hejjpozn 19.09.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Właśnie otrzymałam od Enei warunki przyłączenia do sieci. Zgłosiłam 25KW, ale zastanawiam się, czy to nie za dużo? W domu (150m2 z garażem) będą tradycyjne urządzenia, bez kuchenki elektrycznej, ogrzewanie piecem gazowym z dolnym spalaniem. Zmniejszyć tę moc czy podpisać umowę z taką wartością kW? Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.09.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 16,5 kW wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 19.09.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Właśnie otrzymałam od Enei warunki przyłączenia do sieci. Zgłosiłam 25KW, ale zastanawiam się, czy to nie za dużo? W domu (150m2 z garażem) będą tradycyjne urządzenia, bez kuchenki elektrycznej, ogrzewanie piecem gazowym z dolnym spalaniem. Zmniejszyć tę moc czy podpisać umowę z taką wartością kW? Asia ŁO RETY! Po kiego az tyle? Masz zamiar zakład produkcyjny w garażu uruchomić? W większości wypadków do domu jednorodzinnego zaleca się 11kW, ja mam u siebie w tej chwili 8 kW i wszystko działa bez problemu: LCD, dwa kompy, lodówka, kocioł, alarm, czajnik 2kW, oświetlenie i inne standardowe pierdoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 19.09.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Standardowe wymgania to teraz 16,5 kW przynajmniej tak mi powiedziano w energetyce. To w zupełności wystarczy. 25 kW to chyba że w garażu jakaś mała działalność. (spawarkii kompresory,chulające elektronarządznia nontoper) U mnie w starym domu do rozbiórki jest 5,5 kW i da sie żyć Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raydenstream 19.09.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 16.5 KW wystarczy w zupełności, a zawsze mozna zwiększyć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 19.09.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Standardowe wymgania to teraz 16,5 kW przynajmniej tak mi powiedziano w energetyce. To w zupełności wystarczy. 25 kW to chyba że w garażu jakaś mała działalność. (spawarkii kompresory,chulające elektronarządznia nontoper) U mnie w starym domu do rozbiórki jest 5,5 kW i da sie żyć Pozdro !!! mi mowili 11kW ale szczerze mowiac to uwazam ze i tak w jakims stopniu naciagają bo przecież od przydzielonej mocy placi się abonament za przesył - im wyższa moc tym abonament wiekszy dla ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.09.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 25 KW to jeśli bedziesz mieć w domu jakiś warsztat. Energrtyka naciąga klientów, bo płaci się za moc My mamy 15 i chyba wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 19.09.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 1 czy 3 fazy?Dla 3 faz 10-15KW wystarczy - lepiej więcej z tego przedziału niż mniej. A i tak najważniejsze jest zabezpieczenie przedlicznikowe - 20A całkowicie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 20.09.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 1 czy 3 fazy? Dla 3 faz 10-15KW wystarczy - lepiej więcej z tego przedziału niż mniej. A i tak najważniejsze jest zabezpieczenie przedlicznikowe - 20A całkowicie wystarczy. Spokojnie wystarczy. Przy tym zabezpieczeniu u mnie chodzi spawarka na siłe,karcher z silnikiem w starcie 9.2KW.Niegy nie wybyło zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 21.09.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 1 czy 3 fazy? Dla 3 faz 10-15KW wystarczy - lepiej więcej z tego przedziału niż mniej. A i tak najważniejsze jest zabezpieczenie przedlicznikowe - 20A całkowicie wystarczy. 3 fazy 20A moim zdaniem mało . 25A jak 10 kW to nie dostanie zabezpieczenia 20A. Podpisujac umowę wybieraj poziom zabezpieczeń a nie moc przyłączeniową. Jesteś z Poznania czyli 25A dostaniesz przy 16 kW i to Twoim wypadku w zupełnosci wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaaaaaaa 25.09.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Ja się zastanawiam nad wystąpieniem o moc przyłączeniową 18 kW (dom o pow. użytk. 130 m2, pompa ciepła gruntowa 9 kW, płyta indukcyjna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 26.09.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 wystarczy spokojnie trzeba zrobić bilans ile urządzeń będzie maksymalnie działało i jakiej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 30.09.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Ja się zastanawiam nad wystąpieniem o moc przyłączeniową 18 kW (dom o pow. użytk. 