netbet 14.01.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam. Do przemyślenia. NETbet pytasz gdzie tanio można kupić bufor 1000L. A ja się pytam po co Ci bufor? Jeżeli kupisz ,,dolniaka’’ np. 20 kW i będziesz miał zasobnik CWU np.160 L oraz podłogówkę do ogrzania domu z OZC = 15 kW( nie znam to strzelam) i nie kupisz solarów to nie będziesz miał w zimie ŻADNEJ NADWYŻKI ciepła do akumulacji lub ładowanie bufora będzie trwało parę dni więc bez sensu go używać . Używanie bufora u Ciebie ładowanego kotłem na paliwo stałe jest KOMFORTOWE tylko w okresach przejściowych ( wiosna , jesień) do zasilania zasobnika CWU przez palenie co parę dni ale nie daje to żadnych oszczędności węgla, a rozbudowana instalacja i sam bufor będzie na pewno drogi. Jeśli planujesz solary za jakiś czas to odpuść sobie bufor i ALE już teraz zaplanuj dla niego miejsce w kotłowni i sposób na możliwie proste przerobienie instalacji C.O oraz zaplanuj przejścia rur z kotłowni (bufora) do solarów na dachu. Pozdrawiam. ..no i właśnie dlatego po wyżej opłaca się siedzieć na fm.. . wielkie dzięki tom... jesteś wielki! szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.01.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 j obrażona jestem, pa. P.S. Te Ciechany to od Ciebie dla mnie za te lampkie - czyli w temacie forum. ..z tymi ciechanami to było zrozumiałe i bez p.s. i nie tylko za lampkie. .... i siem ciotka niech nie obraża...bo i o co? ...z tym pisarstwem to masz rację, ale jam nie literat... pisorz ... i dalekim od tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.01.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 .. tom... jesteś wielki.... Witam. Nie taki znowu wielki. Raczej lepiej ubierać niż karmić i/lub przeskoczyć niż obejść , 176 cm i 90 kg mięśni ( ) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.01.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) ..takie pytanie na szybko.... z pominięciem wszelkich izolacji , dylatacji, duperszwanców... GDZIE??? http://img526.imageshack.us/img526/6727/wyln.jpg ..chodzi o rozmieszczenie rur do CWU....zimna i ciepła woda.... wiecie o co kaman... Edytowane 14 Stycznia 2011 przez netbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.01.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Górna warstwa i jest to jedynie słuszna wersja. A same rury daj w otulinie, nie w peszlu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.01.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) Górna warstwa i jest to jedynie słuszna wersja. A same rury daj w otulinie, nie w peszlu. J. Witam. Potwierdzam, i dodam że ciepłą ( czerwoną) rurę izolujemu otuliną , a na nią otulinę i całość zaizolować otuliną, wtedy będzie dobrze. pozdrawiam. ps. po braku zainteresowania pochłaniaczem bąków , zostając przy tematach blisko związanych z kupą i nie tylko mam zamiar zainteresować Cię NETbet tematem taniego samoróbnego stelarza do kibelka podwieszanego, jaki sobie zrobiłem i działa 5 rok. Zainteresowany? Edytowane 14 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 14.01.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Górą, co by łodizolować chociaż trochę (piątką + otulina) łod chudziaka, co by strat ciepła było mniej. http://img196.imageshack.us/img196/6727/wyln.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 15.01.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 PS o kompensacji wydłużenia liniowego już gadaliśmy ?? ..nie ... i jestem ciekaw o ile rura ciepłej wody potrafi się wyciągnąć ... bo nigdzie nie mogę trafic na info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 15.01.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Rozszerzalność termiczna mm/m·Kpolietylen sieciowany PeX 0,18polipropylen PP-R 0,15polibutylen PB 0,13chlorowany polichlorek winylu PVC-C 0,062polipropylen PP-R stabi 0,030polietylen PeX-Al-PeX 0,025miedź Cu 0,017stal - 0,012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 15.01.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 polipropylen PP-R 0,15 czyli jakieś 1,5 mm na 10mb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 15.01.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Tak, ale tyle przy wzroście temperatury o JEDEN stopień. Przy wzroście o 10 stopni to już półtora centymetra, a przy wzroście z 10 stopni (zimna woda po wygaśnięciu pieca i wyczerpaniu zasobnika) to 70-ciu w zasobniku (bo ciotkasamozło musi się wygrzać pod prysznicem) robi się spore wydłużenie. Ale:primo: tak długie odcinki proste raczej rzadko występują w małych domachsekundo: kompensacja na zwykłym PP jeśli robisz na nim ciepłą wodę być musi - na stabi też się uważa, ale mniej, bo ma sporo niższą rozszerzalność porównywalną z pexem (a pexa też z rozdzielacza prowadzi się nie od linijki tylko faluje).Tyle, że jak w życiu, nie ma nic za darmo - stabi PP są trochę bardziej upierdliwe w zgrzewaniu, a właściwie przygotowywaniu do zgrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 15.01.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) ..nie ... i jestem ciekaw o ile rura ciepłej wody potrafi się wyciągnąć ... bo nigdzie nie mogę trafic na info... Witam. Wydłużenie rur może spowodować siły : zginanie,wyboczenie, skręcanie lub wyrywanie, proste sposoby kompensacji takich zjawisk opisują producenci w instrukcjach montażu rur, np. us metrix. Jeżeli przyjmiemy że CWU płynąca w rurach może mieć temperatury od 20 C (np. nie pobierana w nocy i wychłodzona podłogą rano) do 55C( bierzemy prysznic lub nalewamy np.wodę do wanny - długi czas przepływu wody w rurach ) to wydłużenie 1 metra wyniesie już ponad 5 mm. Pozdrawiam. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 15.01.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) .... trafiłeś kulą w płot..... Witam. Nie zależnie jaki płot trafiłem pisząc o OZC ( zastrzegłem się że nie znam ) to kupując 20kW kocioł na węgiel do ogrzania domu wielkości cerdryka ( przy założeniu by możliwie najszybciej zamieszkać ,koszty wykończeń i wyposażeń wnętrza mogą spowodować w niekredytowanej budowie przesunięcie ocieplenia zewnętrznego o więcej niż rok) i CWU dla trzech osób często okazuje się że kocioł pomimo optymistycznych zapewnień sprzedawców nie osiąga deklarowanych mocy a kupiony węgiel wcale nie jest tak kaloryczny, i nawet jak byśmy bardzo chcieli to nie czym w zimę ładować bufora lub trwa to parę dni. W okresach przejściowych stosowanie bufora nie daje oszczędności węgla tylko komfort który jak każdy DROGO kosztuje, sytuację diametralnie zmienia zastosowanie solarów czyli ciepła za darmoszkę i dopiero wtedy NETbet będzie potrzebował bufor. Pozdrawiam Edytowane 15 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 15.01.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 kompletnie nie rozumiem twojego podejścia, bufor za 1000 zł to drogi komfort, a solar za 12 tyś to darmowe ciepło ?? PS jeśli mamy już bufor za 1000zł to do tego wystarczy dostawić kominek z PW + super tanie grzałki elektryczne 300zł komplet albo zwykły tani kocioł z zwykłym miarkownikiem ciągu za 2 tyś, czyli taniej niż kocioł z podajnikiem za 5-6 tyś, więc po co ta demagogia że bufor to drogi komfort ?? A gdzie wygoda wg mojej oceny lepszy kocioł z podajnikiem i kominek DPG niż kominek z płaszczem wodnym (który jest też oczywiście droższy) też się początkowo na taki kominek napaliłem ale im więcej czytałem tym mniejszą ochotę na tą zabawkę miałem tym bardziej iż z opisów wynika że robi się po primo kotłownię z salonu po drugie podobno trzeba się nieźle napalić żeby tak naprawdę tą wodę w kominku ogrzać. Wg mojej oceny kominek może się przydać jeżeli Netbeta pogoni srogi mrozek i przy braku ocieplenia podłogówka nie wydoli i trzeba będzie grzać równocześnie kominkiem i podłogówką. PS A już taki piękny buforek sobie planowałem. Tomraider zawsze musisz burzyć innym misterne plany wyrzucania pieniędzy w błoto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 15.01.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) kompletnie nie rozumiem twojego podejścia, bufor za 1000 zł to drogi komfort, a solar za 12 tyś to darmowe ciepło ?? PS jeśli mamy już bufor za 1000zł to do tego wystarczy dostawić kominek z PW + super tanie grzałki elektryczne 300zł komplet albo zwykły tani kocioł z zwykłym miarkownikiem ciągu za 2 tyś, czyli taniej niż kocioł z podajnikiem za 5-6 tyś, więc po co ta demagogia że bufor to drogi komfort ?? Witam. NETbet do kotła dolnego spalania którym zamierzasz ogrzewać podłogówką dom i zasobnik CWU z braku liczących się nadwyżek ciepła do ładowania bufora ( za 1000zł , mpoplaw znasz dobry w takiej cenie ?) za radą mpoplaw powinieneś : -kupić ( dostawić) dodatkowo kominek z PW ( o PW NETbet napisał że nie chce) lub drugi już tani kocioł z miarkownikiem ciągu( już planuj rozbudowę kotłowni i stawiaj drugi komin) tylko dla bufora. -w okresach gdy w nim nie palisz do załadowania bufora użyj super tanich w zakupie grzałek na drogi w eksploatacji prąd elektryczny a potem ( zawsze ze stratami) buforem ,przy pomocy dodatkowych pomp i zaworów, załaduj zasobnik CWU ( który też ma grzałkę) bo o wykorzystaniu tak drogiego ciepła do podłogówki chyba nawet nikt myśli. - nawet za dziesięć lat nie planuj solarów, taki za12tyś ( skad ta cena?) nie zwróci się , bo solary nie są darmowym źródłem ciepła. Tak będzie tanio, he,he. Za komuny malowano trawniki zieloną farbą przed przyjazdem Gierka , jak trzeba to wszystko można udowodnić i zrobić tylko po co i dlaczego samemu sobie. Bez komentarza. Pozdrawiam PS. ciekawy jestem czyje rady przekonają NETbeta. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 15.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 ..... A już taki piękny buforek sobie planowałem. Tomraider zawsze musisz burzyć innym misterne plany wyrzucania pieniędzy w błoto ? Witam. Przepraszam za burzenie planów, kupno bufora nie zawsze jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto trzeba indywidualnie rozpatrywać dla każdej instalacji, ja to zrobiłem dle założeń NETbeta. Gdyby np. napisał że dostał za darmo wszystkopalny kocioł 36kW i taki chce koniecznie mieć i palić drewnem a dom będzie dobrze ocieplony to sam doradzałbym mu bufor.Fajnie że i Tobie coś pomogłem. Wódeczka za zdrowy rozsądek. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 15.01.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 no to jak w końcu podobno czy na pewno ?? bo ja znam taki bufor który na pewno w realu w 4 godziny ładuje się na maksa, szczegóły jakby co, w wcześniej podlinkowanym wątku o samodzielnym skleceniu bufora... znam firmę co robi w tej cenie, i osobiście jej prezesa, nawet mogę ci podać ... Znajomości z prezesem, netbeta ufolampy i inne czary nie ZA-GWA-RAN-TU-JĄ ładowania bufora max w 4 godziny w sezonie grzewczym. Fizyka jakoś nie chce się ugiąć i NADWYŻKA mocy z generatora (czyli pieca) puszczona w bufor go ładuje - jeśli nadwyżki nie ma (zimno, mały piec, duże straty bez skończonych izolacji), nie ma ładowania. Jeśli się nie gwizdnąłem w obliczeniach na kolanie, to w takim czasie jak piszesz uda się załadować kubikowy bufor puszczając w niego bez strat 20kW kociołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 15.01.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Czyli potwierdziłeś moje wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 15.01.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam.Kolego mpoplaw , nawet Twoja osobista znajomość z prezesem firmy produkującej bufory nie zmieni mojego zdrowo-rozsądkowego podejścia do potrzeby stosowania buforów ale tłumaczyć może Twoje( lobby). Jestem zwolennikiem wytwarzania takiej ilości ciepła do ogrzewania jaka jest aktualnie potrzebna bez używania jak się da zawsze stratnych akumulacji. Jak ja piszę ,Twoim zdaniem że 2+2 jest 5 to Ty Najlepszy Doradco udowodnij liczbami ,bilansami, logiką że jest 4. Pisz proszę o INSTALACJI NETbeta. Wszyscy , ja też, wtedy na tym skorzystamy. Ponieważ sam używasz nietechnicznych jednostek miary : np. ,,ładuje się na maksa’’( czyli ile?) to proponuję łaskawie nie docinać innym piszącym, no chyba że dla śmiechów. Pozdrawiam PS. Fajnie że piszesz bo czytelnicy mogą poznać dwie strony skali i sami lepiej wyciągnać wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 15.01.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) skoro jesteś tego taki pewny to opublikuj te fakty w wątku o buforze, ktoś tam na pewno się tym żywo zainteresuje PS w taką pogodę jak dzisiaj +7 nadwyżka mocy z 20KW kociołka to będzie mniej więcej 17KW, czyli przez 4 godziny uzbiera się 68kWh a to jest naprawdę sporo energii i wystarczy do podniesienia temperatury 1m3 wody o 58 stopni Witam. Kierując się tą logiką proponuję Ci mpoplaw żebyś już dziś pojechał np.do Wrocławia , to nic że nie potrzebujesz , poprostu tak na zapas. Bez sensu ? a jaki sens ma grzanie ,,na maksa'' kotła przy +7 by ładować bufor , jaka to ekonomia? a może jednak dla drogiego komfortu ( nie palenia w następnych dniach) o którym pisałem wcześniej? pozdrawiam. ps, mniej wiecej to żyd na nartach jeżdził , mniej na nartach a więcej na dupie. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts