Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to zaproś nas na grzyby i ryby, a następny rajd mitsubishi zrobimy na północ

..tiaa.... ja po zimie to nie mam zawieszania... felgi do prostowania, jedna opona wybita...kur@!#$ mać... pierdo!@$ dziury...

rajd to ja zrobię po sklepach z częściami...:mad:

jakie mogą być max nierówności chudego? 0,5 cm?

Te nierówności będą miały znaczenie tylko podczas układania styropianu.

Muszą być na tyle małe, żeby nie "piał" i nie uginał się po położeniu.

Warto zbić też ostre górki, żeby nie przecięły foli / papy

..tiaa.... ja po zimie to nie mam zawieszania... felgi do prostowania, jedna opona wybita...kur@!#$ mać... pierdo!@$ dziury...

rajd to ja zrobię po sklepach z częściami...:mad:

Netbet, "załataj" jakąś dziurę kołem , zrób zdjęcie, jedno, drugie - innej dziury of koz, wyślij do naszej drogiej Policji i czekaj na odszkodowanie :) Z własnych doświadczeń polecam Inflancką albo Śląską, tam na pewno coś sobie wybierzesz :D Koszty napraw masz gratis ;)

ged... weź no... ja szukam kotła taniego... bez podajnika. Ale.... gdybym kiedys szukał takiego z podajnikiem to juz miałem typy... i to wlaśnie tłokowce.

NEtbet

p.s.

.. a gdzie ty właściwie się zawieruszyłeś? eee??

U mnie niczym łączona nie była. Duży zakład tylko był zostawiony.

Na ściany wywiń tak, żeby wychodziła ponad poziom drugiej warstwy izolacji poziomej ścian.

Odetniesz nadmiar po zrobieniu drugiej wylewki (przed płytkami / panelami)

czyli jak to jest?

na chudziaka idzie folia - wywijana na ściany ponad warstwy styro + wylewka?

na folię idzie styro

na styro idzie znuff folia - wywijana znuff na sciany ??

na folie idzie siatka zbrojeniowa

na siatkę rurki od podłogówki

na to wszytko - sru wylewkę z kreta.

dookoła przy scianach dylatacja z pianki/styro/innsze ... i ona na zaczynac sie na poziomie styro?

wywinięcia z foli na ścianę czy na dylatację? nie jeden pies?

cos pominałem?

... zrób zdjęcie, jedno, drugie - innej dziury of koz, wyślij do naszej drogiej Policji i czekaj na odszkodowanie ...

Hmm... A ja słyszałem, jak radio ogłaszało, że Policaje proszą o niezgłaszanie tego do nich, tylko do zarządu dróg ;) Ponoć niewyrabiają i boją się, że zabraknie funkcjonariuszy do poważniejszych przypadków, hehe...

Swoją szosą, to faktycznie polskie drogi są chyba gorsze, niż w Rosji, czy jakimś kraju położonym w okolicy uskoku tektonicznego krótko po trzęsieniu ziemii :(

Ja w swoim też muszę lepperować zawieszenie (jak na razie tylko zadnie, ale do końca zimy jeszcze trochę czasu zostało). Póki śnieg leży, to Łaska Boska, bo przynajmniej dziury pozaklejane lodem...

PS: te SASiki od Ktośka całkiem ładne :) Stalmarki mnie się nie widzą, przynajmniej w wersji tłokowej...

Netbet: ja bym pierwszą warstwę folii wcisnął pod wystające płaty papy spod ścian i skleił je na jakiś lepik na zimno (bo na gorąco to pewnie tylko folię uszkodzi i po zawodach).

Ta warstwa powinna być w miarę szczelna, aby ew. wilgoć nie mogła wyjść z gleby pod domem do podłogi i wyżej. Zwłaszcza przy podłogówce, gdzie część tego ciepła mimo wszystko spyla do ziemii.

Dylatacja wylewki od ścian powinna sięgać styro. Nadmiar się odcina po wyschnięciu wylewki (znaczy się, gdy już można wejść na nią bez obaw, że się odkształci/popęka).

Siatkę zbrojeniową wylewki połóż na rury podłogówki, nie pod. Siatka powinna być zatopiona w wylewce, a jak położysz ją na folii, to podziurawisz folię, a część drutów nie będzie otulona betonem.

Edit: spreparowałem szkic ;)

http://lh4.ggpht.com/_4STjwinLOH8/TUKSZFyRkCI/AAAAAAAADAU/pMw2i_tmdos/s800/przekroj_podlogi.png

Edytowane przez Martinezio

wywinięcia z foli na ścianę czy na dylatację? nie jeden pies?

cos pominałem?

Witam.

Dobrze jest uszczelnić wszystkie przez przejścia chudego przewody elekt z SL itp.,rury PE z wodą i rury kanalizy ( zwłaszcza tych wkutych w ściany nośne) najlepiej lepikiem na gorąco , ale gęsto dysperbit na dwa,trzy razy też na pewno uszczelni.

Przed położeniem foli usunąć nierówności ile się da i całość bardzo dokładnie posprzątać ( nalepiej starym odkurzaczem) uszczelnienie, folia i OD RAZU styropian na to. Jak najmniej po tym chodzić. Najlepiej zaraz położyć pex i po próbie ciśnieniowej zaraz wykonać podłogę.

Pozdrawiam.

ps. najlepiej wywinąć właściwą folię na ścianę , a drugą na dylatacje,przy wywijaniu na rogi wew i zew trochę sobie powalczysz he,he.

Jeżeli dasz stalową siatke zbrojeniową to na plastykowych podstawkach , na nią pex. folia na styro jest tylko warstwą poślizgową i można ją przypadkowo przedziurawić.

Edytowane przez tomraider