130 m2, pompa ciepła gruntowa 9 kW, płyta indukcyjna). tylko te 9kW to ta pompa ma mocy grzewczej, a moc elektryczna to jest jakieś ca 1/3, czyli 3kW. Sprawdź dokładnie w instrukcji. Dla Pani założycielki tego tematu to dla domu jednorodzinnego spokojnie starcza 12kW, tym bardziej, że jednocześnie nie pierzesz, włączasz zmywarki, gotujesz używając pełnej mocy płyty, w między czasie robisz sobie herbatę. Przy 16kW to znajomy ogrzewa dom 120m2. W Enei proponują taką moc, bo za każdy kW mocy przyłączeniowej trzeba płacić chyba 160zł netto, więc sobie policz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAPSLOCK 03.06.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Witam.Trochę odkopię temat.W moich warunkach przyłączenia sięci energetycznej podane jest że zapezpieczenie przedlicznikowe ma być 20A.Jak to się ma do mocy jakie podajecie czyli 11-16kW na cały dom? przecież 20A przy prądzie 230V to jest raptem ok 4,5kW, czy źle liczę? Jeżeli włącze piekarnik elektryczny (2kW), czajnik (2kW), pralkę (2kW) i do tego odkurzacz(1.8kW) i jeszcze suszarkę do włosów (1.8kW) do tego w domu zawsze chodzi jakiś inny sprzęt to czy takie zabezpiecznie 20A nie będzie wybijało?Dom z piwnicą powierzchnia ok 270m2. Wydaje mi się to bardzo słabe i nie wiem czy nie wystąpić o 40A. Chciałbym uniknąć sytuacji jaką w starym domu maja rodzicę, że jak chodzi pralka i np. odkurzacz to żeby zagotować wodę w czajniku elektryznym trzeba coś wyłączyć żeby nie wybiło zabezpiecznia.Przecież wiadomo że w duzydm domu będzie dużo sprzętu elektrycznego, komputery, telewizory, alarmy ale głównie te mocne czyli piekarnik, płyta grzewacza (kuchenna), suszarka do prania, pralka, czajnik, odkurzacz itp. Troche tego jest i bez sendu byłoby pilnować się co można włączyć jednocześnie a co nie. PozdrawiamCAPSLOCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.06.2013 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Witam. Trochę odkopię temat. W moich warunkach przyłączenia sięci energetycznej podane jest że zapezpieczenie przedlicznikowe ma być 20A. Jak to się ma do mocy jakie podajecie czyli 11-16kW na cały dom? przecież 20A przy prądzie 230V to jest raptem ok 4,5kW, czy źle liczę? Jeżeli włącze piekarnik elektryczny (2kW), czajnik (2kW), pralkę (2kW) i do tego odkurzacz(1.8kW) i jeszcze suszarkę do włosów (1.8kW) do tego w domu zawsze chodzi jakiś inny sprzęt to czy takie zabezpiecznie 20A nie będzie wybijało? Dom z piwnicą powierzchnia ok 270m2. ... Pozdrawiam CAPSLOCK 20A to moc jeśli dobrze pamiętam z przedziału 11-13kW. Ale to masz dla układu 3F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.06.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Masz 3x20A, czyli na fazę 4,5kW. Teoretycznie mógłbyś wyciągnąć 13,5kW, a w praktyce mniej bo nie jesteś w stanie dociążyć na maksa każdej fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAPSLOCK 08.06.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 WitamZgadza się dopiero teraz doczytałem w warunkach przyłączenia że moc 12kW.Czy to wystarczy na dom jednorodzinny 160m2 (prąd nie będzie służył do ogrzewania)?Projektant mówi że bez problemu i że zawsze można wystąpić o zwiększenie mocy np na 16kW, a narazie nie ma sensu bo to więcej kosztuje.Nie dopytałem tylko czy więcej kosztuje przyłączenie czy większy będzie abonament miesięczny z tytułu większej mocy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 09.06.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 W zupełności wystarczy. Piszę to na podstawie własnych doświadczeń.W rzeczywistości możesz de facto otrzymać większą moc.Wynika to stąd, że wartości zabezpieczeń są skokowe. Najlepiej udać się do Zakładu Energetycznego i zapytać jaki przedział mocy obsługuje ten bezpiecznik. Wybrać najmniejszą moc w tym zakresie (mniejsze opłaty) a i tak będziesz miał największą w tym przedziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 09.06.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 W dzisiejszych czasach zabezpieczenie mniejsze niż 25A to pomyłka.Taki stan rzeczy powoduje brak selektywności co jest sprzeczne z logiką oraz z prawem (Rozporządzenie).O braku funkcjonalności nie wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.06.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Witam Zgadza się dopiero teraz doczytałem w warunkach przyłączenia że moc 12kW. Czy to wystarczy na dom jednorodzinny 160m2 (prąd nie będzie służył do ogrzewania)? Projektant mówi że bez problemu i że zawsze można wystąpić o zwiększenie mocy np na 16kW, a narazie nie ma sensu bo to więcej kosztuje. Nie dopytałem tylko czy więcej kosztuje przyłączenie czy większy będzie abonament miesięczny z tytułu większej mocy? Pozdrawiam Pewnie wystarczy, ale zawsze możesz wziąć 14kW - zabezpieczenie 25A i mieć spokój. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez fenix2 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts