Szef23 19.09.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Stoje przed wyborem urzadzen do mojej kotlowni Na poczatku bylem zdecydowany na sprzet firmy Viessmann ale po konsultacjach z Panem w hurtowni i wstepnych wycenach troszke zglupialem Otrzymalem propozycje porownywalnych ze soba zestawow Tzn porownywalnych w-g Pana w hurtowni bo wedlug mnie Cerapur smart Junkersa to pulka nizej niz Vitodens 200 W i tu nalezalo by raczej wycenic CERAPUR COMFORT Viessmann 10300zl Vitodens 200W 4,8-19Kw sprawnosc 109% Vitotronic 200 Vitocell 100 W 120l Vitotrol 200 Przylacze kominowe 2 lata gwarancji na wymiennik rok na automatyke Immergas 80700 zl VICTRIX 24 kW 5-24kW sprawnosc 106% Zasobnic ECO+100 l pogodowka regulator tygodniowy Przylacze kominowe 5 lat gwarancji Urlich 7900 zl KO21 (( 10.5-21 kW) kociol w zasadzie 2 funkcyjny Czyli woda zostaje wstepnie podgrzana w kotle po czym trafia do zasobnika i tam jest podgrzewana przez wezownice Zasobnik 100 l pogodowka regulator tygodniowy Digi midi Przylacze kominowe 3,5 roku gwarancji Vaillant 8500zl Eco Tec VC PLUS 6-12 kW Sprawnosc 109% Zasobnik 120 l pogodowka programator tygodniowy ColorMatic Przylacze kominowe Junkers 7900 zl Cerasmart ZSB 16-1A 23 zasobnik pogodowka + pilot Przylacze kominowe Co sadzicie o takich zestawieniach Warto doplacac okolo 2 tys zl i ladowac sie w Viessmana czy wybrac ktoregos z konkurentow ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.09.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Ja pierniczę - skąd wytrzasnąłeś Immergasa za ponad osiemdziesiąt patoli - zdecydowanie odradzam ten kocioł - jest STRASZNIE drogi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.09.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 ale podobno fajny....moze o jedno zerko sie kolega pomylil,ja zastanawialem sie na zakupem tej lodowki,ale wybralem inny....byla wlasnie cenka podobna,ale bez tego jednego zerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.09.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Oczywiście kolega "machnął" się o jedno 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 19.09.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 My kupiliśmy Vaillanta Eco Tec 186 3-5. Ma zasilać podlogówkę (nie mamy w ogóle kaloryferów). Cena (allegro) -kocioł 5100zł, do tego regulator pogodowy -600zł, zasobnik wzięliśmy Immergas 200l 2 wężownicowy (mamy kominek z plaszczem) -za 3800zł. WAŻNE -zasobnik jest ze stali nierdzewnej! Zasobniki Vaillanta (i chyba reszty też nie są wykonane z nierdzewki!), dlatego warto się zastanowić czy brać komplet z jednej firmy (chociaż zapewne wychodzi taniej).http://images47.fotosik.pl/2/4f3766878b84dfe0med.jpghttp://images35.fotosik.pl/2/661df9296f91f462med.jpghttp://www.vaillant.pl/stepone2/data/images/c5/2e/00/RE_calorMATIC_430.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 19.09.2008 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Przepraszam koledzy Faktycznie machnalem sie o 0 immergas kosztuje 8700 zl Bardzo wam dziekuje za opinie i wspaniale fotki Niestety nadal nie wiem czy warto doplacac te 2 tys zl do viessmana ( w przypadku Vallianta w zasadzie 1500 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 19.09.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Odradzam dopłacanie 1500zł tylko za markę. Nabijanie kabzy sprzedawcom viessmana to bezpodstawne utwierdzanie ich w przekonaniu, że sprzedają najlepszy sprzęt. A to nie jest dzisiaj prawda.Raczej rozważ dostępność fachowego serwisu do danej marki - bo poleganie tylko na specjalistach z firmy która sprzedała to nie najlepszy pomysł - szczególnie jak rozpoczyna się sezon grzewczy.W domu którym aktualnie mieszkamy mamy Viessmana - kocioł jak kocioł, działa. Za takie pieniądze (12tys.) musi działać, ale do wielu spraw serwisowych trzeba było długo czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 19.09.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 My kupiliśmy Vaillanta Eco Tec 186 3-5. Ma zasilać podlogówkę (nie mamy w ogóle kaloryferów)... Montujemy identyczny kocioł Vaillanta EcoTec Plus 618 (z Anglii), zasobnik 200l (tu jeszcze nie wybrany), wszędzie podłogówka, kominek z płaszczem wodnym. Jak skonfigurowaliście grzanie płaszczem wodnym? Jaki kominek? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motyl35 19.09.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Witajcie, czy warto kupić Viessmana Vitodens 200 z zasobnikiem - za 6900 zł ? Cena katalogowa takiego zestawu to 13 000 zł....Z pewnością nie dałbym za niego nawet 10 000, ale za 6900...to chyba warto ? Wcześniej chciałem zakupić kocioł DeDietrich MCR 24 z zasobnikiem 100L ,ale teraz mam prawdziwy problem po tej ofercie na Viessmana... Ewentualnie może Beretta kondensacyjny z zasobnikiem i pogodówką jakiś ? Najbardziej zależy mi na opiniach o Viessmanie Vitodens 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.09.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Witajcie, czy warto kupić Viessmana Vitodens 200 z zasobnikiem - za 6900 zł ? Cena katalogowa takiego zestawu to 13 000 zł....Z pewnością nie dałbym za niego nawet 10 000, ale za 6900...to chyba warto ? Wcześniej chciałem zakupić kocioł DeDietrich MCR 24 z zasobnikiem 100L ,ale teraz mam prawdziwy problem po tej ofercie na Viessmana... Ewentualnie może Beretta kondensacyjny z zasobnikiem i pogodówką jakiś ? Najbardziej zależy mi na opiniach o Viessmanie Vitodens 200. Mam i używam taki kocioł - zestaw dokładnie taki jak ten o którym piszesz 8-24kW / zasobnik Vitocel 100 - 120l / plus regulator pogodowy Vitotronic . Nabyłem go prawie 2 lata temu za 8kpln . Kocioł sprawuje się znakomicie , bezproblemowo i bezawaryjnie . Cena o której piszesz jest bardzo dobra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motyl35 19.09.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Pablitoo, a jak wyglądają koszty użytkowania tego Vitodensa- zużycie gazu, ceny przeglądów, napraw ?Czy nie jest zbyt głośny podczas pracy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.09.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Motyl35, rewelacyjna cena. Gdzie tak tanio sprzedają Sąsiedzi mają ten kocioł i od dwóch lat spoko. Ja też chcę taki kupić. W Warszawie taki zestaw (kocioł + zasobnik 150l + Vitotronic) znalazłem za 7600 PLN (allegro). Natomiast jeszcze się wacham czy nie zainwestować w zasobnik dwupłaszczowy ACV z nierdzewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekZ1719503286 20.09.2008 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Dołączę się do wątku...Byłem zasiegnąć informacji na temat pieca gazowego w jednej z hurtowni.Byłem przekonany za piecem dwufunkcyjnym, z zamkniętą komorą spalania i zasobnik. Padały pytania w stylu ile osób będzie mieszkać, ile łazienek, kiedy będziemy "urzędować" w domu. powiedziałem mu, że będziemy wychodzić rano i wracać późnym popołudniem. Stwierdził, że zasobnik w takim przypadku w ogóle sie nie sprawdzi, z tego względu, że będzie musiał się uruchamiać żeby podgrzewać wodę, a taki piec w zupełności wystarczy do jednej łazienki.W drugim sklepie znowu doradzają z zasobnikiem.Podpowiedzcie proszę na co się zdecydować, bo każdy swoje chwali, aby tylko sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 20.09.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 TO ja dorzucę swoje... Kocioł Buderus kondensat Legamax GB 152 T 150l Lodówka z zasobnikiem, sterownikiem pogodowym RC 35 cena promocyjna 8490,45 brutto promocja ważna do końca listopada 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motyl35 20.09.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Każdy z wykonawców, których badałem (pięciu), doradzał mi zasobnik 80-120 L. Dom 160m, 4 osoby, 2 łazienki. Podłogówka na dole i w łazienkach, na górze 3 pokoje z grzejnikami. Z tego co twierdzili ,to strata temperatury wody na zasobniku w ciągu doby - to tylko ok. 3 stopni.Komfort użytkowania jest chyba znacznie większy przy zasobniku (niedługo sam się przekonam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 20.09.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Jest jeszcze kwestia przyszlosciowej rozbudowy lub dobudowy.A jesli ktos chce miec solary?To albo nowy zasobnik-wiekszy,albo na wejsciu wiekszy od razu.Ja mam 300 l. ale nie mam solarow,moze od wiosny,jednak wiem,ze kominek z pw. potrafi naprawde sporo ciepla wyprodukowac i trzeba gdzies to odebrac...Maly zasobnik przy kominku z pw. to porazka,no chyba,ze od razu cieplo na obwod domu...ale po co...Z kolei podgrzewanie wody z w duzym zasobniku,przy malym odbiorze to straty...U mnie kominek nagrzewa 300 l. zasobnika po kilkudziesieciu minutach,krece do 50 st. potem do rana kolo 40 mam w kranie...ale gdybym mial to wszystko kotlowac gazem,to mnie w tej chwili nie kalkuluje sie to,zwlaszcza,ze mam darmowe drzewo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 20.09.2008 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Panowie nie robic mi tu smietnika z tematu Pytanie bylo ktorego producenta kotlow / ktory kociol wybrac biorac pod uwage ceny i renome producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 20.09.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 My kupiliśmy Vaillanta Eco Tec 186 3-5. Ma zasilać podlogówkę (nie mamy w ogóle kaloryferów)... Montujemy identyczny kocioł Vaillanta EcoTec Plus 618 (z Anglii), zasobnik 200l (tu jeszcze nie wybrany), wszędzie podłogówka, kominek z płaszczem wodnym. Jak skonfigurowaliście grzanie płaszczem wodnym? Jaki kominek? Pozdrawiam Hej! technicznie to Ci za bardzo nie wytłumaczę, bo to chłopki-fachowcy montowali Dom ma 130m (po podłodze), kominek Lechma 15kW. Podłogówki jest w sumie 800m rurek pex/al Kominek jest podpięty pod dolną wężownicę, kocioł pod górną. Kominek ma swój sterownik (sterujący także przepustnicą dopływu powietrza)-coś takiego: http://www.kratki.com/product_info.php?products_id=1188 a kocioł ma sterownik pogodowy Calormatic oraz regulator pokojowy. W sypilaniach na górze są 3 sterowniki do podłogówki: Euroster 3000Comfort. Pompek obiegowyych mamy 3 (plus chyba 2 są w piecu) A jak to wszystko "hula" to odpowiem wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 20.09.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Motyl35, rewelacyjna cena. Gdzie tak tanio sprzedają Sąsiedzi mają ten kocioł i od dwóch lat spoko. Ja też chcę taki kupić. W Warszawie taki zestaw (kocioł + zasobnik 150l + Vitotronic) znalazłem za 7600 PLN (allegro). Natomiast jeszcze się wacham czy nie zainwestować w zasobnik dwupłaszczowy ACV z nierdzewki. IMHO kupowanie Vitocella to brak szacunku dla pieniędzy... Za mniejsze pieniądze można kupić zasobnik ACV Smart, dwupłaszczowy z nierdzewki, rewelacyjny w uzytkowaniu... Sam użytkuję Vitodensa 300 + ACV Smart 160 l. Na Vitodensa zdecydowałem siuę jedynie dlatego, że dostałem go w b. dobrej cenie... I takla jest moja rekomendacja - ACV + Vitodens /jeśli w dobrej cenie - na pewno z rabatem wiekszym niż 30% od ceny katalogowej/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 20.09.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Jak skonfigurowaliście grzanie płaszczem wodnym? ... Kominek jest podpięty pod dolną wężownicę, kocioł pod górną... Dzięki za odpowiedź. Co grzeje płaszcz wodny? Wodę CWU? czy też coś daje do podłogówki? Jeśli tak to czy bezpośrednio przez wymiennik czy przez bufor. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts