Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku

imported_grzes

Recommended Posts

Wiatm wszystkich!!!

Mam problemy z odbiorem budynku a mianowicie:

Zgłosiłem odbiór budynku w PINB i złożyłem wszystkie dokumenty potrzebne, dziennik budowy, protokół kominiarski, enegetyczny, gazowy, wodociągowy, projekt do wglądu, mapkę inwentaryzacyjno-geodezyjną, nawet kopię uprawnień kierownika budowy. Okazało się, że PINB nie przyjmie mi dokumentów dlatego bo nie ma zaświadczenia o przynleżności kierownika budowy do izby rzemieślniczej (Po co to komu?).

Co więcej, zgodnie z art. 56 muszę dołączyć pozwolenie na użytkowanie obiektu budowlanego od:

1. Inspekcja Ochrony Środowiska

2. Państwowa Inspekcja Sanitarna

3. Państwowa Inspekcja Pracy

4. Państwowa Straż Pożarna

Po co to komu, przcież to jest budynek jednorodzinny, co ma do tego np. PIP.

Czy ktoś miał lub ma takie problemy. Proszę napiście.

Pozdrawiam

Grześ

Wiatm wszystkich!!!

Mam problemy z odbiorem budynku a mianowicie:

Zgłosiłem odbiór budynku w PINB i złożyłem wszystkie dokumenty potrzebne, dziennik budowy, protokół kominiarski, enegetyczny, gazowy, wodociągowy, projekt do wglądu, mapkę inwentaryzacyjno-geodezyjną, nawet kopię uprawnień kierownika budowy. Okazało się, że PINB nie przyjmie mi dokumentów dlatego bo nie ma zaświadczenia o przynleżności kierownika budowy do izby rzemieślniczej (Po co to komu?).

Co więcej, zgodnie z art. 56 muszę dołączyć pozwolenie na użytkowanie obiektu budowlanego od:

1. Inspekcja Ochrony Środowiska

2. Państwowa Inspekcja Sanitarna

3. Państwowa Inspekcja Pracy

4. Państwowa Straż Pożarna

Po co to komu, przcież to jest budynek jednorodzinny, co ma do tego np. PIP.

Czy ktoś miał lub ma takie problemy. Proszę napiście.

Pozdrawiam

Grześ

Z tymi 4 instytucjami robi sie tak wysyla sie listem poleconym xero z dziennika budowy mowiacej o odbiorze koncowym i zalaczasz to pismo do zestawu dokumentow jesli oni nie odpowiedza pisemnie do 30 dni to masz problem z glowy.

Natomiast brak zaswiadczenia o przynaleznosci kierownika budowy do PIIB jest to podstawowy wymog od 01 stycznia 2003 roku prawa budowlanego. Brak takowego dokumentu kwalifikuje twoj odbior budynku do art 48 prawa budowlanego czyli do samowoli budowlanej.

Trochę się nie zgodzę.

W roku 1998 dostałem pozwolenie na budowę i również ją rozpocząłem. Przed rozpoczęciem musiałem zgłosić kierownika budowy co uczyniłem. Nie wymagali i nie czepiali sie, że należe czy nie należy do izby rzemieślniczej. Powołując się na art. 57 prawa budowlanego nie ma obowiązku złożenia dokumentu czy kierownik należy do izby rzemieślniczej.

Grześ