Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

..no właśnie...

powoli chyba dociera do mnie że ten z dolnym spalaniem jest jakby "mniej uciążliwy" ....nie musze go każdorazowo rozpalać.. wystarczy dorzucić i już...

... i pytanie: miarkownik czy wiatraczek? wiatraczki to już chyba obligatoryjne mają sterowniki, a miarkowniki? ( bo niedoczytałem ) co steruje pompą jak nie ma elektroniki?

Lepiej kupić niedrogi sterownik POMPY z czujnikiem temp.przylgowym ( przykręcanym do rury np. opaską metalową) niż czasem ,,kombinować’’ z oryginalnym z kotła by go ,,oszukać’’ po odłączeniu dmuchawy.

Tinek oczywiście masz rację dolniaki jak najbardziej są ok. Wspólne problemy z górniakami czy dolniakami powodują np :

- częste przewymiarowanie kotła

- za mały ciąg kominowy (przekrój komina)

- praca przy małych obciążeniach cieplnych ,przy przepalaniu i/lub grzaniu CWU .

Edytowane przez tomraider

.........

... i pytanie: miarkownik czy wiatraczek? wiatraczki to już chyba obligatoryjne mają sterowniki, a miarkowniki? ( bo niedoczytałem ) co steruje pompą jak nie ma elektroniki?

Miarownik, bez wiatraczków, ten miarownik jak pisałem jest elektroniczny i ma wyjście na pompkę, programujesz temp przy której się załącza i przy jakiej temp się wyłącza (gdy temperatura na kotle spada), jeśli za długo byłby zamknięty (ciepło w mieszkaniu) to na 30 sekund otwiera dopływ powietrza coby nie wygasło, w okresie letnim co 2 tyg goni pompkę coby kamorem nie zaszła.

Miarownik kosztował 350 zł, ma też wyjście na sterownik (dodatkowy koszt wtedy 200 zł), który można w mieszkaniu zainstalować (widać wtedy temp na kotle i można ją zmieniać), ale ja nie mam tego sterownika

mam fotkę, to zapodaję

http://img407.imageshack.us/img407/9869/miarownik.jpg

Netbet, mieszkasz nie daleko, jak jesteś bliżej zainteresowany to zapraszam (wszystkim się będę chwalić, że gościłem gwiazdę forum muratora :D )

pozdrawiam

Lepiej kupić niedrogi sterownik POMPY z czujnikiem temp.przylgowym ( przykręcanym do rury np. opaską metalową) niż czasem ,,kombinować’’ z oryginalnym z kotła by go ,,oszukać’’ po odłączeniu dmuchawy.

Tinek oczywiście masz rację dolniaki jak najbardziej są ok. Wspólne problemy z górniakami czy dolniakami powodują np :

- częste przewymiarowanie kotła

- za mały ciąg kominowy (przekrój komina)

- praca przy małych obciążeniach cieplnych ,przy przepalaniu i/lub grzaniu CWU .

Właśnie ten miarownik ma taki czujnik jak pisze wyżej Tomraider

bo nie jest aż tak ważne jaką moc ma kocioł,

ale czym palisz, jaką kaloryczność ma paliwo,

w jaki sposób rozprowadzasz je po budynku,

i jak duże masz straty ciepła...

W piecu na paliwo stałe bez zasobnika, trzeba poprostu pójść, podłożyć i gra gitara...

Witam.

Ot piszącego merytorycznie to miło poczytać, wódeczka dla Inż. Proponuje każdemu Jego cytat wydrukować i zamieścić w projekcie domu jako pierwszą stronę działu o ogrzewaniu.

Edytowane przez tomraider

podobno długość się nie liczy ;) , podobno

(to tak przy sobocie :D )

A propo długości ,,komina’’ przy sobocie ;)

W dziale matrymonialnym fan czterech pancernych opisał swoje zalety:

Jestem przystojny jak Janek, silny jak Gustlik, biegam szybciej od Szarika.

Odpisała dziewczyna:

Jestem zainteresowana, mam nadzieję że …….masz również lufę jak Rudy 102.

Witam,

właśnie przebrnąłem przez cały twój dziennik netbet - jestem pełen podziwu dla twojego zapału do budowy samemu. Zakładając że znalazłbym czas na budowę domu samemu to i tak bym się tego nie podjął - z mojej strony to by było istne szaleństwo porywać się na coś takiego:) na dzisiaj przeraża mnie nawet upilnowanie wszystkiego nie mówiąc już o budowaniu samemu... teraz właśnie przekopuje twoje komentarze - istny poradnik inwestora;] My z zoną właśnie zaczynamy realizować swoje marzenie o własnych czterech ścianach... na razie kompletujemy dokumenty... Jak wszystko pójdzie zgodnie z naszym planem to na wiosnę zaczynamy... Też mam plan dużo robić samemu ale takich rzeczy jak murowanie itp bym się nie podjął bo z moimi umiejętnościami bałbym się później spać w tym domu... hehe... :D

dodaje twój dziennik i komentarze do subskrypcji i na pewno będę tu stałym bywalcem:)

Miarownik, bez wiatraczków, ten miarownik jak pisałem jest elektroniczny i ma wyjście na pompkę, programujesz temp przy której się załącza i przy jakiej temp się wyłącza (gdy temperatura na kotle spada), jeśli za długo byłby zamknięty (ciepło w mieszkaniu) to na 30 sekund otwiera dopływ powietrza coby nie wygasło, w okresie letnim co 2 tyg goni pompkę coby kamorem nie zaszła.

Miarownik kosztował 350 zł, ma też wyjście na sterownik (dodatkowy koszt wtedy 200 zł), który można w mieszkaniu zainstalować (widać wtedy temp na kotle i można ją zmieniać), ale ja nie mam tego sterownika

mam fotkę, to zapodaję

http://img407.imageshack.us/img407/9869/miarownik.jpg

Netbet, mieszkasz nie daleko, jak jesteś bliżej zainteresowany to zapraszam (wszystkim się będę chwalić, że gościłem gwiazdę forum muratora :D )

pozdrawiam

"gwiazda" jest wielce zainteresowana oblukaniem tego pieca..a jeżeli właściciel pozwoli to i całodobowym czuwaniem z adoracjami i obserwacją...:D

"gwiazda" jest wielce zainteresowana oblukaniem tego pieca..a jeżeli właściciel pozwoli to i całodobowym czuwaniem z adoracjami i obserwacją...:D

tylko pozostaje się umówić,

na priv Ci dam namiar

a dziś nie wiem, czy jeszcze popisze/poczytam, bo oczekuję gości, chrzestna się zapowiedziała do mojej małej latorośli

a z chłopakiem przyjedzie, a on fajny, do rodziny pasuje ;) to wiesz jak się takie nocne czuwanie przy butelce kończy :)

pozdrawiam

Netbet normalnie kusisz, ale jak by mi się kiedyś udało zbłądzić

w Twoje strony, to już się zapowiadam, że z pustymi ręcyma

nie przyjdę i będę pukał butami:)

Cieszę się, że komuś moje wywody i przemyślenia się przydadzą...

Trzeba w końcu jakoś tą naszą Polskę zbudować...

Przy sobocie chyba można,nie?

Ale szaleje z tym mokrym śniegiem – powiedziała do mnie żonka dzisiaj na spacerze o naszej czterolatce - kiedy końcu zmądrzeje i da się grzecznie prowadzić za rączkę?

A ja na to – za jakieś czternaście lat , jak jej chłopak będzie prowadził ją na dyskotekę.

Samo życie.

Panowie, pytanie mam, jako że lada miesiąc stanę przed wyborem zbiornika do CWU, a nie wiem który wybrać poradżcie co wybrać, podwójną wężownicę czy może spiralną czy zbiornik z płaszczem? Polecacie netbetowi co dobre to i ja poproszę o pomoc (taki mały offtopic chyba przejdzie w nieswoim temacie ;) ). Źródło ciepła to tylko kocioł gazowy. Zastanawiam się czy warto inwestować w zbiornik z podwójną wężownicą i podłączyć oba zasilenia pod piec. Czy w tym wypadku jest sens inwestować w podwójną czy pojedyńcza sprawdzi się tak samo a będzie tańszym wyborem.

Pozdro