Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

p.s.

Matka Dyrettorka jest w stanie znieść opinie o cycu i o stringach....ale ( słyszę głosy :D ) ... ona tez czyta fm i zdobywa wiedzę, wiec proszę nie skupiać TYLKO na walorach ( ja z nimi obcuję i wiem co mam :D ) ...

myślę że po dyskusyjach z nią poczynionymi jestem bogatszy w założenia i priorytety.... ehh.... powinno sie mowić " na babsiki rozum"

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba jeden ,,malarz'' twierdzi że tak nie jest.

Tomraider..nie podnośmy zasadności otwartości punktów grzewczych... "malarze" malują... samoroby "samorobią" ekonomiści liczą ile przez "samorobów" tracą....

jak zakryjesz kalafiora boazerią ... bez sensu

jak na podłogówkę położysz persa .... bez sensu

jak zdenerwujesz MATKĘ DYRETTORKĘ ... bez sensu, a obrażenia poniesiesz...:cool:

Chyba jeden ,,malarz'' twierdzi że tak nie jest.

Nie wiem czy chciałeś ze mną w ten sposób rozmawiać, ale jeśli już piszesz "Jeżeli zaizolujesz górę to ciepło wróci poprostu do kotła, miarkownik zmiejszy ciąg a zatem temp wody i dupa zmarżnięta.( oczywiście przerysowałem przykład)" to dopowiedz co się dalej wtedy dzieje i co robi mundry gospodarz?

Nie wiem czy chciałeś ze mną w ten sposób rozmawiać, ale jeśli już piszesz "Jeżeli zaizolujesz górę to ciepło wróci poprostu do kotła, miarkownik zmiejszy ciąg a zatem temp wody i dupa zmarżnięta.( oczywiście przerysowałem przykład)" to dopowiedz co się dalej wtedy dzieje i co robi mundry gospodarz?

mpoplaw twierdził do amstrong 89 że przykrycie wykładziną gumową podłogówki nic nie zmienia, to nie do Ciebie Compi

mądry gospodarz zdejmuje izolację.- dywan, nie kładzie parkietu.

Edytowane przez tomraider

to dopowiedz co się dalej wtedy dzieje ?

Witam.

Jeżeli odbiornik przykryty izolowany kaloryfer czy podłogówka nie odbiera ciepła to jest zwyczajnie w pokoju zimniej bo ciepło wraca do kotła i go nie wychładza

więc w wymienniku kotła nie obniża się temperatura to miarkownik np.opada, zamyka powietrze i wyłącza się pompa i kocioł śpi , a że jest na węgiel który nie można szybko wygasić i rozpalić jak np.gazowy to nawet jak kocioł śpi daje energię choć małą ale zawsze w komin.

Pozdrawiam.

No popatrz, a ja myślałem, że palący węglem, przewidując izolację, posadzkę i okładzinę do swojego domu będą do nich dobierali ilość pętli podłogówki, przekroje i automatykę, a nawet rodzaj kotła. Rozumiem, że Twoje wyliczenia względem finansowej przewagi grzejników nad podłogówką właśnie w tym momencie będą miały miejsce? Wychodzi na to, że dzieląc forum na mądrych i głupców mamy stado głupców z panelami, deskami podłogowymi i nawet wykładzinami na swoich podgrzewanych kotłami węglowymi podłogach. Szczegóły w wyliczeniach cen osprzętu do kotłowni powinny rzucić na to jakieś światło.

Pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytanie Netbet:

za ile lat zwrócą się instalacje "ekologiczne", "pozyskujące energię z odnawialnych źródeł" tj. pompa ciepła, solary, itp...

Na początku mam duży koszt samych urządzęń, ale to da się jakoś przyłknąć (czasami)....

i tutaj sprzedawca / producent powie Ci, że w 5-10 lat się zwróci, nie pytając nawet czy mieszkasz w szałasie czy w iglo... na pewno się zwróci...

Problem ze zwrotem poniesionych kosztów w takich urządzeniach powstaje w chwili gdy wydaży sie pierwsza awaria...

Np. Pampa ciepała, awaria w środku zimy, zaspy wszedzie, -15st. a serwis mówi że może dojechać za tydzień - I co w tedy??

Wszystkie te ekologiczne urządzenia potrzebują prądu... a co będzie jak jedyna linia do Twojej miejscowści się położy na 2 tygodnie...

Po za tym ekologicznośc tych urządzeń jest ŻADNA... wyprodukowane na czarnej energii, pracują na czarnej energii...

Początkiem rozważania możliwości instalacji całego tego ustrojstwa jest oczywiście i najważniejsze bardzo dobra IZOLACJA CIEPLNA budynku...

Okna, drzwi, ściany, brak mosktów cieplnych, podłogi... oczywiście nie zapominamy o usytuowaniu budynku i wentylacji mechnicznej...

A w polskich warunkach klimatycznych nie wszystkie rozwiązanie i urządzenia działąją tak długo i tak efektywnie jak tam gdzie je wymyślono...

Według mnie niektóre instalacje są dla hobbystów, bardzo bogatych hobbystów...

Prosty sprawdzin, spytajcie się kogo chcecie czy jak zainstalował sobie standardowy zestaw solarny,

to nie wywalił mu w pierwszym roku zawór bezpieczeństwa??

Zwrot takich urządzeń to oczywiście indywidualna sprawa dalej lokalizacji, budynku, trybu życia... ale na pewno nie nastąpi to szybko... przy obecnie sprzedawanych zestawach i urządzeniach... to jakieś 15-20 lat, chyba że wcześniej się zepsuje...

Najważniejsze, że wiesz Netbet na co sie decydujesz i z czy się to wiąże... Będzie dobrze... nie ma złych rozwiązań, są poprostu inne...

"Zrób po swojemu, w końcu robisz dla siebie" - cytując mojego wójka...

... i z tego powodu co piszesz świadomie póki co rezygnuję z solarów i rekuperacji, mimo że przed podliczeniem ile to tak naprawdę kosztuje byłem bardzo entuzjastycznie nastawiony do wszelkich nowinek. Na start domu, w szczególności do jego wygrzania wstawiam wszystkopalny kocioł, mieszkam jak widać w borach tucholskich gdzie drewna jest pod dostatkiem i w razie potrzeby będę przepalał bardzo tanim drewnem. Buduję się kilometr od domu w którym mieszkam od 5 lat i przez ten czas zauważyłem, że przy średnim ociepleniu na domu nieco mniejszym niż ten, który buduję zużywam góra 3 tony węgla + z dwie, trzy przyczepy drewna opałowego, więc koszt roczny opału tylko nieco przekracza miesięczną opłatę za czynsz NETbeta. Przy lepszym ociepleniu nowego domu koszt mam nadzieję będzie porównywalny. Solary, pompy ciepła są fajne, ale duuużo kosztują - u nas odpady drewniane z tartaków i licznych firm przeróbki drewna można dostać za grosze. Fakt faktem, że trzeba mieć czas i ochotę na robienie za palacza.

Ja się na solary napaliłem jak diabli, ale gdy zobaczyłem jak skutecznie linia lasu odcina mnie już wczesną jesienią od słońca to zrozumiałem, jak szybko można kasę wtopić. O rekuperatorze też już coraz częściej się mówi, że to nie oszczędność, a jedynie komfort latem. Jednak mając porządne GWC, analizuję czy pompa ciepła nie zastąpi mi solarów do grzania CWU praktycznie na cały rok. Działa od tych 5-7 stopni a GWC tyle powinno podać nawet zimą.

podłogówka i drewno skończcie z tymi bzdurami- coś ni mogę tego znaleźć. W jakim to dziale?]

Inst Eko - solary są dobre np. w budynkach użyteczności publicznej typu hotel, pensjonat itp. Pobierają dużą ilość wody ciepłej. Gdyby przeliczyć to na ogrzewanie gazem to na pewno jest taniej. Typowa rodzina nie zużywa dużo wody w ciągu doby a solary pracują pełną parą szczególnie w lecie. Zawór bezpieczeństwa kapie z powodu zbyt wysokiej temp. wody CWU. Ile razy już słyszałem od sąsiadów że im do kibla leci bardzo gorąca woda z CWU. Dla mnie to jest marnowanie energii. Zainwestowanie w inst solarne które będą zabezpieczone przed nadmiernym poborem energii np. roletami są bardzo kosztowne. W naszym klimacie wode możemy grzać przez parę miesięcy. A co zimą?Gazik i płacimy pieniążki albo kocioł CO, ale wydłużamy czas użytkowania a czas zwrotu inwestycji oddala nam się w siną dal. :D Dochodzą naprawy itp.

Netbet- zrobisz jak będziesz chciał. Zwróć tylko uwagę na to co będziesz chciał może przyłączyć w przyszłości. Projekt jest właśnie po to aby zobaczyc koncowy efekt po wybudowaniu np domu. Dobrze się zastanów nad tym co chcesz zrobic teraz a co będziesz w stanie zainwestować później. Zawsze jak coś kombinowałem co zrobić z domem przyświecała mi myśl- PAMIĘTAJ, BĘDZIESZ PATRZYŁ NA TO DO KOŃCA ŻYCIA, I TWOJE DZIECI I WNUKI .............

Pozdro

Witam.

Uważam że system ogrzewania podłogowego + kaloryfery jest optymalny, jeżeli nie ma kasy przeznaczonej na bufor. Jak ktoś przykryje podłogówkę czy kaloryfer to jego sprawa, jego pieniądze za opał. Ja nie chcę mieć podłogówki ze względu na jej bezwładność trudną i droga do sterowania, ograniczone zaufanie do trwałości pex i opinie z Fm twierdzące że podłogówka wcale nie jest tania w położeniu a już zwłaszcza w sterowaniu, obliczenia cen materiałów nie mają sensu, każdy zrobi i kupi co innego i każdemu wyjdzie inaczej. Jestem pewien że NETbet nie zrobi podłogówki za dwa tysiące choć bardzo bym chciał się mylić bo chłop jest sympatyczny i szczerze mu kibicuje , pożyjemy zobaczymy.

Pozdrawiam.

PS. Nadiaart proszę przeczytaj post Amelia 2 o korzyściach z kaloryferów przy podłogówce #1612

,,Też mam u siebie połączenie podłogówki z kaloryferami dzięki temu pomieszczenia szybciej się nagrzewają=piec krócej pracuje= mniej zużywa opału; łatwiej wychłodzić pomieszczenia gdy np. raptem wyjdzie słońce, zrobi się goraco a podłogówka przez kilka godzin oddaje ciepło bo rzecz jasna musi się mocno nagrzać żeby dom ogrzać - przy kombinacji: kaloryfery-podłogówka podłoga jest zaledwie letnia; lepiej się śpi w chłodnym pomieszczeniu - kaloryferek zakręcam i zaraz robi się temperatura komfortowa. Hydraulik namówił mnie na mały 40x60cm kaloryferek w niewielkim wiatrołapie oprócz podłogówki i chwała mu za to, pomieszczenie jest ciepłe mimo częstego otwierania drzwi zewnętrznych a już przyległe pomieszczenie między wiatrołapem a garażem gdzie jest tylko podłogówka ma o 3-4 stopnie zimniej ’’

Witam.

Zgodnie z zasadą uczyć i bawić przedstawiam rozwiązanie zagadki o Archimedesie.

,,Wydymał mnie jak nic, pewnie pozłocił tylko srebro ’’-pomyślał król przymierzając nową koronę zrobioną na prezent -,,tylko jak to zbadać????’’

,,Te , Archimedes, chono tutaj, widzisz Eurekę, tą piękną czarnulę wśród niewolnic, tak tak właśnie tą cycatą w stringach , wymyśl jak zbadać czy korona nie jest oszukana a Eureka będzie twoja. A przy okazji, swoją drogą mógłbys ogolić te kudły i brodę bo cię postarzają.’’

Archimedes podejrzliwie , bo już kiedyś w zapłacie ktoś wcisnął mu tranwestytę, podszedł do Eureki , pozaglądał jej w zęby, potem w cycki, na koniec energicznie strzelił dłonią w pośladki sprawdzając : orzech czy galareta.

,, Ok. królu , wszystko pasuje i jesteśmy umówieni’’

Cały dzień drapał się w kudły aż rozdrapał sobie cały łupież , klasnął w ręce na niewolników wydając głośno polecenie ,, Pańcio będzie się kąpał’’ Murzyny drewnianymi wiadrami naznosiły wody do marmurowej wanny aż po brzeg. Rozpaliły ognisko i nagrzały w nim ciężkie kamienie ( po za królem ludzie nie mieli dużych garnków do grzania wody bo były bardzo drogie), które drewnianymi łopatami wrzucali do wanny by ogrzać wodę. Jak kąpiel była gotowa Archimedes wlazł do środka , rozciągnął się wygodnie i już miał puścić obfitego podwodnego bąka, lecz się wstrzymał ( co jest niezdrowe) bo nagle zrozumiał że on sam zanurzając się wylewa więcej wody niż ciężkie ( o łącznym podobnym do jego ciężarze) kamienie użyte do podgrzewania. Odkrył swe prawo które każdy zna z podstawówki. Wyleciał goły i wesoło majtając kuśką pobiegł do zamku króla wołając po drodze Eurekę by się już szykowała na ,, odbiór nagrody’’. Niestety już w drzwiach złapany za kudły ( trzeba było się ostrzyc) musiał najpierw wykonać doświadczenie. Najpierw wykonał wagę ,,szalkową’’ , sznurek uciął nożem na długość patyka ( patyk sięgał mu od stóp do np. do pasa) złożył na pół i wyznaczył połowę patyka i tam go przywiązał , na końcach( jednakową długością sznurka ) przywiązał koronę i sztabkę ze szczerego złota o identycznym co korona ciężarze . Trzymana w powietrzu w ręku tak obciążona waga pokazywała poziom-równowagę. Następnie całość zanurzył w wodzie znajdującej się dużym glinianym garku czym porównał ciężary właściwe obu próbek . Po zanurzeniu waga

pochyliła się , sztabka z czystego złota zanurzyła się głębiej ( złoto ma ponad dwukrotnie większy ciężar właściwy niż srebro) co zadecydowało że spadła głowa złotnika. Nieszczęsne płótno przez ,,U’’ (mpoplaw pozdrawiam) posłużyło mu do zakrycia kuśki ale i tak wkrótce zerwała je z niego napalona Eureka. Parę gorących miesięcy później zaszła w ciążę, Archimedes by dobrze zapisać się na kartach historii łaskawie ożenił się Eureką czym uwolnił ją z niewolnictwa i staropanieństwa. Archimedes dzisiaj byłby celebrytą bo ,jak sam mawiał , miał ,,parcie na papirus”. W legalnym już związku urodził się dzieciok, który inaczej niż ojciec lubił kąpiele w nie podgrzewanej wodzie. Po latach oszczędzania rodzinka zdecydowała się na budowę własnego domu. Archimedesowi , po pięciu dniach obliczeń OZC wychodziło bzdurne 1,3 murzyna do pilnowania ogniska. Po przemyśleniu z żoną zdecydowali się na murzyńską parę; Kalafiodorasa i Podłogówkis. I żyli w komfortowym ciepełku długo i szczęśliwie.

Story by Tomraider.

ps. mpoplaw dałeś się podpuścić z tą zagadką, i w ogóle wyluzuj.

Eureka znaczy znalazłem, odkryłem - to tak na marginesie. Być może istniała wtedy niewolnica imieniem Eureka i zapewne bawiła się w dzieciństwie z dziewczynką o imieniu "Tradycja", ale szczerze mówiąc wątpię ;)

A i jeszcze jedno: wbrew powszechnemu przekonaniu Archimedes nie zastosował do tej korony swojego nowo odkrytego prawa – nie mierzył spadku jej ciężaru, lecz ilość wypartej wody, innymi słowy zmierzył jedynie jej objętość.

J.

jak bardzo porządne to GWC masz na myśli, powietrzna PCi potrzebuje znacznie więcej powietrza niż wentylacja, i wymiennik GWC musiał by być podobnie przewymiarowany, a po za tym w zimie i tak uruchamia się CO więc CWU tak czy siak z tamtego źródła popłynie

GWC mam ponad 50-metrowy z 200-ki z czego 40m pod domem. Czy dobrze Cię zrozumiałem, że zimą PC nie jest używana?

Eureka znaczy znalazłem, odkryłem - to tak na marginesie. Być może istniała wtedy niewolnica imieniem Eureka i zapewne bawiła się w dzieciństwie z dziewczynką o imieniu "Tradycja", ale szczerze mówiąc wątpię ;)

A i jeszcze jedno: wbrew powszechnemu przekonaniu Archimedes nie zastosował do tej korony swojego nowo odkrytego prawa – nie mierzył spadku jej ciężaru, lecz ilość wypartej wody, innymi słowy zmierzył jedynie jej objętość.

J.

Witam.

Ponad 200 lat p.n.e. nic nie można było zmierzyć bo nie było jednostek miar i przyrządów do mierzenia, Archimedes mógł tylko coś z czymś porównać , w opisanym doświadczeniu porównał dwa przedmioty o jednakowym ciężarze ale o różnych ciężarach właściwych.

pozdrawiam

ps. story wyssałem z palca, lecz fizyka jak najbardziej prawdziwa

GWC mam ponad 50-metrowy z 200-ki z czego 40m pod domem. Czy dobrze Cię zrozumiałem, że zimą PC nie jest używana?

witam,

Opisałem tu prosto działanie paru urządzeń:

1.Pompę ciepła PC , nie wnikając w szczegóły, można traktować jak dzwignię- huśtawkę o przełożeniu zazwyczaj 5:1 . Darmowe od słońca ciepełko o tem. paru stopni :

-z zakopanych w ziemi rur z wodą

-z powietrza z GWC( gruntowy wymienik ciepła)

-ze studni (trzeba mieć drugą sporo dalej do której wylejemy oziębioną wodę)

jest gromadzone i dzwignią-huśtawka podnosimy je do góry czyli zwiększamy poziom energetyczny-temperaturę do takiej jak potrzebujemy w naszym C.O. najczęściej podłogowym(30-40C). Ponieważ wodę trzeba zachęcić by popłynęła w rurach lub powietrze przez wymiennik to trzeba prądu na pompy i/lub wentylatory. Sama dżwignia też nie jest perypetum mobile ,żeby dźwigała też potrzebny prąd ( do sprężarki) na koniec ze 100% otrzymanej energii za 20% wytworzonej z udziału prądu zapłacimy rachunek. W PC zazwyczaj CWU grzejemy prądem. PC ma sens lecz jest b.drogie.

2.Rekuparator to wymienik między dwoma strugami powietrza , gorące wylatujące z ogrzewanego domu ogrzewa zimne wlatujące do domu. W lecie nie grzejemy i rekuparator nie działa i ,,pozbywamy się go’’ stosując obejście by-pass.

3.GWC zapewnia przepływającym, w zakopanych w ziemi rurach(wymuszonym wentylatorem) , w nim powietrzu tem 4-8C i zasila PC lub rekuparator. W okrasach przejściowych ( na dworze też jest 4-8 C)nie ma sensu go używać i odcinamy go by-passem ( jak mamy), powietrze ( np.do wentylacji) wtedy pobieramy z czerpni na budynku.

pozdrawiam.

ps każdy ma w domu PC tylko dżwignia działa w drugą stronę - to lodówka

Wychwalania kaloryferów ciąg dalszy.......

Wyjeżdża Netbet z rodzinka zimą na utęsknioną Majorkę, szwagroski pilnuje pieca. Przyszedł kataklizm niczym rok temu w październiku - zasypało, brak prądu, szwagier zapił. Netbetowa familia wraca rozparzona raptem kilkanaście godzin po opuszczeniu plaży a w domu +5st:eek: Netbet nie czuje zimna bo gna do pieca, wygrzebuje popiół, rozpala, pilnuje ognia ale dzieciok z Dyretorką okutane we wszystkie kołdry trzesą się z zimna. Kiedy podłogówka ogrzeje dom?za dobę? Kalafiorek chociaż niezbyt urodziwy ale cieplutki i przytulić się do niego miło:yes: