągnąć kołek u mnie z nieporyzowanej ceramiki

PS a jak mówiłem że tego drewna to nawet do świąt nie starczy to się sprzeczałeś

..tia... kozłowice są faktycznie błeee...kruche jakieś...nie można ich przecinakiem ruszyć!

..problemem są te pionowe komory, ale.... dobrać do materiału kołeczek odpowiedni i będzie git....

do pustaków P+W kołek szybkiego mont sie nie nadaje...

dech do świąt starczy.... zakończyłem prace na ten rok....

ale miałes rację... koza wpierdziela masakryczne ilości...

pozdro

NETbet