DarioAS 21.11.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Prosze bardzo - jukka info http://www.swiatkwiatow.pl/jukka-juka---yucca-id362.html[/img] aż sobie zapisałam w ulubionych fajna stronka ze storczykami to ja też bym nie dała rady.. nie jestem na tyle zdyscyplinowana, żeby tak o nie dbać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 21.11.2008 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Bodajze przez pierwsze 3 lata trzymałam storczyki na parapecie i straszyly tylko liscie jak u kapusty - wyrosły wielkie i kłapciate. Ale jak sie juz zatrybi czego orchidee potrzebują to nie ma z nimi wiecej problemów. Moje generalnie wlasnie wypuszczaja pędy specjalnie zebym miala wiecej zmartwien przy przeprowadzce ze je przemroże i bedzie mi żal. Zasada jest taka. Podlewa sie jak juz podłoze jest przeschniete - czyli zimą co około 1.5-2 tygodnie. Najlepiej podlewac przez namaczanie. Bierzemy miske, nalewamy letnią (najlepiej miękką wode) i wsadzamy doniczke z kwiatkiem w to bajuro. Jak juz porządnie nasiąknie - 10-20 minut, wyjmujemy i pozwalamy zeby woda splyneła z doniczki i dopiero wstawiamy do oslonki (nie moze stac w zalegającej wodzie). Wazne jest zeby nie podlewac po lisciach, bo lisc - zwłaszcza sercowy - (to ten który jest najbardziej w srodku) jest delikatny i moze zegnic, a razem z nim i stożek wzrostu rosliny. Raz w miesiacu podlewanmy bardzo rozcienczonym nawozem, najlepiej specjalnie przygotowanym do storczyków. Storczyki lubia swiatło, ale rozproszone. W zimie w naszych warunkach najlepiej im na parapecie pod warunkiem ze kaloryfer nie napitala, lub bardzo blisko okna. Błedy uprawowe -najczestsze to za obfite podlewanie i zaleganie wody w doniczce i przesuszanie. Efektem obu jest miękniecie i opadanie lisci. Przy przelaniu dodatkowo gniją korzenie i moze powstac grzyb. Jak juz znajdziecie gdzies miejsce dla Waszych orchidei to niech sobie stoją spokojnie, bo nie zbyt latwo przyjmuja czeste zmiany - choc zmiany pozycji raz na jakis czas z kolei - czesto indukują kwitnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 21.11.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 dendrobium nobile o zapachu konwaliowym: http://lh4.ggpht.com/_81jLH965IWA/SSWoy1xrLKI/AAAAAAAAA_U/a5LsycVQ2bY/s512/IMG_3464.JPG Ten jest śliczny, taki delikatny. I jeszcze pachnie konwaliami...chyba złamię swoją zasadę i zakupię taki okaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 21.11.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Kurczę podlewanie co 2 tygodnie brzmi zachęcająco A mi się wydawało, że orchidee właśnie lubią wilgoć (gdzieś kiedyś czytałam że najlepiej to im w ogóle w łazience), ależ to człek jest gupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 21.11.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 wilgotność w pomieszczeniu a w glebie to dwie różne sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 21.11.2008 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 dendrobium nobile o zapachu konwaliowym: http://lh4.ggpht.com/_81jLH965IWA/SSWoy1xrLKI/AAAAAAAAA_U/a5LsycVQ2bY/s512/IMG_3464.JPG Ten jest śliczny, taki delikatny. I jeszcze pachnie konwaliami...chyba złamię swoją zasadę i zakupię taki okaz. Musisz sprawdzic w sklepie czy aby napewno pachnie.Zresztą niektóre phalenopsisy tez pachną wanilią, albo cytrusami tez ponoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 21.11.2008 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Kurczę podlewanie co 2 tygodnie brzmi zachęcająco A mi się wydawało, że orchidee właśnie lubią wilgoć (gdzieś kiedyś czytałam że najlepiej to im w ogóle w łazience), ależ to człek jest gupi lubia wigloc, ale w powietrzu - dlatego wlasnie kaloryfery im tak dokuczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 21.11.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Ooo, do łazieneczki to bym sobie takie cudo postawiła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 21.11.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Kurczę podlewanie co 2 tygodnie brzmi zachęcająco A mi się wydawało, że orchidee właśnie lubią wilgoć (gdzieś kiedyś czytałam że najlepiej to im w ogóle w łazience), ależ to człek jest gupi lubia wigloc, ale w powietrzu - dlatego wlasnie kaloryfery im tak dokuczają. Wilgoć w powietrzu - dobrze, ale podlewać, jak podłoże przeschnięte - i ja mam to swoją blondgłówką zatrybić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 21.11.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 o kurczę, do łazienki to sama bym chciała... to teraz czekam na najbliższą okazję... męża do tego czasu trzeba podszolkić co ma kupić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 21.11.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Kurczę podlewanie co 2 tygodnie brzmi zachęcająco A mi się wydawało, że orchidee właśnie lubią wilgoć (gdzieś kiedyś czytałam że najlepiej to im w ogóle w łazience), ależ to człek jest gupi lubia wigloc, ale w powietrzu - dlatego wlasnie kaloryfery im tak dokuczają. Wilgoć w powietrzu - dobrze, ale podlewać, jak podłoże przeschnięte - i ja mam to swoją blondgłówką zatrybić? Dorcia, nie główką tylko paluszkiem! Macasz paluchem, czy wilgotno czy nie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 21.11.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Kurczę podlewanie co 2 tygodnie brzmi zachęcająco A mi się wydawało, że orchidee właśnie lubią wilgoć (gdzieś kiedyś czytałam że najlepiej to im w ogóle w łazience), ależ to człek jest gupi lubia wigloc, ale w powietrzu - dlatego wlasnie kaloryfery im tak dokuczają. Wilgoć w powietrzu - dobrze, ale podlewać, jak podłoże przeschnięte - i ja mam to swoją blondgłówką zatrybić? Dorcia, nie główką tylko paluszkiem! Macasz paluchem, czy wilgotno czy nie i tyle. Mi chodziło o zatrybienie logiki, cwaniurko - jak coś nie jest logiczne to ja po prostu nie mogę tego robić, bo sie na pamięć nie naumiem Takie ograniczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 22.11.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 A tu co się dzieje że się nic nie dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.11.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 tyż siem zastanawiom o sssooo chozzzii..Witam wieczornie..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 23.11.2008 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 A juz siem witam Duszku. Byłam wczoraj na uczelni i zmachana ledwo doczołgałam sie do chałupy, a Ty tu wczoraj tak pozno zaglądałes. Stęskniłes sie troszke za mną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 23.11.2008 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 o kurka ale ja juz tych postów napykałam. No musze miec chyba duuuzo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 23.11.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 no chyba siem seskniłem skora znów przylajzłem hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 23.11.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 A ja to co? Mnie już nie zauważyła :cry: Gratuluję elitarności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 24.11.2008 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 oj zauwazyla, zauważyła, slepa nie jest. A Ty tez sie juz stesknilas Dorciu? To ci dopiero, ledwo sie rozstałysmy Kochaniutka.A wlasnie pokazuja taras drewniany w tielewizorni. I maja poroione donice z resztek deski. I pokazuja w dlh meble ogrodowe ze sztucznego rattanu. Widze kątem oka także czarniutkie.O znalazlam krzesło z drewna green heart. Piękna nazwa, prawda? O jak powiekszyli srone inernetową.I są moje drzwi z mieszkania: http://www.dlh-poland.com/~/media/images/Website%20specific%20images/Poland/Produkty/Drzwi/Wewnetrzne%20plaskie%20fornirowane/Sapeli/Flader%20Natur/i000.ashx?db=master&bc=ffffff&mw=450 Miłego dnia Dziubki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.11.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Bardzo ładne Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts