Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mysiego domu

78mysz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myszka trudno-moze nastepnym razem :wink:

Neferka niby tak ale ja wczesniej mialam przyslana elewacje i powiedzialam OK bo nie zauwazylam po prostu tego "bledu" i w sumie gosc zaczal liczyc po moim przytaknieciu :oops:

Jutro dzwonie do niego (okna juz chyba zostawie w spokoju) bo dzisiaj zobaczylam ze w zestawieniu w wierzbie jest jakis HEB140 a na poczatku mowilam ze nie chce miec nic innego oprocz drzewa na dachu :D Niech mi argumentuje czy musi tam byc to stalowe COS czy mozna zastapic to drzewem a wtedy niech przelicza :lol:

Myszka a Ty bedziesz deskowac swoj daszek?Pewnie do tego tez trzeba jakies przeliczenia ( ja na razie mam folie ale moze deskowanie byloby lepsze :roll: )

heb nie kojarzy się za dobrze. Smierdzi dodatkowym wydatkiem. Co robi w takim domku heb?U mnie nie bedzie deskowania, folia, łaciorki i kontrłaciorki i jazda z dachówką. 30 cm wełny pod dach, znowu folia i k-g

Dobrosiu konstrukcje mam taką, ze juz w koncu wiem po co ta gruba belka pod sufitem w sralonie była. Wszystko idzie do przerobienia. Nie bede tego pokazywac. Moge rzucic cos innego na pożarcie:

jadalnia obita płytami osb

http://images50.fotosik.pl/115/573524ed103a1a8fmed.jpg

schody do otwartego dachu:

http://images40.fotosik.pl/111/c2e7a017ab417c2cmed.jpg

Mycha wszystko oki? My jesteśmy dziś całą nasza trójką na działce - jak będziemy wracać może będziemy mogli przez was przejechać.Puszczę Ci smsa w razie czego :wink:

Ja chyba dzisiaj na bartycką zasuwam, a potem musze sie uczyc. Mozliwe, ze moja rodzinka bedzie na działce. Ja się muszę wyalienować. Milego dnia

Heb to dla mnie i koszt i dodatkowy cyrk z calym zamawianiem ,zamontowaniem itd.Jesli trafie na niezbyt kumatych ludzi od dachu gotowi to spier..... :x

Myszkoale masz piekne duze pomieszczenia.Schody wyszly superanckie :)

Widze na fotkach ze masz dosc daleko odsuniete doprowadzenie powietrza do kominka od samego komina :roll: Jaki wkoncu bedziecie robic ten komin?

My mamy murowany przewod dymowy a wentylacja bedzie z ksztaltek

Heb to dla mnie i koszt i dodatkowy cyrk z calym zamawainiem ,zamontowaniem itd.Jesli trafie na niezbyt kumatych ludzi od dachu gotowi to spier..... :x

Na poczatku byla mowa ze nie chce heba i zgodzilam sie na slupy w pkojach ( sa w kazdym pokoju na poddaszu w rogach ) ale pewnie trzeba bylo by ich dac wiecje dlatego walna teraz ta ramke.Za 2 godziny dzwonie do niego i chyba nie bede juz taka ugodowa jak dotyczczas.Okna przy tym hebie to juz dla mnie pestka :roll:

Myszkoale masz piekne duze pomieszczenia.Schody wyszly superanckie :)

Widze na fotkach ze masz dosc daleko odsuniete doprowadzenie powietrza do kominka od samego komina :roll: Jaki wkoncu bedziecie robic ten komin?

My mamy murowany przewod dymowy a wentylacja bedzie z ksztaltek

Będzie niestety wymiana komina na większe rondo

Rondo Plus?A czemu -nie pasuje Ci do wkladu kominkowego czy jak?

A ja jestem po rozmowie z architektem i jestem cala w skowronkach :D Tyle sie nadenerwoaalm tym HEB-em a okazalo sie ze nie bedziemy miec nic takiego tylko w zestawieniu "wgralo" sie to z jakiegos poprzedniego projketu ktory przygotowywal-ufffffffff Z oknami tez doszlismy do porouzmienia.Obnizy parter do 2.70 (teraz mial 2,78 ) i roznica tej odleglosci (krawedz okna a dach) zmniejszy mi sie kilka centymetrow.Zaprojektowalam tez okna na 2,40 i ewentualnie je skroce podczas budowy :lol:

Chyba musze zaczac inaczej podchodzic do tej budowy bo przez te moje "nerwy" wykoncze sie na starcie hehehehehe

Nefcia no wlasnie masz racje z tym samonakrecaniem :lol: Ja projektuje "na odleglosc" budowa tez bedzie tak prowadzona dlatego tak sie denerwuje wszystkimi pierdulkami.Jakbym byla na miejsu moze mniej bym sie przejmowala bo i w trakcie budowy po wizualnej inspekcji dokonac jakis korekt .

A orientujecie sie moze ile trzeba przeznaczyc min miejsca (wysokosci) na zrobienie kawalk sufitu podwieszanego?Chodzi mi np o taki pasek gdzie moglabym umiescic oswietlenie.Poobnizalam te wysokosci i mozliwe ze teraz nie bede mogla z tymi sufitami zbytnio poszalec :roll: :wink:

Kakusku i tak wszystko się może zmienic na budowie, wiec bez paniki. Czasem cos wyjdzie na korzysc, czasem na niekorzysc, czasem sama cos "poprawisz" jak zobaczysz bryłę.

U mnie kominek ma średnice 250 mm na spaliny i tyle miała mieć kamionka w kominie. Nie chce mieć mniej, bo w skrajnościach będą problemy. Zastanawiam się tylko ciągle gdzie dać tą wyczystkę :roll:

Bardzo dobrze -niech srednica komina i wpiecia wkladu ma te sama srednice.Nie trzeba dawac zadnych redukcji i wszytsko gra.

Nie wiem o co chodzi z ta wyczystka bo w systemowych to chyba jest ona ZAWSZE po drugiej stronie niz miejsce wpeicia sie do wkladu :roll: Ty bedziesz podpnca wkald z "boku" komina czy od "przodu"?

Mnie tylko zastanawai czemu Ty masz tak daleko od komina ta rure doprowadzajaca powietrze z zewnatrz :roll: Moze to tylko tak wyglada albo Twoj kominek jest tak bardzo szeroki :)

No dobra, ale na jakiej wysokości można tą wyczystkę zamontowac zeby było bezpiecznie? Moge na górze, na trzech metrach od podlogi, zeby jej nie było w sralonie widac? Czy to juz za wysoko? Oryginalnie w instrukcji jest na wysokości łydki ale u mnie nie dałoby sie tego nawet zamaskować. Ja sobie je tam nie wyobrażam, prędzej sprzedam kominek :roll:

No dobra, ale na jakiej wysokości można tą wyczystkę zamontowac zeby było bezpiecznie? Moge na górze, na trzech metrach od podlogi, zeby jej nie było w sralonie widac? Czy to juz za wysoko? Oryginalnie w instrukcji jest na wysokości łydki ale u mnie nie dałoby sie tego nawet zamaskować. Ja sobie je tam nie wyobrażam, prędzej sprzedam kominek :roll:

Mycha nie demonizuj. Przecież wyczystka to normalny element konstrukcji komina. Widziałaś moją ? Jest pięęęęęęęeekna - szkoda, że nie mogę jej wyeksponować , bo jest schowana za komin...

Wyczystka powinna być nisko, (nie wiem czy nie poniżej połaczenia rury os kominka z kominem -stąd ta odległość) ale nie wiem czy to warunek konieczy. Najlepiej pogadać z kominkarzem (może Forest ?)

Mycha nie demonizuj. Przecież wyczystka to normalny element konstrukcji komina. Widziałaś moją ? Jest pięęęęęęęeekna - szkoda, że nie mogę jej wyeksponować , bo jest schowana za komin...

Wyczystka powinna być nisko, (nie wiem czy nie poniżej połaczenia rury os kominka z kominem -stąd ta odległość) ale nie wiem czy to warunek konieczy. Najlepiej pogadać z kominkarzem (może Forest ?)

No wlasnie nie widzialam. Strzelisz mi fotkę? Ja Ci strzelę swojej, to zobaczysz czy demonizuję :D :lol:

myślałam myślałam i wymyśliłam w koncu co z tą wyczystką zrobić. Będzie w tej wnęce zawalona cała drewnem:

http://images48.fotosik.pl/116/70d606e9d274c67amed.jpg

A z drugiej strony o tak:

http://images47.fotosik.pl/116/3b27a1b97fbf3592med.jpg

Nie mialam czasu, zeby dopracować wizualki.Sorki.

I jeszcze kiczeńka, ale też czarna jak noc:

http://images43.fotosik.pl/116/071c8b90dfd784b4.jpg