ernest1973 19.09.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Mam dylemat...Zaprojektowane mamy dwa okna tarasowe, przy czym jedno szczególnie duże - otwór okienny ma wymiary 3600 mm (szczerość) na 2300 mm (wysokość). Chcemy tu wstawić okno tarasowe podzielone na 4 równe części, przy czym dwie środkowe to konstrukcja z ruchomym słupkiem, a dwie zewnętrze to tzw. fix'y (stałe w skrzydle).Czy lepiej takie okno mieć w całości (cała rama), czy też podzielone konstrukcyjne ma 3 części (dwie zewnętrzne i jedna środkowa z ruchomym słupkiem), po czym przy montażu złączone specjalnym łącznikiem...?Może ktoś podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami, albo uzasadnieniem, które przekona mnie do konkretnego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.09.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 to jak ma to byc wykonane powinien ci narzucic wykonawca a nie Ty sam - on od tego jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2693123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.09.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 biorac pod uwage powierzchnie całości, fakt ze konieczna jest sztywność calej konstrukcji (skrzydła w środku) powinno się to zrobić jako zestaw z trzech elementów łączonych ze sobą - drożnej ale lepiej. W rejonach gdzie wiatry są dość silne powinno się w miejsce łączenia dodać slupy statyczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2693142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 19.09.2008 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 to jak ma to byc wykonane powinien ci narzucic wykonawca a nie Ty sam - on od tego jest Rzecz w tym, że różni producenci okien proponują różne rozwiązania, a właściwie albo jedno, albo drugie... A ja sam chcę dokonać świadomego wyboru... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2693182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 19.09.2008 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 biorac pod uwage powierzchnie całości, fakt ze konieczna jest sztywność calej konstrukcji (skrzydła w środku) powinno się to zrobić jako zestaw z trzech elementów łączonych ze sobą - drożnej ale lepiej. W rejonach gdzie wiatry są dość silne powinno się w miejsce łączenia dodać slupy statyczne Dziękuje za radę, ale... Czy dobrze rozumiem? Sugerujesz nie jedną ramę dla całości, tylko trzy części zestawione i połączone łącznikami przy montażu (z słupami statycznymi, tam gdzie większe obciążenie wiatrem - to ciekawa uwaga... muszę rozważyć ...)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2693194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.09.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 ... Czy dobrze rozumiem? Sugerujesz nie jedną ramę dla całości, tylko trzy części zestawione i połączone łącznikami przy montażu (z słupami statycznymi, tam gdzie większe obciążenie wiatrem - to ciekawa uwaga... muszę rozważyć ...)?tak właśnie sugeruje i nawet zalecam To prawie 9 mkw powierzchni !!!! Skręcone ze sobą dwie ościeżnice są o wiele sztywniejsze od słupka mocowanego tylko na cztery wkręty na gorze i cztery na dole Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2693324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 19.09.2008 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 ... Czy dobrze rozumiem? Sugerujesz nie jedną ramę dla całości, tylko trzy części zestawione i połączone łącznikami przy montażu (z słupami statycznymi, tam gdzie większe obciążenie wiatrem - to ciekawa uwaga... muszę rozważyć ...)?tak właśnie sugeruje i nawet zalecam To prawie 9 mkw powierzchni !!!! Skręcone ze sobą dwie ościeżnice są o wiele sztywniejsze od słupka mocowanego tylko na cztery wkręty na gorze i cztery na dole Cenna i słuszna uwaga... Dziękuje Jednak muszę dopilnować montażu, tak aby okna nie tylko były do siebie "przyłożone", ich łączenie zabezpieczone (wypełnione) np. taśmą rozprężną i z zewnątrz przykryte specjalnym łącznikiem, ale też ramy muszą być ze sobą skręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2693452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.09.2008 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 O ile to możliwe radzę jedną dużą taflę. Efekt jest doskonały. Mam takie okno 2,0x2,5. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2696276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafałN. 21.09.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Mam dylemat... Zaprojektowane mamy dwa okna tarasowe, przy czym jedno szczególnie duże - otwór okienny ma wymiary 3600 mm (szczerość) na 2300 mm (wysokość). Chcemy tu wstawić okno tarasowe podzielone na 4 równe części, przy czym dwie środkowe to konstrukcja z ruchomym słupkiem, a dwie zewnętrze to tzw. fix'y (stałe w skrzydle). Napisze tak .. Otwór 3600 x 2300 spokojnie zrobisz w jednej ramie taj jak w/w napisane pamiętając 1- śrdkowe elementy drzwi z słupkiem ruchomym nie mogą być większe jak 1800 ( max ciężar skrzydła jest różny u producentów) reszta fixy boczne 2-Zrobić podział na równe szyby w wszystkich elementach ( ładny efekt wizualny) inna opcja drzwi uchylno przes. jako 3-cześciowy element gdzie jedna z części ( zakładam środkowa będzie przes. na lewo lub prawo) Wersja 2 skrzydłowa ( czyli podział symetryczny) Minus to ciężar skrzydła- zwłaszcza dla kobiet Prawdpodobnie trzeba zastosować grubszy pakiet szybowy ( powierzchnia szyby ponad 3m2) Cena droższa , jak w pierwotnym wariancie Plusy Widok i mniejszy ubytek miejsca na otwieranie skrzydeł,( tu masz przes.) p.s. Jako wielki element stały tzw FIX. zapomnij 9 m2 to nikt ci tego bez dżwigu nie zamontuje - Pakiet szybowy waga jakieś 250 kg. - Listwy przyszybowe na zew. budynku. -tragedia jak szyba pęknie i koszta Do wypowiedzi o tech łaczenia słupka stałego na tzw,, 4 wkręty " Taką technike to może stosować np. P,,Zdzisio w garażu" ( szacun dla Zdzisków) a nie firma która produkuje okna na wielką skalę z wszelkimi certyfikatami i innymi Dokumentami jak np. ITB .. Wkrętów w słupku jest sporo więcej i powiem ,Tobie że minimum 20 sztuk.. łacznei okna PVC z elementów luzem , Czyli 1 x Balkon 2-skrzydłowy i 2 x fixy po bokach, BZDURAAAAAAA -jeden wielki Minus ..... Szerokość słupka po połączeniu w/w elementów , strata dla powierzchni szyby i światła .. Wytzrymałość.. oki zgadzam się lepsza od elementu w jednej ramie .. Ale emenet 3600 x 2300 w 5 komorowym systemie ....... bez ryzyka takie drzwi sprzedawałem.. BA nawet w 3 komorowej wersji w kolorze.. Można spokojnie takie elementy zrobić.. Oczywiście takie elementy trzeba zakupić u producenta z doświadczeniem i z nowoczwesnym parkiem maszynowym... czyli producentów np. PVC z pierwszej 10 listy największych. Zdrowia ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2696816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 21.09.2008 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Mam dylemat... Zaprojektowane mamy dwa okna tarasowe, przy czym jedno szczególnie duże - otwór okienny ma wymiary 3600 mm (szczerość) na 2300 mm (wysokość). Chcemy tu wstawić okno tarasowe podzielone na 4 równe części, przy czym dwie środkowe to konstrukcja z ruchomym słupkiem, a dwie zewnętrze to tzw. fix'y (stałe w skrzydle). Napisze tak .. Otwór 3600 x 2300 spokojnie zrobisz w jednej ramie taj jak w/w napisane pamiętając 1- śrdkowe elementy drzwi z słupkiem ruchomym nie mogą być większe jak 1800 ( max ciężar skrzydła jest różny u producentów) reszta fixy boczne 2-Zrobić podział na równe szyby w wszystkich elementach ( ładny efekt wizualny) inna opcja drzwi uchylno przes. jako 3-cześciowy element gdzie jedna z części ( zakładam środkowa będzie przes. na lewo lub prawo) Wersja 2 skrzydłowa ( czyli podział symetryczny) Minus to ciężar skrzydła- zwłaszcza dla kobiet Prawdpodobnie trzeba zastosować grubszy pakiet szybowy ( powierzchnia szyby ponad 3m2) Cena droższa , jak w pierwotnym wariancie Plusy Widok i mniejszy ubytek miejsca na otwieranie skrzydeł,( tu masz przes.) p.s. Jako wielki element stały tzw FIX. zapomnij 9 m2 to nikt ci tego bez dżwigu nie zamontuje - Pakiet szybowy waga jakieś 250 kg. - Listwy przyszybowe na zew. budynku. -tragedia jak szyba pęknie i koszta Do wypowiedzi o tech łaczenia słupka stałego na tzw,, 4 wkręty " Taką technike to może stosować np. P,,Zdzisio w garażu" ( szacun dla Zdzisków) a nie firma która produkuje okna na wielką skalę z wszelkimi certyfikatami i innymi Dokumentami jak np. ITB .. Wkrętów w słupku jest sporo więcej i powiem ,Tobie że minimum 20 sztuk.. łacznei okna PVC z elementów luzem , Czyli 1 x Balkon 2-skrzydłowy i 2 x fixy po bokach, BZDURAAAAAAA -jeden wielki Minus ..... Szerokość słupka po połączeniu w/w elementów , strata dla powierzchni szyby i światła .. Wytzrymałość.. oki zgadzam się lepsza od elementu w jednej ramie .. Ale emenet 3600 x 2300 w 5 komorowym systemie ....... bez ryzyka takie drzwi sprzedawałem.. BA nawet w 3 komorowej wersji w kolorze.. Można spokojnie takie elementy zrobić.. Oczywiście takie elementy trzeba zakupić u producenta z doświadczeniem i z nowoczwesnym parkiem maszynowym... czyli producentów np. PVC z pierwszej 10 listy największych. Zdrowia ... Dziekuję za tą opinię i radę... Okna zamówiłem w biurze handlowym jednego z największych producentów okien PCW (PVC)... Przy łączeniu "fix" z oknem tarasowym/balkonowym zaproponowano mi połączenie 11 - 13 wkrętami przechodzącymi przez wzmocnienia stalowe profilu "fix" i "balkonowego", wkręcane na przemian od strony "fix" i od strony "balkonowego". Na styku "fix" i okna "balkonowego" profil uzupełniony zostanie (wypełniony) dwustronnie taśmą rozprężną, a ich styk od zewnętrznej i wewnętrznej strony przykryty odpowiednim łącznikiem, zakrywającym krawędź łączenia... Wygląda to sensownie... Część z ruchomym słupkiem mieć będzie szczerokość 1800 mm... Mogą wykonać do 2000 mm (tak dopuszczają atesty itp), jednak w przypadku niestosowania poprzeczek w skrzydłach nie zalecają, dlatego zdecydowałem się na 1800 mm, tym bardziej, że okno tarasowe z ruchomym słupkiem od drugiej strony naszego salonu połączonego z jadalnią będzie miało dokładnie taką szerokość... Co do ilości światła, to klika centymetrów w tą lub tamtą nie ma dla mnie większego znaczenia. Samo pomieszczenie - dość duże (ok 66 m2), bo łącznie integrujące salon połączony z jadalnią i tylko cząściowo oddzieloną kuchnią - oświetlone będzie oknem tarasowym 3600x2300, oknem tarasowym 1800x2300, 2 oknami jednoskrzydłowymi 1500x1500 i jednym dwuskrzydłowym 1800x1500... Więc chyba światła mi nie braknie? I to pomijając strony świata... Co do wyglądu takiego rozwiązania... Coż... Z "ulicy" (dom odsunięty ok 80 m od ulicy) taka róznica w grubości profilu pomędzy taflami szkła (ok. 6-8 cm) nie będzie widoczna, a z wnętrza patrzył będę przez dwa dwuskrzydłowe okna z ruchomym słupkiem o wymiarach 1800x2300, z tym że jedno otoczone będzie z boków murem, a drugie z prawej i lewej strony "fixam" o szerokości "prawie" równej szerokości jednego skrzydła... Teraz nieco inny problem z oknami zaprząta mi głowę... Otwory okienne nam dobrze przygotowane i "obrobione". Są wyrównane... i to w taki sposób, ze np. szerokość mierzona na górze, na dole, czy gdzieś w środkowej części jest taka sama (z dokładnością do +/- 1 mm). Gdy zobaczył takie otwory wymiarujący okna, to bardzo się ucieszył i założył, że wystarczy po 10 mm z każdej strony okna na pianę (taką dylatację do wypełnienia piany załozył po prawej i lewej strony okien - nieco tylko wieksze przy oknach tarasowych). Zastanawiam sie, czy to aby nie za mało...? Okna PCW (PVC), profil kolorowy (choć kolor jasny, bo daglezja..., ale jednak...), okno od zachodu lub południa... Ale to już inna historia... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2697238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.09.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 ....Wkrętów w słupku jest sporo więcej i powiem ,Tobie że minimum 20 sztuk.. łacznei okna PVC z elementów luzem , Czyli 1 x Balkon 2-skrzydłowy i 2 x fixy po bokach, BZDURAAAAAAA ...taaaaa.... bzdura, masz całkowitą racje - zarówno co do bzdurnego łączenia trzech elementów jak i 20 śrub mocujących jeden koniec słupka do ościeżnicy - podziwiam Pana Zdzisia - gdzie on te 20 śrub wkręci Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2697557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafałN. 24.09.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 ....Wkrętów w słupku jest sporo więcej i powiem ,Tobie że minimum 20 sztuk.. łacznei okna PVC z elementów luzem , Czyli 1 x Balkon 2-skrzydłowy i 2 x fixy po bokach, BZDURAAAAAAA ...taaaaa.... bzdura, masz całkowitą racje - zarówno co do bzdurnego łączenia trzech elementów jak i 20 śrub mocujących jeden koniec słupka do ościeżnicy - podziwiam Pana Zdzisia - gdzie on te 20 śrub wkręci Widzisz jakis problem, z 20 sztukami ? Słupek łaczący się z ościeznicą . z kazdego rogu są 4 śrubki, 2 łaczące się z słupkiem i 2 z ościeżnica w rogu.... Oczywiście jest element metalowy kątowy ( nie pamiętam fachowej nazwy) czyli mamy 4 sztuki razy 4 rogi mamy już 16 sztuk...Dalej używamy matematyki słupek w zależności od jego wysokości posiada w środku zbrojenie stalowe które teżmusi być skręcone do Pvc ..co 15 cm. ( mniej więcej ) jest wkręt dla okna o wysokości 1435 jest przewidziane mniej więcej 5 sztuk. czyli mamy 21 sztuk.. ps. jakoś nie napisałem 20 srub mocujących jeden koniec słupka z ościeżnicą. Co do luzów.. 1 - wersja kolorowa jest bardziej narażona ,porzez szybsze nagrzewanie" na tzw ,,prace" 2- Luz musi być minimum 2 cm. na strone , 1 cm. to za małooooo. Niech otwór będziesz miał nie w poziomie, czy też sciany nie w pionie .. to będziesz ( albo wykonawca) machał przecinakiem i młotkiem.. bo dopiero to wyjdzie przy oknie..jak skręcą ramy i będą ustwiać piony i poziomy 3-montaż na kotwy ( kotwy dokręcone do ościeznicy , a nie tylko zaczepione) 4- dawać kotwe co 40 cm.. zaczynając od przerwy od krawędzi jakieś 15 cm.. 5-pamiętaj ,że łacznik poszerza łaczenie mniej więcej o 0,5 cm.. 6-taśmą rozprężną......... nie zapomnij sprawdzić , co by Ci dali ją.. Powodzenia.. Wybór Twój.. Zapewne będzie to stabilna konstrukcja.. p.s. Możesz mi podesłać na meila [email protected] adres , link twojego projektu.Zainteresował mnie Parter Twój tzn. jego wielkość a jestem na etapie szukania projektu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2705382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.09.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 ...Co do luzów.. 1 - wersja kolorowa jest bardziej narażona ,porzez szybsze nagrzewanie" na tzw ,,prace" 2- Luz musi być minimum 2 cm. na strone , 1 cm. to za małooooo. Niech otwór będziesz miał nie w poziomie, czy też sciany nie w pionie .. to będziesz ( albo wykonawca) machał przecinakiem i młotkiem.. bo dopiero to wyjdzie przy oknie..jak skręcą ramy i będą ustwiać piony i poziomy 3-montaż na kotwy ( kotwy dokręcone do ościeznicy , a nie tylko zaczepione) 4- dawać kotwe co 40 cm.. zaczynając od przerwy od krawędzi jakieś 15 cm.. 5-pamiętaj ,że łacznik poszerza łaczenie mniej więcej o 0,5 cm.. 6-taśmą rozprężną......... nie zapomnij sprawdzić , co by Ci dali ją..... Rafal, sorki ale jeśli już chcesz komuś doradzać i być naprawdę pomocny a nie tylko dodatkowy zamęt wprowadzać wiedz ze: - luz montażowy nie musi być min 2 cm - wszystko zależy od wielkości okna - jeśli. juz chcemy być aż takimi aptekarzami. Opierając sie na zaleceniach ITB jak i systemodawcow profili powinien wahać sie od 10 do 30mm. Mozna by ten watek luzów ciągnąc ale nie o to idzie - dla slupka i jego pracy nie ma znaczenia iloma wkrętami jest do niego zamocowane wzmocnienie. Istotna jest przede wszystkim kość mocująca słupek do ościeżnicy, i to jest najistotniejszy fragment tego miejsca, w zależności od konstrukcji jest mocowany 4-8 wkrętami (2-4 mocują kość do słupka i 2-4 do ościeżnicy - i w tym połączeniu lezy problem) i choćby z racji samego rozwiązania konstrukcyjnego nie jest za bardzo polecany dla konstrukcji o jakiej tu była mowa. Mówimy nie o miesiącach tylko latach eksploatacji kiedy to trzaska sie drzwiami, przeciągi starają sie wręcz wyrwać skrzydło z okna i tym podobne przypadki - kotwa NIE MUSI byc przykręcona do ościeżnicy, MUSI natomiast bardzo dokładnie sie w niej zakleszczyć - odległość miedzy kotwami 40 cm to zbytek przesady nie mający realnie wpływu na montaż i trwałość zamontowani okna - bez względu jakie ono jest - odległość od naroża 15-25 cm i odległość miedzy sąsiadującymi kotwami nie większa jak 60-70 cm - o łączniku i jego wpływie na wymiar finalny MA PAMIĘTAĆ HANDLOWIEC a nie klient - klient ma mice dobrze zwymiarowane i zamontowane okna, może znać sie na plamach na słońcu ale nie musi na oknach - w miejscu łączenia zestawów faktycznie musi być coś co połączenie to dodatkowo uszczelni ale.... ale sa łączniki wyposażone w uszczelki (łączniki obejmujące typu H - np. w KBE) i wtedy nie jest to wymagane a poza tym jeśli już nie musi być tylko taśma, może być np. pianka poliuretanowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2707188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 26.09.2008 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 p.s. Możesz mi podesłać na meila [email protected] adres , link twojego projektu.Zainteresował mnie Parter Twój tzn. jego wielkość a jestem na etapie szukania projektu Pozdrawiam Mój dom parterowy na ok 170 m2 powierzchni..., a z linkiem może być problem... Mój projekt, to projekt indywidualny. Architekt dostał szkice i konkretne oczekiwania. Złożył to w całość (w projekt), po tym ja ten projekt jeszcze nico poprawiłem, dokładając mu funkcjonalności i nieco poprawiając jego wygląd.. Tak powstał efekt końcowy i rysunki, które ostatecznie były podstawą budowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2709525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernest1973 26.09.2008 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Ostatecznie okno tarasowe będzie montowane, tak jak opisałem, to wcześniej... A co do montażu okien ogólnie (już poza tym wątkiem/tematem), to: 1. Otwory mam bardzo dobrze przygotowane, są równe i "trzymają wymiar" - szerokości, wysokości, przekątne, poziomy nadproża... Więc nie ma obawy o to, że okno się nie zmieści, że coś nie będzie pasowało itp... (chętnie podzielę się doświadczeniami po montażu - po 22 października)... no chyba że okno będzie źle wykonane (ale to już inna historia...) 2. Ustaliłem, że kotwy/dyble montowane będę co ok. 50-55 cm, przy czym pierwsza ok. 20 cm od krawędzi... 3. W łączonym oknie tarasowym łącznik nie będzie powiększał wymiaru, aż o 0.5 cm, lecz ok. 0.2 cm.. dotykałem tych łączników i przykładałem do profilu... i choć powinien o nim pamiętać handlowiec, to inwertor powinien być świadomy... 4. W łączonym oknie tarasowym ramy wypełniane będą na łączeniach miedzy sobą jednak taśmą rozprężną (nie pianą) i dopilnuję tego, żeby się tam znalazła 5. luz montażowy będzie wynosił z każdej strony ok 10 mm (ok 15 mm dla okien tarasowych) BTW: "Murator" w numerze 7/2008 podaje, że minimalne obwody szczelinowe dla okna kolorowego o wymiarach do 1,5 m przy uszczelnianiu pianką to 15 mm,a przy uszczelnianiu taśmą 8 mm!!! Hymmm... Więc co ma tu znaczenie? Co najwyżej właściwości tego uszczelniacza iii... to chyba bardziej: "reżim" technologiczny...? Przy montażu z udziałem taśmy należy dokładnie przygotować i ewentualnie wyrównać otwory okienne, a ja takie mam... 6. zamiast klinów drewnianych (lub PVC) do ustawienia i wypoziomowania ramy zostaną użyte specjalne "poduszki"... I to chyba tyle Dziękuję za rady Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108759-okno-tarasowe-w-ca%C5%82o%C5%9Bci-czy-w-cz%C4%99%C5%9Bciach/#findComment-2709570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts