zuznka 19.03.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 ale mnie tu dawno nie było nie nadążam teraz tyle mam roboty no i na budowie zaczyna się robić coraz bardziej nerwowo dzis skonczyli nam kabelki gratulację !!!!!!!!!!!!! okablowania !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.03.2009 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Tak to te wielkie rury a kominek mozna podlaczyc do wentylacji mechanicznej i ogrzewac powietrze. Dodatkowe systemy łąćzące reku z kominkiem z tego co mi wiadomo nie mają większego sensu, szkoda kasy. Dobrze natomiast anemostat umiescic tak, zeby zaciągał sie powietrzem cieplym z kominka, on juz dalej sam pociągnie to ciepełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 19.03.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Tak to te wielkie rury a kominek mozna podlaczyc do wentylacji mechanicznej i ogrzewac powietrze. Dodatkowe systemy łąćzące reku z kominkiem z tego co mi wiadomo nie mają większego sensu, szkoda kasy. Dobrze natomiast anemostat umiescic tak, zeby zaciągał sie powietrzem cieplym z kominka, on juz dalej sam pociągnie to ciepełko u nas bedzie cos takiego z firmy DOSPEL co będzie z kominka ciepłe powietrze rozprowadzać ale dokładnie nie wiem co ponieważ mąz się tym zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.03.2009 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Tak to te wielkie rury a kominek mozna podlaczyc do wentylacji mechanicznej i ogrzewac powietrze. to ja nie chcę chyba że to konieczne w dzisiejszych czsach a może to taki trend ?? że trzeba to mieć ?? dobrze to miec. To nowa technologia wentylacji. wentylacje grawitacyjną któregos dnia schowamy do lamusa, jako niesprawną w kazdej sytuacji dziure energetyczną. Ja chce reku- chociazby dlatego ze nie chce miec much w chalupie latem i komarów. W upały chce miec odrobine chlodu w domu a zimą nie chce zeby mi uciekało ciepełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 19.03.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 A ja już mam swój kawałek podłogi w domku i kawałek łazienki tyż mam i się wcale nie chwalę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.03.2009 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 a ja juz widziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 19.03.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 To właśnie mnie czeka lektura na tematy wentylacji i ogrzewania. Myszko to może jakiś mały wykładzik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 19.03.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 A ja już mam swój kawałek podłogi w domku i kawałek łazienki tyż mam i się wcale nie chwalę!!! osz TY gdzie jakieś zdjęcia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 19.03.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 a ja juz widziałam a ja baaardzo dawno temu widziałam ale to sie juz napewno zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 19.03.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 a ja juz widziałam a ja baaardzo dawno temu widziałam ale to sie juz napewno zmieniło DREWNIANEJ PODŁOGI!!! Zdjęcia w moich komentach som, a co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 19.03.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 widziałam ... fajnie sie robi u mnie może latem tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 19.03.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 a ja juz widziałam a ja baaardzo dawno temu widziałam ale to sie juz napewno zmieniło DREWNIANEJ PODŁOGI!!! Zdjęcia w moich komentach som, a co... lęce do komentarzy ... ale to nie to samo co w realu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.03.2009 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 a ja juz widziałam a ja baaardzo dawno temu widziałam ale to sie juz napewno zmieniło DREWNIANEJ PODŁOGI!!! Zdjęcia w moich komentach som, a co... lęce do komentarzy ... ale to nie to samo co w realu No wiec coz moge powiedziec o wentylacji mechanicznej. Wg mnie w niektorych przypadkach jest bardziej niezbędna niz w innych. Np w parterówkch, gdzie kominy generalnie są niskie i ciąg naturalny jest słaby jest to najlepsze rozwiązanie. Wentylacja taka działa zawsze. Jesli zastosuje sie jeszcze do tego gruntowy wymiennik ciepla - najczesciej żwirowy, to uzyskujemy dodatkowe zyski cieplne zimą- im zimnijesza tym większe, a chłodek latem - powietrze do domu jest zasysane przez złoże zwirowe a nie z otoczenia. Dzieki temu jest chlodniejsze w upały - taka troche klima sie robi. Dodatkowo powietrze jest odpowiednio nawilżone. Kruelu a Ty masz juz pewnie kominy wentylacyjne pobudowane? Zresztą masz wysoki dom to i ciąg jest lepszy niz w niskich chalupkach. Jakbys chciala miec taką wentylacje to masz ostatni dzwonek w zasadzie teraz do montażu. Zeby tez była jasnośc bo sie przeczytałam we wczesniejszym poscie i zlapałam za głowe. Nie jestem przeciwniczką wentylacji grawitacyjnej. Kazdy decyduje sie na najlepsze dla siebie rozwiązania, tak jak i na palenisko otwarte lub zamknięte, albo zadne. Jesli chodzi teraz o ekonomicznosc rozwiązan. Przy wentylacji grawitacyjnej buduje sie kominy, a w mechanicznej odpadają te koszty. W wentylacji mechanicznej można oszczedzic w pewien sposób na oknach - fixując je, a w grawitacyjnej prawie wszystkie okna muszą sie otwierac. W wentylacji mechanicznej kominek-palenisko muszą byc szczelne - wymusza to montaz dobrego(syn.drogiego) kominka i komina spalinowego do kominka. Suma sumarum w moim przypadku koszta jednej i drugiej wentylacji wraz z jej implikacjami (typu okna kominki kominy) są porównywalne Ja osobiscie gdybym nie robiła wentylacji mechanicznej to chyba nie uciułałabym na okna aluminiowe. Dodatkowym plusem wentylacji mechanicznej są zyski energetyczne w postaci ciepla- powietrze wychodzące z domu ogrzewa powietrze wchodzące do domu oraz nalilzenie o którym juz pisałam i klima latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 19.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 a ja juz widziałam a ja baaardzo dawno temu widziałam ale to sie juz napewno zmieniło DREWNIANEJ PODŁOGI!!! Zdjęcia w moich komentach som, a co... lęce do komentarzy ... ale to nie to samo co w realu Zapraszam na macanko Jutro mam mieć gotowe dwa pokoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.03.2009 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 a ja juz widziałam a ja baaardzo dawno temu widziałam ale to sie juz napewno zmieniło DREWNIANEJ PODŁOGI!!! Zdjęcia w moich komentach som, a co... lęce do komentarzy ... ale to nie to samo co w realu Zapraszam na macanko Jutro mam mieć gotowe dwa pokoje... no to bedzie imprezka. W razie czego bedzie sie na czym walnąc i wyscierac kurz z porów przed olejem Rasiula a jak macasz tą deske to gladziutka jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 19.03.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Tak to te wielkie rury a kominek mozna podlaczyc do wentylacji mechanicznej i ogrzewac powietrze. Dodatkowe systemy łąćzące reku z kominkiem z tego co mi wiadomo nie mają większego sensu, szkoda kasy. Dobrze natomiast anemostat umiescic tak, zeby zaciągał sie powietrzem cieplym z kominka, on juz dalej sam pociągnie to ciepełko u nas bedzie cos takiego z firmy DOSPEL co będzie z kominka ciepłe powietrze rozprowadzać ale dokładnie nie wiem co ponieważ mąz się tym zajmuje Justyna, a możesz się dokładniej od męża dowiedzieć, proszę My też się zdecydowaliśmy na reku, bo jednak oszczędność mam nadzieję będzie duża zimą przy ogrzewaniu. A i latem miły chłodek w domku się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.03.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Lidus, poniewaz dysponujesz duża przestrzenią otwartą w której bedzie stał kominek to i tak juz wiecej ciepla nie zrobisz w kominku jak do jej ogrzania, a reku sam wymiesza powietrze tak ze dystrybucja bedzie wzglednie równomierna. Nie potrzeba dodatkowych rur. Jesli chcecie rekuperator bartosza, to na Bartyckiej jest pewien Pan co odpowie na pytania wyczerpująco. Porownajcie z innymi firmami, tez mają dobre propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 19.03.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Lidus, poniewaz dysponujesz duża przestrzenią otwartą w której bedzie stał kominek to i tak juz wiecej ciepla nie zrobisz w kominku jak do jej ogrzania, a reku sam wymiesza powietrze tak ze dystrybucja bedzie wzglednie równomierna. Nie potrzeba dodatkowych rur. Jesli chcecie rekuperator bartosza, to na Bartyckiej jest pewien Pan co odpowie na pytania wyczerpująco. Porownajcie z innymi firmami, tez mają dobre propozycje Myszko, dziękuję, na pewno się tam przejadę, bo muszę się tym zająć sama, bo M nie ma o tym zielonego pojęcia No ale on zarabia kasę, a ja mam budować i z tego rozwiązania bardzo się cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.03.2009 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Lidus, poniewaz dysponujesz duża przestrzenią otwartą w której bedzie stał kominek to i tak juz wiecej ciepla nie zrobisz w kominku jak do jej ogrzania, a reku sam wymiesza powietrze tak ze dystrybucja bedzie wzglednie równomierna. Nie potrzeba dodatkowych rur. Jesli chcecie rekuperator bartosza, to na Bartyckiej jest pewien Pan co odpowie na pytania wyczerpująco. Porownajcie z innymi firmami, tez mają dobre propozycje Myszko, dziękuję, na pewno się tam przejadę, bo muszę się tym zająć sama, bo M nie ma o tym zielonego pojęcia No ale on zarabia kasę, a ja mam budować i z tego rozwiązania bardzo się cieszę No, to dobry podział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość justyna_m 19.03.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Tak to te wielkie rury a kominek mozna podlaczyc do wentylacji mechanicznej i ogrzewac powietrze. Dodatkowe systemy łąćzące reku z kominkiem z tego co mi wiadomo nie mają większego sensu, szkoda kasy. Dobrze natomiast anemostat umiescic tak, zeby zaciągał sie powietrzem cieplym z kominka, on juz dalej sam pociągnie to ciepełko u nas bedzie cos takiego z firmy DOSPEL co będzie z kominka ciepłe powietrze rozprowadzać ale dokładnie nie wiem co ponieważ mąz się tym zajmuje Justyna, a możesz się dokładniej od męża dowiedzieć, proszę My też się zdecydowaliśmy na reku, bo jednak oszczędność mam nadzieję będzie duża zimą przy ogrzewaniu. A i latem miły chłodek w domku się przyda ponoc na stronie dospea wszystko jest męża akurat nie ma ale wiem, że jest wszystko opisane sam rekurp. kosztuje około 6tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts