78mysz 05.11.2008 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Wydaje mi sie, ze to okno trójkątne w sralonie jest ciut za niskie, - zostal podniesiony dom, a okno zostalo. No ale to juz bedziemy regulowac na budowie. Dom ma wyskokość w kalenicy 7.54metra To chyba dosc wysoko jak na "prawie" parterówke. Dziewuszki ile wzrostu mają Wasze domki? Nie wiem, czy w salonie zrobić strop odeskowany i tylko taką bruzdę trókątną na szerokosc wykuszu w tym duzym oknie, czy tez wogole nie robic stropu i zostawic otwarcie na wysokość 4.10metra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.11.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Faktycznie wysokoJa mam 8 m z tego co pamiętam a mam dom własciwie piętrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.11.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Sprawdziłam - 8,17m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 05.11.2008 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Tylko u mnie jest dach wielopołaciowy, no i kąt nachylenia masz mniejszy. Faktycznie przy tej wysokosci niewiele poddasza zostaje. Mam nadzieje, ze uda mi sie je troche wiecej odeskowac i zrobic taki klimatyczny strychowy hall na górze. Hustawke dzieciakom powiesic na belkach, jakąs laweczke do cwiczen, a w pochmurne wieczory przygotowac seans filmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 05.11.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 No to ja nie wiem jak Ty to masz, bo ja mam też 8.02... Może masz ten dom wyniesiony jakoś? Ja mam 35cm powyżej poziomu działki tylko. Ale na Twoich wizualkach się wydaje że nie jest wyniesiony A kolorki super! Dużo bardziej elegancko i stylowo to wygląda, bardzo ładnie A okno w sralonie mi się podoba takie, ale to już jak wolisz. Stropu bym stanowczo nie zostawiała, taki "daszek" nad salonem będzie super!!! Aczkolwiek nie wiem co masz na myśli mówiąc bruzda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 05.11.2008 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 No to ja nie wiem jak Ty to masz, bo ja mam też 8.02... Może masz ten dom wyniesiony jakoś? Ja mam 35cm powyżej poziomu działki tylko. Ale na wizualkach się wydaje że nie jest wyniesiony A kolorki super! Dużo bardziej elegancko i stylowo to wygląda, bardzo ładnie A okno w sralonie mi się podoba takie, ale to już jak wolisz. Stropu bym stanowczo nie zostawiała, taki "daszek" nad salonem będzie super!!! Aczkolwiek nie wiem co masz na myśli mówiąc bruzda... Mam na mysli podniesienie sufitu w salonie tylko tyle zeby to duze okno sie zmiescilo - czyli innymi slowy daszek, ale nie na calym salonie tylko na szerokosci wykuszu z duzym oknem - moze teraz to jasniej troche wytlumaczylam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 05.11.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Aha. Ale jak to połączysz z resztą sufitu? To jak rozumiem będzie widać... czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 05.11.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Ale to ten sufit będzie wtedy poziomy, nie odwzrorowujący układu dachu? Mi się wydaje, że jednak ładniej będzie, jak się zachowa tę trójkątność dachu, tym bardziej że okno trójkątne i to będzie pięknie współgrało. No ślicznie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 05.11.2008 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 No i do tego tak wysoko i ta kubatura do ogrzania. Ja sie ciągle martwie, ze ciągle bedzie sie hajcowac i hajcowac a w domu ziąb, a rachunki z kosmosu beda przychodzic. Zobaczymy to jeszcze na budowie. K-g zawsze da rade jak bedzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario31 05.11.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Witaj Myszko! W końcu dotarłam... Co do kolorków to zdecydowanie bardziej podoba mi się domek z grafitowym daszkiem! Ja po prostu nie lubię ceglastych, kasztanowych i tego typu podobnych odcieni... Domek śliczny!!! A co do wysokości kalenicy to u nas jest 7,81m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 05.11.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 No i do tego tak wysoko i ta kubatura do ogrzania. Ja sie ciągle martwie, ze ciągle bedzie sie hajcowac i hajcowac a w domu ziąb, a rachunki z kosmosu beda przychodzic. Zobaczymy to jeszcze na budowie. K-g zawsze da rade jak bedzie trzeba No niby tak, ale zobacz: i tak będzie podłogówka, nie? No bo do takich otwartych przestrzeni to tylko podłogówka. Sama wiesz doskonale że podłogówka nie działa na zasadzie konwekcji, tylko promieniowania. I masz ciepło niżej, a zimno wyżej. Czyli generalnie z grubsza Ci nie robi, jak masz wysoko, bo tam po prostu jest zimno i masz to gdzieś. Oczywiście eksperci forumowi by mnie zatupali na miejscu, że tak mówię, bo jasne że ogrzewanie większej kubatury jest bardziej kosztowne, ale wydaje mi się że odcięcie tego sufitu nie uczyni Cię bogatszą (niestety )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 05.11.2008 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Czesc Mario Widze, ze wszyscy mają tylko troszke wyzej niz ja a mają całe wielkie poddasza. Ciekawe, jak to jest. Dorciu, nie pokazywalam Ci tych wykresów w koncu Ogrzewanie podłogowe to doskonały sposób zapewnienia komfortu cieplnego w pomieszczeniu. Znalazlam na jakiejs stronie cos takiego: Najistotniejsza dla komfortu cieplnego nie jest temperatura pomieszczenia, lecz jej równomierność w pomieszczeniu. W przypadku ogrzewania podłogowego rozkład temperatur jest korzystniejszy niż w przypadku ogrzewania grzejnikowego i niewiele odbiega od idealnego rozkładu temperatur. W konsekwencji tego osiąga się podwyższony komfort cieplny przy temperaturach pomieszczeń znacznie niższych niż przy zastosowaniu grzejników. Ogrzewanie podłogowe to: -korzystny dla człowieka ze względów fizjologicznych rozkład temperatur w pomieszczeniu -brak grzejników w pomieszczeniu i możliwość dowolnej aranżacji wnętrza -ograniczenie wysuszania powietrza w pomieszczeniu -zmniejszenie ilości unoszonego kurzu (ograniczenie konwekcji) -oszczędności energii cieplnej (niska temperatura czynnika grzejnego i równomierne rozmieszczenie źródła ciepła). Pionowy rozkład temperatury w pomieszczeniu http://alupex.pl/gfx/rozklad.gif Tak wiec jesli przyjmiemy, ze w idealnym przypadku rozkład temperatur bedzie przedstawiał linie prostą ==> temperatura bedzie taka sama w kazdym punkcie pomieszczenia wówczas straty energii na ogrzanie 1 metra szesciennego (przy róznicy wysokości pomieszczenia) tej samej powierzchni są w przybliżeniu takie same jak na ogrzanie dowolnego 1 metra 3tejze powierzchni. Tak wiec jesli w pokoju 5*5 metrów2 podniesiemy sufit o 1 metr wydamy dodatkowe pieniądze na ogrzanie kubatury 5*5*1 m3 czyli 25 metrów szesciennych. Oczywiscie zalozenie jest postawione dla stalej temperatury w kazdym punkcie pomieszczenia. W naturze przy ogrzewaniu podlogowym ustala sie podobnie jak w ogrzewaniu zwyklymi grzejnikami wysokościowy gradient temperatur. Ogrzewaniem kaloryferowym trudniej jest osiagnąc stan równomiernego nagrzania pomieszczenia, a komfort cieplny osiągniemy przy wyzszym nakladzie energii na ogrzewanie niz przy podłogówce. Nie zmienia to jednak faktu, ze tak czy siak za ogrzewanie wiekszej kubatury zaplacimy wiecej niz za ogrzewanie mniejszej . chyba dobrze myśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroszka 05.11.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Hejka , mnie się też bardziej podoba nowa , szara wersja.Wysokość mojego domku to 6,54 m.Ale ja nie będę miała użytkowego poddasza - tam będzie miejsce tylko na przechowywanie gratów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 05.11.2008 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Hejka hejka Dobrosiu. A widzisz, czyli jeden metr mniej bedzie u Ciebie. Masz 30 stopni na dachu prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroszka 05.11.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Hejka hejka Dobrosiu. A widzisz, czyli jeden metr mniej bedzie u Ciebie. Masz 30 stopni na dachu prawda? Dokładnie 30 stopni.A jaką Ty będziesz miała powierzchnię dachu , taką jak my czy jeszcze większą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.11.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Tiru riru - ja też mam 30 stopni Aaaaaaaaaa tak się pochwaliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 06.11.2008 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 tez 30' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 06.11.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 a ja mam 26 i się nie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 06.11.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Na tych Twoich rysunkach to wygląda lepiej dla podłogówki w sypialni, ale ja znalazłam takie: grzejnik http://www.standard.com.pl/img/ogrzewanie_podlogowe_1.jpg podłogówka http://www.standard.com.pl/img/ogrzewanie_podlogowe_2.jpg i z tego wynika że na wysokości łóżka jest 22 stopnie, czyli tak sobie dla spania... A podłogówka ma ogromną inercję i ciężko jest osiągnąć wyraźnie niższą temperaturę nocą... A jeśli nawet, to wstanę w nocy na siusiu i zmarznę A ja tak nie cierpię kaloryferów... No nie wiem sama co zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 06.11.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 ja robie w sypialni podłogówkę. milusio będzie stanąć gołą stopą na cieplusiej podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts