SSN774 17.01.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Następnym razem jak będę wiedział że atakujesz na budowę zajrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bor 17.01.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 oczywiscie dzieciok wziął pod uwagę zdanie wujka NetBeta, za co z całego serce dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.01.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 witam.przy podziale kieruj się długością zwoju pexu lepiej nie łączyć pod podłogą.pozdrawiam.ps. takie tam plus grubsza podłoga swoje kosztują, zrób kalkulację, bo czytałem że podłogówka jest zawsze droższa od kalafiorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.01.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 no i proszę 2 zdania i sedno twojego fanatyzmu jak na widelcu, ciebie po prostu denerwuje fakt że można zbudować dom który będzie spalać mniej węgla niż za gierka, czy ty aby przypadkiem nie masz skłądu opału i ciągle spadające obroty nadepnęły ci na odcisk ?? a może mieszkasz w domku ala wczesny gierek gdzie norma to 8Mg na sezon i denerwuje cię że inni maja 2 razy większy nowy dom a spalają góra 4Mg i w dodatku mają cieplej ?? PS Net bet zacznie spalać 8Mg węgla na sezon tylko wtedy jak wyjmie sobie okna z ram, albo jak ustawi sobie w domku na stałe temperaturę +28, albo jak dobuduje sobie drugi domek obok pierwszego za 3,6tyś to można już kupić powietrzną PCi 3,8KW mocy grzewczej która działa do +1 http://allegro.pl/hewalex-pompa-ciepla-pcwu-3-8-i1409046742.html każdy solar przy czymś takim wymięka eratta: niektóre pomieszczenia tam gdzie latasz na goloasa potrzebują znacznie więcej w okolicach 100-120W/m2 ponieważ tam chce się mieć lepszy komfort cieplny np; +24 PS netbet nie przewiduje latać na golasa na parterze czyli tam gdzie ma podłogówkę więc jego to nie dotyczy, ale ktoś kto to przeczyta może odnieść wrażenie że skoro on tak dał to inni tez tak mogą wyjaśnię ci, samodzielnie robiona podłogówka zawsze wychodzi taniej od kaloryferów, drożej to wychodzi jak sie zamówi podłogówkę u fachowca który za samą robociznę weźmie 10tyś dla przykładu ja u siebie wydałem 3,5tyś na wszystko, dużo wody w Wiśle upłynie nim znajdziesz tańsze kaloryfery tez mi sie wydaje że podłoga wychodzi taniej.... na golasa na razie .. na razie.. nie planuje ganiać ... wiec rozstaw rur parteru styknie 20 cm. jak dojdę do pomieszczeń ??? gdzie zapotrzebowanie ??? jest większe?? łazienka górna?? ... to pomyslę... jak na razie na parterze nie widzę takich .... temp z pomieszczeniach może byc na poziomie 22 oC.., a i tak myslę że będzie za gorąco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSN774 17.01.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Z tymi temperaturami to jest tak, sam jestem chłopem z wielkiej płyty, ale od półtora roku mieszkam w domku, starym bo starym. W blokach grzejniki zawsze na minimum ustawione bo dostawałem .... Tutaj z racji wieku domu nie mam póki co termostatów, ale temperaturę utrzymujemy na poziomie 19-20 st, jest idealnie, wczoraj będąc u znajomków w bloku, mają temp 25 st - gorący wychów małego brzdąca, gotowałem się. Myślę że netbet też pewnie skłoni się do tego aby podobną temperaturę utrzymywać co my, bo chłop temp stałą musi mieć tylko w jednym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.01.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) no i proszę 2 zdania i sedno twojego fanatyzmu jak na widelcu, ciebie po prostu denerwuje fakt że można zbudować dom który będzie spalać mniej węgla niż za gierka, czy ty aby przypadkiem nie masz skłądu opału i ciągle spadające obroty nadepnęły ci na odcisk ?? a może mieszkasz w domku ala wczesny gierek gdzie norma to 8Mg na sezon i denerwuje cię że inni maja 2 razy większy nowy dom a spalają góra 4Mg i w dodatku mają cieplej ?? PS Net bet zacznie spalać 8Mg węgla na sezon tylko wtedy jak wyjmie sobie okna z ram, albo jak ustawi sobie w domku na stałe temperaturę +28, albo jak dobuduje sobie drugi domek obok pierwszego wyjaśnię ci, samodzielnie robiona podłogówka zawsze wychodzi taniej od kaloryferów, drożej to wychodzi jak sie zamówi podłogówkę u fachowca który za samą robociznę weźmie 10tyś dla przykładu ja u siebie wydałem 3,5tyś na wszystko, dużo wody w Wiśle upłynie nim znajdziesz tańsze kaloryfery Witam. Dzięki za liczne wyjaśnienia, nie skorzystam, buduję dom ogrzewany dwufunkcyjnym kotłem gazowym za pomocą kaloryferów. Pomimo całego pseudo mądrego pisania o Julach, mega gramach , całkach w OZC , buforach itp okazuje się że NETbet też z tego nie skorzysta. Jak chcesz mi zaimponować to rozwiąż zadanie ze szkoły podstawowej ( 4lub 5 klasa) mądralo. Jak Archimedes( ponad 200 lat p.n.e.) mając sznurek, patyk. nóż, ręcznie lepione gliniane garnki, kawałek płutna (wystarczy podpowiedzi) i rzeczy pożyczone od króla ( korona itp) odkrył że złotnik oszukał na złocie przy wykonaniu korony dla króla.Do szkoły podstawowej chodziłeś ale czy zrozumiałeś? Myślę że będziesz probował się wykręcić od odpowiedzi .To jest przykład że nadal po wielu wiekach w życiu proste zasady i rozwiązania są najbardziej zrozumiałe , skuteczne i najchętniej stosowane. pozdrawiam. ps dzieciak z rodziny któremu daję korepetycje z matmy i fizyki rozwiązał zagadkę. Edytowane 17 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Zwracasz uwagę innym, że to dziennik Netbeta. Odnieś się do tej podłogówki w czytelny sposób. Być może dasz radę przekonać innych, że to chybiony pomysł. Jeszcze niedawno miałem w sypialniach instalować tradycyjne grzejniki. Potem już na całości planowałem podłogówkę. Teraz Ty mieszasz mi w głowie. Archimedes mierzył przenikalność cieplną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.01.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 compi... a na co ty stawiasz u siebie? .. tak z ciekawości podpytuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.01.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Zwracasz uwagę innym, że to dziennik Netbeta. Odnieś się do tej podłogówki w czytelny sposób. Być może dasz radę przekonać innych, że to chybiony pomysł. Jeszcze niedawno miałem w sypialniach instalować tradycyjne grzejniki. Potem już na całości planowałem podłogówkę. Teraz Ty mieszasz mi w głowie. Archimedes mierzył przenikalność cieplną? Witam. Zawsze chcąc coś zastosować trzeba rozważyć zalety i wady danego rozwiązania. Uważam że podłogówka najlepiej się sprawdza w dobrze izolowanych parterowych domach ogrzewanych kotłami gazowymi ,pompami ciepła oraz posiadających solary. I takie zastosowanie najczęściej stosuje się np.w Holandii. Inne zastosowania niestety są mniej ,,szczęśliwe’’ bo wykorzystują mniej zalet a uwypuklają się wady. Wadą podłogówki u NETbeta będzie jej cena ( za jakiś czas do tego jeszcze dojdziemy, jestem pewien) , bezwładność powodująca problemy z komfortem użytkowania związanym z trybem życia , problemy ze sterowaniem ( dobre sterowanie dużo kosztuje). Pięciodniowe liczenie NETbeta OZC nic nowego nie odkryło , dopiero jak zacznie palić w kotle życie pokaże czy trafił z rozstawem rur i czy wszędzie ma temperaturę jaką chce i kiedy chce, ale wtedy nie dokręci już żadnego żeberka, nie skręci tanio ręką kaloryfera jak słońce za mocno przygrzeje w ładny zimowe południe albo przy trzaskającym -30 i nie zagrzeje wody w obiegu do 70 C. Zagadkę z Archimedesem rozwiążę pewnie sam , piszę o nim po to żeby pokazać że inteligencja i proste rozwiązania są w cenie od wieków i nie zastąpi ich żadna najbardziej zaawansowana, i najczęściej niedostępna cenowo , technika. Pozdrawiam ps zawsze lepiej mieszać w głowie niż zaworem czterodrogowym mieszać wodę np 60C z 30C to jest dopiero dorabianie teorii do praktyki. Edytowane 17 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Mam nadzieję, że pytasz ogólnie bo technicznie tego nawet nie mam zamiaru ogarniać. Powiedzą mi tylko jak rurki mocować i ewentualnie sklejać i skąd - dokąd. Założenia początkowo były proste. Salon, hol, korytarz, wiatrołap, łazienki i kuchnia w podłogówce. Wszystkie pokoje i sypialnie z kalafiorem. Powód to możliwość szybkiej regulacji temperatury pomieszczeń, w których nie przebywamy ciągle. I w miarę lektury netu pomysł coraz bardziej upadał. Przyczyny to komplikowanie instalacji i cena(chociaż w łazience i garażu i tak drabinki będą, więc też "???"), opinie użytkowników o błędnej decyzji odnośnie takiego wyboru, przy okładzinach podłogowych typu panele wrażenie zimna, większa ilość kurzu przy grzejnikach. Plusy samej podłogówki to bespośredni komfort zimą i przy moim kotle olejowym dobra współpraca jednego z drugim. Minusów jest trochę: ryzyko kłopotów przy parkietach. Dedykowana docelowa w salonie ceramika zimna jest podobno z kolei w okresach przejściowych. Duża bezwładność, którą będę musiał zniwelować droższą posadzką anhydrytową(plus to szybkie i idealne podłoże pod gres). Na wiosnę nie wiem jak wyglądają gwałtowne wzrosty temperatury na zewnątrz i czy zwiększenie wymiany powietrza przez WM pomoże zbić ciepło. Aha, żona krzyczy na mnie, że w wiatrołapie grzejnik musi być, aby można było wysuszyć uszanki, walonki, jednopalczaste, grube, moherowe rękawiczki i by było do czego zmarznięty tyłek przycisnąć. Tu się chyba z nią zgodzę, chociaż obok w garażu i łazience ma drabinki zaplanowane. Podsumowując wybiorę chyba pełną podłogówkę. Musze to skonfrontować z buforami, pompkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 17.01.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Mam pytankoJak sprawdza się inst podłogowa przy położonej na podłodze wykładzinie gumowej?Nie przeszkadza to zbytnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.01.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 wybiorę chyba pełną podłogówkę. Musze to skonfrontować z buforami, pompkami Witam. Compi twoja sytuacja jest różna od NETbeta. Jeżeli masz kocioł olejowy to masz ciepło kiedy i ile chcesz , Tobie odradzam kaloryfery, a zwłaszcza drabinki bo to już totalny bezsens( po co grzać drabinkę temperatura np..35 C) Bez drogiego sterowania rozdzielaczy jednak się nie obędzie , nadwyżki ciepłego powietrza załatwi WM, a bufor przy ,,olejaku’’ bez solarów nic Ci nie da , W wiatrołapie na mohery i walonki zamontuj raczej grzejnik-drabinkę elektryczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam. Compi twoja sytuacja jest różna od NETbeta. Jeżeli masz kocioł olejowy to masz ciepło kiedy i ile chcesz , Tobie odradzam kaloryfery, a zwłaszcza drabinki bo to już totalny bezsens( po co grzać drabinkę temperatura np..35 C) Bez drogiego sterowania rozdzielaczy jednak się nie obędzie , nadwyżki ciepłego powietrza załatwi WM, a bufor przy ,,olejaku’’ bez solarów nic Ci nie da , W wiatrołapie na mohery i walonki zamontuj raczej grzejnik-drabinkę elektryczny. Pozdrawiam. Bo ja nie dopisałem, że każda drabinka będzie miała zamontowaną grzałę. Poza sezonem dosuszyć też czasem coś trzeba. Bufor plus solary to równowartość podobno PC powietrze - woda ze Stiebel-Eltrona http://www.stiebel-eltron.pl/index.php?page=product&group=eo_pc_pw&type=wwk_300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 17.01.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam, czytam już jakiś czas tą dyskusje, no i teraz wtrącę swoje 3 gr.Jak chcesz kocioł "na wszystko" to podłogówką wszędzie nie jest dobrym rozwiązaniem. Do tego są piece z podajnikiem, gazowe lub olejowe. Przy tradycyjnym paleniu ciężko będzie z bezwładnością podłogówki osiągnąć komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.01.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 to może ja zadam inną zagadkę jak w języku polskim się przyjęło pisać słowo płótno ?? PS dawno temu nauczyłem się że FM rządzi się żelazna zasadą, im ktoś ma mniej postów tym bardziej wydaje mu się że jest jedynym wszechwiedzącym, a do tego nie zniesie nigdy żadnej krytyki, i nie ważne jakie będzie pisał głupoty, nie odpuści nigdy, i zawsze pozostanie przy swoim, tak więc nie pozostaje nic innego tylko poczekać 5-10 lat aż kiedyś zobaczysz jakąś podłogówkę na żywo i naocznie przekonasz się jakie głupoty tutaj wygadujesz jest taki wątek na forum podłogówka i drewno skończcie z tymi bzdurami tam masz bardzo szczegółowo opisane że do R=0,15W/m2*K niewiele się dzieje Witam. Kolego ludzie nie dzielą się na takich co mają dużo postów czy mało , tylko zwyczajnie na mądrych i głupich. Czepiłeś się ó w płótnie , ok strzeliłem byka i juz wiem, a Ty ? posiadacz tylu postów nie odpowiedziałeś na proste szkolne pytanie, bo poprostu nie umiesz . Jutro napiszę rozwiązanie i dopiero jutro będziesz wiedział . Już w wątku o obliczaniu OZC udowodniłem Ci ( poparł mnie autor wątku) że nie za bardzo zastanawiasz się o czym piszesz. pozdrawiam. ps. Przykrycie kaloryfera lub podłogówki izolatorem oczywiście zmiejsza jego skuteczność grzania i zwiększa bezwładność na zmiany temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.01.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 .. no dobra.... PC...( pompa ciepła? ) solary + bufor....czyli wbijamy sie w koszta....i to znaczne... pytanie : po co? i za ile się to zwróci?? ( nie czytam wszystkich wątków na fm...jestem ignorantem, nie chce mi się, nie umiem czytać... ) nawet jak wyjaram ze 4 tony węgla w sezonie to co? że niby jak zainstaluję to w/w to będzie zysk rozliczony w pinć lat? ... nie sądzę...jestem daleki od stosowania rozwiązań 22 wieku... jestem starej daty, mam stare auto na mono wtrysku, tęsknię za gaźnikami, nie lubię Dody, lubię zespołu o "zmiennym napięciu" , gówno wiem o nowinkach ( tu dygresja - inż. ... mi przybliża tajemy świat przyszłości elletrycznej 28 wieku ) ....ma być prosto i ekonomicznie ( mniej więcej )... decydując się ( przyjemniej teraz ) na dolniaka mam świadomość jak to działa i co niesie za sobą jego posiadanie....co inego gdybym mial gaz.. tu odpowiedź jest oczywista - KONDENDENSAT !... ale gazu niet... drabinki elektryczne.... zawsze można dołożyć... tak samo jak kalafiora tu i tam.. ocenie podlega zasadność łaczenia długich petli z krótkimi ... i proszę mi nie sugerować spięcia "czegośtam" z "czymśtam".... NETbet, pomimo wszytko jest istotą z inteligencją powyżej tostera... i ma wykształcenia w kierunku automatyki przemysłowej... jedny słowem... pozostaje dobrać optimum do wyżej zamieszczonego schematy i git.... ( ja tam swoje typy mam ...a że jestem raczej empirykiem niz teoretykiem.... sprawdzę ) NETbet p.s.empiryk nie znaczy że nic nie wie.. wiem,.. wiem .. w przypadku podłogówki zaraz mnie zakrzyczycie że tam nie ma miejsca na experymenta ... potrzebna jest wiedza i obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam. Przykrycie kaloryfera lub podłogówki izolatorem oczywiście zmiejsza jego skuteczność grzania i zwiększa bezwładność na zmiany temp. A co gdy pod spodem i po bokach masz jeszcze większy izolator? Przypuśćmy 10-krotnie większy? Co się wtedy z tą energią stanie? Którędy ucieknie. Po skosie? Tomraider, jesteś chłop oczytany, wykształcony, pomocny, ale weź czasami upór odłóż na bok. Podejrzewam, że nie zależy Ci na wzbudzaniu czyjejś irytacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.01.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam. ps. Przykrycie kaloryfera lub podłogówki izolatorem oczywiście zmiejsza jego skuteczność grzania i zwiększa bezwładność na zmiany temp. przepraszam.. ale czy to nie jest oczywiste??? normalnie zatkało mnie...nie wiem co napisać... przeca tu siedzą same "ogrzewacze" a nie malarze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.01.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) A co gdy pod spodem i po bokach masz jeszcze większy izolator? Przypuśćmy 10-krotnie większy? Co się wtedy z tą energią stanie? Którędy ucieknie. Po skosie? Tomraider, jesteś chłop oczytany, wykształcony, pomocny, ale weź czasami upór odłóż na bok. Podejrzewam, że nie zależy Ci na wzbudzaniu czyjejś irytacji. Witam . Pod spodem i po bokach możesz mieć kilometr styropianu bez znaczenia , GÓRĄ czyli podłogą PODŁOGÓWKA grzeje wnętrze pomieszczenia,ok? Jeżeli zaizolujesz górę to ciepło wróci poprostu do kotła, miarkownik zmiejszy ciąg a zatem temp wody i dupa zmarżnięta.( oczywiście przerysowałem przykład) pozdrawiam. Edytowane 17 Stycznia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.01.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 ale czy to nie jest oczywiste??? przeca tu siedzą same "ogrzewacze" a nie malarze.... Chyba jeden ,,malarz'' twierdzi że tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts