Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele na starej drewnianej podłodze, czy wylewka pod panele

mkobialka

Recommended Posts

Witam

Szukam czytam, jednak moich wątpliwości jakoś nie mogę rozwiać.

Zabieramy się właśnie za remont jednego z pokoi domu pochodzącego z lat 60, dom kompleksowo będzie remontowany w nadchodzącym roku, ale teraz nadszedł czas sypialni.

W remontowanym pokoju znajduje się drewniana podłoga, która wydaje się by nawet zdrowa, deski nie skrzypią nie ruszają się. Są troszkę zapadnięte w środkowej części zwracając uwagę na podniesione krawędzie. Pomiędzy deskami znajdują się szpary tak mniej więcej do 4 mm. Pod podłogą oprócz legarów nie wiem co jeszcze jest.

W pierwszej wersji remontowej zastanawialiśmy się nad usunięciem podłogi zrobieniem wylewki oraz położeniem paneli lub korka (tech chyba odpada z racji swoich wysokich kosztów). Sam nie wiem czy są jakieś plusy i minusy tego rozwiązania, oprócz tego iż cała powierzchnia pod podłoga zostanie zabezpieczona przed pojawianiem się np. myszy czy też ocieplona poprzez wylewkę i styropian.

W drugiej wersji zastanawialiśmy się nad zaryzykowaniem zdjęcia podłogi i wypełnienia przestrzeni pomiędzy legarami watą szklaną, później ułożenia tej samej podłogi tylko odwróconej aby zaoszczędzić sobie zdzierania kilku warstw farby. Plusem tego rozwiązania jest prawdopodobieństwo osiągnięcia ładnej podłogi z drewna oraz zapewne o wiele cieplejszej niż w wersji wylewka i panele.

Zapewne legary koniecznie trzeba będzie zapuścić jakimś środkiem zabezpieczającym, a podłogę też zagruntować po cyklinowaniu i przed malowaniem.

Co sadzicie o tych rozwiązaniach, czy są jakieś plusy/minusy tych rozwiązań oraz czym się kierować aby wybrać najbardziej optymalne rozwiązanie.

Pozdrawiam