Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kociol kondensacyjny

Szef23

Recommended Posts

Stoje przed wyborem urzadzen do mojej kotlowni

Na poczatku bylem zdecydowany na sprzet firmy Viessmann ale po konsultacjach z Panem w hurtowni i wstepnych wycenach troszke zglupialem

Otrzymalem propozycje porownywalnych ze soba zestawow Tzn porownywalnych w-g Pana w hurtowni bo wedlug mnie Cerapur smart Junkersa to pulka nizej niz Vitodens 200 W i tu nalezalo by raczej wycenic CERAPUR COMFORT

Viessmann 10300zl

Vitodens 200W 4,8-19Kw sprawnosc 109%

Vitotronic 200

Vitocell 100 W 120l

Vitotrol 200

Przylacze kominowe

2 lata gwarancji na wymiennik rok na automatyke

Immergas 80700 zl

VICTRIX 24 kW 5-24kW sprawnosc 106%

Zasobnic ECO+100 l

pogodowka

regulator tygodniowy

Przylacze kominowe

5 lat gwarancji

Urlich 7900 zl

KO21 ((8) 10.5-21 kW) kociol w zasadzie 2 funkcyjny Czyli woda zostaje wstepnie podgrzana w kotle po czym trafia do zasobnika i tam jest podgrzewana przez wezownice

Zasobnik 100 l

pogodowka

regulator tygodniowy Digi midi

Przylacze kominowe

3,5 roku gwarancji

Vaillant 8500zl

Eco Tec VC PLUS 6-12 kW Sprawnosc 109%

Zasobnik 120 l

pogodowka

programator tygodniowy ColorMatic

Przylacze kominowe

Junkers 7900 zl

Cerasmart ZSB 16-1A 23

zasobnik

pogodowka + pilot

Przylacze kominowe

Co sadzicie o takich zestawieniach Warto doplacac okolo 2 tys zl i ladowac sie w Viessmana czy wybrac ktoregos z konkurentow ???

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My kupiliśmy Vaillanta Eco Tec 186 3-5. Ma zasilać podlogówkę (nie mamy w ogóle kaloryferów). Cena (allegro) -kocioł 5100zł, do tego regulator pogodowy -600zł, zasobnik wzięliśmy Immergas 200l 2 wężownicowy (mamy kominek z plaszczem) -za 3800zł. WAŻNE -zasobnik jest ze stali nierdzewnej! Zasobniki Vaillanta (i chyba reszty też nie są wykonane z nierdzewki!), dlatego warto się zastanowić czy brać komplet z jednej firmy (chociaż zapewne wychodzi taniej).

http://images47.fotosik.pl/2/4f3766878b84dfe0med.jpg

http://images35.fotosik.pl/2/661df9296f91f462med.jpg

http://www.vaillant.pl/stepone2/data/images/c5/2e/00/RE_calorMATIC_430.jpg

Odradzam dopłacanie 1500zł tylko za markę. Nabijanie kabzy sprzedawcom viessmana to bezpodstawne utwierdzanie ich w przekonaniu, że sprzedają najlepszy sprzęt. A to nie jest dzisiaj prawda.

Raczej rozważ dostępność fachowego serwisu do danej marki - bo poleganie tylko na specjalistach z firmy która sprzedała to nie najlepszy pomysł - szczególnie jak rozpoczyna się sezon grzewczy.

W domu którym aktualnie mieszkamy mamy Viessmana - kocioł jak kocioł, działa. Za takie pieniądze (12tys.) musi działać, ale do wielu spraw serwisowych trzeba było długo czekać.

My kupiliśmy Vaillanta Eco Tec 186 3-5. Ma zasilać podlogówkę (nie mamy w ogóle kaloryferów)...

Montujemy identyczny kocioł Vaillanta EcoTec Plus 618 (z Anglii), zasobnik 200l (tu jeszcze nie wybrany), wszędzie podłogówka, kominek z płaszczem wodnym.

Jak skonfigurowaliście grzanie płaszczem wodnym? Jaki kominek?

Pozdrawiam

Witajcie,

czy warto kupić Viessmana Vitodens 200 z zasobnikiem - za 6900 zł ? Cena katalogowa takiego zestawu to 13 000 zł....Z pewnością nie dałbym za niego nawet 10 000, ale za 6900...to chyba warto ? :-)

Wcześniej chciałem zakupić kocioł DeDietrich MCR 24 z zasobnikiem 100L ,ale teraz mam prawdziwy problem po tej ofercie na Viessmana...

Ewentualnie może Beretta kondensacyjny z zasobnikiem i pogodówką jakiś ?

Najbardziej zależy mi na opiniach o Viessmanie Vitodens 200.

Witajcie,

czy warto kupić Viessmana Vitodens 200 z zasobnikiem - za 6900 zł ? Cena katalogowa takiego zestawu to 13 000 zł....Z pewnością nie dałbym za niego nawet 10 000, ale za 6900...to chyba warto ? :-)

Wcześniej chciałem zakupić kocioł DeDietrich MCR 24 z zasobnikiem 100L ,ale teraz mam prawdziwy problem po tej ofercie na Viessmana...

Ewentualnie może Beretta kondensacyjny z zasobnikiem i pogodówką jakiś ?

Najbardziej zależy mi na opiniach o Viessmanie Vitodens 200.

Mam i używam taki kocioł - zestaw dokładnie taki jak ten o którym piszesz 8-24kW / zasobnik Vitocel 100 - 120l / plus regulator pogodowy Vitotronic .

Nabyłem go prawie 2 lata temu za 8kpln .

Kocioł sprawuje się znakomicie , bezproblemowo i bezawaryjnie .

Cena o której piszesz jest bardzo dobra .

Motyl35, rewelacyjna cena. Gdzie tak tanio sprzedają :-)

Sąsiedzi mają ten kocioł i od dwóch lat spoko. Ja też chcę taki kupić. W Warszawie taki zestaw (kocioł + zasobnik 150l + Vitotronic) znalazłem za 7600 PLN (allegro). Natomiast jeszcze się wacham czy nie zainwestować w zasobnik dwupłaszczowy ACV z nierdzewki.

Dołączę się do wątku...

Byłem zasiegnąć informacji na temat pieca gazowego w jednej z hurtowni.

Byłem przekonany za piecem dwufunkcyjnym, z zamkniętą komorą spalania i zasobnik. Padały pytania w stylu ile osób będzie mieszkać, ile łazienek, kiedy będziemy "urzędować" w domu. powiedziałem mu, że będziemy wychodzić rano i wracać późnym popołudniem. Stwierdził, że zasobnik w takim przypadku w ogóle sie nie sprawdzi, z tego względu, że będzie musiał się uruchamiać żeby podgrzewać wodę, a taki piec w zupełności wystarczy do jednej łazienki.

W drugim sklepie znowu doradzają z zasobnikiem.

Podpowiedzcie proszę na co się zdecydować, bo każdy swoje chwali, aby tylko sprzedać.

Każdy z wykonawców, których badałem (pięciu), doradzał mi zasobnik 80-120 L. Dom 160m, 4 osoby, 2 łazienki. Podłogówka na dole i w łazienkach, na górze 3 pokoje z grzejnikami. Z tego co twierdzili ,to strata temperatury wody na zasobniku w ciągu doby - to tylko ok. 3 stopni.

Komfort użytkowania jest chyba znacznie większy przy zasobniku (niedługo sam się przekonam).

Jest jeszcze kwestia przyszlosciowej rozbudowy lub dobudowy.A jesli ktos chce miec solary?To albo nowy zasobnik-wiekszy,albo na wejsciu wiekszy od razu.Ja mam 300 l. ale nie mam solarow,moze od wiosny,jednak wiem,ze kominek z pw. potrafi naprawde sporo ciepla wyprodukowac i trzeba gdzies to odebrac...Maly zasobnik przy kominku z pw. to porazka,no chyba,ze od razu cieplo na obwod domu...ale po co...Z kolei podgrzewanie wody z w duzym zasobniku,przy malym odbiorze to straty...U mnie kominek nagrzewa 300 l. zasobnika po kilkudziesieciu minutach,krece do 50 st. potem do rana kolo 40 mam w kranie...ale gdybym mial to wszystko kotlowac gazem,to mnie w tej chwili nie kalkuluje sie to,zwlaszcza,ze mam darmowe drzewo...

My kupiliśmy Vaillanta Eco Tec 186 3-5. Ma zasilać podlogówkę (nie mamy w ogóle kaloryferów)...

Montujemy identyczny kocioł Vaillanta EcoTec Plus 618 (z Anglii), zasobnik 200l (tu jeszcze nie wybrany), wszędzie podłogówka, kominek z płaszczem wodnym.

Jak skonfigurowaliście grzanie płaszczem wodnym? Jaki kominek?

Pozdrawiam

Hej! technicznie to Ci za bardzo nie wytłumaczę, bo to chłopki-fachowcy montowali :roll: Dom ma 130m (po podłodze), kominek Lechma 15kW. Podłogówki jest w sumie 800m rurek pex/al Kominek jest podpięty pod dolną wężownicę, kocioł pod górną. Kominek ma swój sterownik (sterujący także przepustnicą dopływu powietrza)-coś takiego:

http://www.kratki.com/product_info.php?products_id=1188

a kocioł ma sterownik pogodowy Calormatic oraz regulator pokojowy. W sypilaniach na górze są 3 sterowniki do podłogówki: Euroster 3000Comfort.

Pompek obiegowyych mamy 3 (plus chyba 2 są w piecu)

A jak to wszystko "hula" to odpowiem wiosną :)

Motyl35, rewelacyjna cena. Gdzie tak tanio sprzedają :-)

Sąsiedzi mają ten kocioł i od dwóch lat spoko. Ja też chcę taki kupić. W Warszawie taki zestaw (kocioł + zasobnik 150l + Vitotronic) znalazłem za 7600 PLN (allegro). Natomiast jeszcze się wacham czy nie zainwestować w zasobnik dwupłaszczowy ACV z nierdzewki.

IMHO kupowanie Vitocella to brak szacunku dla pieniędzy... Za mniejsze pieniądze można kupić zasobnik ACV Smart, dwupłaszczowy z nierdzewki, rewelacyjny w uzytkowaniu...

Sam użytkuję Vitodensa 300 + ACV Smart 160 l. Na Vitodensa zdecydowałem siuę jedynie dlatego, że dostałem go w b. dobrej cenie... I takla jest moja rekomendacja - ACV + Vitodens /jeśli w dobrej cenie - na pewno z rabatem wiekszym niż 30% od ceny katalogowej/...