tomraider 12.01.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 mi to sie słabo widzi wieszanie akwarium 300 l pod sufitem... i nie maja tu znaczenie kotwy.... po prostu tego nie widzę... no i ( pod kątem estetycznym ) znacznie lepiej wygląda TEN SAM wymiennik na stronie alledrogo od tego podawanego w ulotce... Witam. Wymiennik jak ten ma w środku spirale i tylko pionowo może pracować bez ich zapowietrzenia. NETbet straciłeś czujność czy coś? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.01.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) ...BasH .... Czy waść dobrze się czujesz? ...... Ry - zy - kan - cik . Tak fikać do BasH'a?. Chyba nie doczytałeś kolego że BasH lata furką z klamką gazową. Edytowane 12 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 12.01.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 tomraider jak zawsze łopatologicznie czyli tak jak lubię wyjaśnił sprawę, tylko przy podłogówce i kotle na paliwo stałe żeby to miało sens bufor ciepła będzie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 tomraider jak zawsze łopatologicznie czyli tak jak lubię wyjaśnił sprawę, tylko przy podłogówce i kotle na paliwo stałe żeby to miało sens bufor ciepła będzie potrzebny. Witam. Właśnie napisałem że nie zawsze jest co do bufora załadować ( jak mały kocioł który lata na np. 60 C) albo trwa to wieczność , a za mało nam odda jak damy mały ( 1000L) ale i tak drogi bufor, sens ekonomiczny nie jest oczywisty i trzeba indywidualnie liczyć bilanse cieplne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 12.01.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Ry - zy - kan - cik . Tak fikać do BasH'a?. Chyba nie doczytałeś kolego że BasH lata furką z klamką gazową. Mea culpa - zbyt skrótowo opisałem : ) Furka odpoczywa, koledzy poszli, więc spokojnie : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 12.01.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam. Wymiennik jak ten ma w środku spirale i tylko pionowo może pracować bez ich zapowietrzenia. NETbet straciłeś czujność czy coś? pozdrawiam. mniemam iz chodzi o rodzaj zastosowanej "nagrzewnicy" .. spiralka albo U.. mówiłem o U.... tej przeznaczonej do powieszenia gdzie bądź...to mi sie słabo widziało.. 300 litrów pod sufitem.. czasem występuje "zmęczenie" materiału... i wszytko sru ... do czego słuzy bufor - wiem do czego służy zasobnik - wiem... ....i szukam własnie bufora 1000 litrów poniżej 1000 zł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 12.01.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Duży BOILER przydaje się, gdy:a) mamy duże zużycie CWU (mam dwie córki, żona=pluskanie)b) mamy duże zużycie i bajerek w postaci solarków (wtedy zbiornik biwalentny)c) ładujemy ciepłą wodą boiler, a po wygaśnięciu pieca robi a'la bufor dla ubogich zasilając kalafiory przez noc ciepłą wodą przez wymianę ciepła wężownicą do obiegu CO - tak się dzieje u mnie obecnie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 12.01.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Mea culpa - zbyt skrótowo opisałem : ) Furka odpoczywa, koledzy poszli, więc spokojnie : ) klamka tez poszła spać pod poduszkę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 12.01.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 ide walnąć "zimnego lecha" ( bo o nim ostatnio znuff głośno ) i... normalnie zaczynam chodzić spac z kurami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 12.01.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 klamka tez poszła spać pod poduszkę??? Aż takiej fobii nie mam : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.01.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) ..a tak z ciekawości zapytam.... czy taki bufor o dowolnej pojemności powinien mieć jakieś atesty? wieta cos n/t ? gdzieś ktoś pisał o tym jak samemu wykonać taki bufor czyli na chłopski rozum chyba nie potrzeba.... chyba... Witam. Atesty mają zasobniki CWU ,dotyczą jakości ogrzewanej w nich wody użytkowej na którą wpływają ( też atestowane he,he ) zabezpieczenia antykorozyjne : ocynk, emaliowanie czy farby epoksydowe. Jak sam zrobisz bufor , a ciśnienie w nim będzie jak w otwartym C.O np. góra 0,8 bara ( 8 metrowy słup wody) to atest potrzebny Ci jak rybie ręcznik. Pozdrawiam. Edytowane 12 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 12.01.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Jak sam zrobisz zasobnik CWU z nierdzewki i nie założysz w domu działalności typu bar to atest potrzebny Ci jak rybie ręcznik. Pozdrawiam. Przy okazji atestów podnoszę moje pytanie sprzed kilkudziesięciu postów (pozostało bez odpowiedzi) - czy warto zaoszczędzić (dwukrotna różnica w cenie) na kupnie budowlanej folii izolacyjnej (pod i na styropian pod wylewki) bez atestu? Co daje atest przy foliach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 12.01.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Przy okazji atestów podnoszę moje pytanie sprzed kilkudziesięciu postów (pozostało bez odpowiedzi) - czy warto zaoszczędzić (dwukrotna różnica w cenie) na kupnie budowlanej folii izolacyjnej (pod i na styropian pod wylewki) bez atestu? Co daje atest przy foliach? OT Pod styro i nad kładłem właśnię folię z atestem. Była grubsza niż "normalna" i o wiele trudniej ją było przerwać. Różnica w rolce to było około 20 zł więcej dla tej z atestem. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 12.01.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 gdzieś ktoś pisał o tym jak samemu wykonać taki bufor czyli na chłopski rozum chyba nie potrzeba.... chyba... Piczman - w swoim dzienniku. Co do kotłów, to ja szukałem inaczej : najpierw net i wybór tego który mi pasuje, a potem poszukanie kto go sprzedaje lokalnie i dlaczego tak drogo pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 12.01.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 OT Pod styro i nad kładłem właśnię folię z atestem. Była grubsza niż "normalna" i o wiele trudniej ją było przerwać. Różnica w rolce to było około 20 zł więcej dla tej z atestem. pozdrawiam, majki Dzięki - Twoja opinia jest dla mnie cenna - liczę, że netbet za OT się nie pogniewa. One sip 4 that. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.01.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Przy okazji atestów podnoszę moje pytanie sprzed kilkudziesięciu postów (pozostało bez odpowiedzi) - czy warto zaoszczędzić (dwukrotna różnica w cenie) na kupnie budowlanej folii izolacyjnej (pod i na styropian pod wylewki) bez atestu? Co daje atest przy foliach? Witam. Jaką rolę miałaby spełniać folia, jak izolacji poziomej , to musi mieć odpowiednią grubość inaczej zostanie podziurawiona w tysiącach miejsc od ostrych kamyczków chudziaka i musi dać się szczelnie i trwale połączyć z izolacją ściany fundamentowej, jeśli izolacja pozioma z papy to folia pod i nad styro jest tylko warstwą poślizgową i bez znaczenia jest atest. Więc po co ta folia i jaką masz izolację poziomą BasH.? pozdrawiam Edytowane 12 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 12.01.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Folia, jak pisałem, jako izolacja pozioma pod styro i na styro (bardziej jako poślizg). Chudziak mam wylany na równo górą z bloczkami fundamentowymi, a na nich podwójna papa z zakładem właśnie na chudziak - jako, że mam pod chudziakiem sucho (zagęszczany piach) myślałem o położeniu folii atest 0.3, styro w dwóch warstwach z instalacjami, folia(nawet zwykła 0,2), wylewka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.01.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Folia, jak pisałem, jako izolacja pozioma pod styro i na styro (bardziej jako poślizg). Chudziak mam wylany na równo górą z bloczkami fundamentowymi, a na nich podwójna papa z zakładem właśnie na chudziak - jako, że mam pod chudziakiem sucho (zagęszczany piach) myślałem o położeniu folii atest 0.3, styro w dwóch warstwach z instalacjami, folia(nawet zwykła 0,2), wylewka... Witam. Niestety powierzchnia chudziaka to tysiące małych ostrych krawędzi i folia 0.3 może się podziurawić , ja jako niedowiarek dałbym podkład z papy min 3mm. Drugim problemem jest połączenie folii z zakładem z papy , zgrzewanie nie polecam napewno nie da się szczelnie , raczej lepik na gorąco chemicznie obojętny dla folii i styro ale upierdliwy w robocie. następne po izolacji warstwę taniej folii jako poślizg dajemy na styro. Atesty folii dotyczą wytrzymałości na rozciąganie,przebicie, określają stabilność własności tworzywa folii w określonym czasie i w zakresie temperatur. Dalszą dyskusję proponuję może w Twoich komentach bo jak NETbet....... pozdrawiam Edytowane 12 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 13.01.2011 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 bo jak NETbet....... pozdrawiam bo co ja? ...nic nie zrobię bo mnie ten temat też interesuje... folia czy papa? ze zrozumiałych względów dam folię... może dla spokojności ducha x2 ... wszyscy kombinują z folią jak przeliczą ile kosztuje położenie 100m2 izolacji z papy... rolka 15m papy - 8 dych? rolka 100 m foli - 10 dych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 13.01.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Ry - zy - kan - cik . Tak fikać do BasH'a?. Chyba nie doczytałeś kolego że BasH lata furką z klamką gazową. Hiehie, spoko - żadne tam ryzyko Jeśli by się imć Bash do mnie pofatygował, to byśmy sobie kulturnie wszystko wyjaśnili przy zupce i do domciów Poza tym b. cenię Basha za jego profesjonalizm, stąd moje zdziwko Jak widać zwykłe niedomówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts