Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

Witam.

Jeżeli nie ma naprawdę żadnego sposobu , choćby sufitem podwieszanym, jak odprowadzić zapachów do przewodów komina wentylacyjnego , to nie stosujemy,,wyciąg’’ tylko odwracając wentylator ,,nawiew’’.

Mistrzu! Pisząc "wyciąg" miałem na myśli jeden z przewodów, doprowadzony właśnie do pomieszczeń mokrych jakim jest łazienka, stosowany przy wentylacji mechanicznej zrównoważonej, szczególnie z rekuperatorem. I taką właśnie instalację będę miał. I nic poza tym w łazience się nie stosuje. Ta rurka przy gebericie wychodzi dokłądnie w okolicach kołnierza sedesu. Chyba maila do nich z zapytaniem wyślę, o co biega. Po co jest odpowietrzanie kanalizacji raczej tu wszyscy wiemy. Bez tego mielibyśmy kłopoty ze smrodkiem i z bulgotaniem w syfonach.

Netbet. Gwoździe tłuczesz młotkiem, jak trafisz w te małe łby, hehe. Przy es-ach niestety trzeba będzie go delikatnie najpierw wprowadzić w otwór, lekko dobić, a potem z odpowiednią już siłą uderzyć poprzez coś z szeroką głową, no. śrubą. Coś tam wymyślisz. Co jakiś czas pewnie zdarzy Ci się wygiąć sam gwóźdź, ale się nie przejmuj. Zazwyczaj trzyma jak diabli.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mistrzu! Pisząc "wyciąg" miałem na myśli jeden z przewodów, doprowadzony właśnie do pomieszczeń mokrych jakim jest łazienka, stosowany przy wentylacji mechanicznej zrównoważonej, szczególnie z rekuperatorem. I taką właśnie instalację będę miał. I nic poza tym w łazience się nie stosuje. Ta rurka przy gebericie wychodzi dokłądnie w okolicach kołnierza sedesu. Chyba maila do nich z zapytaniem wyślę, o co biega. Po co jest odpowietrzanie kanalizacji raczej tu wszyscy wiemy. Bez tego mielibyśmy kłopoty ze smrodkiem i z bulgotaniem w syfonach.

Żle mnie zrozumiałeś ,w ogóle nie pisałem o Twoim przypadku, miałem na myśli WYCIĄG ZAPACHU Z SEDESU . Zaproponowałem przykład neutralizacji smrodku w sedesie w sytuacji jak nie da się go wyciągnąć do przewodu wentylacji.

Twój wybór WM z reku uważam za bardzo rozsądny. Na ten temat też mam pewne przemyślenia : rozwiązanie działające bez wentylatorów z paroma ( a nie jednym) ,,trochę innymi’'prostymi i tanimi własnoręcznie zrobionymi wymiennikami. Na pewno mniej skuteczne od oryginału ale wielokrotnie tańsze. Ale do tego dojdziemy za jakiś czas, mamy całą nudną zimę. Chciałbym w między czasie poruszyć w komentach NETbeta parę innych spraw.

Dla Ciebie też mam ,,intelektualną czekoladkę z orzechami’’ – temat o niezwykle nietypowo otwieranej bramie wjazdowej, tu bardzo będę liczył na pomoc i doświadczenie.

Pozdrawiam.

PS. Może nie wszyscy wiedzą wszystko o kanalizie i wentylacji.

Mogło się zdarzyć że , moje wyjaśnienia, komuś pomogły.

Edytowane przez tomraider

Oprócz słów pochwały jak zawsze dla netbeta że mu się oprócz tego całego budowania chce robić zdjęcia opisywać i zamieszczać to muszę jeszcze pochwalić tomraidera według mojej oceny (jak zawsze subiektywnej) wpisy są bardzo dobre szczególnie dla tzw samorobków których podstawowym kryterium jest jak najniższym kosztem, dobrze i jak najprościej wykonać każdą z założonych prac. To tak na marginesie a podstawowe pytanie w tym wpisie jest takie czy netbet uzupełnił zdjęcia w dzienniku :) Jeszcze jedno przy każdym wpisie jak najwięcej zdjęć Jestem Wzrokowcem.

to muszę jeszcze pochwalić tomraidera według mojej oceny (jak zawsze subiektywnej) wpisy są bardzo dobre szczególnie dla tzw samorobków których podstawowym kryterium jest jak najniższym kosztem, dobrze i jak najprościej wykonać każdą z założonych prac.

no nie bez powodu dostał tytuł :D ... zobowiązuje to do czegoś...hehehe..

ale tak na serio... sposób podania wiedzy wzbudza mój podziw...

niczego nie umniejszając innym którzy nie śpią po nocach...:D

kiedys ktos zapytał dlaczego komentów nie ma w dziennku... compi? ...bo nie było by dziennika...:p, a tak i ja czasem mogę sobie popisać.

jak na razie przemawiaja do mnie oszczędności związane z tą cholerną cinką rurką... cyrkulacja .. ciągłe grzanie i mieszanie niewykorzystywanej wody to marnotrawstwo ..i . ... strata kasy.

ten pochłaniacz do bąków nie przemawia do mnie.. za dużo roboty w porównaniu do otworzenia okna ( poddasze )

z innej beczki - gwoździe stalowe.... cena: 1,10 zł/szt ( przynajmniej takie dziś znalazłem ) kotwa 0,50 zł/szt ...

z tym postanowieniem noworocznym... no uzupełnimy, ale nie zaraz 5 stycznia.... miejcie litość...:D

.. i wiecie co.. wraca we mnie uczucie iz grzejnik przy piecu na groch jest chyba lepszy.... wyższa temperatura.... bez mieszacza...duzo niższe koszty początkowe (przed wylewkami ).. a tak naprawdę to zastanawiam się po jaka cholerę grzać wode do temp 75 oC a później ją chłodzić do ok. 30oC... żeby podłoga mnie nie parzyła ? .... z tym ogrzewaniem mam zgryz bo musze się na coś zdecydować.... ( wiem jak rozchodzi się ciepło... wiem mniej więcej co i jak ) .. pozostaje tak naprawdę pytanie : na czym mi zależy? ...a tego kur@#$ nie wiem...

chyba czas na naradę z mędrcami spod tater...:yes:

jak na razie przemawiaja do mnie oszczędności związane z tą cholerną cinką rurką... cyrkulacja .. ciągłe grzanie i mieszanie niewykorzystywanej wody to marnotrawstwo ..i . ... strata kasy.

Rurkę do recyrkulacji zrób. Koszt żaden, a będzie. Korzystać z niej nie musisz, na początek nawet pompy nie musisz kupować, po prostu rurkę zakończysz korkiem. A kiedyś, jak już wygrasz w totka, spłacisz kredyty i tak dalej - zawsze będzie można ją domontować. Bez rurki to by już nie było możliwe...

J.

Witam.

Na wstepie dziękuję b2211 i NETbetowi za słowa uznania które należą się każdemu kto tu pisuje a zwłaszcza także szanownym naszym kolegom Compi i Jarkowi.P.

Każdy z nas ma tylko klawiaturę za oręż a już nam się udało przestrzec NETbeta złą kolejnością prac wykończeniowych. Wygrana bitwa nie oznacza wygranej wojny bo to bój z bardzo hardą i upartą ,,sztuką''.

Teraz proponuję podpowiadać NETbetowi czego mógłby chcieć, a co mu jest zbędne w ogrzewaniu domu.

Pozdrawiam.

..ja tem wiem czego chcę: ma być ciepło! ...z czy z kalfiora.. czy z podłogi.... ??

nie zapominajmy iz w planach jest kominek ..tak marnie ok 14kw...na "dogrzewać" wraz z dgp chatę....

nie po to sie nakombinowałem z kominem aby teraz z niego zrezygnować! ( wiem - kotłownia w salonie.. ciągłe dokładanie drewna....z tego mnie nie wyleczycie )

kiedys ktos zapytał dlaczego komentów nie ma w dziennku... compi? ...bo nie było by dziennika...:p, a tak i ja czasem mogę sobie popisać.

Nie kumam tego.

Do podłogówki niestety groszek wysokotemperaturowy niestety jakoś nie pasuje. Chociaż nie jest powiedziane, że się nie da. Jeszcze niedawno miałem mieć w sypialniach kalafiory. Teraz wiem, że nie będę komplikował i dam wszędzie tylko podłogówkę pomimo, że laminat na podłodze wyląduje na końcu. Musisz zliczyć jak Ci najlepiej wyjdzie grzanie wody również latem.

..do działu "ogrzewanie" jeszcze nie doszedłem...wiec mam lekki niedobór wiedzy... ale jeszcze nie odczuwam potrzeby jej zassania.

z ciepła wodą jak to jest latem - zielonego pojęcia nie mam.. pierwszy raz buduję dom.. jestem mieszczuchem z wielkiej płyty, ale jakaś moc pcha mnie w objęcia natury..

a to nie ty chciałeś aby komenty były w dzienniku.? eee...:cool:

..a tak z innej beczki - innego komenta: po co ci w styro te rzeźbione kanały? ( przy ocieplaniu poddasza styro )

Ale gdzie, co, komu? Mi? U mnie na poddaszu styro tylko na podłodze leży, a w kanałach w nim rurska do CO idą. O ile to o mnie Ci chodzi...

J.

Na wstepie ...kolegom Compi i Jarkowi.P.

Każdy z nas ma.. oręż a już nam się udało przestrzec NETbeta.... złą....Wygrana bitwa nie oznacza wygranej wojny bo to bój z bardzo hardą i upartą ,,sztuką''.

.

Ciemna Strona Mocy:

NETbet

Rycerze Jedi:

tomraider

Jarek.P

compi

Teraz dopiero zobaczyłem ten kominek z płaszczem wodnym w Twoich planach. Jakaś alternatywa więc jest. Z komentarzami w Twoim dzienniku zapędziłem się, faktycznie. Składam to na karb pisania na małym netbooku. Mały ekran i nie sprawdzam gdzie teksty wklejam. PC-ta modzież w domu opanowała. Co do styro na poddaszu. Spotkałem opinie o utlenianiu się po kilku latach pod wpływem temperatury. podobno twarda wełna, a nie z rolki i problem opadania znika.

Ja jestem po lekturze pewnego dworskiego dziennika i zasiał mi w głowie przepływki. Nie wiem ile tak w codziennym użytkowaniu ogrzewacze przepływowe ciągną po złotówkach, ale z doświadczenia (mieszkam 6 lat w domku i jestem głównym palaczem w piecu :) ) że latem codzienne przepalanie drewnem na wodę bywa upiardliwe.

Ktoś powie, że mam kiepski zasobnik, kiepską izolację itp...

Jest inna przyczyna. Cyrkulacja grawitacyjna (!) potrafi z 150 litrowego, średnionaładowanego zasobnika mocno wychłodzić wodę nawet przez noc, a rano mycie klejnotów w chłodnej wodzie bywa przyjemne chyba tylko dla kaczek...

Projekt robiłem także pod kątem maksymalnego zbliżenia łazienek do kotłowni, mam dosłownie może po trzy metry rury w dolnej i górnej łazience od zasobnika do punktów poboru,

http://images8.fotosik.pl/903/e92f12dbc47cdba0.jpg

cyrkulacji NIE ZAMIERZAM robić.

Profilaktycznie doprowadzę 230V pod umywalki... Na słabą przepływkę do umywalek wystarczy. Tak w razie czego.

J

cyrkulacji NIE ZAMIERZAM robić.

Profilaktycznie doprowadzę 230V pod umywalki... Na słabą przepływkę do umywalek wystarczy. Tak w razie czego.

Cyrkulacji nie rób. Słuszna decyzja. Jak jednak chcesz zasilanie baterii w umywalce połączyć z zasobnikiem i równocześnie z podgrzewaczem?

Witam.

Założenia do pisania o ogrzewaniu:

1.Od systemu ogrzewania w domu chcemy ( orientacyjnie) :

- od listopada do lutego ( mrozy) w dzień stale jakieś 21-22C , nocą 20-21C.

- wrzesień-październik, marzec-kwiecień ( zimne wieczory) : wieczorem 22-23C w łazience .

- maj-sierpień : żeby nam nic w instalacji nie rdzewiało.

2.NETbet nie ma gazu i rachubę wchodzi kocioł na węgiel ( groszek) z podajnikiem.

3.Intalacja ma być prosta i możliwie tania, do samoróbnego wykonania.

4.Możliwe są przerwy w dostawie prądu, więc potrzebne są obiegi grawitacyjne oraz przewidujemy czasowe dogrzewanie kominkiem .

5.CWU w lecie będzie grzał prądem.

NETbet potwierdż lub zmień założenia inaczej nikt Ci nie jest w stanie skutecznie coś doradzić.

Pozdrawiam.

..a tak z innej beczki - innego komenta: po co ci w styro te rzeźbione kanały? ( przy ocieplaniu poddasza styro )

to na razie koncepcja. Wepchnięta w taki kanał zrolowana wełna uelastyczni i uszczelni połączenie płyty styro i krokwi (zamiast pianki którą użył inny forumowicz) .