Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

rozumiem że posługuję się za dużymi skrótami myślowymi i nie nadążacie, w takim razie od początku

domek netbeta to użytkowa 134,6m2 netto 158,5m2 kubatura 596,7m3

OZC teoretycznie w najgorszym wariancie 70W/m2 * 158,5=11KW dla temperatury zewnętrznej -20

Witam.

Dowcipu nie załapałem,przyznaję Ci ,błyskający skrótami myślowymi mr.Piorunie , ja Tomraider walec drogowy. Był śmieszny, podobał mi się i tyle.

Jeżeli naprawdę wierzysz w to co piszesz , że OZC max to 11 kW to czemu już pięć stron wcześniej nie namawiałeś NETbeta na 11 kW kocioł ? Nie lubisz chłopa czy co? Naprawdę myślisz że NETbeta załamie spalenie przez 3 miesiące w roku miesięcznie 1,77 tony węgla ( jakieś 1000 zł) jeżeli teraz płaci 1500zł wynajmu przez cały rok?

Jak ma NETbet zrobić bufor za 1000 zł skoro sam piszesz że już sama rura ze złomu kosztuje 700 zł ,a króćcie ,wężownice, dekle na górę i dół , konserwacja całości , ocieplenie i spawanie , całą resztę to zrobi za 300 zł. To trzeba by Baksika skrzyżować z MacGyverem , Pewnie są tacy ale czy akurat NETbet tak umie i ma na to czas?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

po przemyśleniach stawiam na dolniaka +podłogówka + zasobnik CWU

... może i netbet constrution inc. potrafi spawać i dało by radę machnąć taki bufor, ale na razie ma inne pilniejsze zlecenia...

wiec czy bufor czy zasobnik... to odległa sprawa.. no przynajmniej do czasu zakupu kotła

miałem okazję wczoraj pogadać z fachurami przez duże F ... o instalkach, rurkach, srurkach ...

po lekturze komentów i pół litrowej pogawędce dochodzę do wniosku iż na tą chwile jedynym zbędnym elementem w całej instalce jest cyrkulacja - której nie będzie!

do najdalszego ujęcia wody jest 10m...spokojnie można obejść się bez tej rury...

solarów nie planuję - 12 koła, kominka z PW nie planuję- 8-9 koła bo to bez sensu dla mnie wypieprzona kasa... można ją wykorzystać znacznie lepiej....

domek netbeta to użytkowa 134,6m2 netto 158,5m2 kubatura 596,7m3

OZC teoretycznie w najgorszym wariancie 70W/m2 * 158,5=11KW dla temperatury zewnętrznej -20

11kw to ja mam w tej chwili w projekcie przy : styro na ścianach 12 cm i 15 cm wełny na poddaszu...wiec zakładam że jest to najgorszy wariant!

zmieniając styro na 20 .. jest poprawa i zapotrzebowanie leci w dół

zmieniając wełnę na 25... jest poprawa i zapotrzebowanie leci w dół

czyli do tych powiedzmy 8 KW można spokojnie zejść...

z podłogówką nawet jak sie pieprznę i położę z 50mb rury więcej... jaki to koszt? stówa? jak będzie problem - znajdzie się rozwiązanie coby ją "przykręcić"...

ideą ma byc TANIOŚĆ!( może nie zawsze i na każdym etapie budowy) i możliwość wykonania tego wszytkiego samemu... zaraz ktoś krzyknie że nie można tanio i dobrze... dobrze niech krzyknie... ja po prosty szukam oszczędności i optymalnych rozwiązań ... np: nie interesuje mnie miedź w instalce bo jest droga... można ją zastąpić stalą albo pexem...jest rozwiązanie? jest.

nawet jak gdzieś o czymś zapomnę ..pompce, zaworze, filtrze... to zawsze można to dołożyć...

ile na fm jest takich osób które WSZYTKO chcą samemu? ....może z 10... może ...

nikt nie zrozumie ILE trzeba ogarnąć i ile trzeba wiedzieć dopóki nie spróbuje... dlatego po raz kolejny podziękowania dla podpowiadaczy:cool:

spadam na budowę..

Edytowane przez netbet

po lekturze komentów i pół litrowej pogawędce dochodzę do wniosku iż na tą chwile jedynym zbędnym elementem w całej instalce jest cyrkulacja - której nie będzie!

do najdalszego ujęcia wody jest 10m...spokojnie można obejść się bez tej rury...

Cyrkulacji możesz nie robić, ale rurę od niej połóż Koszt tych 10m rury i paru kolanek wyjdzie pewnie na poziomie flaszki, a jak Ci się kiedyś odmieni, będziesz musiał jedynie pompę dorzucić, a bez tej rury co najwyżej plucie sobie w brodę pozostanie.

Do najdalszego ujęcia 10m, gdyby je tak dokładnie po przebiegu rury policzyć pewnie się zmieni w 15m, a to nie jest mało.

J.

Cyrkulacji możesz nie robić, ale rurę od niej połóż Koszt tych 10m rury i paru kolanek wyjdzie pewnie na poziomie flaszki, a jak Ci się kiedyś odmieni, będziesz musiał jedynie pompę dorzucić, a bez tej rury co najwyżej plucie sobie w brodę pozostanie.

Do najdalszego ujęcia 10m, gdyby je tak dokładnie po przebiegu rury policzyć pewnie się zmieni w 15m, a to nie jest mało.

J.

Witam.

Jarek.P. dobrze radzi , raz położona rura nie będzie już więcej kosztować, dodatkowy przewód z łazienki do kotłowni ( do sterowania pompy CWUteż nie zapomnij)

pozdrawiam.

...skoro ty w to nie wierzysz to spróbuj w liczbach wymiernych odnieść się do tego, np podaj mi przykład kogoś kto ma wybudowany dom mniej więcej 150m2 zgodnie z WT-2008 i spala aż 8Mg węgla na sezon, bo to jest bezpośredni dowód na to że potrzeba 15KW a nie 10KW

Witam.

Ja wierzę że NETbet potrzebuje kotła 20kW nie z powodu OZC ale ze względu na wielkość wymiennika . Po tym jak ściągnie dmuchawę i założy miarkownik i po ,,zarośnięciu’’ popiołem i sadzą przez parę tygodni wymiennika jego kocioł faktycznie będzie miał mniej niż 15 kW. Obecnie producenci kotłów wolą dodawać potencjalnie niebezpieczne dmuchawy niż drogą stal kotłową na wymienniki, badanie mocy przeprowadzają na b.dobrym węglu i z idealnym kominem, jak zwykle w życiu bywa inaczej. To ile NETbet spali węgla : czy 5 ton czy 8 to zależy jaki węgiel kupi i jak będzie palił zanim się nauczy . Tak jak ja , czyli dziecię z wielkiej płyty, nie ma ,poza teorią, pojęcia jak wygląda przerośnięty( zatykanie rusztu i izolowanie –zaklejanie wymiennika) koksujący( spiekanie-zawieszanie się opału w dolniaku) węgiel, a może nawet skuszony ceną kupi jakiś import.

Trochę potrwa ,nie raz zagotuje swą instalacje, zanim nauczy się ekonomicznie palić. Ale koleś jest kumaty, więc z czasem i jak ociepli cedryka to na pewno zmniejszy ilość spalanego węgla. Mpoplaw poczytaj wątek ,,masakryczne spalanie węgla kamiennego’’ sam tytuł już jest wymowny .

Praktyka życiowa, umiejętności i świadomość palącego , rodzaj opału decydują o spalaniu a dopiero później budowanie według wydumanych norm WT-2008.

Pozdrawiam

PS. denerwuje mnie ten pomysł na domu pasywne i paro litrowe bo podobnie jak auta hybrydowe miał być podobno ekologiczny a jak to w życiu bywa faktycznie jeszcze więcej obciąża ekologię ( przy hybrydach to już udowodnione) przez produkcję ( coraz bardziej szkodliwą) ich elementów składowych.Ale nie zamierzam w komentach NETbeta o tym dyskutować bo nie buduje on takiego domu.

po przemyśleniach ...miałem okazję wczoraj pogadać z fachurami przez duże F ... o instalkach, rurkach, srurkach ...

do najdalszego ujęcia wody jest 10m...spokojnie można obejść się bez tej rury... ... dlatego po raz kolejny podziękowania dla podpowiadaczy:cool:

spadam na budowę..

post #1456 Projekt robiłem także pod kątem maksymalnego zbliżenia łazienek do kotłowni, mam dosłownie może po trzy metry rury w dolnej i górnej łazience od zasobnika do punktów poboru, cyrkulacji NIE ZAMIERZAM robić. Profilaktycznie doprowadzę 230V pod umywalki... Na słabą przepływkę do umywalek wystarczy. Tak w razie czego.

Czyli przydaje się drążenie w głowach : ) Może w tej dziedzinie Fachura to ze mnie żaden, ale obserwacje z życia mnie utwierdzają. No chyba, że cyrkulacja miałaby być yntelygentna, z pompą, zaworem grawitacyjnym (bo przez pompkę grawitacyjnie, wolno, bo wolno ale też ucieknie). Tyle, że to kosztuje, w moim przypadku ( i zapewne NETbeta) - ekonomicznie nieuzasadnione. EWENTUALNIE można do najdalszego punktu poboru puścić sobie rurkę PP na cyrkulację i póki co mieć ją zaślepioną, zazaworowaną, a w razie potrzeby włączysz do niej cyrkulację. Rury PP są stosunkowo tanie.

hmmm. komenta pisałem o 9, ale net mi zniknął - teraz widzę, że powtórzone info, ale niech już zostanie... pozdr

Czyli przydaje się drążenie w głowach : )

Witam.

Ponieważ instalacje w toku drążymy dalej , piszę moje przemyślenia o przekrojach w kanalizacji. Ze zmywarki i pralki leci ciepła woda z detergentem rury zawsze czyściutkie zatem fi 32 mm. ( nie trzeba na siłe podcinać ścian by schować rury)Najczęściej zatyka się rura ( lub syfon) z zlewozmywaka gdzie resztki jedzenia z detergentem tworzą gęste ,,błoto ‘’ na dnie rury , oraz rura z wanny i prysznica gdzie największą zmorą są włosy , te rury fi 50 mm.Już dziś warto pomyśleć czy zatkane damy radę wyczyścić np. wężykiem elastycznym . By zrezygnować z odpowietrzania-napowietrzania głównego pionu ( tego fi 110) kanalizacji przez kominki wentylacyjne na dachu trzeba zapobiec ,,wysysaniu wody’’ z ,,małych syfonów’’ wanny i/lub prysznica. Mając miejsce ( zawsze można podkuć lub zastosowac ,,wysoki brodzik’’) wybieramy ,,wyższy’’ syfon ( wysokość słupa wody w syfonie) niż płaski lub dodajemy szeregowo drugi wysoki syfon przed połączeniem z głównym pionem fi110 ( ale tylko jak jest możliwość jego rozkręcenia i wyczyszczenia np. dostępnym przez drzwiczki w ciągu dla instalacji) . Korzystnie jest na początku kanalizacji kuchni podpiąć zmywarkę , a w łazience pralkę. Producenci AGD podają wysokość przyłącza swoich sprzętów do kanalizacji i zazwyczaj jest to 50cm. Chcąc mieć (kiedyś) lodówkę z kostkarką lodu nie zapominamy o przyłączu z zimną wodą . ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez tomraider

?????

Dlaczego ma rezygnować z czegoś, co trzeba zrobić obowiązkowo?

J.

..w tej kwestii się jeszcze nie wypowiem - nie odrobiłem lekcji..... nie wiem po co to jest i dlaczego ma być, a dlaczego nie ma być...

nie będę ściemniał że się znam... my w bloku tego nie mamy, a przynajmniej je tego u siebie w mieszkaniu nie widzę, a na dach boje się wyjść..:D

..ostatnie przemyślenia...

podłogówka ... przysiadłem...( nie do OZC - bo go kurw@#$ nie trawię ) a do projektu....

zapotrzebowanie niezmiennie ilekroć razy zajrzę - 11 kw, ale...

na podłogach na gruncie - 6 cm styro!!!

na ścianach - 12 cm styro!!!

poddasze - tu skrucha .. doczytałem - 20 cm wełny

a ja chcę:

podłoga na gruncie - 11 cm styro

na ściany - 15-20 cm styro

poddasze - 25 cm wełny

wiec...

jakbym nie położył tych cholernych rurek... nawet na pałę co 20 cm, to i tak wszystko spokojnie OGRZEJĘ!!!

na cholerę mi OZC??? zmarnować pinć dni na wklepywanie danych?? a jak piwo się rozleje na klawiaturę i wszytko szlag trafi..??? nie... ..

zdrowy rozsądek podpowiada iż 60W to ja spokojnie uzyskam z byle jakiej pętli bez wyliczeń...

natomiast mam pytanie :

podział pętli 100m / 100m /40m 35m ... rozdzielacz x5 - na zapas

podział pęlti 65m / 65m / 65m / 40m / 35m ... rozdzielacz x6 - na zapas ( zmiana długości pętli salonu z dwóch x100 m na trzy x65 m )

jak w rzeczywistości będzie działał jeden i drugi obieg? ktoś coś?

zbieram opinie o krótkich i długich pętelkach....