Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kociol kondensacyjny

Szef23

Recommended Posts

Pomóżcie rozsądnie wybrać, bo im więcej czytam o kotłach tym mniej wiem...

Vaillant ecotec vu 196 3 5 & IMMERGAS VICTRIX 24 kW PLUS 200

w immergasie jest opcja podłaczenia solarów

dom 180 m2 dla 4 osób ogrzewany gazem. parter i górna łazienka w podłogówce ( ok 100m) góra grzejniki.

dzięki

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomóżcie rozsądnie wybrać, bo im więcej czytam o kotłach tym mniej wiem...

Vaillant ecotec vu 196 3 5 & IMMERGAS VICTRIX 24 kW PLUS 200

w immergasie jest opcja podłaczenia solarów

dom 180 m2 dla 4 osób ogrzewany gazem. parter i górna łazienka w podłogówce ( ok 100m) góra grzejniki.

dzięki

Żaden z nich. Oba kotły mają zbyt dużą moc, prawdopodobnie wystarczy kocioł o mocy maksymalnej ~10kW.

Każdy kocioł może współpracować z kolektorami słonecznymi :wink:

• 5 weeks później...

Mam prośbę o pomoc w wyborze kotła gazowego kondensacyjnego. Waham się pomiędzy VAILLANTEM VSC 246-C170 ecoCOMPACT a Junkersem Cerasmart Modul ZBS 22/120S-2 MA23. Oba piece to tzw. 'lodówki'. Instalacji solarnej nie przewiduję (dlatego zasobniki odpowiednio 100l oraz 120l). Dom około 210m2 powierzchni użytkowej - dużo podłogówki, rodzina 2+2.

Który z nich radzicie? Ceny wyjsciowe podobne - 10500 Vaillant, 9700 Junkers.

Dzięki za opinie.

Pzdr!

Mam prośbę o pomoc w wyborze kotła gazowego kondensacyjnego. Waham się pomiędzy VAILLANTEM VSC 246-C170 ecoCOMPACT a Junkersem Cerasmart Modul ZBS 22/120S-2 MA23. Oba piece to tzw. 'lodówki'. Instalacji solarnej nie przewiduję (dlatego zasobniki odpowiednio 100l oraz 120l). Dom około 210m2 powierzchni użytkowej - dużo podłogówki, rodzina 2+2.

Który z nich radzicie? Ceny wyjsciowe podobne - 10500 Vaillant, 9700 Junkers.

Pzdr!

Junkers na pewno Ci sie sprawdzi, ale pisze dlatego, że go mam, a nie dlatego, że uważam, jakoby był lepszy od Vaillanta (bo go nie znam).

CWU też będziesz miał pod dostatkiem (u mnie 4 osoby i 3 łazienki). PRzy porównaniach sprawdź czy Vaillant ma zasobnik CWU tzw warstwowy. Bo jesli nie to byłby istotny argument za Junkersem.

Jeśli wybierzesz Junkersa, nie oszczędzaj na automatyce (pogodówka, sterowanie podłogówki mieszaczem itd). Będzie działać elegancko i ekonomicznie.

Żaden z nich. Oba kotły mają zbyt dużą moc, prawdopodobnie wystarczy kocioł o mocy maksymalnej ~10kW.

Ale to są kotły 2-funkcyjne, więc do ogrzewania na pewno wystarczy, ale do CWU na pewno nie.

Ja osobiście wybrałem Immergasa bo moduluje już od 4,5kW do 24kW i bez problemu daje sobie radę w 4-osobowej rodzinie. Jak potrzeba więcej ciepłej wody mozna włączyć opcję Turbo (jak do tej pory zrobiłem to raz, eksperymentalnie).

Poza tym wisi na ścianie i nie zajmuje miejsca. 50-litrowy zasobnik jest wystarczający i nie ma problemu z pilnowaniem temp. 200-300 litrów wody.

A co do solarów to mam też wszystko przygotowane i pewnie duży zasobnik mnie nie ominie, ale musza jeszcze stanieć 8) lub państwo powinno refundować proekologiczne inwestycje.

U mnie w gminie na pytanie o refinansowanie inwestycji proekologiczncych

Pani zrobiła tak: :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Ja osobiście wybrałem Immergasa bo moduluje już od 4,5kW do 24kW i bez problemu daje sobie radę w 4-osobowej rodzinie. Jak potrzeba więcej ciepłej wody mozna włączyć opcję Turbo (jak do tej pory zrobiłem to raz, eksperymentalnie).

Poza tym wisi na ścianie i nie zajmuje miejsca. 50-litrowy zasobnik jest wystarczający i nie ma problemu z pilnowaniem temp. 200-300 litrów wody....

Mnie sie też wydaje, ze to ok, ale zasobnik CWU dałbym większy, 120l jesli nie planujesz w przyszłosci solarów. Zasobnik 50l to za mało. Nawet jeśli nurni twierdzi, że to daje radę, to pewnie wiekszym kosztem gazu, bo prawie przy jakimkolwiek poborze CWU piec od razu musi dogrzewać i żeby to ograniczyć, trzeba w tym zasobniku urzymywać wyższa temp CWU (co tez kosztuje).

RAPczyn - zwracam "muhomora" - nie zauważyłem braku słowa ZEUS w Immergasie więc to jest inny kocioł niż mój.

Hans - właśnie zawsze mi brakowało takiego porównania

1. Kocioł z małym zasobnikiem (~50 l.)

2. Kocioł z dużym zasobnikiem (120-150 l.)

Rodzina 4-osobowa, raczej codzienny prysznic, kuchenka elektryczna, wyłączone ogrzewanie - czyli sprawdzamy zużycie gazu tylko na c.w.u.

Jak ktoś spełnia takie wymagania to służę danymi do porównań.

Sam jestem ciekaw wyników.

Pozdrawiam

Hans - właśnie zawsze mi brakowało takiego porównania

1. Kocioł z małym zasobnikiem (~50 l.)

2. Kocioł z dużym zasobnikiem (120-150 l.)

Rodzina 4-osobowa, raczej codzienny prysznic, kuchenka elektryczna, wyłączone ogrzewanie - czyli sprawdzamy zużycie gazu tylko na c.w.u.

Jak ktoś spełnia takie wymagania to służę danymi do porównań.

Sam jestem ciekaw wyników.

Ja niedawno zaraportowałem swoje wyniki tu (post z 23-go kwietnia, godz 10:05):

http://forum.muratordom.pl/ile-gazu-poszlo-wam-juz-w-tym-sezonie,t60961-1500.htm

Na razie chyba nikt jeszcze nie podał swoich danych w takim ujeciu. Zużycie gazu na CWU wg mnie trzeba odnosić do ogólnego zużycia wody przez gospodarstwo domowe - wtedy wyniki moga byc porównywalne. Ja gotuje na gazie. Nie wiem ile zużywam ale szacuje, że to zużycie jest relatywnie niewielkie.

• 1 year później...

Witam serdecznie,

Szukam pomocy bo mam pewien problem. Jestem użytkownikiem kotła kondensacyjnego MC25LP+czujnik pogodowy+regulator pokojowy. Niestety w okresie jesienno-wiosennym (gdzie temp. nie spada poniżej 0C) pojawiała mi się cyklicznie usterka "Uszk. Czuj. Pow. A" czyli Uszkodzony Czujnik Powrotu. Serwisant wykonujący przeglądy wymienił czujnik i nie przyniosło to efektu. Usterka nadal wystepuje. Serwisant powiedział że zorientuje sie co może być przyczyna ale jeszcze nie stwierdził jednoznacznej przyczyny. Nadmienię że nie posiadam obecnie 2 obiegów grzewczych, funkcjonuje tyko jeden (A) oraz nie mam zainstalowanego sterownika oraz zaworu mieszajacego 3-drogowego. Czy to moze być przyczyną?. Dodam jeszcze że nie mam reg. pokojowy FM50, a piec współpracuje z podłogówką (~20m).

Z góry dziękuję za pomoc. Sprawa dla mnie jest bardzo pilna.

DaroR