happygirl1984 19.09.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Mamy z mężem plan wybudowania domku parterowego z poddaszem. Niepodpiwniczonego. Problem polega na tym, że nie bardzo wiemy jak rozprowadzić rury od C.O. aby zamontować grzejniki pod oknami i aby te rury nie ciągnęły się po wszystkich ścianach bo wyglądało by to conajmniej nieatrakcyjnie. Dodam, że w naszym regionie projekt budowlany nie musi i nie zawiera projektu C.O. Budować będziemy sami, więc jeśli ktoś miałby pomysł jak to zaprojektować, albo miałby projekt c.o. dla domku z poddaszem, to bardzo proszę o info. Wszelkie schematy, rysunki, projekty mile widziane. Z góry dziękuję. e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 19.09.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Zrób ogrzewanie podłogowe i nic Ci nie będzie zagracać ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happygirl1984 19.09.2008 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Zrób ogrzewanie podłogowe i nic Ci nie będzie zagracać ścian. Ogrzewanie podłogowe nie wchodzi w grę z różnych względów: cena, drewno na podłogach itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 19.09.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Rosprowąć w listwach przysciennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.09.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Obecnie rury od CO układa się w posadzce a nie ciągnie po ścianach. Czyli na podkład betonowy układa się izolację (folię, papę termozgrzewalną), potem styropian najlepiej w dwóch warstwach (np. 2x5cm). W górnej warstwie styropianu można naciąc nożem kanały dla rur. Rury Układa się w wyciętych kanałach w peszlu albo w otulinie. Potem na całości układa się docelową posadzkę betonową (jastrych). W ścianie pod oknem warto jest wyciąć bruzdę i tak wygiąć rury aby wychodziły ze ściany a nie z podłogi - wtedy nic nie szpeci podłogi, łatwo się odkurza itd. Co do rur, to obecnie prawie każdy stosuje rurę z tworzywa typu PEX i system rozdzielaczowy. W "bogatej" wersji można dać rurę z "miękkiej" miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happygirl1984 20.09.2008 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 dziękuję za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.09.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Zrób ogrzewanie podłogowe i nic Ci nie będzie zagracać ścian. Ogrzewanie podłogowe nie wchodzi w grę z różnych względów: cena, drewno na podłogach itd.... No cóż, podłogówka jest tania i trudno się nią pochwalić, a kaloryfery widać i można kupić jakieś szpanerskie i odpowiednio drogie. Parkiet na podłogówkę też trzeba dać cieńszy czyli tańszy - znowu nie ma czym zaszpanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio74 20.09.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Trzeba znać podstawy instalacji ? a ja mam do ciebie pytanie czy wiesz co to jest rozdzielacz - jak nie to trzeba ci podpowiedzieć a dzięki temu sam zaprojektujesz własną instalację i jej przebieg.Odpowiedz na to pytanie ? ja napewno nie bede sie z ciebie naśmiewał.Powodzenia BODZIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio74 20.09.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Temat podłogówka.Udowodniono W Australi na 100 DZIECIACH iz ogrzewanie podłogowe nie jest zdrowe a mianowicie. - Ponad 70 % dzieci miało początkowe powikłania astmatyczne ? Mozna się domyslać co może być dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.09.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 dziękuję za info W razie czego pytaj, coś podpowiemy. Niedawno robiłem swoją instalację i jestem w miarę na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio74 20.09.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Po postach widać że jesteś nowy ... ja już przeszedłem chrzest ignoranckich odpowiedzi na moje zadawane pytania.Czytaj miedzy wierszami ludzi którzy chcą ci dobrze podpowiedzieć a będziesz zadowolony.Są wśród nas tacy którzy mają już dość odpowiadania na te same pytania i robią se jaja !Podkreślam dodatkowo ... że twój post jest ok.Zadawaj pytania i nie pękaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happygirl1984 21.09.2008 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 tak się jeszcze zastanawiam, czy rury z tworzywa nadają się do kotłowni na paliwo tradycyjne (mam tu na myśli głównie drewno). Czy wysoka temperatura nie uszkodzi ich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 21.09.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Jeśli paliwem tradycyjnym nazywasz węgiel , miał , ekogroszek - alu-pex odpada. Wysoka temperatura uszkodzi je nieodwracalnie. Od pieca stal ( zwykła czarna ) do grzejników miedż .(jak daleko -zależy od kondycji twojego portfela) To moje zdanie - za chwilę pewnie posypią się kontry Zrobisz pewnie i tak po swojemu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 21.09.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Alupexy mają temperaturę pracy do 95 C, pompy obiegowe również. Inne podzespoły instalacji CO też nie powinny być narażane na wyższe temperatury. Wniosek z tego taki że nie wolno dopuszczać do zagotowania kotła, a gdyby tak się stało to zaraz przy kotle powinien być zawór bezpieczeństwa i upuszczać parę "w gwizdek" a nie w instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 26.09.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 ciekawi mnie właściwe miejsce podłączenia wyjścia do naczynia wzbiorczego przy układzie z kotłem na miał powinno być za pompą ?http://images24.fotosik.pl/274/581d9c27aed4db23.jpg u rodziców w domu - kostka z czasów PRL jest ogrzewanie miałowcem kiedyś grawitacyjne, teraz została dołożona pompka i wszystko jest OK, czy przed ?http://images29.fotosik.pl/278/9ef6ee552f2294ed.jpg przy czym wydaje mi się że to rozwiązanie jest bezpieczniejsze w przypadku gdy wysiądzie pompa ciśnienie po części pójdzie przez zawór zwrotny a to czego będzie za dużo pójdzie do zbiornika wzbiorczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happygirl1984 29.09.2008 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 jeszcze jedna sprawa... może wie ktoś jak rozwiązać w domku parterowym taką sytuację: z góry pieca wychodzą rury do grzejników, rozprowadzające ciepło. Jak puścić je w posadzce? Chyba powinny iść dalej na tym samym poziomie. Mozna ewentualnie zagłębić nieco kotłownię w gruncie, ale jak zejść z tymi rurami do poziomu posadzki, aby wszytsko działało jak należy? Z góry dziękuję za oświecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happygirl1984 29.09.2008 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 szukając informacji natknęłam się na ciekawy artykuł, piszą w nim jak dobrać moc pieca i jak obliczyć wielkość grzejników. Polecam! http://kotly.com/tab.php?tab_id=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 29.09.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Poradnik fajny ale tylko wtedy jak się chcemy pośmiać z niewiedzy bajkonurka który go napisał. Do doboru mocy kotła używa się programu OZC. Dane z tabelki są równie aktualne jak wyczytane z fusów. Były zbliżone do prawdy dawno temu, jak wszystkie domy były nieocieplone, i miały zbliżone zapotrzebowanie na ciepło rzędu kilkuset W/m2.Przykład:Mój dom o powierzchni 200m2 ma zapotrzebowanie 5,5 kW dla -20 na zewnątrz i +20 wewnątrz - a tabelka podaje 23 kW. I jeszcze taki kwiatek:"pompa o wysokości pionu 2m" pompa obiegowa może mieć podaną wysokość podnoszenia (a nie pionu) i ten parametr określa maksymalne ciśnienie które dana pompa jest w stanie wytworzyć. A sposób doboru pompy według wysokości budynku (ilości kondygnacji) jest bzdurny - pompa w układzie CO pracuje w obiegu zamkniętym, i musi pokonać opory hydrauliczne instalacji, a nie wypompować wodę na jakąś wysokość. "Prawda objawiona" byłaby prawdą, gdyby metoda doboru pompy dotyczyła sytuacji przepompowywania wody z wysokości x na wysokość Y, przy czym poziom wody na x byłby niezależny od poziomu na y - taka sytuacja wystąpi gdy na przykład pompujemy wodę ze studni. W CO woda wpompowana na górę wpływa następnie na dół, równoważąc ciśnienie potrzebne do jej wpompowania - czyli do tego aby na piętrze woda przepływała pompa musi wytworzyć ciśnienie równe "0" ale musi wytworzyć pewną wartość ciśnienia aby przepchnąć wodę przez opór hydrauliczny jaki stanowią rurki, kolanka, zawory, grzejniki - i ten opór dla całej instalacji trzeba policzyć, a następnie według wyniku dobrać pompę.Warto sobie przypomnieć fizykę ze szkoły podstawowej, aby w takie bujdy jak w tym artykule przypadkiem nie uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 29.09.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Witam! Do piterazim ja mam tak jak na drugim schemacie i tak jest prawidłowo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 30.09.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 @janusz_21dzięki za info - mógł bym prosić o kilka zdjęć twojej kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts