Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czego inwestor oczekuje od architekta i instalatora?

Recommended Posts

Skoro inwestorzy mają takie zdanie o architektach a architekci o inwestorach (patrz wyżej) to jak niby dobrze ma się ta współpraca układać?

Inwestorom radzę doprecyzować swe wymagania przed wyborem architekta i nie kierować się jedynie ceną przy jego wyborze. Samochodu nie kupujecie najtańszego z możliwych. A te kiepskie i najtańsze też spełniają normy i są dopuszczone do ruchu. Architekci także wykonują różną usługę - jedni lepszą, inni gorszą i dodać trzeba, że nie jest to równoznaczne z wysokością zapłaty. Jak w każdej usłudze polegać powinno się na doświadczeniu i referencjach, bo ewentualne błędy za dużo kosztują. Architekci za wstępną rozmowę o zleceniu zwykle nic nie biorą (nie jak prawnicy). Przecież w większości wypadków można wyczuć jak się będzie dalej pracowało....

A architektom takim jak wyżej (wiem, wiem - to żona) życzę nabrać szacunku dla klienta. A jak masz później narzekać, to po co w ogóle bierzecie takie zlecenia? Zaadaptowaliście 1350-1800 gotowców (nawiasem mówiąc niezły kombinat) i jeszcze na ich klientów narzekacie? Co za obłuda! Ten zawód to zawód zaufania publicznego wymagający od nas zaangażowania a nie odpierdzielenia roboty, bo inwestor taki a siaki. Najczęściej klient buduje tylko raz w życiu - skąd ma wiedzieć jak się to robi? Ma najpierw latać po forach i sam się nauczyć? Chore podejście.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro inwestorzy mają takie zdanie o architektach a architekci o inwestorach (patrz wyżej) to jak niby dobrze ma się ta współpraca układać?

Osoby, które we własnym zakresie zdobyły wiedzę na forach i w internecie, np. ja, zdają sobie sprawę, że na chwilę obecną jest to jedyny sposób, aby osiągnąć z grubsza to co się chce. Poleganie na fachowcach to czysta loteria, nie tylko dlatego, że poziom wiedzy u fachowców bywa drastycznie różny, albo że mają interes w promowaniu takich a nie innych rozwiązań, ale nie znając się samemu inwestor pozwala podejmować za siebie decyzje. Czy te decyzje są dobre, czy złe, to inna sprawa, ważne, że odzwierciedlają preferencje m.in. architekta, a nie inwestora.

I tak sobie myślę jak bym postępował będąc architektem, aby stworzyć sobie komfort pracy i podnieść odsetek zadowolonych klientów. Otóż na początku dawałbym inwestorowi do przetrawienia książeczkę - tak ze 150-200 stron, w której to ktoś przystępnie i językiem dla laika opisał podstawy: jaki wpływ mają strony świata, czym się różni słońce latem i zimą, czym się różnią technologie akumulacyjne od nieakumulacyjnych, co to jest i po co jest wentylacja, itd. Gdyby klient odmawiał poświęcenia jednego czy nawet kilku wieczorów na zgłębienie podstaw, w sprawie tak ważnej jak budowa własnego domu, raczej niechętnie przystępowałbym do współpracy, obawiając się na podstawie takiej decyzji, że mam do czynienia z kimś nieracjonalnym, kto sprawi mi więcej kłopotów niż korzyści.

Tak więc przechodząc od słów do czynów: czy istnieje taka książeczka, a jeśli nie istnieje, lub jest niewiele warta, czy jest ktoś chętny, aby taką ze mną popełnić? Ze swojej strony oferuję sporą wiedzę, lekkie pióro i sprawność w przetwarzaniu informacji, brak mi doświadczenia i wykształcenia kierunkowego. Proponowany układ to: ja piszę, ktoś mnie merytorycznie nadzoruje.

Pomysł jest fajny. Ale raczej na wątek (wykład) na forum dla zainteresowanych. Podobne już istnieją, jak np wątek o wentylacji (wszelakiej) opracowany niegdyś przez adam_mk (przy okazji pozdrawiam autora chyląc czoła przed jego wiedzą).

W takim rozwiązaniu, jakie proponujesz, widzę jednak pewien problem dla architekta.

Ja takie rzeczy przedstawiam ustnie na pierwszym spotkaniu - najczęściej klient sprawdza czy orientuję się w przeróżnych rozwiązaniach. Albo po prostu ja na dzień dobry przedstawiam jakie rozwiązania powinny być zastosowane i co się z tym wiąże (oczywiście w ramach mojej wiedzy) .

Jeśli dam to na talerzu inwestorowi, to po prostu weźmie to ode mnie i pójdzie do najtańszego projektanta jakiego znajdzie. Niestety w większości przypadków kryterium wyboru jest cena. Mając takie kompendium wiedzy, inwestor ma kontrolę nad każdym projektantem. Mnie osobiście takie rozwiązanie się nie bardzo opłaci...

pozdrawiam