Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

..drenaż jest planowany....

Witam.

Przemyśl sobie jeszcze temat drenażu ,korzyści z jego zastosowania nie są niestety takie znowu oczywiste, drenaż drogo kosztuje (kruszywo) i trudno dobrze go zrobić, najlepiej pogadać z geologiem.

Drenaż jest konieczny jak woda stoi na powierzchni gruntu , u Ciebie na zdjęciach nie widać takiej sytuacji, drenaż jest możliwy jak masz gdzie odprowadzać wodę ( żadne tam studnie chłonne) najlepiej bez pomp , niestety drenaż zawsze ,,ściąga’’ całą wodę z najbliższej okolicy ( kilkanaście metrów i więcej) do przestrzeni wokół fundamentów domu co z czasem ,,udrażnia i czyści z gliny i iłu rury” którymi są przerosty z piasku (między warstwami gliny czy iłu ) którymi woda płynie, czyli im więcej drenujesz tym za parę lat masz coraz więcej wody do drenowania. Ja świadomie zrezygnowałem z drenażu w zamian mam izolowane lepikiem na zimno zbrojone monolityczne z B 25 ściany fundamentowe, wybrana ze środka glina poszła na zewnątrz , środek wypełniłem zwietrzeliną ( za cenę transportu) zagęszczoną 450 kg płytą .

Pozdrawiam.

Edytowane przez tomraider

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

mogłabym zapytać ile kosztuje metr materiałów na gotowo sufitów podwieszanych?...i co dokładnie potrzeba kupić...zastanawiam się czy u siebie robić na suficie tynk czy jednak obniżyć i zawiesić płyty...nie potrafię tego robić...ale liczę, że się nauczę..i zastanawiam się czy to się opłaca?...tynk mam za 22zł za metr już z robocizną

przeca pisałem.....

trochę o kosztach - dwa sufity o łącznej powierzchni 55 m2

- profile : 480 zł

- wieszaki .. esy, obrotowe - 250 zł

- wkręty, kotwy, kołki - 180 zł

razem ... letko ponad 9 stówek....czyli 16 zyla/m2 podwieszenia... dojdzie jeszcze płyta, szpachla...pewnie jeszcze z dycha....

czyli materiałowo 1m2 sufitu podwieszanego mnie kosztuje 2,5 dychy...cholera - dużo..

doszło jeszcze jedno "podwieszenie" w kuchni... znowu profile, wieszaki, kotwy.. czyli jakaś stówa ..może nawet ponad...

..ale gdybym chciał mieć płaski sufit.... pewnie wyszłoby poniżej 2 dych...

Pozwoliłem sobie odrobinkę przemalować rysunek, żeby pokazać jak to jest u mnie ;)

netbet..JPG

...a Yeti trochę przerobił :p:

na chudziaka idzie folia - wywijana na ściany ponad warstwy styro + wylewka

na folię idzie styro

na styro idzie znuff folia (lub folia metalizowana z kratką ułatwiającą montaż podłogówki) - wywijana znuff na sciany

na folie idą rurki od podłogówki (przypinane do styropianu)

nad rurki idzie siatka zbrojeniowa (najlepiej na plastikowych dystansach) lub w zamian za nią włókna polipropylenowe dodawane bezpośrednio do przygotowywanej w miksokrecie wylewki

na to wszytko - sru wylewkę z kreta.

dookoła przy scianach dylatacja z pianki/styro/innsze ... - i ona ma zaczynac sie na poziomie styro (a lepiej - nieco poniżej tak, żeby II warstwa styro docisnęła ja do ściany)

wywinięcia z foli - na ścianę i na dylatację - tzn. pianka dylatacyjna między folie, chociaż tak na prawdę to jeden pies ;)

cos pominałem?

...a właśnie... nie wiem jak u was, ale u mnie są 2 warstwy przeciwwilgociowej izolacji poziomej w ścianach - domalowałem na obrazku

...ale za to nie mam podwójnej warstwy folii na chudym (z obrazka nie usuwałem, bo na pewno to nie wada):D

Edytowane przez Yeti

zapraszam na konsultacje od soboty do niedzieli w godzinach porannych do mej parafii :cool:

Wprawdzie nie mnie w powyższym poście zapraszasz, ale już tylu wiernych do ciebie ciągnie, że może i ja bym się kiedyś wybrał na te niedzielne obrzędy:p

Jeśli masz jeszcze miejsca w ławkach, to podałbyś na priv jakiś nr do proboszcza, co by szczegóły obgadać - szczególnie w kwestii wina mszalnego i dojazdu, bo wiem już wprawdzie, że parafia na trasie ode mnie do Aleksandrowa jest położona i że niedaleko dzwonnicy kościelnej..., ale dokładnych współrzędnych mój informator mi nie przekazał, a na szukanie czasu szkoda, bo mógłbym przy braku szczęścia dopiero na ogłoszenia duszpasterskie dotrzeć ;)

...każda jedna owieczka zbłąkana jest mile widziana we świuntyni naszej....

...a i dobrego słowa uświadczy...

pierwsze obrzędy zaczynają się od 8,00 ...nakarmić zwierza, pogadać z elektrycznym wężem... i takie tam...

pozdro

Ociec NETbet

p.s.

cholera - muszę chatę posprzątać.

ged... weź no... ja szukam kotła taniego... bez podajnika. Ale.... gdybym kiedys szukał takiego z podajnikiem to juz miałem typy... i to wlaśnie tłokowce.

NEtbet

p.s.

.. a gdzie ty właściwie się zawieruszyłeś? eee??

Jestem, jestem - na SKYPE jeśli chcesz pogadać - wołaj mnie nawet gdy mnie niema :-)

Nie pakuj się w średniowieczne dziwolągi górno/środkow/dolno - spalające, albo jeszcze durniejsze ślimakowce. Kup lekko przewymiarowanego STALMARK'a i zapomnisz o ogrzewaniu. Przez pierwsze dwa lata nie wydasz złotówki na ogrzewanie - spalisz pozostałości budowlane i trochę chrustu z pobliskiego lasu. :-) zaoszczędzoną kasę wydaj na kocioł z podajnikiem. Nie wiem jak jest z modulacją mocy w kotłach zasypowych - podajnikowy podaje tyle ciepła ile dom potrzebuje i ani grama więcej - z zasypowego pójdzie w komin, albo przegrzeje instalację. Dla informacji: na 250 m2 do ogrzania zużywam na dobę 3 wiadra miału (420 zł za tonę) przy -5 st za oknem i 23 w domu. (jedną ścianę 7x2,8m z maksa 25cm mam nieocieploną - gdyby była ocieplona spalałbym połowę tego!!! ) Kocioł od jesieni czyściłem raz, sadzy nie ma - tylko trochę szarego pyłu jak z papierosa. Dosypuję codziennie, bo lubię popatrzeć na ogień i nie chce mi się jednorazowo przemęczać. Pełny zasobnik wystarcza na dwa tygodnie - ale wiesz że mam spory kociołek :-) Przemyśl zanim podejmiesz decyzję - podłogówką będziesz zachwycony - teraz musisz być zachwycony z kotła - ja jestem. :-))

Ged - posypany gipsem ... gładzie - beeee.- wszędzie gips :-(((.

ged... ja szukam taniego kotła... ten junkers kosztuje ok. 3 koła.. jest jeszcze tańszy jego odpowiednik - dakon dor... 2,7 koła

nie szukam kotła spalającego wszystko jak leci, raz z góry, raz z z dołu, raz z boku... na być dolniak.

dlaczego? ano dlatego że jestem leniwy, nie będę musiał go co 24h rozpalać ( wersja optymistyczna ), wystarczy mu dorzucić.

do podłogówki sie przekonałem - jest tańsza niż kalafiory:D

do pieca dolniaka "dorastam", ale zestawienie jego z jakimś wszytko palnym gównojadem za 2 koła wypada blado..( przynajmniej dla mnie )

dobrze żeś siem odnalazł...:cool: zaczynałem tęsknić...:D

prosze mnie wyprostować jak się mylę...

.. przy zainstalowanym w instalacji CO zaworze 4 drogowym mamy wpływ ( ręcznie bądź autoamtycznie ) jedynie na jedną wartość - TEMP ZASILANIA ODBIORNIKÓW?..wartość powrotu z instalacji nieznana ... wartość powrotu na kocioł nieznana ( można przewidzieć.. na oko.. ale na oko to chłop w szpitalu umarł ..)

..a co z temp powrotu do kotła? 50 oC ?

chcąc mieć wpływ na obie wartości - zasilanie odbior. i powrót do kotła jednym zaworem sie tego nie opierdzieli...potrzebny drugi do pilnowania .

?

prosze mnie wyprostować jak się mylę...

jednym zaworem sie tego nie opierdzieli...potrzebny drugi do pilnowania .

?

Witam.

He,he, no to trzeba chyba kolejny zawór do ,,taniej podłogówki'' pewnie też z siłownikiem i sterownikiem z czujnikiem temperatury. Poczekajmy na podpowiedż NAJLEPSZEGO DORADCY który w końcu sam ma podłogówkę.

pozdrawiam

Edytowane przez tomraider

..niekoniecznie z siłownikami... jak masz pilnowane ręcznie obie temp - to po cholerę drogie siłowniki

zmiana temp zasilenia obiegu podłogówki może nie miec wpływu na powrót do kotła... jest to wykonalne...

zawór 4 drogowy kosztuje średnio 150 zyli... dwie sztuki - 3 stówki .... to i tak jest "tanio" w porównaniu do jednego siłownika..

..niekoniecznie z siłownikami... jak masz pilnowane ręcznie obie temp - to po cholerę drogie siłowniki

zmiana temp zasilenia obiegu podłogówki może nie miec wpływu na powrót do kotła... jest to wykonalne...

zawór 4 drogowy kosztuje średnio 150 zyli... dwie sztuki - 3 stówki .... to i tak jest "tanio" w porównaniu do jednego siłownika..

Witam.

NETbet nie wyważaj otwartych drzwi ( pisząc o dwóch 4D w jednej instalce C.O), poczekaj ludzie umieją je otwierać, zwłaszcza najlepsi doradcy.

pozdrawiam.

zasada działania zaworów:

http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=428&Itemid=428&lang=pl

http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=429&Itemid=429&lang=pl

a tu jest jak to powinno banglać...

http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=441&Itemid=441&lang=pl

..i po sprawie..

nalezy tylko jeszcze zadbać o powrót na odpowiednim poziomie... ale to juz jest proste...:D

pozdro

NETbet

p.s.

cholera - zdobywanie wiedzy zajmuje trochę.....

No ale będziemy mieć skile:

1. drwal (masakra moich drzew :)

2. kopacz rowów (pogłębianie sztycha na ławy)

3. zbrojarz - betoniarz

4. elektryk (bednarka w uziom fundamentowy na listwę uziemiającą)

5. murarz

6. zalewacz ; ) (betonu i nie tylko)

7. zbrojarz/układacz stropów

8. stolarz szalunkowy

9. hydraulik (kanaliza, co, woda)

10. elektryk LEVEL UP (przyłącze, elektryka w domu)

11. specjalista od zabezpieczenia mienia (alarmy)

12. instalator IT

13. dekarz

14......... pewnie jeszcze o paru skilach zapomniałem, a .... najistotniejszy - naczelny piwopijca : )

Netbet,

Z tego co pamiętam, to też masz glinę i wysoką wodę. Połóż choć jedną warstwę papy termozgrzewalnej. Pamiętam jak podwieszałeś papę pod murami i wtedy myślałem "o to łatwo będzie mu zgrzać z chudziakiem". Tyle roboty z tym było. Zadeskowałeś dach, a na glebę chcesz dać folijkę?

Netbet,

Z tego co pamiętam, to też masz glinę i wysoką wodę. Połóż choć jedną warstwę papy termozgrzewalnej. Pamiętam jak podwieszałeś papę pod murami i wtedy myślałem "o to łatwo będzie mu zgrzać z chudziakiem". Tyle roboty z tym było. Zadeskowałeś dach, a na glebę chcesz dać folijkę?

TAK.... na chudziaka idzie folia 0,3 dwie warstwy z atestem ( macałem tą 0,2 i tą 0,3... tą pierwszą to można kanapki owijać )

Wywołany został tema dot. drenażu, chciałbym wypowiedzieć się na zas... bo obecnie nic się nie da w tej kwestii zrobić...

Sam jestem już po samorobnym montażu drenażu w gminie... już dwa sezony jest urzytkowany i nie ma z nim najmniejszego problemy a wodę ściąga po opadach w ciągu paru godzin leci jak z kranu...

Jak to zorbiłem, wykorzystując specyfikę gliny - nie przepuszczalność... wykonałem na określonym poziomie wokół budynku coś w formie rynny... aby woda spływająca ze ściany fundementowych i ta z opaski, zbirała się w niej... następnie umieściłem rurę drenarską w otulinie 200g/m2 - samorbnie owijanie... ułożylęm ją po środku tej ryny, pilnując spadków do studzienki zbiorczej... obsypałęm całość czystym piaskiem od poziomu rury do terenu....

koszt: ok. 300zł - rury, geowłukninia, itd, piasku wysło - 2 wywrotki po 250zł.

Kilka uwag z tego co widziałem na forum jak ludzie mają zrobione:

1. warswa filtrujaca z piasku i podwójnej goewłukniny wystracza żeby nie nastąpiło zapchanie otworów rur, warstwa piasku wysokości ponad 1,0m przefiltruje wszystko i nie ma czym się rura zapchać... widzę po wodzi w studzience rewizyjenj, że kryształ... chyba się napiję:)

2. rura musi leżeć na warstwie grunu nieprzepuszczalnego i wtedy będzie odprowadzała zgromadzoną wodę, a widziałem kładzioną rurę w połowie warswy obsypania budynku z piasku.

3. błądem jest łączenie drenażu z rynnami - zbrodnia, to tak jak nalać do dziurawego kieliszka wódkę:)

4. drenaż nie sprawdzi się, jeśli odprowadzany będzie do studzienki chłonnej obok budynku zbudowanej na glinie - będzie to zbiornik, oczywiście można zebraną wodę wykorzystać do podlewania, tylko jak wody w nim jest najwiecej to wszedzie jej jest, a zbiornik ma swoją ograniczoną pojemność... natomiast w lato jak jest podlewanie możliwe to wody deszczowej nie ma... dlatego najlepszym rozwiązaniem jest rów, rzeka, staw...

5. drenaż odprowadza wodę z warstw przepuszczalnych więc jeśli pozostała część terenu jest ukształtowana w przeciwnym kierunku to nie ściąga on tej wody...

Drenaż stanowi jedno z rozwiązań radzenia sobie z wodą na glinie... zgodzę się z kolegą tomraider, że można zrobić dobrą izolazję i obsypać całość gliną tworząc warstwę nieprzepuszczalną i odsuwającą wodę od budynku... jest to drugie rozwiązanie według mnie najlepsze, jak dobrze zrobione to miodzio...

Ja mam możliwość odprowadzania wody, więc wybur był prosty....

Ntebet wybór należy do ciebie...