jadimusic 19.09.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 WitamMam piec gazowy 2-funkcyjny. Zakres temperatur grzania wody do c.o. to 40-90st. C.Z jaką temperaturą jest najekonomiczniejsza praca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusiekdit 19.09.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Witam Mam piec gazowy 2-funkcyjny. Zakres temperatur grzania wody do c.o. to 40-90st. C. Z jaką temperaturą jest najekonomiczniejsza praca? Ja używam 55-60st C ale sterownik pokojowy jest tak ustawiony aby woda w obiegu chodziła jak najdłużej, tzn piec podgrzewa do 55 wyłącza się ale chodzi pompka cyrkulacyjna. Początkowo parę lat temu instalator ustawił mi temp na maxa ale to strasznie kotłowało gaz a wcale nie było tak ciepło, doradzono mi ten drugi sposób, mniej zużywam gazu a i ciepło jest ok bo kaloryfery są zawsze ciepłe ale nie parzące. Zastrzeżenie jest podobno takie ze obieg powinien mieć jak najmniej wody, ja mam konwektory Purmo, rurki Hepworth 15mmi b. mało wody bo ok dwa wiadra w całym systemie wiec woda szybko chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pierre Dolnik 21.09.2008 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witam Mam piec gazowy 2-funkcyjny. Zakres temperatur grzania wody do c.o. to 40-90st. C. Z jaką temperaturą jest najekonomiczniejsza praca? Absolutnie za mało danych do udzielenia prawidłowej odpowiedzi!!! 1. Kocioł kondensacyjny czy zwykły? 2. Rodzaj instalacji - grzejniki (dobrane dla jakich parametrów?) czy podłogówka? 3. Budynek murowany czy w technologii lekkiego szkieletu (bezwładność cieplna)? Powyżej wymagane minimum do dalszej dyskusji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.09.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Jeżeli to jest kocioł kondensacyjny to powinien pracować z temp wychodzącą 55 stopni..... ale lepiej mu tego za bardzo nie przycinać... lepiej jak tym steruje jakaś automatyka. jeżeli kocioł atmo..... no to temp 75 stopni.... niższa spowoduje kondensację i zalewanie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pierre Dolnik 21.09.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Jeżeli to jest kocioł kondensacyjny to powinien pracować z temp wychodzącą 55 stopni..... ale lepiej mu tego za bardzo nie przycinać... . Niby dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.09.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 ponieważ kondensacja gazu następuje poniżej 57 stopni.... więc żeby kocioł kondensacyjny spełnią swoje zadanie to powinien pracować z taką temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pierre Dolnik 21.09.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 ponieważ kondensacja gazu następuje poniżej 57 stopni.... więc żeby kocioł kondensacyjny spełnią swoje zadanie to powinien pracować z taką temp Lub niższą, wtedy kondensacja jest "głębsza" i sprawność kotła wskutek kondensacji rośnie wraz ze spadkiem temperatury POWROTU C.O. - tak wynika z dokumentacji technicznych kotłów kondensacyjnych większości producentów - czyli właśnie należało by ją przyciąć. Ponadto niższa temperatura ZASILANIA C.O. genereuje również niższe straty kominowe. Ale należy zaznaczyć, że sprawność kotła to nie to samo co sprawność całej instalacji grzewczej - myślałem, ze masz doświadczenia w tej kwestii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.09.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 ponieważ kondensacja gazu następuje poniżej 57 stopni.... więc żeby kocioł kondensacyjny spełnią swoje zadanie to powinien pracować z taką temp Lub niższą, wtedy kondensacja jest "głębsza" i sprawność kotła wskutek kondensacji rośnie wraz ze spadkiem temperatury POWROTU C.O. - tak wynika z dokumentacji technicznych kotłów kondensacyjnych większości producentów - czyli właśnie należało by ją przyciąć. Ponadto niższa temperatura ZASILANIA C.O. genereuje również niższe straty kominowe. Ale należy zaznaczyć, że sprawność kotła to nie to samo co sprawność całej instalacji grzewczej - myślałem, ze masz doświadczenia w tej kwestii. Pozdrawiam A to jakiś konkurs...? To nie wynika z dokumentacji... tylko z fizyki... Jeżeli opierasz się na dokumentacji to czytaj ją ze zrozumieniem... jeżeli obniżysz za bardzo temp zasilania to nie uzyskasz odpowiedniej temp w pomieszczeniach, dlatego trzeba dobrze wysterować automatykę kotła. Straty kominowe wynikają nie tylko z samej pracy kotła ale też i z rodzaju komina.... dlatego dobrze jest go zaizolować i powietrze do spalania pobierać też ogrzane..... to też wynika z fizyki.... nie z dokumentacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pierre Dolnik 21.09.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 A to jakiś konkurs...? To nie wynika z dokumentacji... tylko z fizyki... Jeżeli opierasz się na dokumentacji to czytaj ją ze zrozumieniem... jeżeli obniżysz za bardzo temp zasilania to nie uzyskasz odpowiedniej temp w pomieszczeniach, dlatego trzeba dobrze wysterować automatykę kotła. Straty kominowe wynikają nie tylko z samej pracy kotła ale też i z rodzaju komina.... dlatego dobrze jest go zaizolować i powietrze do spalania pobierać też ogrzane..... to też wynika z fizyki.... nie z dokumentacji.... Rozumiem, że z fizyki posiadasz również wiedzę na temat konkretnych rozwiązań i konstrucji kotłów a co za tym idzie osiąganych przez nich faktycznych parametrów - chyba, że z fizyki eksperymentalnej przy ich rozbieraniu, wtedy rozmumiem Twoją wypowiedź. Czy ja konkretnie określłem NA ILE ma obniżyć temperaturę zasilania?! Przecież wyraźnie zaznaczyłem na początku wątku jakie minimalne informacje są wymagana do sensownej dyskusji - w tym infomacje co jest obciążeniem kotła. Własnie w tym wątku dyskutujemy jak najlepiej ustawić automatykę aby proces ogrzewania był jak najekonomiczniejszy (automatyka to nie jest jakaś magia tylko dziedzina nauki). Nie odniosę sie do Twojej wypowiedzi na temat wpływu ocieplenia komina, ponieważ na tym etapie dyskusji (autor wątku nadal nie określił jaki typ kotła posiada, skąd pobiera powietrze do spalania) nie ma to sensu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadimusic 22.09.2008 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Proponuję powrócić do tematu. Oto dodatkowe dane:Piec Buderus Logamax, dwufunkcyjny, zwykły, grzejniki, dom murowany wg technologii lat 80-tych, ale ocieplony 11cm styropianu.Powierzchnia 109m2 + poddasze użytkowe 54m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts