Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

... zmęczenie materiału... przesilenie wiosenne... ... jak to zwał tak zwał... przeszło.

COi CWU męczymy dalej....

http://img190.imageshack.us/img190/4614/63098086.jpg

ja to widze tak:

- na jednym piecu..dolniaku..:cool:

- na jednej pompie CO i CWU

- na dwóch rodzielaczach

- na jednym "mieszaczu" czterodrogowym

- wszystko co w stali w kotłowni

- odległości od zawodu 4 drogowego do rozdzielaczy... ok. 4m każdy

..nie doczytałem- bo brakło czasu - czym różnią się pompy 24/40 i 24/60 poza wysokością podnoszenia...i jak je dobierać.... ale spoko - dam radę i odrobię lekcje..

nie chciało mi sie w to wmalowywać instalek od wody....

pozdro

NETbet'reaktywacja:D

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aż miło Cię ujrzeć ponownie. Piwo wypiłem sam, a myślałem że mnie ktoś dziś nawiedzi i duuupa :(

Z tego co gdzieś wyczytałem do "naszych" potrzeb wystarczają 25/40, jak to jeden z hydraulików napisał, instalacje w domkach opierał na tej właśnie pompie, wystarczał 1 bieg, przy 2 na miedzianej instalacji pojawiały się szumy przepływającej wody :) . Tak więc hejaa Grundfosa 180 jak sie nie mylę (za 307 zł widziałem) i do dzieła :)

Pozdro

jak dla mnie to po.... znaje mi sie że

1. będzie miała do tłoczenia czynnik o nizszej temp

2. to co wraca na powrocie z instalki ma jakies tam ciśnienie.

Ad1. Można dać na powrocie pompe i będzie pracowała w czynniku o niższej temperaturze:)Na szkicu chyba jest na zasilaniu.

Zastanawiam się jeszcze nad jednym.

Mianowicie zawór 4D otworzy ci się przy 35C a jak temp wzrośnie do 60C. Będzie całkiem ciepła podłoga:D Nie wiem czy dobrze kombinuje. Może tak ma być?

Edytowane przez amstrong89

Aż miło Cię ujrzeć ponownie. Piwo wypiłem sam, a myślałem że mnie ktoś dziś nawiedzi i duuupa :(

Tak więc hejaa Grundfosa 180 jak sie nie mylę (za 307 zł widziałem) i do dzieła :)

Pozdro

http://img19.allegroimg.pl/photos/64x48/13/94/42/84/1394428498 http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/13/94/42/84/1394428498

[/url]

http://static.allegrostatic.pl/site_images/1/0/common/buy_now_ico.gif 319,90 zł

z dostawą: 333,90 zł

LESZNO POMPA LFP EFEKTA 25/40 ENERGOOSZCZĘDNA 9W

Nowe

siem rozglądam....:D

Ja mam wymiennik płytowy sensopolu(chyba) i na trzy pompy(dwie CO i CWU).W obiegu pieca CO mam 60 to w grzejnikach 40C. Może to by było lepsze rozwiązanie? Jusz kr... wszystko mi się miesza. Walne browarka na spokojnie puszcze muze i pomyśle jeszcze. Może ktoś oblatany się dołączy? Tomraider jestes na lini online?:D

Ad1.

Zastanawiam się jeszcze nad jednym.

Mianowicie zawór 4D otworzy ci się przy 35C a jak temp wzrośnie do 60C. Będzie całkiem ciepła podłoga:D Nie wiem czy dobrze kombinuje. Może tak ma być?

..a czy jego zadaniem nie jest utrzymywać zadaną temp na wyjściu ?? bez względu na wejście?

wyprostujcie mnie jak sie mylę...

Witam.

Fajnie że jesteś , schemat ok, pompy(+ filtry siatkowe przed pompą) dać na powrocie(nieb),zawór bezpieczeństwa koniecznie na wyjściu(czer), pompa CWU + zawór zwrotny dodać równolegle zawór różnicowy( wymiennik CWU pójdzie grawitacyjnie) , po zaworze czterodrogowym równoległy do pompy zawór różnicowy zbędny ( nie licz na grawitację) jutro machnę jakiś schemat.

pozdrawiam