Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...., ani wpisów o lancerce - u mnie znów zaczął sypać śnieg. Ehhh... Tryb zimowy: ON

BasH'driftowiec : )

...jak tych cholernych dziur nie zaczną łatać, to do wiosny całkiem wytrzepie zawieszenie ... amory dawno poszły się je!#$%.... cos sie pojeb@#$ z elektryką- zginął prąd w kabinie...

szlag by trafił zimę.... i znowu pada...

ręcznie?? raz je ustawić i już.... a jak będę kiedyś bogaty.... to cos wykombinuję... jakies pokojówki ( te na ścianach a nie z miotełkami:D )

Witam.

Ręcznie raz ustawić i już , tak to faktycznie tanie rozwiązanie, sam nie wpadłem na takie, bo może za mało interesuję się podłogówkami . Ok , więcej pytań nie mam.

pozdrawiam.

Jeśli masz pod ręką kabelek 0,5 3-4 żyłowy to na wszelki wypadek dociągnij teraz do puszek z włącznikami w pomieszczeniach z oddzielnymi pętlami, a drugi koniec daj z zapasem do rozdzielacza. A jak kiedyś będziesz bogaty to siekniesz po skosie małym wiertłem otwór obok tegoż właśnie włącznika i zamontujesz sterownik, a na rozdzielaczu siłowniki. Resztę dopytaj u szpeców, np. co z zasilaniem tego sterowania. Ja mam rozdzielacz w kotłowni to i mam tam prund, Panie Dzieju.

akoś nawiewników w oknach nie widać.

..bo ich nie ma...jest problemem uchylić okno?... dla mnie nie....poza tym cześć powietrza "dostarczanego" zrealizuje rura doprowadzająca wiatr pod kominek...

oj tam... czepiasz się....nie mam mechanicznej, bo mi się nie chciało...bo kasy było mało.. bo znuff nie chciało mi się odrobić lekcji. :cool:.. bo jestem ignorantem...:cool:

mam inny problem.. . szukam dobrego kotła... wiesz z jakim spalaniem...( jak podjadę ?? kiedy?? do Majkiego i Tinka.. będę pewnie mądrzejszy... )

Witam.

Jak będziesz u Tinka to sprawdź porady Last Rico o dolniakach:

,,Dobry kocioł dolnego spalania powinien mieć przede wszystkim trwały ceramiczny "palnik".

Komorę załadowczą szerszą u dołu i węższą u góry aby nie dochodziło do klinowania się opału.

Bezwzględnie musi być zaopatrzony w ruchomy ruszt pozwalający na czyszczenie w czasie ruchu,

Kocioł dolnego spalania powinien mieć regulację dla trzech osobnych kierunków napowietrzania.

Aby nie było kłopotów z dymieniem podczas rozpalania, kocioł musi być zaopatrzony w tzw. bypas

czyli konstrukcyjne obejście – skrócenie drogi dla spalin. Uruchamia się to ręcznie dźwignią.

No i rzecz ostatnia, lepiej gdy komora zasypowa jest "chuda" i wysoka niż pękata ale niska,,

Zapytaj jak redukuje moc swojego 25kW dolniaka w okresach przejściowych i czy da się w nich przy np.+ 10 na zewnątrz (mały pobór ciepła) zaworem 4d (ustawionym na min) namieszać np. 28C. czyli nie przegrzewać pomieszczeń bez dobrej wentylacji. Sam jestem ciekawy.

Pozdrawiam.

ps.jakoś nawiewników w oknach nie widać.
Z nawiewników zrezygnowałem widząc na żywo jak to wygląda i działa - potrafiły przy dużej wilgotności powietrza, słabym grzaniu i niskiej temperaturze powietrza na zewnątrz konkretnie zarosić kapiąc wodą a nawet zamarznąć :o

Obecnie w "starym" domu mam w oknach powycinane fragmenty (krótkie) uszczelek w górnej części ramy - zewnętrzne i wewnętrzne wycięcie jest przesunięte względem siebie. Nie zawsze pamięta się o otwarciu lub mikrowentylacji, a dzięki wycięciom infiltracja zawsze jest. Przesunięcie wycięć eliminuje wwiewanie wiatru i hałasu.

Witam.

Jak będziesz u Tinka to sprawdź porady Last Rico o dolniakach:

,,Dobry kocioł dolnego spalania powinien mieć przede wszystkim trwały ceramiczny "palnik".

Komorę załadowczą szerszą u dołu i węższą u góry aby nie dochodziło do klinowania się opału.

Bezwzględnie musi być zaopatrzony w ruchomy ruszt pozwalający na czyszczenie w czasie ruchu,

Kocioł dolnego spalania powinien mieć regulację dla trzech osobnych kierunków napowietrzania.

Aby nie było kłopotów z dymieniem podczas rozpalania, kocioł musi być zaopatrzony w tzw. bypas

czyli konstrukcyjne obejście – skrócenie drogi dla spalin. Uruchamia się to ręcznie dźwignią.

No i rzecz ostatnia, lepiej gdy komora zasypowa jest "chuda" i wysoka niż pękata ale niska,,

Zapytaj jak redukuje moc swojego 25kW dolniaka w okresach przejściowych i czy da się w nich przy np.+ 10 na zewnątrz (mały pobór ciepła) zaworem 4d (ustawionym na min) namieszać np. 28C. czyli nie przegrzewać pomieszczeń bez dobrej wentylacji. Sam jestem ciekawy.

Pozdrawiam.

Witam

Wywołany Tinek coś tam napisze

Kocioł nie posiada ceramicznego "palnika", szukałem i nie znalazłem takiego,

komora nie jest u góry szersza, ale nigdy nie było problemu z zawieszaniem opału, po latach palenia przekonałem ojca (który jest właścicielem onego kocioła i w związku z tym nie do wszystkich rozwiązań mi się udaje go przekonać) do kupowania opału najlepszego gatunku, musiał się parę razy przekonać, ale już wie, że tak trzeba, aby nie było problemów z paleniem,

nie ma ruchomego rusztu, haczykiem się przegarnia (podczas palenia) bez problemu, co nie oznacza, że twierdzę iż tak jest lepiej

Ma tzw bajpas do rozpalania (poprzedni kocioł nie miał i problemu z dymieniem nie było)

Komora zasypowa jest wyższa niż szersza

W okresie jak jest + 10 na zewnątrz, kocioł ma ustawione 48*C i miarownik tak trzyma, otwiera się rzadko, ale nie ma problemu że gaśnie, ale jest problem, że czasem jest za ciepło (tu wychodzi oszczędność inwestora, a mówiłem że trzeba zawór 4D zainstalować, ale jak pisałem wcześniej nie na wszystko mam wpływ)

tomraider, prosił aby Netbet sprawdził to jak będzie u Tinka.

Tinek się wyrwał i sam odpowiedział, co nie oznacza, że zaproszenie jest nieaktualne,

Tinek zaprasza każdego (na kawę też ;) )

pozdrawiam

Witam.

Szkoda że Twój tata nie ma 4d. Zejście z temperaturą kotła dolniaka poniżej np.45 C jest nie takie proste ( obawa o gaśnięcie czy smołowanie kotła czy zarastanie sadzą komina), opał musi być dobrej jakości a kocioł i komin dobrze dobrane i szczelne oraz palacz doświadczony. Niestety przy niskim poborze ciepła przez podłogówkę ma ona na powrocie za wysoką temperaturę i 4d nie ma ( odpowiednio schłodzonej wody z powrotu )z czym skutecznie mieszać gorącą wodę z zasilania. Z tego powodu wymyślono ogranicznik- zawór RTL na powrocie. Jak woda o temp np. 35 C doleci do RTL ( nastawiony na np.28 C) to ten się zamknie i ,,przyczyma ją w podłodze’’ aż się schłodzi do 28 C ,niestety praktycznie RTL stosujemy do podłogówki o powierzchni 15m2 a ich stosowanie jeszcze bardziej zwiększa ( już dużą)bezwładność układu. ,,Przyczymywaną’’ w podłodze za ciepłą wodę ( by grzała równo całą powierzchnię) najlepiej pogonić pompą (+ zawory przełączające na krótki obieg rozdzielacza) zamontowaną na rozdzielaczu. Pokoje ,,poludniowe’’ będą zawsze cieplejsze od ,,północnych’’ ,więc dobrze by sterować osobno itd.,itd.,itd.

Idea tanio sterowanej podłogówki jak najbardziej się sprawdza w zimie, w okresach przejściowych dla domów grzanych glównie podłogówką ……. sam NETbet zobaczysz i poczujesz . Ale nie martw się , tak jak z głodu jeszcze nikt się nie ze..rał tak i z nadmiaru ciepła jeszcze nikt nie zamarzł. Będzie dobrze.

Pozdrawiam.

PS1. Tinek dzięki za komentaż i zaproszenie na kawę. Uważam że nic bardziej nie przekona NETbeta niż samemu dotknąć, spróbować się je i z czym , i tylko u praktyka. FM tylko może ,,podpowiedzieć ’’ o co pytać.

Ps2 BasH ja też (realia wielkiej płyty) mam wycięte 2cm uszczelki (które zawsze można w mrozy wcisnąć z powrotem w ramę) , nie pisałem o takim rozwiązaniu bo zwiększa k ramy okna ( dopiero by było pisanie o ,,psuciu’’ OZC budynku).

Edytowane przez tomraider
błąd

Ps2 BasH ja też (realia wielkiej płyty) mam wycięte 2cm uszczelki (które zawsze można w mrozy wcisnąć z powrotem w ramę) , nie pisałem o takim rozwiązaniu bo zwiększa k ramy okna ( dopiero by było pisanie o ,,psuciu’’ OZC budynku).

Nie dajmy się zwariować. Parametry parametrami, a nie mając rekuperacji trzeba jakoś doprowadzić powietrze do budynku. Po wymianie okien z drewna na PVC zauważalne był pewien, może nie zaduch, ale inne powietrze wewnątrz domu i spory spadek ilości spalanego opału. Po wycięciu fragmentów uszczelek poprawiła się wentylacja a ilość zużywanego opału jakoś drastycznie się nie zmieniła. I tak mam nawyk porządnego, szybkiego wietrzenia pomieszczeń przeciągami rano i wieczorem, więc ściany się wychładzają. Ilość spalanych (speszlali for tomraider ;) ) megagramów opału też zadawala.

Witam.

Poruszyliśmy problem wentylacji i rekuperacji ogrzanego powietrza. Dlaczego systemy rekuperacji są drogie?

Bo:

1.Zakładamy szybką wymianę powietrza PRZEZ CAŁY ROK na jakimś tam ( obliczonym) poziomie, wymuszony ( WM) nawiew i wywiew drogimi wentylatorami trzeba równoważyć ( ciśnienia) drogim układem sterującym ich pracą ( regulacja nap.zas.went. np.falownikami)

2. Chcemy odzyskać ciepło z wszystkich pomieszczeń ( koszt długich ocieplanych rur) przy pomocy niewielkiego gabarytami drogiego rekuparatora który ze względu na pk1( szybka wymiana –szybki przepływ) musi mieć dużą powierzchnię (wielowarstwową -wiele cienkich naprzemiennych warstw wymiany) i niestety ,,lubi zamarzać’’ więc trzeba go czasem podgrzewać na wlocie.

3. System wyposaża się w filtry powietrza i układ odprowadzania wody wykroplonej w ciepłych rurach z wilgoci.

4. Po zimie potrzeba by-pass , klapa-przełącznik odcinający wymiennik ,ułatwia to przepływ powietrza.

A gdyby tak z części przedstawionych zalet zrezygnować i wykorzystać tylko w zimie gdy mamy wentylację grawitacyjną ( zazwyczaj parę razy większą niż trzeba), odzyskiwać ciepło bardzo powoli ( bez WM) osobnymi np. trzema małymi prostymi i samoróbnie zrobionymi tanimi wymiennikami TYLKO z salonu i sypialni i/lub pokoi na piętrze. Potrzebny będzie tylko nawiew do tych pomieszczeń ( wstępnie podgrzanie zimnego powietrza czyni je mniej upierdliwym i daje niewielkie ale zawsze zyski w ogrzewaniu) lub do DGP kominka. Powietrze z kuchni i łazienek po prostu wentylowane jak dotąd, kratką i wentylatorem czy okapem. Ze względu na większy przekrój wymiennika ( wolny przepływ grawitacyjny - dłuższy czas przepływu przez wymiennik i małe opory przepływu) nie trzeba antyzamrażaczy, by-pass’u i wentylacji mechanicznej i równoważenia ciśnień i systemu sterowania ale musimy zrezygnować z filtrów powietrza . Taki system po prostu tanio ulepsza wentylację grawitacyjną, w lecie nie działa i stosujemy jak dotąd wietrzenie nawiewnikami i/lub uchyłami w oknach.

Pozdrawiam.

I to jest cała Twoja rozdzielnia??? Chły chły chły ;-)

A tak bardziej merytorycznie - ta rura kanalizacyjna w kuchni długawa trochę, pomyśl o założeniu na jej końcu napowietrzacza, już normalnie w szafce pod zlewem, czy co tam będzie na końcu, inaczej może ci bulgotać przy spływie większych ilości wody i wodę z syfonu wyciągać, wynikiem będą wonie mało kuchenne roznoszące się w kuchni.

J.

I to jest cała Twoja rozdzielnia??? Chły chły chły ;-)

J.

no... to cała moja rozdzielnia... budowlana.

siem nie śmiej... mało u nas kabli będzie... nie będzie "gwiazdek" , a całośc ma byc pospinana max prosto i oszczędnie, dlatego np. jedno z gniazdek w kuchni będzie spięte z holem... szkoda na nie kłaść extra 10m kabelka.....i takiem tam... :cool:

nie mam zboczeń n/t elektryki.... wydaje mi się że 3 x 18 styknie..:D

proszę się nie rozpisywać na temat ile miejsca zajmuje to i śmo... w bloku mam trzy 3 bezpieczniki i wszystko bangla...

im układ bardziej skomplikowany - tym bardziej zawodny....