Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powinno wyglądać przejście komina murowanego przez strop

MARJO

Recommended Posts

U mnie zrobili chyba źle: komin wymurowny do poziomu stropu, strop teriva, zaszalowany tylko otwór kominowy i strop zalany warstwą betonu. W efekcie na poddaszu komin zaczęli stawiać na warstwie betonu czyli komin nie jest jednolity i nie stanowi samodzielnej konstrukcji kazałem rozebrać i wykuć strop tak aby komin był cały murowany z cegły bez betonowej "przekładki". Oczywiście fachowcy orzekli że to bzdura i tak jak robiż jest dobrze...co wy na to ?

Pozdrawiam

WItam.

Komin dymowy nie powinien być związany ze stropem, a strop nie powinien się na nim opierać (patrz wątek o pękającym kominie w archiwum). Na dobrą sprawę to powinien być nawet zdylatowany od stropu, ale praktyka pokazuje, że wystarczy wymurować go jako niezależny, na styk, ale bez połączenia.

Co innego w przypadku kominów (kanałów) wentylacyjnych. Tu nic nie stoi na przeszkodzie aby połączyć je ze stropem.

Tyle dowiedziałem się podczas budowy swojego domku.

Sebastian

BTW: Szczegóły na stronkach (adres w stopce).

• 1 month później...

U mnie szczeliny dylatacyjnej nie ma. Komin przedzielony jest stropem.

W całym domu parterowym mam strop Teriva. Sufit otynkowany tynkiem cementowo-wapiennym i gładź gipsowa. W salonie mam kominek, który użytkuję od ponad roku. Po kilku miesiącach od rozpoczęcia palenia w kominku, na suficie pojawiły się rysy na gładzi gipsowej biegnące wzdłuż belek stropowych. W innych pokojach takich rys nie ma. Moje przypuszczenia są następujące: komin spalinowy nie posiada szczeliny dylatacyjnej od stropu. Nagrzewający się komin podczas palenia w kominku odkształca się pod wpływem ciepła i "ciśnie" na strop powodując powstanie mikropęknięć w postaci widocznych rys na gładzi gipsowej sufitu. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

Pozdrowienia

Krzysztof

Jak wyzej dylatacji nie mam. Sciana komina jest monolitem z innymi scianami, jest posadowiona na poszerzonym fundamencie.

Zdaniem mojego kierownika budowy jest to rozwiazanie prawidlowe. Komin taki nie jest ani tak ciezki, ani sie tak nie rozgrzewa (mam wszystkie kominy z cegly pelnej, a komin od kominka jest w ukladzie z 3 kominami wentylacyjnymi), aby potrzbowal dylatacji.

Tak wiec nic nie rozbieram i tez spie spokojnie.

Gość Madzia555

U mnie rowniez na kominie leza belki stropowe (teriva) a komin (rowniez przewod dymowy) sa przeciete warstwa betonu. Mam na razie pierwszy strop. Co powinienem zrobic ? rozkuc beton naokolo przewodu dymowego i ulozyc go z cegiel? Czy to nie jest nadmiarowe? Co sie moze stac jak tego nie zrobie ??

Madzia

U mnie rowniez na kominie leza belki stropowe (teriva) a komin (rowniez przewod dymowy) sa przeciete warstwa betonu. Mam na razie pierwszy strop. Co powinienem zrobic ? rozkuc beton naokolo przewodu dymowego i ulozyc go z cegiel? Czy to nie jest nadmiarowe? Co sie moze stac jak tego nie zrobie ??

Madzia

Najlepiej zrób szczelinę dylatacyjną w stropie wokół całego komina, w którym jest przewód dymowy. Szczelinę zrób obcinając komin wokół szlifierką kątową z tarczą o dużej średnicy. W tak powstałą szczelinę o szerokości ok. 5-7 mm włóż styropian. Być może w ten sposób unikniesz późniejszych pęknięć na stropie jak zaczniesz palić w kominku.

Krzysztof

• 2 years później...
Jak wyzej dylatacji nie mam. Sciana komina jest monolitem z innymi scianami, jest posadowiona na poszerzonym fundamencie.

Zdaniem mojego kierownika budowy jest to rozwiazanie prawidlowe. Komin taki nie jest ani tak ciezki, ani sie tak nie rozgrzewa (mam wszystkie kominy z cegly pelnej, a komin od kominka jest w ukladzie z 3 kominami wentylacyjnymi), aby potrzbowal dylatacji.

Tak wiec nic nie rozbieram i tez spie spokojnie.

Popieram :-) !

Na tym forum ludziska są zdecydowanie przeteoretyzowani.Czasem aż dostaję zajadów ze śmiechu czytając naprawdę "nawiedzone" posty :-)

Popieram :-) !

Na tym forum ludziska są zdecydowanie przeteoretyzowani.Czasem aż dostaję zajadów ze śmiechu czytając naprawdę "nawiedzone" posty :-)

Ja czasami dostaje zajadów jak widzę to chałupnictwo a nie budownictwo.... :wink: chyba,że dla Ciebie np. Top One to muzyka...no ale muzycy są przeteoretyzowani bo przecież lud wie lepiej.... :wink: