tomraider 10.01.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Witam.Z opisu wynika że masz instalację C.O. zamkiętą np. Kocioł gazowy z C.O. pod ciśnieniem 3 barów, a to CAŁKIEM INNA BAJKA.Przeczytaj dziennik i komentarze a jasnym się stanie jaką instalacje zamierza mieć NETbet.pozdrawiam Edytowane 10 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 10.01.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Netbet nie łam się, co się stało... powiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 10.01.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 No to teraz Netbet dopiero narobił.... rozwiązał worek z domysłami i sobie poszedł. Trzymaj się Samorobie nad Samorobami Cokolwiek się stało, tutaj masz życzliwych Ci ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 10.01.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Dokładnie - też czekam na newsy... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 10.01.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam. Z opisu wynika że masz instalację C.O. zamkiętą np. Kocioł gazowy z C.O. pod ciśnieniem 3 barów, a to CAŁKIEM INNA BAJKA. Przeczytaj dziennik i komentarze a jasnym się stanie jaką instalacje zamierza mieć NETbet. pozdrawiam dlatego ja się nie wypowiadam na temat pieca CO bo mam inny i nie znam się na tym, ale jak słysze, że od podłogówki puchną nogi to albo ktoś nigdy nie stał na podłogówce, albo co prawda stał na takowej, ale na źle wyregulowanej... pozdrwaiam równiez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.01.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) dlatego ja się nie wypowiadam na temat pieca CO bo mam inny i nie znam się na tym, ale jak słysze, że od podłogówki puchną nogi to albo ktoś nigdy nie stał na podłogówce, albo co prawda stał na takowej, ale na źle wyregulowanej... pozdrwaiam równiez Witam. Pomimo że się nie znasz bo piszesz : - że masz piec( grzeje powietrze) a przecież masz kocioł ( grzeje wodę) - woda LECI KAPILARNIE z dachu , nie ma takiego zjawiska, - proponujesz NETbetowi (to jego komentarze) odpalenie i AUTOMATYCZNE WYŁĄCZENIE kotła na paliwo stałe ( U NETbeta najpewniej kotła ,,dolnego spalania’’) a one nie mają takiej funkcji ,na czas wygaśnięcie paleniska można tylko mniej więcej wpływać regulując (mierząc wiadrem-takie realia) ilość zasypywanego paliwa w odniesieniu do temp.zewnętrznej. To i tak podjęłaś( podjeliście ) moim zdaniem bardzo rozsądną decyzję o połączeniu podłogówki i kaloryferów. Właśnie po to piszę (być może powielając mity) posty o podłogówce, bo chcę przekonać NETbeta by decydując się tylko na podłogówkę nie rezygnował z dodatkowych kaloryferów. Bardzo mi w tym pomożesz , NETbetowi może też , pisząc jakie korzyści i/lub komfort zapewniają ,poza podłogówką, dadatkowe kaloryfery w Twoim domu. Pozdrawiam. PS. Czy jeśli przy -30C na zewnątrz do obiegu podłogówki wpuścimy wodę +55C jak to proponowano w poprzednich postach to nadal podłogówkę można nazwać niskotemperaturowym systemem ogrzewania? Edytowane 11 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.01.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam Chyba nie uwierzyłeś w mit że piece z podajnikiem są bezobsługowe? W piecach z podajnikiem też trzeba czyścić i opróżniać popielnik, rozbijać spieki powstające często na palniku, co najmniej dwa razy dziennie trzeba zaglądnąć choć na minutkę do kotłowni czy wszystko jest ok, tylko rozpalasz i paliwo uzupełniasz rzadziej. pozdrawiam. Eeeee nie jest tak źle, mój zasypujemy raz na 7-9dni, zależnie od pogody - 6 woreczków 25kg, czyszczę go raz na tydzień ( przed sobotnią kąpielą) przy obecnych ustawieniach nie mam spieków które trzeba by rozbijać, są tylko drobne które same spadają a gdy cosik mu dolega to piszczy i woła o pomoc:D czasami zapominam o nim i zglądam raz na 3-4 dni ale zawsze stoi na swoim miejscu. Kiedyś zgasł gdy jeszcze nie mieszkałam i przez 2 doby w ocieplonym domku temperatura spadła tylko o 2 stopnie chociaż na zewnatrz nocą było -10st. Z opcji węglowej nie wyobrażam sobie lepszego rozwiązania. Koszt pieca Defro Duo ( z drugim normalnym paleniskiem ) po upustach 6900zł więc nie najgorzej zważywszy na wygodę, a jeszcze na wodzie się oszczędzi bo nie trzeba się szorować 2 razy dziennie po każdym dokładaniu węgla:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 11.01.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 widze, ze się troche nie rozumiemy... ale niech tam... Pisałam, ze nie bede się wypowiadać o NetBeta kotłowi, bo to jego sprawa... pisałam o mitach związanych z podłogówką.... a o kapilarnym podsiąkaniu z dachu to taki żart był ps. przebywałes kiedyś w pomieszcznieu np 100m2 gdzie w podłogówce hula 55'C od 24h? bo ja tak, przy wygrzewaniu podlogówki ... i sama podłoga (gres) ma tempetarure lekko ciepłą ALE NIE GORĄCĄ... natomiast z uwagi na powierzchnie tego "grzejnika" oraz to, że grzeje właśnie od dołu w stopy, wydaje się że jest w takim pomieszczeniu bardzo gorąco.... A kaloryfery mam we wszystkich sypialniach... bo tam nie zasponsorowałabym sobie podłogówki, ale to z innych względów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.01.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Też mam u siebie połączenie podłogówki z kaloryferami:yes: dzięki temu pomieszczenia szybciej się nagrzewają=piec krócej pracuje= mniej zużywa opału; łatwiej wychłodzić pomieszczenia gdy np. raptem wyjdzie słońce, zrobi się goraco a podłogówka przez kilka godzin oddaje ciepło bo rzecz jasna musi się mocno nagrzać żeby dom ogrzać - przy kombinacji: kaloryfery-podłogówka podłoga jest zaledwie letnia; lepiej się śpi w chłodnym pomieszczeniu - kaloryferek zakręcam i zaraz robi się temperatura komfortowa. Hydraulik namówił mnie na mały 40x60cm kaloryferek w niewielkim wiatrołapie oprócz podłogówki i chwała mu za to, pomieszczenie jest ciepłe mimo częstego otwierania drzwi zewnętrznych a już przyległe pomieszczenie między wiatrołapem a garażem gdzie jest tylko podłogówka ma o 3-4 stopnie zimniej:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 11.01.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 U mnie dokładnie takie samo rozwiązanie, jak u Nitubagi. Też w czasie wygrzewania podłogi temperatura w pomieszczeniach z podłogówką oscylowała w ok. 25-27 st C, co jest nie do wytrzymania. W przypadku zasilania podłogówki z kotła na paliwa stałe, czyli kotła wysokotemperaturowego obowiązkowo stosuje się zawory mieszające (czy to ręcznego sterowania, a najlepiej z siłownikiem kontrolowanym przez sterownik kotła, lub inny termostat), których zadaniem jest niedopuścić do wprowadzenia zbyt ciepłej wody w plastikowe rurki. Każdy dobry hydra o tym wie i nie zrobi babola w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.01.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Też mam u siebie połączenie podłogówki z kaloryferami:yes: dzięki temu pomieszczenia szybciej się nagrzewają=piec krócej pracuje= mniej zużywa opału; łatwiej wychłodzić pomieszczenia gdy np. raptem wyjdzie słońce, zrobi się goraco a podłogówka przez kilka godzin oddaje ciepło bo rzecz jasna musi się mocno nagrzać żeby dom ogrzać - przy kombinacji: kaloryfery-podłogówka podłoga jest zaledwie letnia; lepiej się śpi w chłodnym pomieszczeniu - kaloryferek zakręcam i zaraz robi się temperatura komfortowa. Hydraulik namówił mnie na mały 40x60cm kaloryferek w niewielkim wiatrołapie oprócz podłogówki i chwała mu za to, pomieszczenie jest ciepłe mimo częstego otwierania drzwi zewnętrznych a już przyległe pomieszczenie między wiatrołapem a garażem gdzie jest tylko podłogówka ma o 3-4 stopnie zimniej:eek: Witam. Jak ktoś praktycznie i merytorycznie pisze, nie pierwszy już raz, to MIŁO poczytać . Podkreślamy wężykiem ,wężykiem NETbet. Wielka wódeczka dla Amelia2 ( tylko proszę hydraulika nie rozpijać) pozdrawiam. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.01.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Eeeee nie jest tak źle, mój zasypujemy raz na 7-9dni, zależnie od pogody - 6 woreczków 25kg, czyszczę go raz na tydzień ( przed sobotnią kąpielą) przy obecnych ustawieniach nie mam spieków które trzeba by rozbijać, są tylko drobne które same spadają Witam. Wszystko się zgadza, będzie tak długo (życzę oby zawsze) do póki pechowo nie trafi Ci się przerośnięty (dużo popiołu) koksujący (spieki) z kamykami ( blokowanie podajnika) opał. Wtedy niestety nie będzie już tak bezobsługowo. pozdrawiam. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 11.01.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Netbet wróć i to bez fochów mi tutaj!!! "bo jak zdejmę majty i przyrżnę w dupę to ci nerwy zaraz przejdą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.01.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) ...... jak zdejmę majty....... NETbet wróć , TOM BOR bedzie majty ściągać jak mało to ja też ściągnę...... ps. myślicie że to go zachęci? Edytowane 11 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.01.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam. Wszystko się zgadza, będzie tak długo (życzę oby zawsze) do póki pechowo nie trafi Ci się przerośnięty (dużo popiołu) z kamykami ( blokowanie podajnika) opał. Wtedy niestety nie będzie już tak bezobsługowo. pozdrawiam. Ty mnie nie strasz, czytałam w instrukcji o możliwości zablokowania podajnika więc kupuję czysty, dobry i małopopiołowy węgiel ze sprawdzonego składu, żaden rusko-czeski ale wszystko może się zdarzyć... odpukowywam w niemalowane:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.01.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Ty mnie nie strasz, czytałam w instrukcji o możliwości zablokowania podajnika więc kupuję czysty, dobry i małopopiołowy węgiel ze sprawdzonego składu, żaden rusko-czeski ale wszystko może się zdarzyć... odpukowywam w niemalowane:cool: Witam. Gdyby wszyscy zatrudnili dobrego hydraulika, mieli dobrze dobrany komin,czytali instrukcje, umieli ustawić parametry kotła i kupowali dobry opał ze sprawdzonego składu to w temacie ogrzewanie nie byłoby o czym pisać. Jeszcze raz wódeczka za zdrowy rozsądek godny do naśladowania. Pozdrawiam Edytowane 11 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Urosłam.......... A gospodarza niet, w niedzielę jak widać z posta zamiast Cedryka doglądać to w ciepłym mieszkanku się wylegiwał to i coś się musiało wydarzyć...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.01.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ....A gospodarza niet, w niedzielę jak widać .... w ciepłym mieszkanku się wylegiwał to i coś się musiało wydarzyć...... Witam. To może każdy fan napisze NETbetowi że też nie raz nie miał łatwo z budowaniem i jak sobie poradził. Ja ,jak się popstrykałem z żonką o budowę to miałem twz. MZMD* , powrót do normalności nastąpił po zadziałaniu starej jak świat zasady , opisanej przez Compi w poście # 1295. Pozdrawiam. PS. MZMD- (małe zakłócenie miru domowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 11.01.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Ja też nie byłem szczęśliwy jak mi okradli chałupę surową. Nie wiem co się stało u Netbeta, ze taki wkur. Ja byłem tak wkur że .....@#$%^Wiertarki itp wszystko poszło w d.... Złodziej był tak bezczelny że nasrał na środku przedsionku. Jakbym go dorwał to bym mu jaja urwał. Co by nie było to dziadek z ojcem pierdykneli takie kraty w oknach i drzwiach że twierdza hitlera się umywa:cool:Nauczka na całe zycie. Kiedyś mi ojciec opowiadał że słyszeli z jego bratem późnym wieczorem jak złodzieje ciągneli pręty żebrowane przez drogę asfaltową, albo że przez 1km lasu szli z ukradzioną z sąsiedniej wsi 12 belką drewnianą. Do dzisiaj policja tych skur..... nie złapała mimo że już prawie każdego na wsi okradli. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez amstrong89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 11.01.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ... też ja wmontowując okna będę od razu kablowany alarmem z gsm i kamerą z przerzutem z podglądem do domu. Jeżdzę furką z klamką gazową, a w razie wzbudzenia alarmu to oprócz ekipy ochrony będę ja z kolegami... Złodziejstwu i chamstwu mówię stanowcze nie! A tak () nawiasem to jakoś tak dziwnie na forum bez netbeta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts