Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie otrzymałam od Enei warunki przyłączenia do sieci. Zgłosiłam 25KW, ale zastanawiam się, czy to nie za dużo? W domu (150m2 z garażem) będą tradycyjne urządzenia, bez kuchenki elektrycznej, ogrzewanie piecem gazowym z dolnym spalaniem. Zmniejszyć tę moc czy podpisać umowę z taką wartością kW?

Asia

https://forum.murator.pl/topic/108787-jaka-moc-przy%C5%82%C4%85czeniowa-do-domu-jednorodzinnego/

Właśnie otrzymałam od Enei warunki przyłączenia do sieci. Zgłosiłam 25KW, ale zastanawiam się, czy to nie za dużo? W domu (150m2 z garażem) będą tradycyjne urządzenia, bez kuchenki elektrycznej, ogrzewanie piecem gazowym z dolnym spalaniem. Zmniejszyć tę moc czy podpisać umowę z taką wartością kW?

Asia

ŁO RETY! Po kiego az tyle? Masz zamiar zakład produkcyjny w garażu uruchomić? W większości wypadków do domu jednorodzinnego zaleca się 11kW, ja mam u siebie w tej chwili 8 kW i wszystko działa bez problemu: LCD, dwa kompy, lodówka, kocioł, alarm, czajnik 2kW, oświetlenie i inne standardowe pierdoły

Standardowe wymgania to teraz 16,5 kW przynajmniej tak mi powiedziano w energetyce. To w zupełności wystarczy.

25 kW to chyba że w garażu jakaś mała działalność.

(spawarkii kompresory,chulające elektronarządznia nontoper)

U mnie w starym domu do rozbiórki jest 5,5 kW i da sie żyć ;)

Pozdro !!!

Standardowe wymgania to teraz 16,5 kW przynajmniej tak mi powiedziano w energetyce. To w zupełności wystarczy.

25 kW to chyba że w garażu jakaś mała działalność.

(spawarkii kompresory,chulające elektronarządznia nontoper)

U mnie w starym domu do rozbiórki jest 5,5 kW i da sie żyć ;)

Pozdro !!!

mi mowili 11kW ale szczerze mowiac to uwazam ze i tak w jakims stopniu naciagają bo przecież od przydzielonej mocy placi się abonament za przesył - im wyższa moc tym abonament wiekszy dla ZE

1 czy 3 fazy?

Dla 3 faz 10-15KW wystarczy - lepiej więcej z tego przedziału niż mniej. A i tak najważniejsze jest zabezpieczenie przedlicznikowe - 20A całkowicie wystarczy.

Spokojnie wystarczy.

Przy tym zabezpieczeniu u mnie chodzi spawarka na siłe,karcher z silnikiem w starcie 9.2KW.Niegy nie wybyło zabezpieczenia.

1 czy 3 fazy?

Dla 3 faz 10-15KW wystarczy - lepiej więcej z tego przedziału niż mniej. A i tak najważniejsze jest zabezpieczenie przedlicznikowe - 20A całkowicie wystarczy.

3 fazy 20A moim zdaniem mało . 25A

jak 10 kW to nie dostanie zabezpieczenia 20A. Podpisujac umowę wybieraj poziom zabezpieczeń a nie moc przyłączeniową. Jesteś z Poznania czyli 25A dostaniesz przy 16 kW i to Twoim wypadku w zupełnosci wystarczy

• 3 years później...
Ja się zastanawiam nad wystąpieniem o moc przyłączeniową 18 kW (dom o pow. użytk. 130 m2, pompa ciepła gruntowa 9 kW, płyta indukcyjna).
Ja się zastanawiam nad wystąpieniem o moc przyłączeniową 18 kW (dom o pow. użytk. 130 m2, pompa ciepła gruntowa 9 kW, płyta indukcyjna).

tylko te 9kW to ta pompa ma mocy grzewczej, a moc elektryczna to jest jakieś ca 1/3, czyli 3kW. Sprawdź dokładnie w instrukcji.

Dla Pani założycielki tego tematu to dla domu jednorodzinnego spokojnie starcza 12kW, tym bardziej, że jednocześnie nie pierzesz, włączasz zmywarki, gotujesz używając pełnej mocy płyty, w między czasie robisz sobie herbatę.

Przy 16kW to znajomy ogrzewa dom 120m2.

W Enei proponują taką moc, bo za każdy kW mocy przyłączeniowej trzeba płacić chyba 160zł netto, więc sobie policz.

Pozdrawiam

• 1 year później...

Witam.

Trochę odkopię temat.

W moich warunkach przyłączenia sięci energetycznej podane jest że zapezpieczenie przedlicznikowe ma być 20A.

Jak to się ma do mocy jakie podajecie czyli 11-16kW na cały dom? przecież 20A przy prądzie 230V to jest raptem ok 4,5kW, czy źle liczę?

Jeżeli włącze piekarnik elektryczny (2kW), czajnik (2kW), pralkę (2kW) i do tego odkurzacz(1.8kW) i jeszcze suszarkę do włosów (1.8kW) do tego w domu zawsze chodzi jakiś inny sprzęt to czy takie zabezpiecznie 20A nie będzie wybijało?

Dom z piwnicą powierzchnia ok 270m2.

Wydaje mi się to bardzo słabe i nie wiem czy nie wystąpić o 40A. Chciałbym uniknąć sytuacji jaką w starym domu maja rodzicę, że jak chodzi pralka i np. odkurzacz to żeby zagotować wodę w czajniku elektryznym trzeba coś wyłączyć żeby nie wybiło zabezpiecznia.

Przecież wiadomo że w duzydm domu będzie dużo sprzętu elektrycznego, komputery, telewizory, alarmy ale głównie te mocne czyli piekarnik, płyta grzewacza (kuchenna), suszarka do prania, pralka, czajnik, odkurzacz itp.

Troche tego jest i bez sendu byłoby pilnować się co można włączyć jednocześnie a co nie.

Pozdrawiam

CAPSLOCK

Witam.

Trochę odkopię temat.

W moich warunkach przyłączenia sięci energetycznej podane jest że zapezpieczenie przedlicznikowe ma być 20A.

Jak to się ma do mocy jakie podajecie czyli 11-16kW na cały dom? przecież 20A przy prądzie 230V to jest raptem ok 4,5kW, czy źle liczę?

Jeżeli włącze piekarnik elektryczny (2kW), czajnik (2kW), pralkę (2kW) i do tego odkurzacz(1.8kW) i jeszcze suszarkę do włosów (1.8kW) do tego w domu zawsze chodzi jakiś inny sprzęt to czy takie zabezpiecznie 20A nie będzie wybijało?

Dom z piwnicą powierzchnia ok 270m2.

...

Pozdrawiam

CAPSLOCK

20A to moc jeśli dobrze pamiętam z przedziału 11-13kW. Ale to masz dla układu 3F.

Witam

Zgadza się dopiero teraz doczytałem w warunkach przyłączenia że moc 12kW.

Czy to wystarczy na dom jednorodzinny 160m2 (prąd nie będzie służył do ogrzewania)?

Projektant mówi że bez problemu i że zawsze można wystąpić o zwiększenie mocy np na 16kW, a narazie nie ma sensu bo to więcej kosztuje.

Nie dopytałem tylko czy więcej kosztuje przyłączenie czy większy będzie abonament miesięczny z tytułu większej mocy?

Pozdrawiam

W zupełności wystarczy. Piszę to na podstawie własnych doświadczeń.

W rzeczywistości możesz de facto otrzymać większą moc.

Wynika to stąd, że wartości zabezpieczeń są skokowe. Najlepiej udać się do Zakładu Energetycznego i zapytać jaki przedział mocy obsługuje ten bezpiecznik. Wybrać najmniejszą moc w tym zakresie (mniejsze opłaty) a i tak będziesz miał największą w tym przedziale.

W dzisiejszych czasach zabezpieczenie mniejsze niż 25A to pomyłka.

Taki stan rzeczy powoduje brak selektywności co jest sprzeczne z logiką oraz z prawem (Rozporządzenie).

O braku funkcjonalności nie wspominam.

Witam

Zgadza się dopiero teraz doczytałem w warunkach przyłączenia że moc 12kW.

Czy to wystarczy na dom jednorodzinny 160m2 (prąd nie będzie służył do ogrzewania)?

Projektant mówi że bez problemu i że zawsze można wystąpić o zwiększenie mocy np na 16kW, a narazie nie ma sensu bo to więcej kosztuje.

Nie dopytałem tylko czy więcej kosztuje przyłączenie czy większy będzie abonament miesięczny z tytułu większej mocy?

Pozdrawiam

Pewnie wystarczy, ale zawsze możesz wziąć 14kW - zabezpieczenie 25A i mieć spokój.

Edytowane przez fenix2
literówka