hejjpozn 19.09.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Zastanawiamy się, jakie ogrzewanie będzie najlepsze do domu piętrowego, aby było ekonomicznie i oczywiście ciepło. Rozważamy dwa warianty: - ogrzewanie podłogowe na parterze (piec gazowy) +kominek.- piec gazowy z możliwością palenia na drewno (nie wiem jak fachowo nazywa się taki piec).Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.09.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Zastanawiamy się, jakie ogrzewanie będzie najlepsze do domu piętrowego, aby było ekonomicznie i oczywiście ciepło. Rozważamy dwa warianty: - ogrzewanie podłogowe na parterze (piec gazowy) +kominek. - piec gazowy z możliwością palenia na drewno (nie wiem jak fachowo nazywa się taki piec). Asia Nie spotkałem jeszcze. Proszę o link do producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hejjpozn 19.09.2008 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Przepraszam źle sprecyzowałam, chodziło mi piec, gdzie można przełączać i albo ogrzewać gazem albo palić drzewem. Słyszałam, że coś takiego jest, chyba, że źle zrozumiałam i są to 2 piece? Jestem absolutnie zielona w tym temacie dlatego pytam na tym forum, co proponujecie, co sprawdziło się w waszych domach, a czego nie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 19.09.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 heh, moze chodzi o piec zagazowujacy drewno... z gazem ziemnym nie ma on nic wspolnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 19.09.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Atmos posiada w ofercie kotły kombi pozwalające na opalanie gazem ziemnym oraz drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bauricho 19.09.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 To sprzeczna i indywidualna sprawa widze ze jest, wiec nikt raczej ci nic nie poleci konkretnie. Dobor pieca zalezy od wielkosci domu, usytuowania i ocieplenia, a od tego zalezy tez typ ogrzewania i wszystko sie laczy itp.Masz mozliwosc podlaczenia gazu ziemnego ? Jezeli tak to chyba ludzie nadal tak robia, choc slyszalem ze nawet majac lacze gazu ziemnego podlaczaja piece na paliwo stale bo wychodzi taniej. Piece zgazowujace sa drogie, ale nie powiem jak jest z oplacalnoscia. O spalaniu dolnym i gornym i zestawienie piecy na drewno i pelety jest w muratorze nowym, wiec polecam.Ogolnie to tak lekko moge powiedziec:- masz lacze gazu ziemnego to licz i mysl czy nie piec gazowy- masz wlasny lasek/ okolice lasu (bron boze kradziez, ale chrust itp czy milego lesniczego i obnizki) lub tani dostep do drewna to piec gazowy z dolnym spalaniem- nie masz ni tego a ni tego to moze byc olejowy, bo paliwa beda szly w dol, ale i tak sa drogie a za rok znow beda szly w gore- ekogroszek fajna sprawa i nie potrzeba ani lasu ani gazu, tyle ze groszek drozeje - kominek z plaszczem wodnym i ogrzewasz domek majac piekny zywy ogien w salonie i nie musisz latac po kotlowniach ;P ale nie wiem czy da rade wieksza powierzchnie ogrzac Potem trzeba wybrac tylko piec. Jeszcze taka uwaga, ze jezeli dom stoi to czesc opcji odpada bo komin itp moga byc nie dostosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.09.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Kominek z płaszczem wodnym bez problemu ogrzeje bardzo dużą powierzchnię, musi tylko mieć odpowiednią moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motyl35 20.09.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Gaz ziemny (sieciowy) jest w sumie niewiele droższy niż drewno i ekogroszki. Były niedawno wyliczenia w Muratorze...Olej droższy wychodzi i bardziej kłopotliwy. Nieporównywalnie większy jest za to komfort użytkowania gazu niż paliw stałych: - nic nie musisz podkładać, doglądać , czyścić - nie potrzebujesz kotłowni na składowanie opału - nie masz "syfu" i wynoszenia popiołu - jest czyściutko Nie wszystko można przeliczać na złotówki, komfortu i wygody na pewno nie da się wycenić. Kominek do ogrzewania ? Jeśli oboje pracujecie w ciągu dnia i nie ma kogoś, kto będzie ciągle zajmował się pilnowaniem kominka z płaszczem wodnym (np. dziadek), to zdecydowanie zapomnij o takim sposobie ogrzewania. Kominek wtedy tylko rekreacyjnie Kolega już przerabiał takie rozwiązanie (nie było komu palić), po roku wściekania się i marznięcia, , kupił kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hejjpozn 20.09.2008 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Bardzo dziękuję wszystkim za cenne rady. Zdecydowaliśmy się na piec gazowy z dolnym spalaniem. Motyl35 bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości co do kominka. Faktycznie w naszym przypadku nie ma sensu go zakładać, bo i tak prawie cały dzień nikogo nie ma w domu- tyle co wieczorem i w weekendy. Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts