Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wełnę wybrać?

Recommended Posts

Stoję przed dylematem ocieplenia dachu. Chiałem zapytać czym kierować się przy wyborze wełny, chodzi mi o firmę (a nie grubość), czy są jakieś bardziej polecane a jakieś mniej? Mam możliwośc kupienia po dobrej cenie wełnę Knaufa.

A może kierować się wyłącznie podawanym współczynnikeim przewodzenia ciepła?

Ostatnio robiłem łazienkę. Jetki robiłem Knaufem tym ze współczynnikiem 0,04 a skosy Ursą DF 40 - czyli ten sam współczynnik.

Spostrzeżenie mam takie, że Knauf znaczaco bardziej się pylił. Taki bardziej rozlazły był.Ursa dużo bardziej zbita i milsza w uzyciu.

Na reszte domu kupiłem już tylko Ursę. Z innymi markami nie miałem doczynienia.

Stoję przed dylematem ocieplenia dachu. Chiałem zapytać czym kierować się przy wyborze wełny, chodzi mi o firmę (a nie grubość), czy są jakieś bardziej polecane a jakieś mniej? Mam możliwośc kupienia po dobrej cenie wełnę Knaufa.

A może kierować się wyłącznie podawanym współczynnikeim przewodzenia ciepła?

Do wyboru msz wełnę szklaną i skalną, w płytach i wałkach, o lepszych współczynnikach (tańszą) i gorszych (ldroższą). Ustal najpierw z czego chcesz wybierać.

Wełna ma służyć do ocieplenie dachu (skośny 35st nachylenia), nie wiem czym sie różni szklana od skalnej, która lepsza?

Jesli chodzi o współczynniki, to właśnie, na ile się nimi sugerować?

Płyty a wałki - myślę że wybór ograniczę do wałków, aczkolwiek nie jest to istotne na tym etapie

Jakieś doświadczenia z firmą ISOVER?

Wełna ma służyć do ocieplenie dachu (skośny 35st nachylenia), nie wiem czym sie różni szklana od skalnej, która lepsza?

Jesli chodzi o współczynniki, to właśnie, na ile się nimi sugerować?

Płyty a wałki - myślę że wybór ograniczę do wałków, aczkolwiek nie jest to istotne na tym etapie

Jakieś doświadczenia z firmą ISOVER?

Szklana bardziej kłuje. Współczynniki określają opór cieplny izolacji, czyli im lepsze wełna ma współczynniki tym mniej jej potrzebujesz do osiągnięcia tej samej klasy izolacji. Różnicce może nie są kosmiczne, ale potrafią być spore.

Jesteśmy na tym samym etapie - też będziemy ocieplać dach.....więc tu zajrzałam i Was podczytuję :wink: Piszcie...piszcie...chętnie sobie poczytam.

Założyłam też nowy wątek dotyczący ocieplenia dachu...potrzebuję dokładnej instrukcji jak "to" się robi zerknijcie do "mojego"wątku i pomóżcie :wink:

Współczynniki określają opór cieplny izolacji,

ah te współczynniki :roll:

wiem co oznaczają, bardziej mnie interesuje, czy jest rozsądne dać więcej za lepszy współczynnik, gdzie jest granica, a może jej nie ma i jeśli jest kasiora, to brać wełnę z jak najlepszym = najmniejszym współczynnikiem (znalazłem m.in. ISOVER Super-Mata ma 0,033), czy różnica 0,033 a np. Ursa 0,035 jest aż taka odczuwalna, że warto dołożyć te ok 4,3zł na metr kw ?

Jestem już po wyborze.

Wykonawca poddasza powiedział,że robi tylko na Rocwoolu, bo dobrze sie rozpreża po rozwinięciu z beli, mniej pyli.

Wzialem wiec TopRocka, który ma współczynnik lambda=0,035W/mK.

Zcenowo jak dobrze poszukac wychodzi niewiele drożej od tych o wospółczynniku 0,04.

Pozdrawiam

np. czym przymocować te welnę sznurkiem czy drutem jedni tak inni tak jak jest najlepiej piszcie pilssss

Ja mocowałem inaczej. Załatwiłem sobie (pewnie można też kupić) całą rolkę takiej białej "plastikowo - jakiejś sztucznej" taśmy do owijania palet. Taśma jest bardzo cienka i ma jakieś 5-8mm szerokości. Taśme mocowałem do krokwi zszywkami (trzeba w zszywacz zainwestować :wink: ). Rewelacyjnie szło. W zeszłym tygodniu pomagałem kumplowi kłaśc wełne i w połowie roboty zabrakło nam taśmy. Przeszliśmy na metodę sznurek-gwóźdź-młotek. W porównaniu z poprzednią metodą myślałem, że się zapłaczę.

Taśma jest fajna bo w porównaniu ze sznurem szeroka, łatwo można nią zakręcać na krokwiach, zszywki dużo szybciej wbija się w krokwie niż metoda gwóźdź-młotek. Bo wbiciu dwóch zszywek na taśmie można się powiesić więc bardzo mocno można ją naprężać.

Dalszą część poddasza robie też na tasmie.

Ja z bednarką z tworzyw sztucznych do paletowania uważałbym , dość szybko ulegają depolimeryzacji i rozpadowi - zresztą takie wymagania maja ich producenci - to jest produkt jednorazowy i wg norm ma być nietrwały . Nie jest to pewnie reguła bo różne tworzywa są do tego używane ale w czasie porządków na podwórku znalazłem pod stertą desek taką taśmę (lezała tam 2 lata ) i niestety rozsypywała się w rękach.

A co do Rockwool - nie wiem jaki jest teraz , ale 3 lata temu goście ocieplający mi dach tą wełną chcieli mnie zlinczować ...