DorciaIQ 18.03.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Sorki za najprawdopodobniej głupie pytanie: czy jeśli chcę kominka dość sporego (80cm szerokości co najmniej), ale nie chcę żeby się mocno nagrzewał, bo chcę palić tylko rekreacyjnie, a mam antresolę i boję się że jak się rozhajcuje to na górze się nie będzie dało wytrzymać (mieszkałam w takim domu i dziękuję), to powinnam szukać kominka z jak najmniejszą mocą, czy te kW to za co innego odpowiadają? (np. dgp, płaszcz, a nie oddawanie ciepła przez całą szybę) Z góry dziękuję za wyrozumiałą odpowiedź dla blondynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolass 18.03.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Przymierzam się do jakiegoś wkładu Spartherm. Ogólnie mi się podobaja ale jeden znajomy ma Arte 0 i po miesiącu zeszła mu farba z drzwi i ze środka a po pół roku wymieniał wkładkę szamotową. Czy ktoś miał podobne doświadczenia. A może przyczyną są jakieś błędy w obsłudze?[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Słomka 08.04.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Witam wszystkich serdecznie! Przymierzamy się do kupna kominka - ma być też rozprowadzenie ciepła po domu (ok. 270 m2, z czego na dole salon+jadalnia+kuchnia+klatka schod. = 95 m2, pozostałe dół +piętro = ok. 170 m2 - bo w pomieszczeniu nad garażem podobno też dobrze mieć dodatkowe ciepełko). Chcieliśmy ładny duży kominek panoramiczny typu Spartherm Varia Ah (taki polecił nam fachowiec w sklepie) lub Bh, ale one mają tylko 11kW mocy nominalnej - chyba nie wystarczy??? Jakie polecicie kominki panoramiczne o dużej (20-22kW) mocy? Oczywiście wiem, że cena takowych nie należy do najniższych, ale nie chcę też zginąć pod jej ciężarem... Dziękuję bardzo za pomoc:) Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 08.04.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Jotulem Panoramą RH18 taki domek powinnaś ogrzać, w różnych miejscach forum masz trochę opini o Jotulach - jeśli chodzi o grzanie to istne smoki sprawdzona norweska technologia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Słomka 08.04.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Od razu widać, że w temacie kominków jestem świeżutka Panorama dla takiego laika oznacza to samo, co przy TV - czyli szerokość 90-110 cm. Jednak i do tego kominka (już wiem, że tu "panorama" oznacza zaokrągloną szybkę) mam pytanie - jest info, że ma moc 15kW i ogrzeje 150m2. To chyba nie wystarczy? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 09.04.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 dopiero zaczynam się rozglądać za wkładem i te ceny mnie zabijają, a małż wczoraj jeszcze przywalił - najwyżej wkład kupimy w Leroy o goood wkład ma być narożny z systemem czystej szyby, dom 150m2 rozprowadzenie ciepła na górę, dajcie namiary na coś dobrego i sprawdzonego bo trochę czasu zajmie mi urabianie małża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 09.04.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Od razu widać, że w temacie kominków jestem świeżutka Panorama dla takiego laika oznacza to samo, co przy TV - czyli szerokość 90-110 cm. Jednak i do tego kominka (już wiem, że tu "panorama" oznacza zaokrągloną szybkę) mam pytanie - jest info, że ma moc 15kW i ogrzeje 150m2. To chyba nie wystarczy? A. te 150 m2 to z dużym bezpieczeństwem podają - w przypadku gdy kominek jest jedynym źródłem ciepła, przy -20 st na dworze, średnia izolacyjność ścian i w domu ma być ciepło. W praktyce zawsze masz dodatkowy system ogrzewania - w największe mrozy mogą się wspomagać. Ja ogrzewam ok. 180 m2 przy grawitacyjnym rozprowadzeniu ciepła. Raz przy awarii kotła gazowego na przełomie gru/styczeń (na dworze lekki mróz do -10 st.) przez 3 tygodnie grzałem tylko kominkiem i nie było problemu 22 st. w domu, praktycznie nie poczułem różnicy, jedynie wodę musiałem grzać elektrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkociol 29.05.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Witam, Jestem trochę zielony w temacie kominków, dlatego też potrzebuję waszej pomocy. Planuję zakup kominka (wkładu) z płaszczem wodnym do domku o powierzchni użytkowej 105m2. Kominek ma być głównym źródłem ogrzewania podczas naszej obecności, alternatywnie będzie podłączony piec olejowy. Kominek ma podgrzewać wodę użytkową i dom poprzez grzejniki i podłogówkę w łazienkach w korytarzu. W jaką moc powinienem zainwestować i jakiej firmy kominek kupić? Myślałem o Jotulu albo innym porównywalnym? Cenowo oczywiście pewne granice rozsądku są, ale nie chcemy na kominku oszczędzać. Moja sugestia to jotul I 18 Harmony ok. 22 kw. Czy to nie będzie za dużo? Jaki byłby szacunkowy koszt takiego kominka wraz z akcesoriami i instalacją? Proszę o wszelkie sugestie, potrzebuję dość pilnie pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 29.05.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 a ja mam dylemat natury czysto estetycznej bo marzy mi się kominek taki 100x50 może 40, który ma mieć głównie funkcję dekoracyjną, więc parametry grzewcze sa raczej drugo, a nawet trzeciorzędne , czy jest jakiś wkład o takich rozmiarach z prostą ramką, bez tych wszystkich czary mary.....szukam,szukam i jedyne co mi cisnienie podniosło swym urokiem to Varm 16/9 (1370/540), ale cena zabija (przy założeniu ,że to ma być tylko taka babska fanaberia). Połowa tej ceny wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 10.06.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Również chciałbym prosić o pomoc w sprawie wkładu kominkowego, czytałem już chyba setki postów i mam coraz większy mętlik w głowie. Interesuje mnie kominek, taki zwykły bez PW bez DGP, z prostą szybą, wykorzystywany będzie wyłacznie rekreacyjnie. Muszę przyznać, że polecane na forum są raczej kominki dość kosztowne, ale czy dla moich potrzeb to musi być od razu kominek za 5tys złotych? Czy naprawde powinienem szukać kominków z dolotem zewnętrznego powietrza (wentylacja grawitacyjna)? Czy te tańsze kominki, za 1,5 - 2,5 tys są naprawdę takie kiepskie, czy wręcz niebezpieczne? Dlatego, jeżeli byłaby taka możliwość to prosiłbym o podpowiedź gdzie mógłbym znaleźć kominek dla moich potrzeb, w sensownej cenie. PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annboch 10.06.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 A co sądzicie o CLAIRFLAM 775 ? Całkiem ładnie wygląda. Szukam kominka do mieszkania 66 metrowego. Pokój w którym będzie się znajdował ma 28 m2. Kominek ma pełnić funkcję głównie dekoracyjną no i oczywiście trochę też dogrzewać w zimne wieczory. Ten kosztuje ok 5 tyś. czy w granicach tej ceny polecacie coś w lepszej jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 01.07.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 hej a ja trochę inaczej szukam kominka słabo grzejącego będzie on skierowany na salom ok 20m/kw jakby za kominkiem jest otwarta przestrzeń na kuchnię i jadalnię nie chcę kominka który nas ugotuje w tym niewielkim salonie, bo nie lubimy gdy jest zbyt ciepło kominek będzie rozprowadzał ciepło do góry grawitacyjnie, ale to tylko tylko jako wykorzystanie ciepła gdy akurat będziemy w nim palić, kominek ma głównie pełnić funkcę rekreacyjną i estetyczną ma być sprawny, nowoczesny, najlepiej z czystą szybą i jasnym wnętrzem podoba mi się MCZ Puro 75 ale mam wątpliwości czy nie za duża moc, no i może coś podobnego ciut taniej by się znalazło a czy jakiś spec wie czym rózni się ten model od "MCZ FORMA 77" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 01.07.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 acha i czy ten Autec w MCZ faktycznie pozostaje biały?? to dość istotne[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesta 05.07.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 witam!!! Zainspirowana nowoczesnymi wnetrzami szukam kominka panoramicznego. Niestety ceny zwalaja z nog, np.: wklad Brunnera- panoramiczny 25 tys. ale laskawie poinformowali iz model ktory mnie interesuje jest wlasnie w promocji - jedyne 19.800. I co wy na to???? Konkretnie szukam wkladu do takiej obudowy. http://images50.fotosik.pl/139/ea1ae623eacbfd81med.jpg Najlepiej jak by wklad nie mial szyby plaskiej tylko po luku. Plisssss....doradcie kobiyce, ktora przejrzala juz tyle stron internetowych i wciz ma metlik w glowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 05.07.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 My w sumie wybraliśmy Zuzię z kratek.pl ale czy ktoś może go ma????? I moze się wypowiedzieć. Generalnie nie jestem zwoleniczką wydawania na wkład 6 tys, bo do grzania na maxa to mam piec na gaz, ale do podgrzania salonu salonu - kominej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masulda 08.07.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Czy mogę prosić o pomoc w ustaleniu mocy wkładu?Jak to mam przeliczyć?Salon ma 32 m kw i tam będzie stał kominek.Bedzie połączony szerokimi przejściami z holem i kuchnią ale i tak całość parteru to ok.65-70 m kw(mamy szeregowca).Czy przy wyborze mocy mam brać pod uwagę całość powierzchni czy tylko salon,calość domu to 140 m kw.Nie planuję płaszcza wodnego ani rozprowadzenia ciepła.Po prostu kominek dla przyjemności i miłego ciepła i tyle.Myślę o jotulu lub sparthermie(ale niestety ta 2 firma ok 2 razy droższa).Jaka moc żeby w salonie nie było jak w piekarniku?Dzięki z góry za pomoc,wiem że pytanie być moze banalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 26.07.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Witam,potrzebuję skontaktować się z Foerest-Natura - niestety nie odbiera telefonu ani nie odpowiada na maile. Czy ktoś miał kontakt z nim w ostatnich 2 tygodniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 26.07.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Ponoć na zaproszenie Obamy wyjechał do USA wykonac kominek w kaflach LUDZIE dajcie chłopu troche wypoczac, chyba urlop tez nalezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 26.07.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Ponoć na zaproszenie Obamy wyjechał do USA wykonac kominek w kaflach LUDZIE dajcie chłopu troche wypoczac, chyba urlop tez nalezy Pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 27.07.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Ponoć na zaproszenie Obamy wyjechał do USA wykonac kominek w kaflach LUDZIE dajcie chłopu troche wypoczac, chyba urlop tez nalezy Pogratulować - tylko, że ja czekam na wykonanie pracy, która miała być wykonana do 4 lipca,a dzisiaj mamy .... musiałem też przesunąć terminy innych ekip Urlop urlopem ale chyba by wypadało uprzedzić klienta. Nie chcę krakać ale ja też miałam rozchwytywanych panów od kominka z forum, ciągle przesuwali terminy, kazali wykonać otwór w kominie do przyłączenia kominka ok 1,80 nad podłogą i tak mnie zostawili, potem nie odbierali telefonów. Teraz zamiast kominka muszę mieć pieco-kominek czyli nowoczesną kozę, jest wysoka a do tego stoi na wysokiej podmurówce, nie jest źle ale wolałabym kominek z czasem zrobić tylko nie wiem jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts