Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka moc przyłączeniowa do domu jednorodzinnego?

Recommended Posts

Właśnie otrzymałam od Enei warunki przyłączenia do sieci. Zgłosiłam 25KW, ale zastanawiam się, czy to nie za dużo? W domu (150m2 z garażem) będą tradycyjne urządzenia, bez kuchenki elektrycznej, ogrzewanie piecem gazowym z dolnym spalaniem. Zmniejszyć tę moc czy podpisać umowę z taką wartością kW?

Asia

Właśnie otrzymałam od Enei warunki przyłączenia do sieci. Zgłosiłam 25KW, ale zastanawiam się, czy to nie za dużo? W domu (150m2 z garażem) będą tradycyjne urządzenia, bez kuchenki elektrycznej, ogrzewanie piecem gazowym z dolnym spalaniem. Zmniejszyć tę moc czy podpisać umowę z taką wartością kW?

Asia

ŁO RETY! Po kiego az tyle? Masz zamiar zakład produkcyjny w garażu uruchomić? W większości wypadków do domu jednorodzinnego zaleca się 11kW, ja mam u siebie w tej chwili 8 kW i wszystko działa bez problemu: LCD, dwa kompy, lodówka, kocioł, alarm, czajnik 2kW, oświetlenie i inne standardowe pierdoły

Standardowe wymgania to teraz 16,5 kW przynajmniej tak mi powiedziano w energetyce. To w zupełności wystarczy.

25 kW to chyba że w garażu jakaś mała działalność.

(spawarkii kompresory,chulające elektronarządznia nontoper)

U mnie w starym domu do rozbiórki jest 5,5 kW i da sie żyć ;)

Pozdro !!!

Standardowe wymgania to teraz 16,5 kW przynajmniej tak mi powiedziano w energetyce. To w zupełności wystarczy.

25 kW to chyba że w garażu jakaś mała działalność.

(spawarkii kompresory,chulające elektronarządznia nontoper)

U mnie w starym domu do rozbiórki jest 5,5 kW i da sie żyć ;)

Pozdro !!!

mi mowili 11kW ale szczerze mowiac to uwazam ze i tak w jakims stopniu naciagają bo przecież od przydzielonej mocy placi się abonament za przesył - im wyższa moc tym abonament wiekszy dla ZE

1 czy 3 fazy?

Dla 3 faz 10-15KW wystarczy - lepiej więcej z tego przedziału niż mniej. A i tak najważniejsze jest zabezpieczenie przedlicznikowe - 20A całkowicie wystarczy.

Spokojnie wystarczy.

Przy tym zabezpieczeniu u mnie chodzi spawarka na siłe,karcher z silnikiem w starcie 9.2KW.Niegy nie wybyło zabezpieczenia.

1 czy 3 fazy?

Dla 3 faz 10-15KW wystarczy - lepiej więcej z tego przedziału niż mniej. A i tak najważniejsze jest zabezpieczenie przedlicznikowe - 20A całkowicie wystarczy.

3 fazy 20A moim zdaniem mało . 25A

jak 10 kW to nie dostanie zabezpieczenia 20A. Podpisujac umowę wybieraj poziom zabezpieczeń a nie moc przyłączeniową. Jesteś z Poznania czyli 25A dostaniesz przy 16 kW i to Twoim wypadku w zupełnosci wystarczy

• 3 years później...
Ja się zastanawiam nad wystąpieniem o moc przyłączeniową 18 kW (dom o pow. użytk. 130 m2, pompa ciepła gruntowa 9 kW, płyta indukcyjna).

tylko te 9kW to ta pompa ma mocy grzewczej, a moc elektryczna to jest jakieś ca 1/3, czyli 3kW. Sprawdź dokładnie w instrukcji.

Dla Pani założycielki tego tematu to dla domu jednorodzinnego spokojnie starcza 12kW, tym bardziej, że jednocześnie nie pierzesz, włączasz zmywarki, gotujesz używając pełnej mocy płyty, w między czasie robisz sobie herbatę.

Przy 16kW to znajomy ogrzewa dom 120m2.

W Enei proponują taką moc, bo za każdy kW mocy przyłączeniowej trzeba płacić chyba 160zł netto, więc sobie policz.

Pozdrawiam

• 1 year później...

Witam.

Trochę odkopię temat.

W moich warunkach przyłączenia sięci energetycznej podane jest że zapezpieczenie przedlicznikowe ma być 20A.

Jak to się ma do mocy jakie podajecie czyli 11-16kW na cały dom? przecież 20A przy prądzie 230V to jest raptem ok 4,5kW, czy źle liczę?

Jeżeli włącze piekarnik elektryczny (2kW), czajnik (2kW), pralkę (2kW) i do tego odkurzacz(1.8kW) i jeszcze suszarkę do włosów (1.8kW) do tego w domu zawsze chodzi jakiś inny sprzęt to czy takie zabezpiecznie 20A nie będzie wybijało?

Dom z piwnicą powierzchnia ok 270m2.

Wydaje mi się to bardzo słabe i nie wiem czy nie wystąpić o 40A. Chciałbym uniknąć sytuacji jaką w starym domu maja rodzicę, że jak chodzi pralka i np. odkurzacz to żeby zagotować wodę w czajniku elektryznym trzeba coś wyłączyć żeby nie wybiło zabezpiecznia.

Przecież wiadomo że w duzydm domu będzie dużo sprzętu elektrycznego, komputery, telewizory, alarmy ale głównie te mocne czyli piekarnik, płyta grzewacza (kuchenna), suszarka do prania, pralka, czajnik, odkurzacz itp.

Troche tego jest i bez sendu byłoby pilnować się co można włączyć jednocześnie a co nie.

Pozdrawiam

CAPSLOCK

Witam.

Trochę odkopię temat.

W moich warunkach przyłączenia sięci energetycznej podane jest że zapezpieczenie przedlicznikowe ma być 20A.

Jak to się ma do mocy jakie podajecie czyli 11-16kW na cały dom? przecież 20A przy prądzie 230V to jest raptem ok 4,5kW, czy źle liczę?

Jeżeli włącze piekarnik elektryczny (2kW), czajnik (2kW), pralkę (2kW) i do tego odkurzacz(1.8kW) i jeszcze suszarkę do włosów (1.8kW) do tego w domu zawsze chodzi jakiś inny sprzęt to czy takie zabezpiecznie 20A nie będzie wybijało?

Dom z piwnicą powierzchnia ok 270m2.

...

Pozdrawiam

CAPSLOCK

20A to moc jeśli dobrze pamiętam z przedziału 11-13kW. Ale to masz dla układu 3F.

Witam

Zgadza się dopiero teraz doczytałem w warunkach przyłączenia że moc 12kW.

Czy to wystarczy na dom jednorodzinny 160m2 (prąd nie będzie służył do ogrzewania)?

Projektant mówi że bez problemu i że zawsze można wystąpić o zwiększenie mocy np na 16kW, a narazie nie ma sensu bo to więcej kosztuje.

Nie dopytałem tylko czy więcej kosztuje przyłączenie czy większy będzie abonament miesięczny z tytułu większej mocy?

Pozdrawiam

W zupełności wystarczy. Piszę to na podstawie własnych doświadczeń.

W rzeczywistości możesz de facto otrzymać większą moc.

Wynika to stąd, że wartości zabezpieczeń są skokowe. Najlepiej udać się do Zakładu Energetycznego i zapytać jaki przedział mocy obsługuje ten bezpiecznik. Wybrać najmniejszą moc w tym zakresie (mniejsze opłaty) a i tak będziesz miał największą w tym przedziale.

Witam

Zgadza się dopiero teraz doczytałem w warunkach przyłączenia że moc 12kW.

Czy to wystarczy na dom jednorodzinny 160m2 (prąd nie będzie służył do ogrzewania)?

Projektant mówi że bez problemu i że zawsze można wystąpić o zwiększenie mocy np na 16kW, a narazie nie ma sensu bo to więcej kosztuje.

Nie dopytałem tylko czy więcej kosztuje przyłączenie czy większy będzie abonament miesięczny z tytułu większej mocy?

Pozdrawiam

Pewnie wystarczy, ale zawsze możesz wziąć 14kW - zabezpieczenie 25A i mieć spokój.

Edytowane przez fenix2
literówka