Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

Odpowiedz dla SSN774:

Jeśli zamierzasz mieć tylko kocioł jako źródło ciepła

to stosowanie zbiornika z podwójną wężownicą jest bez bezsensu - powiedziała moja żona - inżynier:)...

Wywód: podwójna wężownica podłączona do pieca spowoduje tylko,

że szybciej ci się woda nagrzeje - kto bogatemu zabroni... I to jest jedyny efekt.

Z życia - pojemność zbiornika dobrana do potrzeb użytkownika niweluje szybkość jego nagrzewania.

Dobierz zbiornik o 10% większy niż Twoje potrzeby i z jedną wężownicą - (max. 60l/osobę/dobę).

Natomiast jeśli będziesz chciał w przyszłości zastosować inst. solarną to podwójna wężownica ma sens...

Ale to jest temat do rozpatrzenia pod wieloma aspektami, m.in. orientacja połaci dachowej na południe - jeśli panele na dachu.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SSN774

Jaki masz piec gazowy?Jeżeli nie kupiłeś jeszcze pieca gazowego to może zastanów się nad kupnem pieca z wbudowanym CWU. Termica ma całkiem fajne zbiorniki CWU ze stali nierdzewnej w rozsądnej cenie chociaż według mnie to wężownice mogli dać o trochę większej powierzchni. Gdzieś widziałem porównanie w muratorze zbiorników ze spiralą i z płaszczem wodnym. Jak znajdę to napisze co tam naskrobali.

witam

Ponieważ kotły gazowe są ekonomiczne i wytwarzają ciepło w dowolnym momencie to w zasadzie nie skupiał bym się na wielkości wymiennika w zasobniku ale na jego pojemności. Niestety nikt poza Tobą nie ma wiedzy o Waszym trybie życia ( ilość zużywanej wody) to trudno coś doradzić. Standardy zużyć jak zwykle dobrze opisał INŻ. Na szczęście-nieszczęście standardowe stalowe zasobniki CWU ,,żyją ‘’ zaledwie jakieś 5 lat, więc zawsze można za jakiś czas lepiej dopasować pojemność zasobnika, lecz już teraz trzeba to przewidzieć rezerwując miejsce i odpowiednio rozstawiając podpóry-wieszaki na ścianie. Zasobnik powinien mieć anodę magnezową i bardzo dobre ocieplenie, i według potrzeb jeśli planujesz to: w połowie wysokości króciec do cyrkulacji, drugą wężownicę dla : solarów lub kominka z płaszczem lub kotła na paliwo stałe , grzałkę elektryczną. U samej góry przewidujęmy na wyjściu odpowietrznik, na zasilaniu zimną wodą powinny się znaleść filt sznurkowy (wkład -5mikronów, 4zł/miesiąc) naczynie przeponowe , zawór bezpieczeństwa i reduktor ciśnienia.

Pozdrawiam

Edytowane przez tomraider

Panowie, pytanie mam, jako że lada miesiąc stanę przed wyborem zbiornika do CWU, a nie wiem który wybrać poradżcie co wybrać, podwójną wężownicę czy może spiralną czy zbiornik z płaszczem? Polecacie netbetowi co dobre to i ja poproszę o pomoc (taki mały offtopic chyba przejdzie w nieswoim temacie ;) ). Źródło ciepła to tylko kocioł gazowy. Zastanawiam się czy warto inwestować w zbiornik z podwójną wężownicą i podłączyć oba zasilenia pod piec. Czy w tym wypadku jest sens inwestować w podwójną czy pojedyńcza sprawdzi się tak samo a będzie tańszym wyborem.

Pozdro

Fajne to OT ;)

Mam z pojedynczą wężownicą, a mam 2 źródła grzania ;) 160 l, marka QIK, jestem jak najbardziej zadowolony :)

O, taki :)

http://qik.pl/produkty/asortyment-pozostaly/pojemnociowy-podgrzewacz

pozdrawiam, majki

Majki fajny ten zbiorniczek, ale cena jaka znalazłem mnie troszkę przeraża, piec będzie tylko tysiąc droższy :D Póki co mierze się na Galmet`a:

SGW(L)P

SGW(S)

SGW(S) Kwadro

SGW(S) Skay

Ceny jeszcze do przełknięcia ;) Cały czas ten dwu płaszcz mnie zastanawia, znajomy coś wspominał że najszybciej nagrzewa wodę, ale ta cena mnie nie przekonuje skoro taki "super" jest. Jak to się ma do rzeczywistości?

Pozdro

Witam, wtrącę się troszkę w temat :-P

Tombrider, możesz mi powiedzieć czy podany przez ciebie link do postów od kotłów http://juzef.idl.pl/pub/ekonomiczne-spalanie-spis.html to jest wszystko to co jest zawarte w temacie "Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego" http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego

Pytam ponieważ nie można otworzyć linków z tego poradnika bo wywala błąd że nie znaleziono takiej strony :(

Witam, wtrącę się troszkę w temat :-P

Tombrider, możesz mi powiedzieć czy podany przez ciebie link do postów od kotłów http://juzef.idl.pl/pub/ekonomiczne-spalanie-spis.html to jest wszystko to co jest zawarte w temacie "Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego" http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego

Pytam ponieważ nie można otworzyć linków z tego poradnika bo wywala błąd że nie znaleziono takiej strony :(

Tak.

BasH. gdzie są twoje komenty???? wywala mi error 404... bana dostałeś czy jak??

to i ja o coś zapytam w swoich komentach...

sytuacja:

jadę z Matką Dyrettorką i dzieciokiem na ferie zimowe na majokrę.. tak powiedzmy na miesiąc ( przecież zaoszczędziłem :D )... u nas za oknem -25 oC .. w kotłowni dolniak, wszędzie podłogówka zalana wodą a nie glikolem...

piec skończy palić się w 12 godzin... czyli jak ja będę lądował ..

zatrudnić palacza ?? przeprowadzić znajomych do nas?

jak to jest z podtrzymaniem ogrzewania na minimalnym plusie przy tak długiej nieobecności?

to i ja o coś zapytam w swoich komentach...

sytuacja:

jadę z Matką Dyrettorką i dzieciokiem na ferie zimowe na majokrę.. tak powiedzmy na miesiąc ( przecież zaoszczędziłem :D )... u nas za oknem -25 oC .. w kotłowni dolniak, wszędzie podłogówka zalana wodą a nie glikolem...

piec skończy palić się w 12 godzin... czyli jak ja będę lądował ..

jak to jest z podtrzymaniem ogrzewania na minimalnym plusie przy tak długiej nieobecności?

Witam.

No nie , nie poznaję kolegi!!!!!!!!! oczywiście zabierasz swojego ukochanego cedryka z sobą na Majorkę.

pozdrawiam.

ps.a tak na poważnie, nie mając palacza, najbezpieczniej grzać paroma dobrze zabezpieczonymi elektrycznymi kaloryferami olejowymi.

404... wyjaśniam...

Mam nadzieję, że nie naraziłem się redakcji : )

Co do zatrudniania palacza - ciężko widzę nauczyć kogoś tak na szybkiego dobrze napalić w piecu miałem. Ewentualnie poprosić kogoś o przepalanie raz dziennie drewnem - przy okazji sprawdzi, co w domu słychać.

Przy braku możliwości - z dwie, trzy olejówki, ale to nie daje gwarancji przy dłuższej nieobecności.

bez jaj.. PLL Lot nie maja takich dużych samolotów...:cool:

kolejne pytanie.... może głupie...

czy ktos kiedyś kombinował z podajnikiem do dolniaka? tak powiedzmy ze 120 kg? bo wyspawać to to.. to może ze trzy stówy..

chyba przekombinowałem....

słabo to widzę.... kur#$% z takim długim wyjazdem to jest PROBLEM!

Najpewniej - dobry kolega, sąsiad, ktoś z rodziny obcykany z piecem na stałe i kumaty co do słuchania i rozumienia mowy technicznej : )

Aby zachęcić możesz takiemu komuś zrobić przy okazji zabawę "poszukaj puszeczki" i esemesami z karaibów co dwa dni podawać mu lokalizację ukrytych w domu browarków : ) Napali, poszuka i się ucieszy.

Jak na miesiąc to ew. spuszczanie wody ze wszystkich instalacji...

Edytowane przez BasH

A jakby tak, gdzieś w obiegu zainstalować grzałki elektryczne, pompa obiegowa pracuje cały czas, termostat pilnuje aby woda miała zadaną temp (np 15 *C) załączając grzałki.

Drugie rozwiązanie - jeżdzimy na Majorkę latem

trzecie - zatrudniamy palacz(kę), żonę i dzocioka wysyłamy na Majorkę,, my zostajemy, aby dopilnować palacz(kę) ;)

(wódko pozwól żyć)

wódka twój wróg!

lej wroga w pysk!

A jakby tak, gdzieś w obiegu zainstalować grzałki elektryczne, pompa obiegowa pracuje cały czas, termostat pilnuje aby woda miała zadaną temp (np 15 *C) załączając grzałki.

Drugie rozwiązanie - jeżdzimy na Majorkę latem

trzecie - zatrudniamy palacz(kę), żonę i dzocioka wysyłamy na Majorkę,, my zostajemy, aby dopilnować palacz(kę) ;)

(wódko pozwól żyć)

.. z tym pilnowaniem palacz(ki) to nawet mi się podoba...tylko skąd zimą wytrzasnąć gitesową palaczkę...?

Cobyś nie wymyślił, zawsze dupa z tyłu. Najlepszy wydaje się kociołek elektryczny, wpięty w obieg ze sterowaniem. Jednak co gdy i prundu braknie? Ktoś musi w kominku przynajmniej rozpalić. Zdaje mi się, że chcąc nie chcąc zimą stajemy się niewolnikami domu, chyba że rodzinka czy znajomi pomogą.

bez jaj.. PLL Lot nie maja takich dużych samolotów...:cool:

kolejne pytanie.... może głupie...

czy ktos kiedyś kombinował z podajnikiem do dolniaka? tak powiedzmy ze 120 kg? bo wyspawać to to.. to może ze trzy stówy..

chyba przekombinowałem....

Witam

Chyba nie uwierzyłeś w mit że piece z podajnikiem są bezobsługowe? W piecach z podajnikiem też trzeba czyścić i opróżniać popielnik, rozbijać spieki powstające często na palniku, co najmniej dwa razy dziennie trzeba zaglądnąć choć na minutkę do kotłowni czy wszystko jest ok, tylko rozpalasz i paliwo uzupełniasz rzadziej.

pozdrawiam.

Witam.

Nie próbowałem ale teoretycznie jak woda w sieci wodociągowej ma jakieś ( strzelam) 10 C to odpowiednio sterując i zabezpieczając można by ją puścić w kanalizę przez podłogówkę by tą zabezpieczyć przed zamarznięciem. Ciekawe jak wypadło by porównanie kosztów wody i prądu do grzania olejakiem.

pozdrawiam

Ja mam zostawione pół domu w mieście nie ogrzewane. Wciągu dwóch ostrych zim nic się nie stało. W chałupie ok 7C. Woda w kiblu nie zamarzła. Słoneczko też dogrzewa dom więc nie wiem czy temperatura spadła by poniżej 0. Wujo za ścianą grzeje też częściowo moje:). Netbet chyba z miesiąc to chałupa może wytrzyma. Meble, tynki, wieńce itp wszystko to nagrzewa się do określonej temperatury. Gorzej z ponownym ogrzaniem domu.

Może zostawić grzejnik elektryczny na środku domu z termostatem ustawionym na 10-15C. Tylko nie wiem czy po powrocie nie będziesz miał jesień średniowiecza jak zobaczysz rachunek za prąd.:D

Edytowane przez amstrong89