kachna28 20.09.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Jak skonfigurowaliście grzanie płaszczem wodnym? ... Kominek jest podpięty pod dolną wężownicę, kocioł pod górną... Dzięki za odpowiedź. Co grzeje płaszcz wodny? Wodę CWU? czy też coś daje do podłogówki? Jeśli tak to czy bezpośrednio przez wymiennik czy przez bufor. Pozdrawiam Płaszcz wodny grzeje i jedno i drugie (CWU i CO) -chyba przez wymiennik (takie "płaskie" srebrne coś ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grześo1719503843 20.09.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Witam podlacze sie do tematu Vitodens 100W - 5190 zł netto czy to jest cena ok bo na allegro kosztuje nawet za 4250zł brutto ale w serwisie mnie strasza ze piece kilkuletnie i ze pewnie bedzie brakowalo czesci...no ale roznica 1200 zl to duuuzo !no i czy jest sens kupowac kondensata do domu 80m2 (nie ocieplony) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.09.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Pablitoo, a jak wyglądają koszty użytkowania tego Vitodensa- zużycie gazu, ceny przeglądów, napraw ? Czy nie jest zbyt głośny podczas pracy ? Koszty użytkowania mojego kotła są jeszcze nie znane - w listopadzie będę miał pierwszy przegląd . Nic się jeszcze nie zepsuło więc koszty napraw są mi nieznane . Zużycie gazu - jak dla mnie rewelacja - zeszły sezon - rozpocząłem grzać w listopadzie - skończyłem w kwietniu kosztował mnie ca 2,5 kpln - uściślając - zużycie całokształtowe gazu - jak dla mnie c.o. , c.w.u plus kuchenka gazowa . Przeliczając tylko zużycie na potrzeby c.o wyniosło poniżej 2 kpln . Kocioł pracuje tak cicho że wogóle nie wiem że go mam . Jestem z niego bardzo zadowolony Mój system c.o. - paretr podłogówka plus 2 grzejniki , poddasze 1 obwód podłogówki , reszta grzejniki - cała instalacja grzejnikowa projektowana jako niskotemperaturowa liczona do temperatury 50/40. Chałupa 180m2 pow użytkowej , dwukondygnacyjna , mieszkam na wsi , na górce w ogromnym wygwizdowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cache 20.09.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Witam i mam prośbę. Czy ktoś użytkujący kocioł kondensacyjny podzielić się informacjami o ile należy przewymiarować wielkość grzejników do tego typu pieca?Spotkałem się z informacją, że najprościej przy kondensacie dobrać grzejniki mnożąc kubaturę pomieszczenia przez 35 W. PS. Przeszukuję forum od paru dni i w interesującym mnie temacie są posty, lecz nie wiem czy aktualne ( 2004 r., 2005) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.09.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witam i mam prośbę. Czy ktoś użytkujący kocioł kondensacyjny podzielić się informacjami o ile należy przewymiarować wielkość grzejników do tego typu pieca? Spotkałem się z informacją, że najprościej przy kondensacie dobrać grzejniki mnożąc kubaturę pomieszczenia przez 35 W. PS. Przeszukuję forum od paru dni i w interesującym mnie temacie są posty, lecz nie wiem czy aktualne ( 2004 r., 2005) Podejście troche błędne..... należy policzyć zapotrzebowanie na ciepło danego pomieszczenia... najlepiej w m3 i na każdy metr potrzeba 25-30 Wat. czyli dla pomieszczenia np 4x5x2,7x 30 = 1630 wat... teraz z katalogu grzejnika wybierasz dla zasilania 55/45 grzejnik który spełnia tą moc.... np z Buderusa grzejnik wys 60cm - długość 1800 ma moc dla takiego zasilania 1578 Wat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 21.09.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Płaszcz wodny grzeje i jedno i drugie (CWU i CO) -chyba przez wymiennik (takie "płaskie" srebrne coś ). No i fajnie, jeszcze raz dziękuje. Wahałam się czy przy takim dobrym kotle i samej podłogówce, w ogóle jest sens płaszcza wodnego. W Twoim przypadku nie potrzebny jest zbiornik 2 wężownicowy - chyba, że planujesz solary, bo i tak ciepło idzie z wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 21.09.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Płaszcz wodny grzeje i jedno i drugie (CWU i CO) -chyba przez wymiennik (takie "płaskie" srebrne coś ). No i fajnie, jeszcze raz dziękuje. Wahałam się czy przy takim dobrym kotle i samej podłogówce, w ogóle jest sens płaszcza wodnego. W Twoim przypadku nie potrzebny jest zbiornik 2 wężownicowy - chyba, że planujesz solary, bo i tak ciepło idzie z wymiennika. Planujemy solary -już nawet wszystkie rurki na poddasze wyciągnięte ale to za rok, lub dwa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 29.09.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Decyzja zapadła Dom 130m2 użytkowej + 28m2 garaż i kotłownia - na parterze w wiatrołapie, korytarzu, łazience i kuchni podłogówka ( łącznie circa 40m2 ) + podłogówka w górnej łazience. Kupujemy : Cerapur Smart 14 kW - 3700 zł bruttoACV HL 130 - 1900 zł bruttoProgramator FW 100 - 650 zł brutto cena 6250 PLN brutto. Zastanawiamy się też nad sensem zakupu programatora FW100 ale na dzień dzisiejszy plan jest taki, że bierzemy to co powyżej. Z tego miejsca pragnę również serdecznie podziękować RAPczyn za czas, który poświęcił, aby utwierdzić mnie w tej decyzji Co prawda proponowałeś alternatywnych dostawców, niemniej po zebraniu informacji z rynku najlepszych serwisantów w regionie ma Junkers ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 29.09.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Nie jestem fachowcem, ale moim zdaniem przepłacanie 1,7 tyś nie ma sensu. DeDietrich MCR 24 z zasobnikiem 100L możesz kupić za 5100-5200. Podejżewam, że serwis Vieśka jest też dużo droższy. Różnica w cenie nigdy Ci się nie zwróci. A przeciez DD to też przyzwoity kocioł, sam taki rozważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.09.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 M@riusz_Radom, a próbowałeś "zbadać" wymiennik aluminiowo-krzemowy z Junkersa ? Jak on się ma w porównaniu do wymienników ze stali nierdzewnej u niektórych konkurentów pod względem trwałości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 29.09.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Nie jestem fachowcem, ale moim zdaniem przepłacanie 1,7 tyś nie ma sensu. DeDietrich MCR 24 z zasobnikiem 100L możesz kupić za 5100-5200. Zadecydowała kwestia ewentualnego serwisowania. DD nie ma na tyle rozbudowanej sieci serwisowej co Junkers. Daleki tu jestem o dyskutowaniu o wyższości Junkersa nad DD czy odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 29.09.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 M@riusz_Radom, a próbowałeś "zbadać" wymiennik aluminiowo-krzemowy z Junkersa ? Jak on się ma w porównaniu do wymienników ze stali nierdzewnej u niektórych konkurentów pod względem trwałości ? Szczerze mówiąc nie badałem. Kocioł, według mnie, i tak po 10 latach nadaje się do wymiany na coś bardziej ekonomicznego tak więc zarówno jeden jak i drugi wymiennik powinny przez te 10 lat działać. Oczywiście o ile pamięta się o okresowych przeglądach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 29.09.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Witam Czytam wszystkie wypowiedzi na temat kotłów i powiem wam że ja też byłem przed takim samym dylematem który kocioł wybrać jaki bedzie najlepszy dla mojego domu. Zastanawiałem się jak autor wątku nad podobnymi firmami, ale na wstępie odrzuciłem Viessmann ze względu na cenę, brałem pod uwagę cztery firmy:De Dietrych, Vaillant, Junkers oraz Sanier Duval. Po dokładnej analizie który model z w/w firm nadawał by sie do mojego domu zostawiłem De Dietrych, Sanier Duval pozostałe firmy Vaillant odpadła ze względu na cene, Vaillant i Sanier Duval to "jedna firma" tylko nazwy różne, Junkers odpadł ze względu na ostatnio negatywne opinie co do działania. Po długich przemyśleniach wybrałem Sanier Duval działa juz rok nie narzekam, instalator jak zakładał ten piec to był w małym szoku że taki piec za tak niewielką kasę z takimi dodatkami u innych producentów trzeba było dopłacać około 1000 zł za dodatki typu pogodówka lub czujnik pokojowy.Brałem jeszcze pod uwagę jakość i szybkość serwisu pieca i Vaillant i Sanier Duval wydawały się mieć jeden z lepszych (mają jeden serwis)PsJa mam piec Saunier Duval ISMOAX Condes F35 woda jest podgrzewana w miarę szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.09.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Ciesze się, że mogłem pomóc, podpowiedzieć, na mącić w głowie Spokojnie kocioł 10lat i drugie 10lat będzie pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.09.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 No to teraz ja zadam zagadkę. Podłogówka (50 % pow.) + grzejniki- dom 300 mkw, 7 osób, 4 łazienki i dwie kuchnie.Co wybrac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.09.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 a jak sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 30.09.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Witam Mamy na oku Vaillant VSC atmoCOMPACT, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym produktem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.09.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 VSC atmoCOMPACT VSC194-C150 + cM 430f - otrzymałem ofertę na 6388 zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 30.09.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Nefer Zakup sobie De Dietricha MC25 ze zbiornikiem BP 150 oraz automatykę pogodową lub PARADIGMA Modula II 4...20 ze zbiornikiem Aqua 155 - współczynnik NL=2 oraz automatykę pogodową. Jeśli chcesz w przyszłości kolektory słoneczne to niech zbiornik ma 300-400 litrów (7-8m^2 powierzchni netto kolektora próżniowo-rurowego dla 7 osób stale korzystających z cwu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.09.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Wwwwooooooooowwwww - dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts