amstrong89 08.01.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ile kosztuje taki miarownik ciągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 08.01.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ile kosztuje taki miarownik ciągu? Witam. wszysko się dowiesz tu http://juzef.idl.pl/pub/ekonomiczne-spalanie-spis.html ,napewno przeczytaj,nie pożałujesz. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 08.01.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) ..no właśnie... powoli chyba dociera do mnie że ten z dolnym spalaniem jest jakby "mniej uciążliwy" ....nie musze go każdorazowo rozpalać.. wystarczy dorzucić i już... ... i pytanie: miarkownik czy wiatraczek? wiatraczki to już chyba obligatoryjne mają sterowniki, a miarkowniki? ( bo niedoczytałem ) co steruje pompą jak nie ma elektroniki? Lepiej kupić niedrogi sterownik POMPY z czujnikiem temp.przylgowym ( przykręcanym do rury np. opaską metalową) niż czasem ,,kombinować’’ z oryginalnym z kotła by go ,,oszukać’’ po odłączeniu dmuchawy. Tinek oczywiście masz rację dolniaki jak najbardziej są ok. Wspólne problemy z górniakami czy dolniakami powodują np : - częste przewymiarowanie kotła - za mały ciąg kominowy (przekrój komina) - praca przy małych obciążeniach cieplnych ,przy przepalaniu i/lub grzaniu CWU . Edytowane 8 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 08.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 ......... ... i pytanie: miarkownik czy wiatraczek? wiatraczki to już chyba obligatoryjne mają sterowniki, a miarkowniki? ( bo niedoczytałem ) co steruje pompą jak nie ma elektroniki? Miarownik, bez wiatraczków, ten miarownik jak pisałem jest elektroniczny i ma wyjście na pompkę, programujesz temp przy której się załącza i przy jakiej temp się wyłącza (gdy temperatura na kotle spada), jeśli za długo byłby zamknięty (ciepło w mieszkaniu) to na 30 sekund otwiera dopływ powietrza coby nie wygasło, w okresie letnim co 2 tyg goni pompkę coby kamorem nie zaszła. Miarownik kosztował 350 zł, ma też wyjście na sterownik (dodatkowy koszt wtedy 200 zł), który można w mieszkaniu zainstalować (widać wtedy temp na kotle i można ją zmieniać), ale ja nie mam tego sterownika mam fotkę, to zapodaję http://img407.imageshack.us/img407/9869/miarownik.jpg Netbet, mieszkasz nie daleko, jak jesteś bliżej zainteresowany to zapraszam (wszystkim się będę chwalić, że gościłem gwiazdę forum muratora ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 08.01.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Lepiej kupić niedrogi sterownik POMPY z czujnikiem temp.przylgowym ( przykręcanym do rury np. opaską metalową) niż czasem ,,kombinować’’ z oryginalnym z kotła by go ,,oszukać’’ po odłączeniu dmuchawy. Tinek oczywiście masz rację dolniaki jak najbardziej są ok. Wspólne problemy z górniakami czy dolniakami powodują np : - częste przewymiarowanie kotła - za mały ciąg kominowy (przekrój komina) - praca przy małych obciążeniach cieplnych ,przy przepalaniu i/lub grzaniu CWU . Właśnie ten miarownik ma taki czujnik jak pisze wyżej Tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 08.01.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) bo nie jest aż tak ważne jaką moc ma kocioł, ale czym palisz, jaką kaloryczność ma paliwo, w jaki sposób rozprowadzasz je po budynku, i jak duże masz straty ciepła... W piecu na paliwo stałe bez zasobnika, trzeba poprostu pójść, podłożyć i gra gitara... Witam. Ot piszącego merytorycznie to miło poczytać, wódeczka dla Inż. Proponuje każdemu Jego cytat wydrukować i zamieścić w projekcie domu jako pierwszą stronę działu o ogrzewaniu. Edytowane 8 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 08.01.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Coś na rozluźnienie:lol2: Aż boje się pomyśleć jak można by przedstawić forumowicza muratora:cool: Edytowane 8 Stycznia 2011 przez amstrong89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 08.01.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Piszecie że przekrój komina odgrywa bardzo ważną rolę. A jego długość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 08.01.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Piszecie że przekrój komina odgrywa bardzo ważną rolę. A jego długość? podobno długość się nie liczy , podobno (to tak przy sobocie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 08.01.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 podobno długość się nie liczy , podobno (to tak przy sobocie ) A propo długości ,,komina’’ przy sobocie W dziale matrymonialnym fan czterech pancernych opisał swoje zalety: Jestem przystojny jak Janek, silny jak Gustlik, biegam szybciej od Szarika. Odpisała dziewczyna: Jestem zainteresowana, mam nadzieję że …….masz również lufę jak Rudy 102. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 08.01.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palik99 08.01.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam, właśnie przebrnąłem przez cały twój dziennik netbet - jestem pełen podziwu dla twojego zapału do budowy samemu. Zakładając że znalazłbym czas na budowę domu samemu to i tak bym się tego nie podjął - z mojej strony to by było istne szaleństwo porywać się na coś takiego:) na dzisiaj przeraża mnie nawet upilnowanie wszystkiego nie mówiąc już o budowaniu samemu... teraz właśnie przekopuje twoje komentarze - istny poradnik inwestora;] My z zoną właśnie zaczynamy realizować swoje marzenie o własnych czterech ścianach... na razie kompletujemy dokumenty... Jak wszystko pójdzie zgodnie z naszym planem to na wiosnę zaczynamy... Też mam plan dużo robić samemu ale takich rzeczy jak murowanie itp bym się nie podjął bo z moimi umiejętnościami bałbym się później spać w tym domu... hehe... dodaje twój dziennik i komentarze do subskrypcji i na pewno będę tu stałym bywalcem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 08.01.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Miarownik, bez wiatraczków, ten miarownik jak pisałem jest elektroniczny i ma wyjście na pompkę, programujesz temp przy której się załącza i przy jakiej temp się wyłącza (gdy temperatura na kotle spada), jeśli za długo byłby zamknięty (ciepło w mieszkaniu) to na 30 sekund otwiera dopływ powietrza coby nie wygasło, w okresie letnim co 2 tyg goni pompkę coby kamorem nie zaszła. Miarownik kosztował 350 zł, ma też wyjście na sterownik (dodatkowy koszt wtedy 200 zł), który można w mieszkaniu zainstalować (widać wtedy temp na kotle i można ją zmieniać), ale ja nie mam tego sterownika mam fotkę, to zapodaję http://img407.imageshack.us/img407/9869/miarownik.jpg Netbet, mieszkasz nie daleko, jak jesteś bliżej zainteresowany to zapraszam (wszystkim się będę chwalić, że gościłem gwiazdę forum muratora ) pozdrawiam "gwiazda" jest wielce zainteresowana oblukaniem tego pieca..a jeżeli właściciel pozwoli to i całodobowym czuwaniem z adoracjami i obserwacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 08.01.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam. Ot piszącego merytorycznie to miło poczytać, wódeczka dla Inż. Proponuje każdemu Jego cytat wydrukować i zamieścić w projekcie domu jako pierwszą stronę działu o ogrzewaniu. ..no.... Inż.'owi to się skrzynk gorzały należy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 08.01.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 "gwiazda" jest wielce zainteresowana oblukaniem tego pieca..a jeżeli właściciel pozwoli to i całodobowym czuwaniem z adoracjami i obserwacją... tylko pozostaje się umówić, na priv Ci dam namiar a dziś nie wiem, czy jeszcze popisze/poczytam, bo oczekuję gości, chrzestna się zapowiedziała do mojej małej latorośli a z chłopakiem przyjedzie, a on fajny, do rodziny pasuje to wiesz jak się takie nocne czuwanie przy butelce kończy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 08.01.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 to wiesz jak się takie nocne czuwanie przy butelce kończy wiem - za dwa dni i cztery noce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSN774 08.01.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 cholera przestancie o tej wodzi pisac Nie ma z kim w domu wychylic, chyba jakas imprezke musze skrecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 08.01.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Netbet normalnie kusisz, ale jak by mi się kiedyś udało zbłądzićw Twoje strony, to już się zapowiadam, że z pustymi ręcymanie przyjdę i będę pukał butami:) Cieszę się, że komuś moje wywody i przemyślenia się przydadzą...Trzeba w końcu jakoś tą naszą Polskę zbudować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 08.01.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Przy sobocie chyba można,nie? Ale szaleje z tym mokrym śniegiem – powiedziała do mnie żonka dzisiaj na spacerze o naszej czterolatce - kiedy końcu zmądrzeje i da się grzecznie prowadzić za rączkę?A ja na to – za jakieś czternaście lat , jak jej chłopak będzie prowadził ją na dyskotekę. Samo życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSN774 08.01.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Panowie, pytanie mam, jako że lada miesiąc stanę przed wyborem zbiornika do CWU, a nie wiem który wybrać poradżcie co wybrać, podwójną wężownicę czy może spiralną czy zbiornik z płaszczem? Polecacie netbetowi co dobre to i ja poproszę o pomoc (taki mały offtopic chyba przejdzie w nieswoim temacie ). Źródło ciepła to tylko kocioł gazowy. Zastanawiam się czy warto inwestować w zbiornik z podwójną wężownicą i podłączyć oba zasilenia pod piec. Czy w tym wypadku jest sens inwestować w podwójną czy pojedyńcza sprawdzi się tak samo a będzie tańszym wyborem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts