kolorado 19.09.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Witam, właśnie jestem na etapie krycia dachu. W projekcie wiatrownice są z desek, ale z kim rozmawiałem (cieśla, dekarz) polecają blachę. No i teraz nie wiem, blacha chyba nie wygląda zbyt okazale, natomiast deski niby trzeba będzie malować (tak mówili), no a kto będzie co kilka lat śmigał pod dachem. Z drugiej strony drewniana podbitka też wymaga malowania, więc tak czy siak moim zdaniem trzeba będzie śmigać...Co o tym sądzicie? A jakie wy macie wiatrownice (zdjęcia mile widziane)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 19.09.2008 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 No dobra, może nie wszyscy wiedzą co to wiatrownica i dlatego nie ma żadnych sugestii. Najpierw link do Muratora. Generalnie mam dach dwuspadowy i chodzi mi o jego boki.To jak macie u siebie? Blacha, deska, łupki PCV, a może jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.09.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Blacha przykręcona do deski.Nieosłonięte drewno w tym miejscu szybko ulegnie zniszczeniu. Co innego podbitka, na którą nie oddziaływuje słońce ani opady atmosferyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.09.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 tez będę miał blachę (w kolorze dachu) mocowaną na desce, podobnie jak na okapach (deski okapowe, pasy blachy nad i podrynnowe) tu to było:http://forum.muratordom.pl/deski-czolowe-i-okapowe-malowane-czy-oblachowane,t50211.htm?highlight=rynny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 19.09.2008 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 O dzięki. Tego nie znalazłem.No cóż, może faktycznie ta blacha to praktyczniejsze rozwiązanie, chociaż estetycznie może nie jest najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cinek23 19.09.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 U mnie również blacha do deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 20.09.2008 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 A macie może gdzieś "pod ręką" zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.09.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 No dobra, może nie wszyscy wiedzą co to wiatrownica i dlatego nie ma żadnych sugestii. Najpierw link do Muratora. Generalnie mam dach dwuspadowy i chodzi mi o jego boki. To jak macie u siebie? Blacha, deska, łupki PCV, a może jeszcze coś innego? wiatrownica to trochę coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.09.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 No cóż, może faktycznie ta blacha to praktyczniejsze rozwiązanie, chociaż estetycznie może nie jest najlepsze. Tak bym nie powiedział A macie może gdzieś "pod ręką" zdjęcia? Popatrz w mój dziennik, są tam zdjęcia najpierw desek, potem obłożone blachą. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 21.09.2008 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 wiatrownica to trochę coś innego Tzn. konkretnie co? Tak to określił dekarz, a ja jako laik w temacie skopiowałem na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 21.09.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 wiatrownica to trochę coś innego Tzn. konkretnie co? Tak to określił dekarz, a ja jako laik w temacie skopiowałem na forum... ukośnie przybita deska stabilizująca krokwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 21.09.2008 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 U mnie w projekcie nazywa się to stężenie wiatrowe i jest wykonane z taśmy stalowej Ale jeszcze nie wiem czy będę nabijał to na krokwie... Może faktycznie trzeba było najpierw sprawdzić co i jak się nazywa, ale pomału męczy mnie to dokształcanie. Współczuję ludziom na studiach zaocznych, właśnie robię takie z budownictwa No to co to jest: deska czołowa? No ale jak jest łupek albo blacha, to nie deska. W każdym razie miałem na myśli boli dachu dwuspadowego, a także deski okapowe, z tego co zdążyłem się zorientować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 21.09.2008 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Popatrz w mój dziennik, są tam zdjęcia najpierw desek, potem obłożone blachą. Dzięki, z tego wynika, że całość deski masz obłożony blachą, a deski nie heblowałeś, ani nie malowałeś. Mi panowie kazali deski oheblować, czyli chyba będę miał zrobione inaczej. Muszę z nimi podrążyć temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 21.09.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Popatrz w mój dziennik, są tam zdjęcia najpierw desek, potem obłożone blachą. Dzięki, z tego wynika, że całość deski masz obłożony blachą, a deski nie heblowałeś, ani nie malowałeś. Mi panowie kazali deski oheblować, czyli chyba będę miał zrobione inaczej. Muszę z nimi podrążyć temat... Deski są jedynie zabespieczone jak cała więźba Fobosem. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.09.2008 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Kurcze zrobiłem rekonesans po terenie i większość domów miała tylko same krokwie, nieliczne miały nabitą blachę. Fakt, że niektóre z tych krokwi miały już niezbyt ładnie wyglądający kolor...Tylko jak sobie myślę nad tą blachą, to i tak mam przybity element ozdobny - jętka + miecz. No i to raczej słabo będzie się komponowało z blachą na krokwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.09.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 wiatrownica to trochę coś innego Tzn. konkretnie co? Tak to określił dekarz, a ja jako laik w temacie skopiowałem na forum... Stężenie wiatrowe - element usztywniający krokwie w płaszczyźnie prostopadłej do działania głównego obciążenia. Z taśmy stalowej lub z płaskownika czy desek (łat). Nie ma to nic wspólnego z podbitką. 1,5s googlowania :/ http://www.e-dach.pl/1267_7534.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.09.2008 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Nie ma to nic wspólnego z podbitką. Ja o podbitce nic nie pisałem... 1,5s googlowania :/ A to racja. Ale najpierw wysłałem odpowiedź, a potem poszedłem na Google. Mea culpa. Zresztą Andre już Cię ubiegł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 22.09.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 U mnie obróbka blacharska tylko w niewielkiej części zakrywa deskę szczytową.Jest to rozwiązanie, które co kilka lat przypomina o sobie - trzeba je konserwować (u mnie lakierobejca Altaxin), ale efektu nie da się porównać do obłożenia całego drewna blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.09.2008 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 U mnie obróbka blacharska tylko w niewielkiej części zakrywa deskę szczytową. Jest to rozwiązanie, które co kilka lat przypomina o sobie - trzeba je konserwować (u mnie lakierobejca Altaxin), ale efektu nie da się porównać do obłożenia całego drewna blachą. Moment, bo nie jestem pewien. Chodzi o to, że estetyczniej wygląda deska? Czy chodzi o efekt ochrony - że blacha lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa 22.09.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ja mam blachęhttp://images38.fotosik.pl/13/a5f8489bbfa75362m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts