Nadiaart 29.01.2009 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Wcale się nie przejmuję. Twierdze nadal, że to jest możliwe. Siedzę, liczę, liczę i za cholerę nie wychodzi mi inaczej. Moja pomyłka może być taka - nie dam rady położyć dachu i wtedy zatrudniam fachowców czyli jestem 10 w plecy Czas pokaże. dziękujemy My właśnie na dachu zrobiliśmy największe odstępstwo od zakładanego budżetu :/ Nastawialiśmy się na krycie gontem, co myślę zrobilibyśmy sami, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na dachówkę i to nas kosztowało 9k... bo jakoś bałem się że może nas to przerosnąć... Powiedz dalibyście radę położyć dachówkę? Też się tego boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 29.01.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 O fajnie, że policzyłaś, bo my właśnie wczoraj liczyliśmy też i na razie planujemy zakupić 42 palety czylio 2500szt. Tylko, że my mamy jeszcze garaż. Nie wiem już co pisać, jesteś nieoceniona. Dziękuję Ci bardzo. Pozdrawiam i życzę dalszych tak owocnych prac. Byle szybko do przodu, bo ja już chcę wnętrza oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 29.01.2009 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 O fajnie, że policzyłaś, bo my właśnie wczoraj liczyliśmy też i na razie planujemy zakupić 42 palety czylio 2500szt. Tylko, że my mamy jeszcze garaż. Nie wiem już co pisać, jesteś nieoceniona. Dziękuję Ci bardzo. Pozdrawiam i życzę dalszych tak owocnych prac. Byle szybko do przodu, bo ja już chcę wnętrza oglądać Nie ma za co. Fajnie że mogę pomóc. I jeszcze lepiej że mogę sprawdzić czy to co piszę i zrobiliśmy jest prawdą. A Wy z czego budujecie? Też cegła? I jeśli to nie tajemnica powiedz ile za sztukę? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 29.01.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Od dawna wiemy, że będziemy budować z ceramiki. Tylko za każdym razem ja zasiadam do forum to z innej firmy ale stanęło na Porothermie jednak. Najprawdopodobniej dziś kupimy 25 P+W po 5,7. Przechowanie i dowóz wiosną w cenie. Facet nas nastraszył, że w takiej cenie może nam sprzedać tylko do końca stycznia, bo od lutego drożeje. Wszędzie gdzie dzwoniliśmy było drożej. Najtaniej znaleźliśmy po 5,6, a najdrożej po... 7,20 Więc siedząc na forum dniami i nocami wyczytalismy, że w tej cenie chyba warto kupować, co myślisz? Po ile Wy macie? Gorzej jest z pięniędzmi Na porotherm wydamy kasę, którą mieliśmy przeznaczone na stan zero ?(oczywiście nie całą). Będzie trzeba żebrać u rodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 29.01.2009 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Od dawna wiemy, że będziemy budować z ceramiki. Tylko za każdym razem ja zasiadam do forum to z innej firmy ale stanęło na Porothermie jednak. Najprawdopodobniej dziś kupimy 25 P+W po 5,7. Przechowanie i dowóz wiosną w cenie. Facet nas nastraszył, że w takiej cenie może nam sprzedać tylko do końca stycznia, bo od lutego drożeje. Wszędzie gdzie dzwoniliśmy było drożej. Najtaniej znaleźliśmy po 5,6, a najdrożej po... 7,20 Więc siedząc na forum dniami i nocami wyczytalismy, że w tej cenie chyba warto kupować, co myślisz? Po ile Wy macie? Gorzej jest z pięniędzmi Na porotherm wydamy kasę, którą mieliśmy przeznaczone na stan zero ?(oczywiście nie całą). Będzie trzeba żebrać u rodzinki Podobnie ja mam Kozłowice po 5,20zł mówili, że po 19 stycznia cena będzie wyższa. Kozłowice sprzedają po 7,20zł. Zawsze na wiosnę jest drożej. Mówią że ceny spadną. Dlatego wzięliśmy tylko na start. Uwierzysz że jesienią tą cegłę miałam oferowaną za 4,6zł? Cena jest bardzo dobra. Podobnie u nas niestety najpierw musimy dokończyć fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 29.01.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 To macie fajnie, zawsze to taniej ale faktycznie z tą jesienią głupio wyszło ale gdzie to trzymać, no chyba że oni chętni do półrocznego trzymania. Nie wiem jak Wy ale my na działce nic nie możemy trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 29.01.2009 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Dysperbit - ten Na upartego mogła by sobie leżeć na działce. Ale strzeżonego Pan.... Może komuś by się do rączki przykleiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 30.01.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Hej Nadia to znowu ja Piszesz, że kupiliście zaprawy cementowej za 960zł, worek po 5,6 czyli 171 worków po 25kg czyli 4200kg? Czy cała zaprawa wam zeszła na bloczki. Faktycznie tak dużo schodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 30.01.2009 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Mogło tak wyjść. Mogłam jakieś 5 worków za dużo policzyć. Przeciętnie worek wychodził nam na sześć bloczków przy zaprawie pionowej i poziomej 15mm. Może jakoś jej nie oszczędzaliśmy. To jest oczywiście najtańsza wersja zaprawy z najdroższych możliwych. Ale dla nas jedyna możliwa. Ponieważ nie mamy betoniarki i było nam po prostu łatwiej. My mamy fundament na siedem bloczków wysoki. Nie wiem jak Wasz architekt to u Was widzi. To wszystko zależy od gruntu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 30.01.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A co do dysperbitu to rozumiem tak, że pierwszą warstwę dawaliście rozcienczoną 1:1 po stronie zewn. i wewn. a potem dysperbitem już nie rozcienczonym dwa razy po obu stronach? Na co będziecie kleić styropian do fundamentów? Rozumiem, że ławy nie malowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 30.01.2009 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Dokładnie tak. Choć, małż mój smarował i smarował. Ze dwa tygodnie mu zeszło. Tak się tej wody boi. Nie wiem jeszcze co będzie do klejenia styropianu. Bo ocieplimy je w wolnej od budowy chwili. Wiem tyle że dysperbit nie bardzo się chce kleić. Szukajcie jakichś klei do niego dopasowanych. Za to wiem że jest o niebo lepszy od izolbetu. Nie ławy się nie maluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 30.01.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Dzięki ogromne. Swoją drogą myślałam, że te 14 wiaderek dysperbitu to tak mało, a tu proszę da się tym malować i malować i malować - fajnie, przynajmniej nie drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 01.02.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Hej , Nadiaart . Inteligentna i dzielna z ciebie babeczka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lorifactor 02.02.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witaj Nadiu:)) Serdeczne pozdrowienia i trzymamy kciuki za budowę i założone koszty. My też będziemy robić wiele rzeczy sami , choć Wasz dziennik dodaje otuchy że nawet więcej może się uda.Pisałam do Ciebie na prv , bo chciałam serdecznie poprosić o namiar na różdżkarza , gdyż may mały problem z głębokością studni ) przewidywane do 70 m Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJRA 02.02.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witaj Nadiaart Już jakiś czas podczytuję Wasz dziennik i jestem pełna podziwu dla Waszych dzielnych poczynań budowlanych. My również budujemy sami z pomocą nieocenionego szwagra Mąż każdą wolną chwilę po pracy spędzał na budowie. Ja osobiście rozkładałam bloczki, żeby się szybciej murowało, malowałam fundamenty dysperbitem, oraz pomagałam mężowi przy zalewaniu wieńca. Mam nadzieję że to nie koniec mojego udziału w tym "przedsięwzięciu", bo choć czasami jest ciężko, to satysfakcja i radość jest ogromna. No i nasz 3 latek to również dziecko "budowlane" Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiej i bezproblemowej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lorifactor 02.02.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 no właśnie , satysfakcja nam jak do tej pory udało się posadzić 600 drzew 1,5 wysokości w weeked , ale pod koniec siedziałam i prawie płakałam , ale jestem z siebie dumna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 02.02.2009 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witaj Nadiu:)) Serdeczne pozdrowienia i trzymamy kciuki za budowę i założone koszty. My też będziemy robić wiele rzeczy sami , choć Wasz dziennik dodaje otuchy że nawet więcej może się uda.Pisałam do Ciebie na prv , bo chciałam serdecznie poprosić o namiar na różdżkarza , gdyż may mały problem z głębokością studni ) przewidywane do 70 m Pozdrawiam Kasia Witaj, Warto, przynajmniej spróbować ślubny mi zawsze mówi "przecież to robią ludzie, to co my nie damy rady" Nie chciałabym tu (w dzienniku) robić komuś wielkich nadziei. Uważam że trzeba próbować. Sama nie wiem czy nam się uda zrobić to co zamierzamy. Ale fundament, mury, strop - to nie jakaś wielka filozofia nawet dla takiego laika jak ja. Podaję namiary na "magika" od wody - do końca nie wierzyłam, że to działa. A studni kurde nie mogę do końca wypompować. Myślę sobie, że Pan nie będzie miał pretensji za podanie tel. publicznie ale nie doszła do mnie pw. 600 790 174 Niestety imienia i nazwiska nie pamiętam. Wiem, że również jest murarzem. Podejrzałam Waszą stronę. Wspaniałe rzeczy robicie. Bardzo mi się podobają. Bardzo,nawet bardzo. Jej. Pomyślałam sobie że jak już ten dom stanie to się do Was odezwę. No po prostu super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 02.02.2009 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Hej , Nadiaart . Inteligentna i dzielna z ciebie babeczka . staram się A wiesz na potwierdzenie Twoich słów: Koleś, który nam piach przywoził (a było to w październiku ubiegłego roku) powiedział do mojego starego Panie a po co ten dom budujesz? Za chwilę będziesz Pan przebierał w domach i kupisz Pan takie dwa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 02.02.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 no właśnie , satysfakcja nam jak do tej pory udało się posadzić 600 drzew 1,5 wysokości w weeked , ale pod koniec siedziałam i prawie płakałam , ale jestem z siebie dumna Jeju a ja mam cztery A może wiesz gdzie kupić tanio oczywiście duże drzewa - potrzebny jest nam cień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lorifactor 03.02.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 w szkółce leśnej , za sosnę 1,5 płaciliśmy 1 zł za sztukę , dęby po 40 gr itd , możemy się umówić jak będziemy jechać po nową partię to Wam przywieziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts