Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Będziesz jechać do nich, to nie zapomnij przypadkiem i o mnie (jestem pomiędzy):)

Temat pieców przerobiłem i... wróciłem do groszkowca tak, że w tym temacie pewnie cię nie zainteresuję, ale może wymienimy doświadczenia nt. karton-gipsów. Sam robię i właśnie zaczyna być widać koniec pierwszego etapu;)

..no to wal tu foty!! jak to wyszło..jak szło.. gadaj cos więcej!! ja jestem zdecydowany na KG, ale Inż ....

Yeti weź no...nie być "inne zwierze":cool:

...z zaproszenia nie omieszkam skorzystać...

Witam. Na początku gratuluję zaawansowanych prac budowlanych na Swojej budowie, z zapartym tchem śledzę Wasz dziennik /od samego początku/ który bardzo mi się przyda przy budowie swojego domku, oczywiście jak najwięcej prac będę wykonywał sam z pomocą rodziny. Już wcześniej czytałem Wasze komety, i nawet zrobiłem wpis, ale nie przecztałem całych, no i mnie naszło, zawziąłem się i poszło 96 stron kometów. Było co czytać. Macie fajne pomysły i SUPER doradców z FM.

Pozdrawiam, czekam na więcej i dalej czytam.

dobra -znalazłem :

Kocioł dolnego spalania JUNKERS Supraclass K 20-1 S61 - 20 kW 3,724.00zl

3,025.00zl brutto

to ja nie wiem skad ta moja cena :D Sorrki za wprowadzenie w bład :bash: Ktoś może orientuje się ile kosztuje wersja - JUNKERS Supraclass K 12-1 S61 - 13,5 kW z wymiennikiem ??

Edytowane przez SSN774

Ja już pewno pisałem, ale opisze jeszcze raz.

U mnie palenie w kotle CO jest ułomne ;) Bo głównym źrodłem jest gaz więc jakby sie nie odzywam ;)

Kotłem Co przepalam jak na razie od września do końca października i w łikendy.

Palę tylko drzewem.

Mój kocioł to Kostrzewa Warmet Ceramik, możliwość palenia jak w górniaku i dolniaku - nadal zachęcam do obejrzenia ;)

W sumie głównie kaloryfery i odrobina podłogówki. Bez bufora. Jak palę to grzeję do 60-65 stopni, popołudniami ( 16-19 ) w okresie na razie jesiennym i teraz w zimę od powiedzmy 11 do 18 ( głównie soboty-niedziele ). Wystarcza do utrzymania temperatury.

Reszta w realu ;)

pozdrawiam, majki

Pazwolę sobie zapytać, kolegę Yeti, jak wyglądał u niego montaż płyt k-g?

Mam pytanie w kwestiach dotyczącech:

- miejsc gdzie są gniazdka ele. przejście innych instalacji?

- czy najpierw miałeś podłogę?

- czy i jak rozwiązałeś taki ciekawy element do obłożenia płytami k-g, jak zejście sie ściany pionowej poddasza i sufitu parteru - w miejscu klatki schodowej...

..no to wal tu foty!! jak to wyszło..jak szło.. gadaj cos więcej!! ja jestem zdecydowany na KG, ale Inż ....

Yeti weź no...nie być "inne zwierze":cool:

Jakie tam "inne zwierze"? Swój zwierzak jestem:D

Z fotami chwilowo będzie problem - komputer mi się rozkraczył (wszystko było na nim) i teraz mogę nadawać i utrzymywać jaki taki kontakt z cywilizowanym światem tylko, gdy uda mi się lapka dzieciorom porwać;)

Jeśli chodzi o KG, to tak jak pisałem, wkrótce skończę pierwszy etap - czyli sufity podwieszane na parterze.

W moim domu strop jest tylko w części betonowy (teriva). W pozostałej części konstrukcję stropu stanowią krokwie. Są one oparte z jednej str. na terivie, a z drugiej wsunięte w "gniazda" wykute w ścianach obwodowych i oparte na wieńcu. Między krokwie włożyłem wełnę, od góry nabiłem deski (lub OSB) podłogi poddasza, a od dołu podwiesiłem stelaż sufitu.

Profile mocowałem na wieszakach obrotowych, a cała konstrukcja wykonana jest w formie stelaża krzyżowego jednopoziomowego (wszystkie brzegi płyt są przykręcone do CD). Aktualnie kombinuję gdzie i ile dziur wyciąć na oprawki halogenowe. Później jeszcze spoinowanie, gładź i malowanie ;)

Przede mną:

- dokończenie mocowania wieszaków "grzybkowych" do krokwi na poddaszu (na razie zrobiłem ok. 2/3 i w tej części włożyłem już też wełnę między krokwie)

- mocowanie CD wraz z drugą warstwą wełny i budowa ścianek.

- przykręcanie płyt

Inż., nie robiłem jeszcze rzeczy o które pytasz, ale nie widzę tam (w moim przypadku) większych problemów. Rozwiń proszę odrobinę temat.

Netbet nie za bardzo przewymiarowujesz kocioł... myślę, że do 16kW powinien starczyć u ciebie...

..kombinuję z 20 ze względu na pojemność komory zasypowej..

16kW - komora 26l

20kW - komora 46l

moce minimalne - takie same

..przy założeniu że jeden i drugi będą spalać podobne ilości wungla...wzrasta czas "bez obsługi" ok 80%

nie wiem czy dobrze kombinuję....

Dobrze kombinujesz - swoją 38-emkę latem czasem futruję całymi polanami jak ty kozę murłatą w sosie własnym : ) Jak przyjadą goście i 150 L zasobnika to za mało, to rozpalam tak o 18-tej drobnicą drewnianą, na to pare polan (dość konkretnych) i w miarę zużywania wody uzupełnia ją w zasobniku dość szybko. Polana palą się wolno, gdybym wrzucić luźne kawałki drewna to zrobiły by PUFFF, GHRRRRRRR (odgłos megaciągu kominowego przy lekko rozszczelnionym powietrzu pierwotnym - aż blachy i chałupa wibruje tak ciągnie) i by się wypaliło ładując wodę w zasobniku w krótkim czasie do 120 stopni... Duża komora daje zatem większe możliwości.

Zgodzę się również w kierunkiem rozumowania - kombinowania NetBet,

tak myślałem że podażasz w kierunku pojemności komory:),

tylko chciałem żebyś sam się ujawnił ze swoimi zamiarami.

Czy ktoś może coś powiedzieć (wszelkie sugestie) na temat tych pieców:

http://grabowscy.bazarek.pl/opis/331317/kociol-moderator-15kw-bez-nadmuchu.html

http://www.moderator.com.pl/pl/koty-uniwersalne-unica/unica-sensor

http://www.moderator.com.pl/pl/koty-uniwersalne-unica/unica-vento

Uwagi użytkowe i ograniczenia widziane w dokumentacji...

..kombinuję z 20 ze względu na pojemność komory zasypowej..

Witam.

Tak jak Ci od samego początku doradzam kombinuj raczej w stronę 20 k W , oprócz większego zasypu zwróć uwage że prawie zawsze kotły poniżej 20k W mają skokowo mniejszy wymiennik i komorę spalania ( często wręcz inaczej rozwiązany niż w typoszeregu od 20Kw w górę) są one ciasne i waskie co zazwyczaj bardzo utrudnia czyszczenie i rozpalanie. Przewymiarowaną (jeżeli się taką okaże) komorę spalania prosto i tanio zmniejszysz szamotem.

Pozdrawiam.

Czy ktoś może coś powiedzieć (wszelkie sugestie) na temat tych pieców:

http://grabowscy.bazarek.pl/opis/331317/kociol-moderator-15kw-bez-nadmuchu.html

http://www.moderator.com.pl/pl/koty-uniwersalne-unica/unica-sensor

http://www.moderator.com.pl/pl/koty-uniwersalne-unica/unica-vento

Uwagi użytkowe i ograniczenia widziane w dokumentacji...

...eeee.. brzydkie jakieś... :p:sick:

junkers ładniejszy :D

weź no ... poszukaj jakiś ładniejszych....

Witam.

Układ pętli w kuchni powoduje że pętla odległości jakieś 60 cm od ściany ( w rogu jeszcze dalej) musi ogrzać róg-połączenie podłogi ( najzimniejszy punkt na podłodze za dolnymi szafkami, ciepłe powietrze kuchni samo tam nie doleci ) ze ścianą ( na dodatek zewnętrzną) na bank masz tam chłód, możliwe wykroplenia z wilgotnej kuchni i w konsekwencji pleśń w zakrytym miejscu. Warto dać przynajmniej dwie pętle jedną możliwie najbliżej ściany( 5- 10 cm), drugą 30 cm od ściany, to nić że wypadną pod meblem, podłogę na całej powierzchni musisz tak czy srak ogrzewać ( pod meblami pętle rzadziej) a dolne meble kuchenne trzeba odsunąć min3-5 cm od ściany by umożliwić jako taki ruch ciepłego powietrza.

pozdrawiam

Jak chcesz ładne, to Kostrzewa, ale te nigdy nie były tanie...

http://www.kostrzewa.com.pl/opis-kotla-warmet-sds-ceramik.html

(cena tak niecałe 4 koła wychodzi)

Albo cuś takiego:

http://www.viadrus.cz/web/structure/sterowanie-rczne-80.html?do[loadData]=1&itemKey=pl_11

Wstępnie wyczytałem w tym trochę nietypowe rozwiązanie: paliwo zasypujesz do zbiornika, który przechodzi w jakiś lej, cy cuś, i dopiero pod spodem się fajczy. Tylko nie chciało mię się już wgryzać w szczegóły - z wyglądu przyzwoity :)

No ja to wiem :> Ja za swojego HEFika nietypowego dałem w sumie ok. 10k pln :p Tyle, że u mnie był mus na taki, bo to chyba jedyny kocioł, jaki znalazłem, który pasił do mojej kotłowni i mojego komina (b. nisko umiejscowiony wlot czopucha).

No a Netbet szuka takiego z pełną kegą w środku najlepiej w tej cenie, co pół Kostrzewy bez kegi ;) Więc coś za coś...

W sumie, to jakby zrobić kotłownię bez okien i z drzwiami, przez które przechodzi tylko palacz, to można by wstawić nawet sam ruszt bez obudowy - nie musiało by wyglądać, tylko działać, nie? ;) Gro $ wydanych na produkt zwykle idzie na opakowanie.

..ja to siem do czegoś przyznam.. jak murowałem komin to te wkłady ceramiczne, i wlot do komina wydawał mi się jakoś tak "dziwnie wysoko" ... wiec opierdzieliłem go ze 20 cm....

i teraz mam dolną krawędź wejścia na wysokości 1,2 m...czyli jak dostawię do niego piec... będę miał wznios rury spalinowej gdzieś w okolicach 10-15 stopni...

myślę że będzie dobrze... bo jak nie - to nerwa puści..